Ο νεομητσοτακισμός ως new age θρησκεία

Ο νεομητσοτακισμός ως new age θρησκεία Facebook Twitter
Οι οπαδοί της ΝΔ ευλόγως εστιάζουν σε όσα θετικά βλέπουν στις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης. Πιο ενθουσιώδεις όμως είναι οι προσήλυτοι της νέας θρησκείας, προερχόμενοι ιδίως από αριστερά και κεντροαριστερά. Γονατιστοί στον ναό ψέλνουν ύμνους στον προφήτη.
53

Η κυβέρνηση πλανάρει σε επικοινωνιακό αφρό. Έχει γύρω της ένα συμπαγές μιντιακό τείχος, μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά ομόρροπη ενημέρωση από μεγάλα ΜΜΕ. Δεν αναφέρομαι στη διατύπωση πολιτικής άποψης (διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις, αλίμονο) αλλά στο κλίμα, τα life style ρεπορτάζ, την «καταιγίδα ανακούφισης», το «λουτρό κανονικότητας». Και, φυσικά, στις πολλές εύγλωττες αποσιωπήσεις.


Η ΝΔ παρουσιάζεται καινούργια, άσπιλη και άμωμη. Δεν επιστρέφει στην εξουσία, γίνεται πρώτη φορά κυβέρνηση. Το 2019 ως νέο 1974. Νέος «εθνάρχης» ιδρύει νέο κόμμα και αναλαμβάνει την τύχη του τόπου. Με νέα στελέχη, νέες αρχές, νέες ιδέες θα βγάλει τη χώρα από μια κρίση για την οποία δεν ευθύνεται. Την κρίση τη δημιούργησε η αριστερά. Αυτό θα πει επιτυχημένη επικοινωνιακή στρατηγική: απέσυρε η εταιρεία ένα μοντέλο αυτοκινήτου το 2009 γιατί έφευγε από την πορεία και έσκαγε στα ντουβάρια και ξαναπουλάει το ίδιο το 2019 ως επαναστατική καινοτομία.


Πιο εντυπωσιακή είναι η παρουσίαση του ηγέτη της. Ο κ. Μητσοτάκης κινείται επί των υδάτων σε όρθια σανίδα, περιφέρεται στην αμμουδιά σφριγηλός ανάμεσα στους θνητούς, παρακολουθεί τένις και σπέρνει κανονικότητα. Για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης είναι ζεν, ένας Πάουλο Κοέλιο της κανονικότητας. Δεν είναι πια ο «Κούλης». Κάποιες σκιές μόνο χάθηκαν από το πορτρέτο, η SIEMENS ή το πόθεν έσχες της συζύγου, και περιφέρεται στις οθόνες ανθρώπινος, γοητευτικός, αθλητικός, φιλόζωος. Ένας νεο-γκουρού, προϊόν πολιτικής παρθενογένεσης.

Οι προσήλυτοι ήταν το trend του καλοκαιριού. Τους συνεπήρε η άφευκτη λατρεία του καινούργιου στην πολιτική πασαρέλα. Σιγοσφύριζαν αδιάφορα όταν ο «μητσοτακικός αντιλαϊκισμός» τζογάριζε στο «πατριωτικό συναίσθημα» και χάιδευε ξεβράκωτους Βουκεφάλες στα μακεδονικά συλλαλητήρια.


Οι οπαδοί της ΝΔ ευλόγως εστιάζουν σε όσα θετικά βλέπουν στις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης. Πιο ενθουσιώδεις όμως είναι οι προσήλυτοι της νέας θρησκείας, προερχόμενοι ιδίως από αριστερά και κεντροαριστερά. Γονατιστοί στον ναό ψέλνουν ύμνους στον προφήτη. Λέει ο κ. Μητσοτάκης στον καταστηματάρχη: «Εγώ να ξέρεις δεν στέλνω (το ΣΔΟΕ). Και το κράτος δεν πρέπει να στέλνει, πρέπει να δείχνει μεγάλη κατανόηση απέναντι στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με πολύ αυξημένο κόστος» και ο προσήλυτος πρώην «ποταμίσιος» ξεσπαθώνει στο Facebook κατά του λαϊκισμού του Τσίπρα. Άλλος «φιλελεύθερος πρώην αριστερός» γράφει προβληματισμένος: μπορεί ένας σεμνός και μυαλωμένος ηγέτης να διορθώσει ελαττώματα αιώνων; Λογικό ερώτημα. Όσο και να πιστεύεις στον θαυματοποιό, κάποτε η πίστη κλονίζεται.


Οι ίδιοι άνθρωποι οργίστηκαν ορθότατα με τη συνεργασία του Τσίπρα με την ψεκασμένη ακροδεξιά του Καμένου, αλλά έπαθαν επιλεκτική αμνησία: φέρονται ωσάν να ήταν η πρώτη συμμετοχή ακροδεξιάς σε κυβέρνηση. Κατάπιαν αμάσητους Καρατζαφέρη, Βορίδη και Γεωργιάδη. Και τον Μπαλτάκο βεβαίως βεβαίως. Με τη σφραγίδα του παλιού αριστερού (τι θα πει αλήθεια αυτό; Όπως λέμε παλιός συμμαθητής ή παλιός μάστορας;) λένε από τα μικρόφωνα του δημοτικού ραδιοφώνου ότι ο Γεωργιάδης δεν είναι ακροδεξιός αλλά φιλελεύθερος με ευαισθησία στα εθνικά θέματα. Ναι, έτσι ακριβώς. Όπως ο Σαλβίνι δεν είναι ακροδεξιός αλλά πατριώτης με ευαισθησία στο μεταναστευτικό. Ο Μπολσονάρο δημοκράτης με ευαισθησία στην προστασία των δασών.

