Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
6 πρωτότυπες συνταγές για όσους αγαπούν την κολοκύθα
Γεύση

6 πρωτότυπες συνταγές για όσους αγαπούν την κολοκύθα

Γεύσεις αλμυρές, γλυκές, σαλάτες, ροφήματα, τα πάντα μπορείς να κάνεις με αυτό το ευέλικτο λαχανικό - σήμα κατατεθέν του Οκτωβρίου

Κάποιοι συνδέουν την κολοκύθα με τα πρωτοβρόχια, κάτι που είναι μεν αλήθεια, γιατί πράγματι αυτή είναι η εποχή της, αλλά είναι άδικο να συνδυάζεις αυτό το υπέροχο λαχανικό με το ζωηρό χρώμα και τις πολλές μαγειρικές δυνατότητες με μια μάλλον μελαγχολική περίοδο. Γι' αυτό αξίζει να εστιάσουμε όλα τα θετικά της κολοκύθας, όπως το ότι είναι ένα από τα λίγα λαχανικά που μπορεί να παίξει με αξιώσεις τόσο σε αλμυρές όσο και γλυκές συνταγές. Ταυτόχρονα με τη μαγειρική, υψηλή θεωρείται και η διατροφική της αξία, τόσο ώστε να κερδίζει χωρίς ενδοιασμούς μια θέση στον κατάλογο με τις υπερτροφές. Τη βρίσκουμε στην αγορά τους περισσότερους μήνες του χρόνου, όμως αυτή την εποχή είναι στην καλύτερή της περίοδο, στην ωρίμανση, και όπου χρησιμοποιηθεί μπορεί να δώσει όλη της τη γλύκα. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια καλή καθοδήγηση στον τρόπο μαγειρέματος και αυτό ανέλαβε να κάνει ο σεφ Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μας έβαλε στην κουζίνα του εστιατορίου Τζίτζικας και Μέρμηγκας στο Χαλάνδρι, της οποίας ηγείται, για να μας δείξει πώς μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχα καθημερινά πιάτα με πρωταγωνιστή την κολοκύθα.

 

Ρόφημα κολοκύθας

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

1 κούπα γάλα φρέσκο

500 γρ. κολοκύθα σε κομμάτια

1 κ.σ. ζάχαρη

1 βανίλια (κάψουλα)

½ κούπα καφέ εσπρέσο (υγρό)

1 πρέζα κανέλα σκόνη

1 πρέζα γαρίφαλο σκόνη

1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τη βανίλια, τον καφέ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.
Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε την κολοκύθα που έχουμε καλύψει με νερό για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Την περνάμε από το μπλέντερ και τη σουρώνουμε.

Ρίχνουμε στο μπλέντερ την κολοκύθα, το γάλα και παγάκια και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι και γαρνίρουμε με σαντιγί, άχνη ζάχαρη και κανέλα.

ΤΙΠ: Το ρόφημα κολοκύθας πίνεται κρύο ή ζεστό.

 

 

Σαλάτα ψητής κολοκύθας με σταφίδες και κουσκούς

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

½ κ. κολοκύθα κομμένη σε μικρά κομμάτια

2 κ.σ. ζάχαρη καστανή

1 κ.σ. κουκουνάρι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. σταφίδες μαύρες

2 κ.σ. κουσκούς

Ξύσμα από ένα λεμόνι

1 πρέζα κανέλα σκόνη

1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη

Αλάτι, πιπέρι

Φύλλα ρόκας για γαρνίρισμα

 

Για τη βινεγκρέτ

½ κούπα πετιμέζι

½ κ.γ. ξίδι

1 σφηνάκι κόκκινο κρασί

1 σφηνάκι ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα κομμάτια κολοκύθας με τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Βράζουμε το κουσκούς με 1 κούπα νερό για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Σουρώνουμε το κουσκούς και προσθέτουμε σταφίδες, κουκουνάρι, ξύσμα λεμονιού και την ψητή κολοκύθα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για τη βινεγκρέτ: Σε μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε καλά με σύρμα ή τα βάζουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να δέσει η βινεγκρέτ.

Σερβίρουμε την κολοκύθα και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ. Γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας.

 

 

Ψητή κολοκύθα με ρεβίθια και κρέμα ταχίνι

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

300 γρ. κολοκύθα σε κομμάτια

½ κούπα ρεβίθια βρασμένα

2 σφηνάκια ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κ.γ. μπούκοβο γλυκό

Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

½ κόκκινη πιπεριά

1 κ.σ. ταχίνι

1 σφηνάκι κρέμα γάλακτος

2 φέτες πανσέτα

1 κ.γ. κάρι σκόνη

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε την κολοκύθα με το μπούκοβο, το κάρι, ένα σφηνάκι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και σκόρδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Ψήνουμε και την πιπεριά στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και την ξεφλουδίζουμε. Ψήνουμε την πανσέτα στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά.

