Ένα σενάριο για τη Θεσσαλονίκη

Ένα σενάριο για τη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Μεγάλα έργα πρότυπου περιβαλλοντικού σχεδιασμού και εμβληματικής αρχιτεκτονικής μπορούν να συμβάλουν στην ακτινοβολία της πόλης, λειτουργώντας ως πόλοι αστικής ενδυνάμωσης και ως πολλαπλασιαστές για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της μείζονος Θεσσαλονίκης.
0

Ένα από τα διαχρονικά χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης με διαρκή και αδιάκοπη αστική παρουσία από την εποχή της ίδρυσής της, ήταν η λειτουργία της σε μια κρίσιμη στρατηγική θέση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Η Θεσσαλονίκη αναδείχτηκε σε σταυροδρόμι των θαλάσσιων και χερσαίων διαδρομών και η ενδοχώρα της δεν περιοριζόταν στη Μακεδονία αλλά εκτεινόταν προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό σήμερα, ενώ η παρουσία του πλούσιου παρελθόντος της βορειοελλαδικής μητρόπολης είναι ένα «κεφάλαιο» για το μέλλον.


Η πόλη ιδρύθηκε στα ελληνιστικά χρόνια από τον Κάσσανδρο, με οργανωμένο πολεοδομικό σχέδιο και ορθογωνικό κάνναβο. Οι αρχικές χαράξεις μετασχηματίστηκαν μετά την πυρκαγιά του 1917, που κατέστρεψε το ιστορικό κέντρο. Το νέο σχέδιο που έγινε από ομάδα τεχνικών με επικεφαλής τον Γάλλο αρχιτέκτονα πολεοδόμο Ερνέστ Εμπράρ μετάλλαξε, αλλά δεν ανέτρεψε πλήρως τις ιστορικές ρυμοτομικές χαράξεις.

Παρά την εξαιρετική πυκνοδόμηση της κεντρικής περιοχής με εργολαβικές πολυκατοικίες τα μεταπολεμικά χρόνια, οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης προσανατολίζονται εύκολα. Η ευχάριστη αυτή αίσθηση οφείλεται στην «κρυφή» ευταξία και σαφήνεια των ρυμοτομικών διαδρομών, στην προοπτική ανάδειξη των σημαντικών μνημείων και στην ανάδειξη των σαφών ορίων, όπως η προκυμαία και η περιτειχισμένη κορυφογραμμή της Ακρόπολης στον λόφο όπου εκτείνεται η «παραδοσιακή» συνοικία της Άνω Πόλης.

Το πρόβλημα της ευρύτερης τοπικής ανάπτυξης αποκτά επείγοντα χαρακτήρα. Στο πλαίσιο του υγιούς «ανταγωνισμού» των πόλεων οι νέες επενδύσεις που γίνονται στην Αθήνα και στις γειτονικές μητροπόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορούν, αν συνεχιστεί η σημερινή αδράνεια, να οδηγήσουν τη Θεσσαλονίκη σε επαρχιακή ύπνωση.


Ουσιαστικά, η «εντός των τειχών» κεντρική Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα παλίμψηστο διαδοχικών ιστορικών επιστρώσεων με μοναδικά ελληνιστικά-ρωμαϊκά, βυζαντινά, οθωμανικά και νεοελληνικά μνημεία και συγκροτήματα που συμβάλλουν στη μοναδική ιδιοτυπία του αστικού τοπίου. Παρά το γεγονός ότι οι σύγχρονες αναπλάσεις σπάνια διέθεταν την επιθυμητή ποιότητα, συνέβαλαν στην αναζωογόνηση ιστορικών και νεότερων συνόλων. Το πρόβλημα, κοινό στις περισσότερες νεοελληνικές πόλεις, προκύπτει από την εντατική «αξιοποίηση» του δημόσιου χώρου, που, μετά τις πεζοδρομήσεις, αποδίδεται ανεξέλεγκτα σε καταστήματα ψυχαγωγίας. Η ζωντάνια αυτών των χρήσεων έχει συχνά προσωρινό χαρακτήρα και συνδυάζεται με μακροχρόνιες παρενέργειες. Τα Λαδάδικα, η γειτονιά των Φράγκων και ο άξονας της Αριστοτέλους είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αμφιλεγόμενων παρεμβάσεων που ενίσχυσαν την τουριστική εικόνα της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα απώθησαν βιώσιμες χρήσεις μακράς διάρκειας, όπως οι κατοικίες, τα γραφεία και οι επαγγελματικοί χώροι.


Το κέντρο της πόλης διατηρεί ζωντανές οικιστικές, εμπορικές και διοικητικές χρήσεις, οι οποίες πρέπει να ενισχυθούν. Αν δεν υπάρξει ανάλογη προσοχή και φροντίδα από τις τοπικές και κεντρικές Αρχές, είναι ορατός ο κίνδυνος περιθωριοποίησης και μονομέρειας σε αρκετές περιοχές του κέντρου, με συνέπειες ανάλογες με αυτές που ισχύουν σε πολλές κεντρικές γειτονιές της Αθήνας. Αυτή η δυσμενής εξέλιξη μπορεί να αποφευχθεί με έναν περισσότερο ισορροπημένο αστικό σχεδιασμό. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτες ή αν, ακόμη χειρότερα, ενισχυθούν ορισμένες διαφαινόμενες αυθόρμητες τάσεις, τότε μεγάλα τμήματα της συμπαγούς πόλης κινδυνεύουν να μετεξελιχθούν σε ιδιόμορφα «θεματικά πάρκα» με εφήμερο χαρακτήρα.


Μετά την έντονη αστικοποίηση της περιμετρικής ζώνης, που ξεκίνησε με τις προσφυγικές συνοικίες τον Μεσοπόλεμο και κορυφώθηκε τα ανέμελα χρόνια που προηγήθηκαν της δεκαετούς συνεχιζόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίση, οι συνθήκες βιωσιμότητας του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος είναι προβληματικές. Σε αντίθεση με τους συμπαγείς πυρήνες του κέντρου και των γειτονικών συνεκτικών επεκτάσεων προς τα νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά, η ευρύτερη περιφέρεια εμφανίζει μια άμορφη και αραιοδομημένη αστικοποίηση που ενθαρρύνθηκε με το αμφιλεγόμενο ιδιότυπο καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης στην Ελλάδα.


Στη διάσπαρτη περιφέρεια τα προβλήματα και οι προοπτικές διαφοροποιούνται και επιβάλλουν τη δημιουργία νέων σημείων εστίασης και οργάνωσης του προαστιακού χώρου. Ήδη, τα εμπορικά κέντρα City Gate δυτικά και, κυρίως, το Mediterranean Cosmos νοτιοανατολικά λειτουργούν ως ανεπαρκή, αλλά δημοφιλή υποκατάστατα της χαμένης αστικότητας. Στην κατεύθυνση της οργάνωσης του άμορφου προαστιακού χώρου, ελεγχόμενες διαδικασίες αποκέντρωσης με συμπράξεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορούν να αποδειχτούν στρατηγικής σημασίας. Τέτοιες δυνατότητες ενυπάρχουν σε κατάλληλες θέσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις επέκτασης των αστικών λειτουργιών. Εκτιμώ ότι, κατ' αναλογία προς το τολμηρό πείραμα του Ελληνικού στην Αττική, αντίστοιχες, προσαρμοσμένης κλίμακας παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για την ανάπλαση της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης.


Στο υποβαθμισμένο, αλλά εξαιρετικής αξίας οικοσύστημα της πεδιάδας στα δυτικά είναι εφικτές πρότυπες περιβαλλοντικές αναπτύξεις με ελεγχόμενη δόμηση και συνδυασμένο παραγωγικό σπάνιο τριτογενή χαρακτήρα. Αυτές θα αναδείξουν το ιδιότυπο, αλλά «άγνωστο» παραθαλάσσιο αστικό τοπίο με τις χαμηλές γαίες που εκτείνονται συχνά σε χαμηλότερο επίπεδο από τη θάλασσα.

Στην ανατολική πλευρά, όπου έχουν αναπτυχθεί ήδη οικιστικές και τουριστικές χρήσεις, υπάρχουν πιο άμεσες δυνατότητες. Ένας πρότυπος πόλος με ποικίλες χρήσεις και μεικτό τουριστικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό και οικιστικό χαρακτήρα μπορεί να αναπτυχθεί κοντά στο αεροδρόμιο, δημιουργώντας έναν πόλο υπερτοπικής διεθνούς έλξης που θα αναβαθμίσει τη Ριβιέρα του Θερμαϊκού.

 
Εκεί μπορεί να υλοποιηθεί το όραμα για μια πραγματικά «μεγάλη χειρονομία» αστικού σχεδιασμού ανάλογης εμβέλειας με την ανοικοδόμηση της κεντρικής Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου στον Μεσοπόλεμο ή την υλοποίηση της πανεπιστημιούπολης και της Νέας Παραλίας από τις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή τα μεταπολεμικά χρόνια. Με τη συμβολή της περιφέρειας και φορέων αριστείας, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μπορεί να αναδυθεί ένα πρότυπος αστικός συντελεστής με υπογραμμισμένο περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Ωστόσο η υλοποίηση απαιτεί την αρωγή πολιτικών εξουσιών, ικανών να συλλάβουν και να υλοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.


Μεγάλα έργα πρότυπου περιβαλλοντικού σχεδιασμού και εμβληματικής αρχιτεκτονικής μπορούν να συμβάλουν στην ακτινοβολία της πόλης, λειτουργώντας ως πόλοι αστικής ενδυνάμωσης και ως πολλαπλασιαστές για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της μείζονος Θεσσαλονίκης. Τα σενάρια αυτά αφορούν το άμεσο μέλλον και πρέπει να απασχολήσουν τους τοπικούς και κεντρικούς φορείς. Αναφέρονται στην πραγματική σημερινή πόλη και δεν πρέπει να περιορίζονται από τις ιστορικές διοικητικές διαιρέσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πρόβλημα της ευρύτερης τοπικής ανάπτυξης, μετά την επίμονη περίοδο κρίσης, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα. Στο πλαίσιο του υγιούς «ανταγωνισμού» των πόλεων οι νέες επενδύσεις που γίνονται στην Αθήνα και στις γειτονικές μητροπόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορούν, αν συνεχιστεί η σημερινή αδράνεια, να οδηγήσουν τη Θεσσαλονίκη σε επαρχιακή ύπνωση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η βορειοελλαδική μητρόπολη είναι η μόνη που μπορεί να εξισορροπήσει τη μονολιθική κυριαρχία της Αθήνας στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας έναν υποστηρικτικό, αλλά επίσης δυναμικό ρόλο. Η βιωσιμότητα της Θεσσαλονίκης είναι κρίσιμη όχι μόνο για τη Μακεδονία και την άμεση ενδοχώρα αλλά και για την ίδια την υπόσταση και την προοπτική του νεοελληνικού κράτους.

Ο Νίκος Καλογήρου είναι επίτιμος καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Τούλας: «Η Θεσσαλονίκη φρενάρει ξανά· δεν προχωράει τίποτα»

TV & Media / Γιώργος Τούλας: «Η Θεσσαλονίκη φρενάρει ξανά· δεν προχωράει τίποτα»

Ο εκδότης του ιστορικού free press «Parallaxi» μιλά για τα πλεονεκτήματα και τις παθογένειες της πόλης του: πώς οι πολιτικοί αντίπαλοι βάζουν τρικλοποδιές ο ένας στο έργο του άλλου και πώς κανείς δεν έχει όραμα – αφού «ο καθένας βγαίνει και λέει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι, και το παρουσιάζει ως σχέδιο».
M. HULOT
Η σύγκρουση για τις αρχαιότητες στο μετρό της Θεσσαλονίκης: Ποιες είναι, τι λένε οι εμπλεκόμενοι

Αρχαιολογία & Ιστορία / Η σύγκρουση για τις αρχαιότητες στο μετρό της Θεσσαλονίκης: Ποιες είναι, τι λένε οι εμπλεκόμενοι

Τι λένε στη LiFO η αρχαιολόγος και πρώην γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θωμάς Κοροβίνης: «Μυσταγωγοί και μυημένοι σκόρπισαν σαν τρελαμένα πουλιά στη Σαλόνικα»

Η μυστική μου Θεσαλονίκη / Θωμάς Κοροβίνης: «Μυσταγωγοί και μυημένοι σκόρπισαν σαν τρελαμένα πουλιά στη Σαλόνικα»

O αγαπημένος συγγραφέας και μουσικός, γνήσιο παιδί της Σαλονίκης, γράφει στη LIFO για «μια πόλη λατρεμένη, πολυτραγουδισμένη, μυθοποιημένη, αλλά και μαρτυρική».
ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΩΜΑ ΚΟΡΟΒΙΝΗ
Η πονεμένη ιστορία των Μαγεμένων, των χαμένων «Καρυάτιδων» της Θεσσαλονίκης

Αρχαιολογία & Ιστορία / Η πονεμένη ιστορία των Μαγεμένων, των χαμένων «Καρυάτιδων» της Θεσσαλονίκης

Η ιστορία του Γάλλου Έλγιν και της αρπαγής ενός από τα πιο αγαπημένα μνημεία της πόλης μάς υπενθυμίζει πόσο συναισθηματικά δεμένοι παραμένουν οι Θεσσαλονικείς με την ιστορία τους.
M. HULOT
20 ταινίες που δεν θα χάσουμε στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οθόνες / 20 ταινίες που δεν θα χάσουμε στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μελετήσαμε το πρόγραμμα του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και επιλέξαμε 20 highlights από το διεθνές διαγωνιστικό, τις ειδικές και εκτός συναγωνισμού προβολές, τις μεταμεσονύκτιες προτάσεις και τα τμήματα «Ματιές στα Βαλκάνια», «Γνωρίζοντας τους Γείτονες» και «Ανοιχτοί Ορίζοντες».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