Οι προσήλυτοι ήταν το trend του καλοκαιριού. Τους συνεπήρε η άφευκτη λατρεία του καινούργιου στην πολιτική πασαρέλα. Σιγοσφύριζαν αδιάφορα όταν ο «μητσοτακικός αντιλαϊκισμός» τζογάριζε στο «πατριωτικό συναίσθημα» και χάιδευε ξεβράκωτους Βουκεφάλες στα μακεδονικά συλλαλητήρια. Τώρα καμαρώνουν τη ρεάλ πολιτίκ του «Ευρωπαίου ηγέτη» που θέλει να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Οι ίδιοι μιλούσαν για την κωλοτούμπα του Τσίπρα το 2015. Ρεάλ πολιτίκ το ένα, κωλοτούμπα το άλλο.


Τους παρατηρείς στις παρέες ή στα σόσιαλ μίντια. Τρεις μήνες μετά τις εκλογές οι προσήλυτοι μιλάνε ακόμα εμμονικά μόνο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σχεδόν συγκινητικοί. Βασιλικότεροι του βασιλέως, σαν κάθε νεοφώτιστο. Κάποτε απαξιώνουν τον ίδιο τους τον εαυτό, βρίζουν και λοιδορούν όσα οι ίδιοι πίστευαν και όσους τα πίστευαν, δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα. Η φρουρά της γαλάζιας επανάστασης. Τέτοια αφοσίωση ούτε στην Τ.Ο. Παπάγου της ΝΔ δεν συναντάται. Σχεδιάζει η κυβέρνηση «να άρει χωροταξικά, πολεοδομικά, αρχαιολογικά και άλλα εμπόδια» και ο προσήλυτος βλέπει ανάπτυξη. Καταργούνται κλαδικές συμβάσεις για να «απελευθερωθεί η αγορά εργασίας» και ο νεομητσοτακικός φαντασιώνεται ότι τελειώνει με τη Μεταπολίτευση. Μιλάει ο Βορίδης για ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς και ο προσήλυτος −της ανανεωτικής αριστεράς κάποτε− κοιτάει το δάχτυλο.


Περνάνε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης φυλακές, νοσοκομεία φυλακών, επιμελητές και ιδρύματα ανηλίκων, κοινωνικές υπηρεσίες, hot spots, κέντρα φιλοξενίας (τέτοιο υπερ-υπουργείο Ασφάλειας θα το ζήλευαν κάποιες εποχές) και ο προσήλυτος κεντροαριστερός κάνει αστειάκια στο Facebook για τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ. Αμφιλεγόμενος αρχισεκιουριτάς, χωρίς τυπικά προσόντα, διορίζεται διοικητής της ΕΥΠ και ο προσήλυτος κάνει πλακίτσες με τον κότσο της Θάνου.


Καθένας μπορεί, φυσικά, να αναστοχάζεται και να αναθεωρεί. Είναι δείγμα ωριμότητας και ανοιχτού πνεύματος. Δεν αφορούν, λοιπόν, τα παραπάνω όποιον με θάρρος και σεμνότητα αναμετριέται με παλιές του επιλογές, αλλάζει, εξελίσσεται. Καλά κάνει. Τα παραπάνω αφορούν τους ζηλωτές νεοφώτιστους. Είναι μακρύς ο δρόμος ως την Ιερουσαλήμ∙ η εμπάθεια και η ασθενής μνήμη δεν είναι καλές αποσκευές.

Στήλες
53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη LiFO: «Θέλουμε ισχυρή ανάπτυξη ή ανακύκλωση της μιζέριας;»

Ελλάδα / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη LiFO: «Θέλουμε ισχυρή ανάπτυξη ή ανακύκλωση της μιζέριας;»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ μιλά στη LiFO, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εθνικές εκλογές, για το πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει, τον Αλέξη Τσίπρα, τους νέους, εκμυστηρεύεται τι κρατά από τους γονείς του αλλά και τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

17 σχόλια
Η ΝΔ έπιανε 30% με όλα τα ΜΜΕ παραδοσιακά απέναντί της. Με ένα Mega που μέχρι να κλείσει έζεχνε ΠΑΣΟΚίλα, με ένα Σκάι (με Τράγκα και Κακακουνάκη) που πολέμησαν λυσσαλέα και τελικά έριξαν τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού.Για πρώτη φορά μια μικρή μερίδα των ΜΜΕ στήριξε τη ΝΔ, κάτι το οποίο γίνεται παντού και πάντοτε σε όλο τον κόσμο, γιατί πραγματικά αδέσμευτος και ανεξάρτητος δεν υπάρχει πουθενά, και η ΝΔ πιάνει χαλαρά το 40%.Η ουσία δεν είναι να σε στηρίζουν ή να σε πολεμούν τα ΜΜΕ, αλλά τελικά να έχεις τα δίκια με το μέρος σου.Πήρε 40 χρόνια το δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας μας να εναρμονιστεί με τον πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο τύπο και να αποκτήσει ένα πραγματικά θεσμικό ρόλο, πετώντας το μανδύα του κιτρινισμού, του αυριανισμού και του λαϊκισμού. Όσον αφορά δε τα παράπονα του Σύριζα στις τελευταίες εκλογές, είναι υποκριτικά, γιατί πλην Σκάι, τον στήριξαν τα 5 δικά του κρατικά κανάλια, το Open (που πολύ σύντομα θα αλλάξει ρότα), το Alpha και το Ant1 που φοβήθηκαν την κατάρρευση και συνασπίστηκαν παραδοσιακά με την εκάστοτε κυβέρνηση.
Ένας καλοπροαίρετος πολίτης / δημοσιογράφος ανεξαρτήτως των προτιμήσεών του, θα έλεγε κανείς ότι πρώτα πρέπει να αναμείνει το αποτέλεσμα μια πολιτικής (πχ της πολιτικής Κούλη) και μετά να αναγνωρίζει τα οποια θετικά και να καταγγείλει τα όποια αρνητικά. Υπενθυμίζω ότι το 15, παρότι ο Αλεξης δεν είχε αυτοδυναμία, υπήρχε πολύ μεγάλη ανοχή ή και στήριξη από μεγάλο κεντρώο κομμάτι της κοινωνίας, είτε τον στήριξε είτε όχι. Πολεμική ασκούσε μονο η κυβερνηση Σαμαρά και όλα τα ΝΔτικά ΜΜΕ (που είναι λιγότερα σήμερα) τα οποία καθόλου δεν επηρρέασαν τον κόσμο να μην στηρίξει Αλέξη. Όχι όμως! Ο γράφων κατακευραυνώνει τον Κούλη και όσους τον ακολουθησαν, (σα να έχουν κάνει λάθος, σαν να μην κατάλαβαν ως ανόητοι). Το έχω ξαναζήσει σε καλοκαιρινες παρέες το παραλήρημα. Στην κριτική ότι ο Αλέξης ακολούθησε παλαιές πρακτικές κομματισμού/ διορισμών /κομματικού κράτους, με μη συναινετικό λόγο, ότι δεν εκσυγχρόνισε το δημόσιο που παρέμεινε το ίδιο αναποτελεσματικό, ότι προσπαθησε να ελέγξει και αυτός τα ΜΜΕ όπως και οι άλλοι, - και εν πάσει περιπτώσει μνημόνιο εφήρμοσε και αυτός - η απάντηση είναι αφενός ότι ήθελε χρόνο (δλδ αλλα 4 χρόνια), αφετέρου ότι δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία να ψηφίσει κανείς δεξιά και Κούλη (γιατι τα έχει πάρει από τη Siemens - ουδεποτε αποδείχθηκε κατι) - και εν πάσει περιπτώσει όταν τελικά ρωτάς τότε γιατί έχασε ο Αλέξης, η απάντηση είναι ότι είναι νομοτελειακό να αλλαζουν κυβερνήσεις ανα τετραετία. Όταν ρωτάς τότε γιατί ξαναβγήκε ο Ανδρέας, ο Σημίτης, και ο Βουδας της Ραφηνας 2 και 3 φορές συνεχόμενα, σου απαντούν ότι καμμία κυβέρνηση δεν άντεξε επί μνημονίου όσο ο Αλέξης. Η γνώμη μου είναι ότι εν γένει η Αριστέρα πρέπει να σοβαρευτεί και να κοιτάξει κατάματα ζητήματα που τα αποφεύγει (παράδειγμα τι κάνουμε όταν ένα δημόσιος οργανισμός είναι αχρηστος αλλά απομεινάρι της κομματικής μεταπολίτευσης και τόσα άλλα) και να πάρει καθαρή θέση με τρόπο συναινετικό. Το ιδιο πρέπει να κάνει και η αντιπολίτευση μειζονα και μη. Δυστυχώς (αλλοι λενε ευτυχως) η Αριστερα στην Ελλάδα κυβέρνησε εχοντας πολύ μεγάλη στηριξη το 15, αλλά δεν δικαίωσε ούτε τους κεντρώους, ούτε κάν τους αριστερούς. Αυτούς πήρε ο Κούλης μαζί του, όπως τους πήρε ο Σημίτης το 96 με το εκσυγχρονισμό και ο Βούδας με την επανίδρυση του κράτους.Πρέπει λοιπόν οι χολωμένοι (της αντιπολίτευσης) με το εκλογικό αποτελεσμα και το λαό, να βοηθήσουν ώστε η αντιπολίτευση να γίνει δομική και να έχει αντιπρόταση που τώρα λείπει - δεν πρέπει να δείχνουν απλώς τσαντισμένοι που έχασαν. Αν δε το καταφέρουν ειναι πολύ πιθανό ο Κούλης να ξαναβγεί με ευθύνη τους και στη δεύτερη 4ετία που οπως ξερετε παρατηρούνται και τα περισσότερα ζητήματα διαφθοράς. Η αντίπολίτευση πρέπει να παιξει το ρόλο της σε αυτό και η αποτυχία θα την βαρύνει.R
Τη δεξιά πολλοί εμίσησαν,τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ κανείς.Μην ψαχνόμαστε με μεταφυσικά φαινόμενα,θρησκείες και προσηλυτισμούς.Ούτε με θεωρίες συνωμοσίας για στήριξη από σκοτεινά κέντρα.Το μνημείο για τους νεκρούς της ΕΡΤ στέκει ακόμα εκεί.Μέχρι κι ο Τσακαλώτος γυρίζει την πλάτη στην απροκάλυπτη προπαγάνδα της ΕΡΤ.Και τα ινστιτούτα της Φλωρεντίας θυμόμαστε και τα φιλοΣΥΡΙΖΑ μέσα ακόμα λειτουργούν και κάνουν τη δουλειά τους.Δεν τα φίμωσε κανείς.Δεν έχει σταματήσει και η επιμονή στη διαστρέβλωση της αλήθειας.Με το ζόρι να πειστούμε,ότι ο Μητσοτάκης έκανε κωλοτούμπα στο μακεδονικό την εποχή του διαδικτύου,που όλα καταγράφονται πια και όλοι έχουμε πρόσβαση.Ε,αν πια έγινε και γκόμενος ο Κυριάκος και ταραχτήκανε τα μέσα κεντρώων-κεντροαριστερών ψηφοφόρων με το γυμνό του στήθος,τι να πω;Εκεί έφτασε η πολιτική και το γούστο μας;Τα ύστερα του κόσμου...Τα πεπραγμένα μετράνε.Και οι πολίτες κάτι καλό βλέπουν.Με λάθη βέβαια.Με πολλούς να έχουν ρίξει με βαριά καρδιά την ψήφο τους και να είναι πολύ επιφυλακτικοί.Και με την κριτική έτοιμη.Για μια αλλαγή στο όνομα σταθμών μετρό κι έγινε χαμός στο διαδίκτυο.Αλλά ναι,και κάτι καλό βλέπουν.Και πράγματα που δεν τα περιμέναμε και εξέπληξαν ευχάριστα.Κι είναι μια πολύ φρέσκια κυβέρνηση.Αυτά συμβαίνουν.Και δημοκρατία επίσης.Αλλάζουν οι κυβερνήσεις.Έτσι γίνεται.Ίσως θα ήταν καλύτερο οι ψηφοφόροι και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ,να αναρωτηθούν σε πόσες περιστάσεις δε μίλησαν,δεν έκαναν την κριτική τους κι αν θα μπορούσαν έτσι κάποια πράγματα,να γίνουν καλύτερα.Ίσως και να πάψουν να κατακρίνουν τους άλλους,που έκαναν μια διαφορετική επιλογή και να μαζέψουν τα μυαλά τους και τις δυνάμεις τους,για να προετοιμάσουν πολιτικές για το αύριο.Όχι τίποτα άλλο,τον κόβω να πηγαίνει και για σκι το χειμώνα.
Κάπως πρέπει να παρηγορηθούν βέβαια όσοι νόμιζαν οτι θα επελάσει η χούντα του Κούλη, θα δουλεύουμε οχτώ μέρες τη βδομάδα και ο Άδωνις θα μας πυροβολεί στο δρόμο άν έχουμε μαλλιά και μούσια...Όσο εμείς θα χαροπαλεύουμε εδώ με τους ακροδεξιούς, οι προοδευτικοί πολίτες μπορείτε να πάτε διακοπές στον δημοκρατικό παράδεισο του Μαδούρο.
Η νέα δημοκρατία που ευθύνεται για την κρίση έγινε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμμαχοι για 4,5 χρόνια από τον ρασπουτιν ως τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλλον δεν είναι λοιπόν η ίδια νέα δημοκρατία.
Οι προσήλυτοι που ήταν το trend του καλοκαιριού, όπως ειρωνικά και απαξιωτικά αναφέρει ο κύριος, είναι οι άνθρωποι που καταδίκασαν πριν δυο μήνες με την ψήφο τους τη φοβερή θητεία του κόμματος του? "Προσήλυτοι", "νοικοκυραίοι", "ακροδεξιοί" κτλ υπάρχει αυτή η γνωστή ωριμότητα στο Σύριζα, είναι σαφέστατα πεφωτισμένοι ανθρωπιστές όχι σαν τους πρωτόγονους τους δεξιούς. Και τα πρώτα τρία σχόλια σε αυτό το γενναίο άρθρο? συμπτωματικώς, αρκετά όμοια, "ανάλυση-τομή! εξαιρετικότατη τοποθέτηση, λέτε αυτό που σκέφτονται πολλοί αλλά δεν τολμούν να το αρθρώσουν" ναι, γιατί φοβούνται τη χούντα του Κούλη. Κάποιοι έπιασαν δουλίτσα, η αντίστροφη μέτρηση για τα μαγγάλια έχει ξεκινήσει.
Οι υποστηρικτές της ΝΔ παρουσιάζονται ως οσίες παρθένες που δυσκολεύτηκαν να υποστηρίξουν ΝΔ. Δεν ήθελαν, ο Σύριζα τους ανάγκασε. Επίσης, κανένας δεν λέει ότι ο Σύριζα δεν είχε ποτέ αυτοδυναμία και στο τέλος αναγκάστηκε να συγκυβερνήσει με την ''αντιμνημονιακή'' (ακρο)δεξιά του Καμένου, η οποία δεν επηρέασε σημαντικά το όποιο κυβερνητικό έργο. Δυστυχώς, η αποτυχία της κυβέρνησης του Σύριζα λειτούργησε ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να κουνάει το δάχτυλο το ακραίο... κέντρο της ελληνικής πατέντας του νεοφιλελευθερισμού που χρησιμοποιεί τη ρητορική της Χρυσής Αυγής (ολογράφως) για να την ''πει'' στους Σταλινομαδούρους κτλ κτλ. Δεν είναι τυχαία τα άρθρα-λίβελοι περί κανονικότητας όχι μόνο στην κοινωνικοπολιτική ζωή αλλά και στην εμφάνιση, δημιουργώντας κλίμα μεσοπολέμου της Γερμανίας. Σε αυτή τη λογική άλλωστε στηρίχθηκαν και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας. Κανονικότητα λοιπόν μέχρι να πεθάνουμε.
Εδώ κάποιοι ενοχλούνται την άποψη των άλλων περί στυλ. Από το πως εκφράζονται ενδυματολογικά. Από το πως κουρεύονται και πως χτενίζονται. Τι να λέμε τώρα; Ποιά ανεκτικότητα; Ποια διαφορετικότητα; Και μάλιστα σε σοβαρότερα θέματα; Κανονικότητα ρε. Νοικοκυρεμένα πράματα. Ομοιογένεια παντού. Άντε μη βγάλω την ψιλή και σας κουρέψω όλους γουλί...ΥΓ: Μην ξεχνιόμαστε, ζήτω η Δημοκρατία!
Ραμόν, καταλαβαίνω ότι πασχίζεις να είσαι αντικειμενικός, κάτι απολύτως θεμιτό. Λυπάμαι όμως πολύ που ιδροκοπάς—με δική σου πρωτοβουλία κιόλας—για να αποδείξεις το προφανές, ότι δηλαδή δεν είσαι καραδεξιός και αντικομμουνιστής (μάταιοι κόποι—δεν θα εκτιμηθούν ούτε αυτοί ούτε οι ενοχές σου). Αναρωτιέμαι δε, αυτό το «αναγκάστηκε να κυβερνήσει με την ακροδεξιά» (ο καϋμένος ο Σύριζα του ηρωϊκού Αλέξη) δεν σε ενόχλησε καθόλου; Ή το παραλήρημα για ναζιστική Γερμανία;
Άστον, λάθος καταλαβαίνεις. Αν δε παρακολουθείς πάνω - κάτω τα σχόλια μου, θα ξέρεις φαντάζομαι ποια είναι η γνώμη μου για την προηγούμενη κυβέρνηση. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται λοιπόν. Το άνωθεν σχόλιο μου έχει πολύ συγκεκριμένη στόχευση. Στοχεύει τέτοιου είδους ολοκληρωτικές νοοτροπίες και συμπεριφορές, όπως αυτές που αναφέρω, δραττόμενος από την συγκεκριμένη αναφορά περί εμφάνισης. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Το ότι εγώ έχω "ενοχές", ότι "ιδροκοπώ" για να αποδείξω οτιδήποτε και ότι "πασχίζω να είμαι αντικειμενικός", κρίμα, λυπάμαι κι εγώ, αλλά είναι φαντασιοπληξία. Δεν πασχίζω γιατί δεν είμαι. Είμαι προκατειλημμένος απέναντι σε τέτοιες νοοτροπίες. Άλλοι είναι αυτοί που πασχίζουν δίχως ίχνος αιδούς να μας πείσουν ότι είναι αντικειμενικοί, - και δη δημοκράτες - παρ' ότι συχνά καρφώνονται μόνοι τους ως το αντίθετο, όπως πχ ο γιατρός που αποκάλεσε τον άλλον ως πίθηκο. Ε, αυτό δεν χρειάζεται κιόλας να ιδροκοπάς για να το αποδείξεις. Αρκεί να το επισημαίνεις όταν σου δίνεται η ευκαιρία - πράγμα που μπορεί να συμβαίνει και πολύ συχνά. Και μάλιστα όχι με δική σου πρωτοβουλία. Για αυτό ακριβώς προσυπογράφω το σχόλιό σου περί λογοκρισίας. Για να μένουν τα γραπτά και να μην μπορούν οι αγαπητοί σύντροφοι να συνεχίζουν να παριστάνουν τους σοβαρούς και νηφάλιους κριτές και σχολιαστές, που δεν είναι υποτίθεται οπαδοί όπως εμείς οι υπόλοιποι, με τις τυποποιημένες κραυγές, κλπ,κλπ. Όσον αφορά αυτό, μαζί σου.
Ashton Heston III 22.9.2019 | 18:54Άστον, τέτοιου είδους υποδείξεις (όσον αφορά το με ποιους εγώ επιλέγω να συνδιαλέγομαι) είναι προσβλητικές. Κρίμα. Και καμιά φορά οι φαινομενικά καλοπροαίρετοι συνομιλητές αποδεικνύονται φανατικότεροι όλων, να ξέρεις.
Δεν σου έκανα καμία υπόδειξη Ραμόν και λυπάμαι πολύ που με παρεξήγησες. Μια διαπίστωση έκανα για τον συνομιλητή σου (που δεν νομίζω ότι πολυασχολείται κιόλας με την συζήτηση).
«Ένας μεγάλος και οδυνηρός κύκλος έκλεισε. Μια νέα εποχή για τη χώρα ξεκίνησε. Επιστρέφουμε στην κανονικότητα, ανακτούμε την οικονομική μας κυριαρχία», αναφέρει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη συμφωνία του Λουξεμβούργου (Ιούνιος 2018).Και ο Τσίπρας ναζί δηλαδή;Τσακαλώτος: Σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το Παρίσι, την πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου, επισημαίνοντας ότι μια παρόμοια έξοδος στις αγορές δεν ήταν εφικτή πριν από 9 χρόνια (Μάρτιος 2019)."Ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, την τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι επιμερίζεται το κόστος ανάμεσα σε κράτος, τράπεζες και δανειολήπτες" (Μάρτιος 2019).
"Αναγκάστηκε" να συγκυβερνήσει;! Όπως και το '89 η τότε αριστερά "αναγκάστηκε να τα συγκυβερνήσει με τη μητσοτακική δεξιά για την περίφημη "κάθαρση"; Όταν η αριστερά "αναγκάζεται" να τα βρει με την ακροδεξιά, τότε πρέπει να κοιτάξει πολύ καλά τον εαυτό της στον καθρέφτη. Εφόσον θέλει να αυτοαποκαλείται αριστερά. Α! Και μην ξεχνάμε το δωράκι που λέγεται νέος ποινικός κώδικας στη Χρυσή Αυγή (ολογράφως). Επειδή κάτι λέτε για ναζιστικές Γερμανίες και μεσοπολέμους.
Έχω ήδη απαντήσει στο πρώτο μου ποστ για ποια κανονικότητα μιλάω. Νεοφιλελεύθεροι που δεν γνωρίζουν ανάγνωση; Το μόνο λάθος που έκανα ήταν ότι δεν έβαλα εισαγωγικά στο ''αναγκάστηκε'' διότι πράγματι αλλάζει το νόημα έτσι όπως φαίνεται γραμμένο. Κατα τ' άλλα το να συνεχίσω να απαντάω στην πατέντα του ελληνορθόδοξου νεοφιλελευθερισμού είναι άνευ σημασίας.