Για τη σάλτσα: Χτυπάμε στο μπλέντερ το ταχίνι με το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, την κρέμα γάλακτος το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ανακατεύουμε τα ρεβίθια με την κολοκύθα και περιχύνουμε με τη σάλτσα ταχίνι.

 

 

 

Σούπα βελουτέ κολοκύθας

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

400 γρ. κολοκύθα σε κομμάτια

1 μικρή πατάτα

1 καρότο σε κομμάτια

½ κρεμμύδι ξερό

1/2 σκελίδα σκόρδο

1 κούπα ζωμός λαχανικών

1 κ.σ. βούτυρο

1 σφηνάκι λευκό κρασί

1 σφηνάκι κρέμα γάλακτος

1 κ.σ. κολοκυθόσπορος

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε με το ελαιόλαδο την κολοκύθα, την πατάτα, το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Ρίχνουμε σε μπλέντερ όλα τα λαχανικά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά και να γίνουν κρέμα.

Σε κατσαρόλα αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπλέντερ, προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και βράζουμε για 2 λεπτά.

Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με κολοκυθόσπορο.

 

 

Μοσχαράκι με αρμπαρόριζα και πικάντικο πουρέ κολοκύθας

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

200 γρ. μοσχαράκι γάλακτος

½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

1 ποτήρι κρασιού Μοσχοφίλερο

2-3 κόκκοι μπαχάρι

2 φύλλα δάφνης

1 φύλλο αρμπαρόριζα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ποτήρι νερό ή ζωμός κρέατος

1 σφηνάκι κρέμα γάλακτος

400 γρ. κολοκύθα σε κομμάτια

1 κ.σ. βούτυρο

1 κ.γ. κάρι σκόνη

1 πρέζα μπούκοβο γλυκό

Αλάτι, πιπέρι

Φιστίκια Αιγίνης για γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό, προσθέτουμε το κρέας και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, το νερό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 60 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, την αρμπαρόριζα και βράζουμε για 2 λεπτά.

Για τον πουρέ κολοκύθας: Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε την κολοκύθα που έχουμε σκεπάσει με νερό μέχρι να μαλακώσει.

Τη χτυπάμε στο μπλέντερ με το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, κάρι και μπούκοβο μέχρι να γίνει πουρές.

Σερβίρουμε το κρέας, τον πουρέ κολοκύθας και γαρνίρουμε με φιστίκια Αιγίνης.

 

 

Σιροπιαστή κολοκύθα με κάρδαμο και παγωτό μαστίχας

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

200 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κύβους

200 γρ. ζάχαρη

2 γαρίφαλα

2-3 σπόροι κάρδαμο σπασμένοι

Χυμός μισού λεμονιού

1 αστεροειδής γλυκάνισος

1 ποτήρι νερό

1 μπάλα παγωτό μαστίχα

Παστέλι για γαρνίρισμα

Καρύδια ψίχα για γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε την κολοκύθα με το νερό, τη ζάχαρη, το κάρδαμο, τα γαρίφαλα, τον χυμό λεμονιού και τον αστεροειδή γλυκάνισο για 15-20 λεπτά.

Σερβίρουμε τη σιροπιασμένη κολοκύθα με μια μπάλα παγωτό και γαρνίρουμε με καρυδόψιχα και παστέλι.

 

O σεφ Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος μας έβαλε στην κουζίνα του εστιατορίου Τζίτζικας και Μέρμηγκας στο Χαλάνδρι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
O σεφ Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος μας έβαλε στην κουζίνα του εστιατορίου Τζίτζικας και Μέρμηγκας στο Χαλάνδρι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

 

 

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να φτιάξεις πέστο: Συνταγές για την σάλτσα που είναι συνώνυμη με το καλοκαίρι
Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μας δίνει οδηγίες και συνταγές για κλασικό ή ψαγμένο πέστο
Η μεγάλη παράδοση της σαμιώτικης κουζίνας μέσα από 6 εξαιρετικές συνταγές
Μπουρέκια, γιαπράκια, τηγανίτες, μουσακάς θαλασσινών, σέσκουλα με σαλιγκάρια και ένα θρυλικό φαγητό που συνοδεύει τα πανηγύρια και χάνεται στα βάθη των αιώνων
7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ
Στην κουζίνα του σεφ Βασίλη Βασιλείου
Σαρδέλες: 6 συνταγές γι' αυτό το ταπεινό, πλην υπέρ-νόστιμο ψάρι
Ο σεφ Δημήτρης Νίκολης, από το λιμάνι της Νάουσας στέλνει χαιρετισμούς και τρόπους για να μαγειρέψουμε αυτά τα μικρά ψαράκια με τις μεγάλες γαστρονομικές δυνατότητες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

