Πασκάλ Μπρικνέρ στη LiFO: «Δεν νομίζω ότι τα Κίτρινα Γιλέκα θα επιστρέψουν»

Πασκάλ Μπρικνέρ: «Οι νέοι λαχταρούν το τέλος της επαγγελματικής τους ζωής πριν καν αυτό ξεκινήσει» Facebook Twitter
«Η αντίθεση που εκφράζεται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αντανακλά την εικόνα μιας φοβισμένης και κουρασμένης Γαλλίας». Φωτ.: Stringer / SOOC
0

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Γαλλία βγήκαν ξανά στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εναντίον της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αν και πλέον δεν έχουν την ίδια δυναμική, προς το παρόν, για 11η φορά μέσα σε τρεις μήνες, τα γαλλικά συνδικάτα προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι έκαναν πορείες σε ολόκληρη τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ενώ καταγράφηκε μια από τις πιο ιστορικές διαμαρτυρίες της Γαλλίας, προσελκύοντας πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα

Ωστόσο, ο αριθμός των απεργών σε βασικούς τομείς, όπως οι μεταφορές και η εκπαίδευση, έχει μειωθεί. Τα συνδικάτα, βέβαια, σχεδιάζουν νέο γύρο διαδηλώσεων την ερχόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ, όπως προειδοποιούν, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με άλλες μορφές.

Να θυμίσουμε ότι το Παρίσι ξεσηκώθηκε εξαιτίας της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ οι αντίπαλοί του έχουν προειδοποιήσει ότι η επιμονή του να προωθήσει την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού προγράμματος δημιουργεί ένα επικίνδυνο μείγμα. Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι αναγκαιότητα, καθώς το προσδόκιμο ζωής της χώρας έχει αυξηθεί, ενώ η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους έχει μειωθεί. 

Πιστεύω ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη και η εργασία μέχρι αυτά τα χρόνια είναι μια ελάχιστη προϋπόθεση σε μια Ευρώπη όπου η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 65, ενώ στη γειτονική Γερμανία το όριο έχει αγγίξει τα 67 χρόνια.

Τι έστειλε τους Γάλλους στους δρόμους; Πόσο έχει επηρεάσει το γεγονός ότι πρόκειται για μια κοινωνία η οποία έχει μακρά παράδοση εξεγέρσεων; Και ποιοι είναι οι λόγοι που η χώρα είναι καθηλωμένη σε μια πολύ φορτισμένη αντιπαράθεση; Για τις απαντήσεις αναζήτησα τον διάσημο Γάλλο συγγραφέα και διανοούμενο Πασκάλ Μπρικνέρ, ο οποίος εξακολουθεί να ασκεί έντονη κριτική σε ό,τι τον ενοχλεί και δηλώνει «αλλεργικός» στις γενικεύσεις και τους φανατισμούς.

Πασκάλ Μπρικνέρ: «Οι νέοι λαχταρούν το τέλος της επαγγελματικής τους ζωής πριν καν αυτό ξεκινήσει» Facebook Twitter
«Πολλοί συνταξιούχοι αρρωσταίνουν ή πέφτουν σε κατάθλιψη. Η σύνταξη είναι μια μορφή προσμονής θανάτου. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι καλύτερο να δαμάζεις τον χρόνο και να ζεις πιο έντονα».

Αν και δεν είχε πολλή διάθεση να μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα, τον ρωτώ αν πιθανολογεί ότι θα έχουμε επιστροφή των Κίτρινων Γιλέκων. Ο ίδιος παλαιότερα είχε δηλώσει: «Όταν το θύμα ασκεί βία, μετατρέπεται σε θύτη».

Σήμερα απαντά: «Δεν νομίζω ότι τα Κίτρινα Γιλέκα θα επιστρέψουν, ακόμα κι αν δεν εξαφανίστηκαν ποτέ. Ξέρετε, η Γαλλία δονείται συνεχώς από βίαια επεισόδια, από την εποχή του Μεσαίωνα. Προχωράμε μόνο μέσα από ταραχές και καταστροφές. Αυτό είναι μια μίμηση της Γαλλικής Επανάστασης, της περιόδου δηλαδή των μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών στη Γαλλία, που διήρκεσαν από το 1789 έως το 1799. Επομένως, θα σας έλεγα ότι η Γαλλία δεν είναι σε θέση να κάνει μια κανονική μεταρρύθμιση ακόμα κι αν αυτή μπορεί να μην είναι καλογραμμένη ή ακόμη και δυσνόητη».

Οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Γαλλίας, όπως η «Le Monde» και η «Le Figaro», αφιέρωσαν κάποιες από τις σελίδες τους στους ανθρώπους της σιωπηλής μειονότητας, σε αυτούς δηλαδή τους σπάνιους Γάλλους που δεν τους πειράζει να εργαστούν λίγο περισσότερο από τα υφιστάμενα όρια συνταξιοδότησης, σε μια χώρα στην οποία, όπως γράφτηκε, «το να αγαπάς τη δουλειά σου τείνει να αποδοκιμάζεται». 

Ρωτώ τον Γάλλο διανοητή αν θα συμμετείχε στις διαδηλώσεις. «Όχι, δεν θα συμμετείχα ποτέ στις διαμαρτυρίες. Πιστεύω ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη και η εργασία μέχρι αυτά τα χρόνια είναι μια ελάχιστη προϋπόθεση σε μια Ευρώπη όπου η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 65, ενώ στη γειτονική Γερμανία το όριο έχει αγγίξει τα 67 χρόνια. Όταν η φωτιά σβήνει μόνη της κάπου, επανεμφανίζεται στη συνέχεια κάπου αλλού, τροφοδοτούμενη από την αντικαπιταλιστική άκρα αριστερά» απαντά. 

Πασκάλ Μπρικνέρ: «Οι νέοι λαχταρούν το τέλος της επαγγελματικής τους ζωής πριν καν αυτό ξεκινήσει» Facebook Twitter
«Νομίζω ότι αυτοί οι νέοι λαχταρούν το τέλος της επαγγελματικής τους ζωής πριν καν αυτό ξεκινήσει». Φωτ.: Alexandros Michailidis / SOOC

Για τον ίδιο «το να επαινείται η αδράνεια είναι ένας λόγος που έχει οδηγήσει σε αλλοτρίωση τη γαλλική κοινωνία». Ο Μπρικνέρ έχει γράψει ένα εξαιρετικό βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Une brève éternité» στο οποίο εξερευνά τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει η πρόσφατη επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής. Σ’ αυτό επισημαίνει ότι τον 19ο αιώνα «το να είσαι νέος αποτελούσε εμπόδιο σε όλες τις φάσεις σταδιοδρομίας» ενώ, όπως τονίζει επιστρέφοντας στην εποχή μας, «η συνταξιοδότηση μπορεί να σημαίνει και μια παγίδα, μια καταδίκη στη στασιμότητα». Και προσθέτει: «Πολλοί συνταξιούχοι αρρωσταίνουν ή πέφτουν σε κατάθλιψη. Η σύνταξη είναι μια μορφή προσμονής θανάτου. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι καλύτερο να δαμάζεις τον χρόνο και να ζεις πιο έντονα». 

Άραγε, συμφωνεί με τη φράση ότι αυτές οι νύχτες οργής μπορεί να αποδειχθούν μέρες ελπίδας; «Η αντίθεση που εκφράζεται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αντανακλά την εικόνα μιας φοβισμένης και κουρασμένης Γαλλίας. Ελλείψει μιας επιτυχημένης σοσιαλιστικής επανάστασης –απέτυχαν παντού–, οι ταραχοποιοί προσπαθούν να διατηρήσουν ένα σταθερό επίπεδο αναταραχής και να ανοίξουν νέα μέτωπα», απαντά με αυστηρό ύφος.

Κλείνοντας, αναφέρω ότι στο συγκεντρωμένο πλήθος συμμετείχαν και πολλοί εκπρόσωποι της νέας γενιάς. Για παράδειγμα, η 30χρονη σκηνοθέτιδα Σαρλότ Λαμορλέτ και η 29χρονη ηθοποιός Κλοέ Κισκιπούρ, οι οποίες δήλωσαν ότι «είμαστε στην αρχή του κινήματος. Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα και να ενθαρρύνουμε κι άλλους ανθρώπους να έρθουν». Συγχρόνως, η Ζοέ Λοριού-Σεβαλιέ, μέλος του κόμματος Génération.s, επισήμανε: «Θέλουμε να το παλέψουμε, θέλουμε να πούμε ότι δεν θα είμαστε η γενιά που θυσιάστηκε».

Μετά από αυτές τις αναφορές ο Πασκάλ Μπρικνέρ καταλήγει: «Νομίζω ότι αυτοί οι νέοι λαχταρούν το τέλος της επαγγελματικής τους ζωής πριν καν αυτό ξεκινήσει. Πρέπει να γνωρίζουν, όμως, ότι το λυκόφως ακτινοβολεί μόνο όταν το φως του ήλιου έχει λάμψει το πρωί αλλά και το απόγευμα».

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Explainer: Γιατί ο Μακρόν επιμένει σε ένα νομοσχέδιο που «γδέρνει» την πολιτική του εικόνα;

Διεθνή / Explainer: Γιατί ο Μακρόν επιμένει σε ένα νομοσχέδιο που φθείρει την πολιτική του εικόνα;

Οι πραγματικοί λόγοι της οργής των Γάλλων, τα ποσά των συντάξεων που θα λαμβάνουν μετά τη μεταρρύθμιση και η εμπλοκή του... Μπραντ Πιτ στην κουβέντα για το γαλλικό συνταξιοδοτικό.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την απίστευτα feel-good ιστορία τριών εφήβων στη δεκαετία του '80, που σήμερα, 40 χρόνια μετά, ανακάλυψαν ότι τα παιδικά όνειρά μπορεί να πραγματοποιηθούν με τον πιο ανέλπιστο τρόπο
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Lifo Videos / Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός μετρά εξήντα χρόνια πορείας και αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, άγνωστες πτυχές της ζωής του, από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Στέλιο Καζαντζίδη και από τα παρασκήνια της εξουσίας μέχρι τις πιο προσωπικές του ήττες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Ζούμε, ρε! / Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος φιλοξενούν τον Βασίλη Γιαννακόπουλο, Chief Marketing Officer του μη κερδοσκοπικού οργανισμού SciFY, σε μια συζήτηση για ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που  ανοίγει νέους ορίζοντες.
THE LIFO TEAM
«Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα από το σπίτι μου»

Lifo Videos / «Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα στα 15 από το σπίτι μου»

Όταν μιλά για τη μουσική του, τον ενοχλεί που πολλοί στέκονται μόνο στην αναπηρία του ή στην ταυτότητά του ως Ρομά. Ο Βαλάντης Σταμούλης, όμως, θέλει με την ιστορία του να δώσει ελπίδα σε όσους αισθάνονται πως όλα είναι εναντίον τους.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Radio Lifo / «Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Καύσωνες, θερμική καταπόνηση και διαρκής απειλή πυρκαγιών: η πρωτεύουσα δοκιμάζεται ξανά και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγεί γιατί αυτή η κατάσταση δεν είναι πια προσωρινή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