Για να μην πούμε για την φιλία και συμπάθεια του σύριζα με την χρυσή αυγή. Καθυστέρησε την δίκη όσο μπορούσε, άλλαξε τον ποινικό νόμο για να πέσει στα μαλακά, περνούσε νομοσχέδια με την βοήθειά της μέσα στην βουλή. Τι να λέμε εντάξει, για γέλια ήταν η φάση. Τέτοια υποκρισία δεν έχει ξαναγίνει. Απ'την άλλη η ΝΔ ήταν αυτή που κυνήγησε τη ΧΑ και πήγε να την χώσει φυλακή, βέβαια μετά ήρθε ο σύριζα.
Να μας θυμίσει ο αρθρογράφος αν ο Τσίπρας και ο σύριζα είχαν διαφορετικό αφήγημα από αυτό του άσπιλου, άμωμου καινούριου ήθους της αριστεράς κλπ κλπ. Το καινούριο εκείνο ήθος που μας φέσωσε 200 δις με τη περήφανη διαπραγμέτευση δηλαδή καπέλο στο κεφάλι άλλο ένα χρέος, διόρισε όλα τα παιδάκια της στο δημόσιο, βοήθησε όλα τα μεγάλα συμφέροντα με τις δουλίτσες τους (βλέπε ακύρωση του νόμου περί λαθρεμπορίου καυσίμων κλπ), τσάκισε την παιδεία, κατέστρεψε εταιρείες του δημοσίου (ΔΕΗ, ΟΑΣΘ) και τόσα μα τόσα άλλα, αλλά δεν ασχολήθηκε ούτε για αστείο με πραγματικά πρακτικά προβλήματα της χώρας (γραφειοκρατεία, σκουπίδια, ιδιωτική οικονομία κλπ). Μιλάμε για τόσο καινούριο ήθος ο Τσίπρας που μάθαμε ότι το να κάνεις διακοπές με κότερο εφοπλιστή είναι δικαίωμα σε προσωπική ζωή.Θα είχε ενδιαφέρον ένα άρθρο λοιπόν γιατί πρέπει να αναπολούμε τον Τσίπρα και σε τι ήταν καλύτερος από τον Μητσοτάκη?Εντάξει δεν λέω ότι θα δούμε μια άλλη Ελλάδα ξαφνικά, εγώ άλλον θεωρώ καταλληλότερο να αλλάξει την κατάσταση των πραγμάτων. Αλλά κάτι μου λέει ότι αυτοί οι ανάλγητοι δεξιοί θα βάλουν ένα λιθαράκι στο να γίνει λίγο καλύτερη η χώρα, σε αντίθεση με τους αριστερούς που φωνασκούσαν και έσκιζαν τα ιμάτιά τους για το "καλό του λαού". Πολύ απλά, ο σύριζα και ο Τσίπρας, λόγω ιδεοληψίας και ασχετοσύνης, αφιέρωνε όλη του την ενέργεια στο πως θα γίνει καθεστώς και ούτε απ'έξω δεν περνούσε από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Η ΝΔ φαίνεται ότι έχει πρόθεση και τους ανθρώπους να κοιτάξει τα προβλήματα. Μήπως, λέω μήπως γι'αυτό και ο ενθουσιασμός του κόσμου? Στην τελική, μην τρελλαθούμε και ο Τσίπρας είχε όλα τα Μέσα ενημέρωσης μαζί του και μόνο ένα εναντίον του. Στην Ελλάδα έτσι γίνεται άλλωστε η συμπάθεια των καναλιών κατεθύνεται πάντα προς το κυβερνών κόμμα.
Οι ίδιοι άνθρωποι οργίστηκαν ορθότατα με τη συνεργασία του Τσίπρα με την ψεκασμένη ακροδεξιά του Καμένου, αλλά έπαθαν επιλεκτική αμνησία: φέρονται ωσάν να ήταν η πρώτη συμμετοχή ακροδεξιάς σε κυβέρνηση. Κατάπιαν αμάσητους Καρατζαφέρη, Βορίδη και Γεωργιάδη. Και τον Μπαλτάκο βεβαίως βεβαίως. Πηγή: www.lifo.grΟρθόν. Και παράλληλα ολίγον τι οξύμωρο, αν αναλογιστεί κανείς με ποια κυβέρνηση συνεργάστηκε ο αρθρογράφος.Επίσης, αν και ουσιαστικά αυτά που αναφέρονται δεν απέχουν ως επί το πλείστον της πραγματικότητας (θυμάμαι πχ κάποιους να κουνούν το δάχτυλο με αποτροπιασμό στους "αριστερούς" για την συνύπαρξή τους με τους φασίστες στην πλατεία της αντιμνημονιακής αγανάκτησης και να ενίστανται εξοργισμένοι με δυσανάλογα μεγαλύτερο αποτροπιασμό όταν ο αρθρογράφος επεσήμανε την συνύπαρξη των διαμαρτυρόμενων για την συμφωνία των Πρεσπών και των φασιστών στην πλατεία της Μακεδονικής αγανάκτησης), μοιάζει παρ' όλα αυτά σαν να λειτουργεί και ο ίδιος ο αρθρογράφος ως φρουρά της απελθούσης «επανάστασης». Σαν να χάνει σχεδόν τον στόχο του και να βγάζει μια πικρία. Προσωπική και επιθετική πικρία. Μοιάζει έτσι ο επίλογος να απευθύνεται και στον ίδιο τον αρθρογράφο:"Είναι μακρύς ο δρόμος ως την Ιερουσαλήμ∙ η εμπάθεια και η ασθενής μνήμη δεν είναι καλές αποσκευές."
Η αλήθεια είναι ότι περίμενα το βιβλίο του Πλεύρη, που είναι και το μεγαλύτερο του αμάρτημα κατ εμέ (όπου επαναλαμβάνει ότι δεν συμφωνεί, αλλά παρόλα αυτά το πουλάει). Όλη αυτή η παραφιλολογία έγγυται στο γεγονός ότι ο Γεωργιάδης, σε κάποια βίντεο δεκαετίας και άνω, φέρεται να μην παίρνει μεγάλες αποστάσεις από ακροδεξιούς. Γιατί α) βίντεο που να παίρνει μία ακροδεξιά θέση δεν υπάρχει και β) βίντεο δεκαετίας και κάτω όπου να μην ομνύεται κατά της ακροδεξιάς επίσης δεν υπάρχει. Πάντα ήταν Δεξιός, φανατικός ευρωπαιστής και κοινοβουλευτικός, υπερμαχος της ελευθεροτυπίας σε παθολογικό σημείο, εσχάτως οριακά Σιωνιστής, παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη δεν έχει κάνει ποτέ, είναι υπέρ της παροχής ασύλου σε πρόσφυγες (όχι σε παράνομους μετανάστες), υπερ της ειρήνης με τη Τουρκία, μάλωνε με δημοσιογράφους για να μην αποκαλούν τη Συμφωνία των Πρεσπών προδοσία, μέχρι που υπερασπίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια! (Αν και δήλωσε ότι στην ψηφοφορία ήταν βολικά απών). Πιο είναι λοιπόν το χειρότερο που μπορείς να τον πεις; Οπορτουνιστή; Πονηρό; (το πόσο και αν χρειάζεται να είναι κανείς στην πολιτική αυτά τα πράγματα είναι άλλη κουβέντα). Μια ακροδεξιά θέση του όμως ψάξε-ψάξε δε θα την βρεις.
όπου επαναλαμβάνει ότι δεν συμφωνεί, αλλά παρόλα αυτά το πουλάει Πηγή: www.lifo.grΔεν το πουλάει απλώς. Το εκθειάζει. Ψάξε να δεις τα βίντεο, τόσο της δικής του εκπομπής, όσο και εκείνης με τον Πλεύρη. Και να σου πω και κάτι; Εδώ υπάρχουν κάποιοι που ενίστανται όταν χαρακτηρίζεται ως ακροδεξιός ο υιός Πλεύρης. Στον Άδωνι θα κολλήσουμε;
Άρα συμφωνούμε. Έψαξες, και όχι μόνο δεν βρήκες μια ακροδεξιά πολιτική του θέση αλλά ούτε τα παραπάνω που παρέθεσα (ευρωπαιστής, κοινοβουλευτικός, υπερ της ελευθερίας του τύπου κλπ.) είναι δυνατόν να αμφισβητηθούν. Ο ίδιος ο Μαραντζίδης ξεκαθαρίζει ότι ο Άδωνις ως πρόσωπο δεν έχει καμία σχέση με τον φασισμό, αλλά τον θεωρεί πολιτικά βλαβερό γιατί εκφράζει, λέει, μια τάση εντός της ΝΔ που τον βρίσκει αντίθετο. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη που θέλει, αλλά κραύγες του τύπου "φασίστας" ή "κατσαπλιάς" όταν εκτοξεύονται αλόγιστα κάνουν το πραγματικό κακό στην Δημοκρατία. Γιατί δεν ακολουθείς απλά το παράδειγμα του Μαραντζίδη; Κάνε του κριτική γι αυτά που κάνει και γι αυτά που είναι (υλικό υπάρχει), όχι γι αυτά που δεν είναι.Το να ψάχνουμε βίντεο δεκαετίας και άνω όπου κάποιος κάποια στιγμή στο ξεκίνημα της πολιτικής του καριέρας συνυπήρξε με ακραίους και από αυτό να τον βαφτίζουμε ακραίο δεν πείθει. Το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε και για τον Τσίπρα στα νιάτα του, το ίδιο και για τις καταβολές όλου σχεδόν του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, μη σου πω και για πολλούς του παλιού ΠΑΣΟΚ. Αλλά κανείς δεν το κάνει διότι είναι απλά γελοίο. Ε, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πρόβλημα να γελοιοποιούνται και το κάνουν, δε σημαίνει ότι οι υπόλοιποι πρέπει να αναπαράγουμε αμάσητα την προπαγάνδα τους.