#CheersForTheCause: Μία ξεχωριστή ενέργεια από το Campari για τη στήριξη εκείνων που δημιουργούν τα αγαπημένα μας ποτά
Το #CheersForTheCause είναι μία πρωτοβουλία του εμβληματικού ποτού Campari, που έχει σκοπό να ενδυναμώσει το έργο του οργανισμού «Metron Ariston», με τη βοήθεια όλων μας.
The Blind Spot: Δοκιμάσαμε τα νέα aperitivi του καταλόγου
Ο Αλέξανδρος Steptensko πρόσθεσε στον κατάλογο του νέου καφέ στο Χαλάνδρι ακόμα περισσότερους λόγους για να το επισκεφθούμε.
Πεντανόστιμα cookies, αλμυρές τάρτες και γλυκά από το «I Cake You» στα Εξάρχεια
Το μικρό μαγαζί με τα μπισκότα της Θεμιστοκλέους επιμένει να μας εκπλήσσει.
To Monster Burgers & Beers κατέβηκε στου Ψυρρή
Το γνωστό μπεργκεράδικο του Χολαργού ανανέωσε το μενού του, συμμάχησε με περισσότερες και πιο σπάνιες μπίρες και μετακόμισε στην Πρωτογένους.
Omnivore • Mouth habits: Η νέα άφιξη στο κέντρο της Αθήνας που δημιουργεί γευστικές συνήθειες
Mία νέα πρόταση από τον Όμιλο Καστελόριζο, στον χώρο του ξενοδοχείου Athens 1980.
Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη
Βιολογικά, εποχικά υλικά, κατάλογος που αλλάζει κάθε μέρα, τραπέζια μόνο έξω και, στο εσωτερικό, η ανοιχτή, μοναδική κουζίνα του Γιάννη Λουκάκη.
Στη «Γρανάδα», για τους πιο γκουρμέ μεζέδες της Αθήνας
Αρχικά, έχει καλή ρακή κι αυτό μετράει. Και, μετά, καταλαβαίνεις πως στη «Γρανάδα» έχει γίνει σοβαρή δουλειά στην κουζίνα και ο μεζές έχει ανέβει επίπεδα.
Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας
Καραμελωμένα canelés, απίστευτα αφράτα ρολά κανέλας, εντυπωσιακά babka σοκολάτας και άλλα απίθανα αρτοσκευάσματα που βρίσκουμε πλέον στην πόλη.
Στο pop up θερινό σινεμά του Πάνου Ιωαννίδη το μενού ταιριάζει με τις ταινίες
Σε μια ταράτσα με θέα θα βρεις το «Stellar», το pop up θερινό σινεμά/diner που συνδυάζει σινεφίλ προβολές με ποιοτικά, θεματικά μενού.
Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων
Με αισθητική και με άποψη για την κουζίνα, το Φolk, μέσα σε λίγους μήνες μόνο, έχει καταφέρει να γίνει ένα γαστρονομικό spot της πόλης.
Κόκκιον: Ένα παγωτοπωλείο με χειροποίητες γεύσεις και ποιοτικές πρώτες ύλες
Πρώτες ύλες παρασκευασμένες στο εργαστήριο του Κόκκιον, δεξιοτεχνία και γεύσεις-έκπληξη που αλλάζουν κάθε βδομάδα.
Στο Keenkies στα Εξάρχεια θα βρείτε αλμυρούς λουκουμάδες και γλυκό πεϊνιρλί
Μια έξυπνη ιδέα γεύσης που ξανασυστήνει τους λουκουμάδες και το πεϊνιρλί, θυμίζοντας γεύσεις από τα 90s.
4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού
Ο σεφ του ΦΙΤΑ, Φώτης Φωτεινόγλου, προτείνει ευφάνταστες συνταγές με πρωταγωνιστή το λαχανικό που βρίσκεται τώρα στην καλύτερη στιγμή του.
Ένα πρωί με τον Τάσο Μαντή και τον μαστρο-Μπάμπη στο μποστάνι που προμηθεύει τη «Hytra»
Μαζί με τον Τάσο Μαντή και την ομάδα του περάσαμε ένα πρωινό στο περιβόλι όπου ο πατέρας του σεφ καλλιεργεί και φροντίζει αδιάκοπα λαχανικά, φρούτα, άνθη και βότανα για τη βραβευμένη «Hytra».
Ας απολαύσουμε τη μαγευτική επιστροφή του ζελέ
Το νέο ιντερνετικό trend που δεν μπορούμε να σταματήσουμε να χαζεύουμε είναι οι εξεζητημένες δημιουργίες από ζελέ.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή