Τα ηχητικά ντοκουμέντα που καίνε τον Παππά και η μοιραία Κύπρος

Τα ηχητικά ντοκουμέντα που καίνε τον Παππά και η μοιραία Κύπρος Facebook Twitter
Τι δουλειά είχε ο Νίκος Παππάς να κάνει μια ‒κάθε άλλο παρά τυπική‒ συνάντηση με κάποιον που κατήγγελλε ως άνθρωπο του Σαμαρά και εμπλεκόμενο στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ; Εικονογράφηση: design9/LIFO
0



ΟΤΑΝ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ έγινε υπουργός, στον ΣΥΡΙΖΑ οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι στοιχημάτιζαν σε πόσο καιρό θα έβγαιναν «κασέτες». Όλοι γνώριζαν πλέον, μετά το 2012, τις παρασκηνιακές συναντήσεις που επιδίωκε με ισχυρούς του χρήματος, αμφιλεγόμενα πρόσωπα και όποιο συστημικό γρανάζι ή παίκτη θεωρούσε ότι μπορεί να του ήταν χρήσιμο. Οι περισσότεροι, όμως, έπεσαν έξω στον χρόνο, γιατί πίστευαν ότι αυτό θα γινόταν ήδη από τους πρώτους μήνες που θα βρισκόταν στην κυβέρνηση. «Όλο και κάποιος από αυτούς που συναντάει θα τον έχει γράψει» έλεγαν, περιμένοντας να βγουν ηχητικά ντοκουμέντα, αλλά, προς έκπληξή τους, πέρασαν πέντε ανέφελα χρόνια χωρίς να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο κ. Παππάς, πέρα από τα ραντεβού που δεν έγιναν γνωστά ποτέ (όπως δεν είχε γίνει και αυτό με τον Σάμπυ Μιωνή μέχρι πρότινος), και πολλούς άλλους στο Μέγαρο Μαξίμου, λαμβάνοντας πάντα μέτρα ώστε να μην μπορεί να τον ηχογραφήσει κανένας εκεί. Λέγεται ότι σε κάποιους ζητούσε να αφήνουν τα κινητά τους έξω από το γραφείο του. Τα εξωτερικά ραντεβού, όμως, έχουν πάντα ένα ρίσκο, όταν δεν γίνονται σε προστατευμένο περιβάλλον. Το συγκεκριμένο με τον Σάμπυ Μιωνή ήταν στην Κύπρο, σε κατάστημα εστίασης.

Η Κύπρος είναι ένα μέρος που, απ' ό,τι φαίνεται, θα σφραγίσει την πολιτική καριέρα του Νίκου Παππά. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές το 2015 και σχημάτισε κυβέρνηση, πήγε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως πρωθυπουργός στην Κύπρο, όπως συνηθίζεται. Τον συνόδευε ο Νίκος Παππάς, με τον οποίο, ειδικά την πρώτη χρονιά, ήταν παντού και πάντα μαζί. Κάποια στιγμή ο Παππάς τον άφησε όμως, για να πάει στις Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου και να συναντήσει τον φυλακισμένο ταμία του ΑΚΕΛ, Βενιζέλο Ζαννέτο, που εξέτιε ποινή τριάμισι ετών μετά από καταδίκη του για υπόθεση εκβίασης που σχετιζόταν με το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, ένα σκάνδαλο που είχε αναστατώσει την Κύπρο πριν από αρκετά χρόνια.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτήν τη φορά ο κ. Παππάς έχει μπλέξει άσχημα. Ο Αλέξης Τσίπρας για την ώρα τον κάλυψε, παρότι το μισό κόμμα είναι στα κάγκελα. Είναι βέβαιο όμως ότι στο εξής θα είναι βαρίδι.

Την είδηση της επίσκεψης του Νίκου Παππά στις φυλακές, παρότι προσπάθησε να είναι μυστική, είχε αποκαλύψει τότε η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αλλά κανένα από τα ελληνικά μέσα δεν αναπαρήγαγε τότε, πλην μιας ομογενειακής ιστοσελίδας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Παππάς ζήτησε τότε να γίνουν κάποιες διορθώσεις και υποστήριξε ότι με το τότε φυλακισμένο στέλεχος του ΑΚΕΛ, του κυπριακού κομμουνιστικού κόμματος, τον συνέδεε βαθιά φιλία, όπως και με τον γιο του. Όταν ο Βενιζέλος Ζαννέτος αποφυλακίστηκε, ο Νίκος Παππάς ήταν από λίγα άτομα που ευχαρίστησε δημόσια.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ο Βενιζέλος Ζαννέτος ήταν εκείνος που σύστησε στον Παππά τον γνωστό Κύπριο δικηγόρο που ασχολείται με offshore και εμπλέκεται και στα Panama Papers (έχουν εντοπιστεί αρχεία για τρεις offshores με τις οποίες συνδεόταν), τον Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Κύπρου, ήταν μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Πρόκειται για τον δικηγόρο-συνεργάτη του με τον οποίο ταξίδεψε μυστικά στη Βενεζουέλα (ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί ο λόγος και δεν έχουν μιλήσει όσοι γνωρίζουν) και ο οποίος, μετά το 2015, τον επισκεπτόταν στο Μαξίμου, ενώ σχετίζεται με διάφορες υποθέσεις και με τον παιδικό φίλο και έμπιστο του Νίκου Παππά, Μανώλη Πετσίτη. Λέγεται, μάλιστα, ότι όταν όλοι αναζητούσαν τον τελευταίο, εκείνος κρυβόταν στην Κύπρο, αλλά αυτή είναι μια πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Στην Κύπρο έγινε και το ραντεβού με τον Σάμπυ Μιωνή, όπου καταγράφηκε η συνομιλία τους. Τι δουλειά είχε ο Νίκος Παππάς να κάνει μια ‒κάθε άλλο παρά τυπική‒ συνάντηση με κάποιον που κατήγγελλε ως άνθρωπο του Σαμαρά και εμπλεκόμενο στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ; «Ο μόνος λόγος» για τον οποίο «προσπάθησε να βρει μια λύση μεταξύ των δύο πλευρών» είπε, μιλώντας στο Mega, ήταν «η παρέμβαση του κράτους του Ισραήλ».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε επειδή υπήρξε παρέμβαση από το κράτος του Ισραήλ και επειδή «μας ζητήθηκε». Η κυβέρνηση Τσίπρα, σύμφωνα με την αφήγησή του, το ανέθεσε αυτό στον ίδιο, επειδή τα καθήκοντα του υπουργού Επικρατείας είναι βαριά (έτσι είπε), αλλά ο ίδιος ο Τσίπρας δεν γνώριζε τίποτα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του.

Τα ηχητικά ντοκουμέντα που καίνε τον Παππά και η μοιραία Κύπρος Facebook Twitter
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς μιλάνε και τι λένε για τον γενικό γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βασιλειάδη. Φωτο: Eurokinissi


Ο κ. Παππάς αρχικά είχε πει ότι πρόκειται περί κατασκευασμένης συνομιλίας. Στην συνέχεια αυτό το πήρε πίσω και είπε ότι είχε προηγηθεί κι άλλο μέρος, ότι υπήρχε και συνέχεια. Ανέφερε επίσης ότι στην απομαγνητοφώνηση παραλείπονται κάποιες λέξεις με την αναφορά «ακατάληπτες». Οι λέξεις αυτές όμως είναι ελάχιστες, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, διαβάζοντας όλο το κείμενο, και δεν επηρεάζουν την ουσία. Επίσης, όποιος ακούσει όλο το ηχητικό, διαπιστώνει ότι ελάχιστες δεν ακούγονται καθαρά, καθώς είναι σε κατάστημα με μουσική (ακούγονται τα τραγούδια).

Στη συζήτηση ο κ. Παππάς μιλάει πολύ φιλικά και καθόλου τυπικά με τον κ. Μιωνή και τον διαβεβαιώνει ότι θα φωνάξει τον κ. Παπαγγελόπουλο να καλέσει την εισαγγελέα Διαφθοράς και να της ζητήσει εξηγήσεις. Σχολιάζουν ακόμα και τον διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, ενώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς μιλάνε και τι λένε για τον γενικό γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βασιλειάδη. Κάποια στιγμή, ο Παππάς του λέει ότι αν είχε ασχοληθεί εκείνος με το επενδυτικό κομμάτι του ταξιδιού (προφανώς κυβερνητικού), θα το είχε κάνει «πύραυλο». Εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι τον καταγγέλλει ως άνθρωπο του Σαμαρά κ.λπ.


Όπως επισήμανε ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Βασίλης Μαρκής, αν τέτοιες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη είχαν γίνει κάποια χρόνια πριν, θα είχαν ξεσηκωθεί όλοι, καθώς αυτά είναι πρωτοφανή και απαράδεκτα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτήν τη φορά ο κ. Παππάς έχει μπλέξει άσχημα. Ο Αλέξης Τσίπρας για την ώρα τον κάλυψε, παρότι το μισό κόμμα είναι στα κάγκελα. Είναι βέβαιο όμως ότι στο εξής θα είναι βαρίδι.

Η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, που ισχυρίζεται ότι «σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τους θεσμούς», δεν έχει καμία δουλειά να υποδεικνύει στον Τσίπρα να τον διαγράψει. Ας μείνουν όλοι στα συνταγματικά τους όρια και ας σεβαστούν πραγματικά τους θεσμούς, αφήνοντας τη Δικαιοσύνη ήσυχη, να κάνει ανεπηρέαστη τη δουλειά της.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παππάς: Όταν αναφερόμουν στο «μαγαζάκι», εννοούσα του Μιωνή - Ο Τσίπρας δεν ήξερε για τη συνάντηση

Πολιτική / Παππάς: Όταν αναφερόμουν στο «μαγαζάκι», εννοούσα του Μιωνή - Ο Τσίπρας δεν ήξερε για τη συνάντηση

Ο κ. Παππάς παραδέχτηκε πως είναι η δική του φωνή στο ηχητικό ντοκουμέντο, διευκρινίζοντας πως , όταν είπε πως «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά», αναφερόταν στον κ. Μιωνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