Δυο δεμάτια σανο κυκλοφορούν:Το ενα είναι "το βιβλίο του Πλέυρη" για το οποίο αφενός ο Γεωργιάδης έχει απολογηθεί και η συγνώμη του έγινε δεκτή από την Ισραηλινή Κοινότητα της Ελλάδας και την Ισραηλινή Πρεσβεία.Αφετέρου το βιβλίο του Πλεύρη κρίθηκε από Άρειο Πάγο και πενταμελές Εφετείο ως ΜΗ αντισημιτικό.(πηγή το site του Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Κουλογλου: https://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%BF-%CE%AC%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%AD%CF%81%CF%81%CE%B9%CF%88%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA-%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CF%81%CE%B7)Πάει αυτό.Το επόμενο σανο που κυκλοφορεί είναι το "θα γυρίσουμε και θα τρέμει η Γη", για την ιστορία λοιπόν, η ακριβής φράση ήταν «Όμως όταν φύγουμε τότε η γη θα τρέμει» («aber wenn wir abtreten, dann soll der Erdkreis erzittern»). Αυτό το είχε πει, κλείνοντας πίσω του δυνατά την πόρτα, μετά από ένα τσακωμό που είχε με τον στενό του συνεργάτη Hans Fritzsche όταν ο Κόκκινος Στρατός έμπαινε στο Βερολίνο. Ο πανικός τότε ήταν έκδηλος στο Führerbunker, στο καταφύγιο του Φύρερ δηλαδή, τα νεύρα τεντωμένα και οι συνεχείς τσακωμοί μεταξύ τους ήταν στην ημερήσια διάταξη.Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο ΉπειροΤο σύνθημα που είναι ο Γεωργιάδης είναι σύνθημα των Βορειοηπειρωτών αλλά αφού ο κόσμος έχει μάθει να τρώει το σανο των συριζαίων αμάσητο αυτά συμβαίνουν.Περαστικά τους :)
Ο Αδωνις Γεωργιάδης εκφράζει πολιτικά τη Νέα Δεξιά που αναδύεται και αλλάζει τον πολιτικό και ιδεολογικό χάρτη όχι μόνο εδώ, στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στον δυτικό κόσμο. Από τις ΗΠΑ του Τραμπ μέχρι την Αυστρία του Κουρτς, την Ιταλία του Σαλβίνι ή την Ουγγαρία του Ορμπαν, ο κόσμος βλέπει μια ανερχόμενη Νέα Δεξιά που επιτίθεται χωρίς συστολή στις κατακτήσεις της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης πραγμάτων. Η Δεξιά αυτή είναι φιλόδοξη, απειλητική και «ακομπλεξάριστη». Θέλει να ορίσει εκ νέου τα θεμελιώδη στοιχεία των δημοκρατιών μας αλλά και της παγκόσμιας τάξης στη βάση των φοβιών των λευκών χριστιανικών πλειοψηφιών των δυτικών κρατών. Τσιρίζει για τις κατακτήσεις του πολιτισμού αλλά στην πραγματικότητα πολιτισμό εννοεί μόνο το δικό της πολιτισμό, τους άλλους τους θεωρεί λίγο-πολύ υποδεέστερους, κι ας μην το λέει δημόσια γιατί είναι αρκετά έξυπνη για να καταλάβει τι λέγεται και τι όχι. Ταυτίζει, τον εαυτό της με τις κατακτήσεις του δυτικού πολιτισμού και νομίζει πως με τις θέσεις της τον υπερασπίζεται. Δεν καταλαβαίνει ή δεν την πολυνοιάζει πως στην πραγματικότητα τον υπονομεύει. Η Νέα Δεξιά ενοχλείται από τα φιλελεύθερα δικαιώματα, ιδιαίτερα στα θέματα της προστασίας των μειονοτήτων και βλέπει σαν απειλή τον πλουραλισμό και την πολυπολιτισμικότητα. Ενοχλείται όμως και από τις φεμινίστριες και τον φεμινισμό. Ενοχλείται και από τις δημόσιες τοποθετήσεις της ΛΟΑΤ κοινότητας. Ενοχλείται και από τα κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενοχλείται και από τα συνδικάτα, που συνεχίζει να τα θεωρεί μήτρες κοινωνικής αναταραχής. Ενοχλείται και από τους φτωχούς όταν διεκδικούν. Αυτή η Νέα Δεξιά είναι ένα ιδεολογικο-πολιτικό υβρίδιο, συνονθύλευμα από συντηρητικές παραδόσεις, νεοφιλελεύθερες οικονομικές αντιλήψεις και ακροδεξιές εθνικολαϊκιστές θέσεις στα θέματα του έθνους και των σχέσεων μεταξύ γηγενών και μεταναστών. [...] Οπως οι γέροι του Μάπετ σόου, οι κυνικοί νεοσυντηρητικοί ενοχλήθηκαν από τη δυναμική του έργου στο οποίο είναι απλώς θεατές και όχι πρωταγωνιστές. Ενα μείγμα ανασφάλειας και θράσους γέννησε, λοιπόν, αυτό το υβρίδιο που αποκαλούμε Νέα Δεξιά. Οπως ο Τραμπ, αυτή η Δεξιά παριστάνει πως είναι χριστιανική και πατριωτική αλλά πρωτίστως είναι χυδαία. Χρησιμοποιεί υποκριτικά και χωρίς αιδώ τη θρησκεία, τη φυλή και το έθνος για να κυριαρχεί και να αντισταθεί στις παγκόσμιες τάσεις. Αυτή η Νέα Δεξιά οδύρεται τώρα για την παγκοσμιοποίηση και παριστάνει τον πατριώτη, παρότι μέχρι χθες ενθουσιαζόταν για τις μπίζνες των πολυεθνικών παρέχοντάς τες κάθε είδους φορολογικές διευκολύνσεις. Κλαίει και οδύρεται για τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα αλλά λατρεύει τον Ορμπαν και τον Σαλβίνι που ονειρεύονται μια Ευρώπη κλειστών συνόρων (τι τρελή ουτοπία και αυτή) συγκροτούμενη από ρατσιστικά και απομονωμένα κράτη. Αυτή η Νέα Δεξιά συνιστά αναμφίβολα μια απειλή για τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Γιατί δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο από το να επιχειρείς να τραβήξεις το χειρόφρενο την ώρα που το αυτοκίνητο είναι σε πλήρη κίνηση. Αν το κάνεις να είσαι έτοιμος για τις συνέπειες, δυστυχώς και οι συνεπιβάτες σου. Κάπως έτσι φτάνουμε στο αρχικό μας ζήτημα. Οσο περισσότερο η Νέα Δημοκρατία πλησιάζει στις θέσεις του Αδωνη τόσο περισσότερο προσεγγίζει τη Νέα Δεξιά. Οσο περισσότερο αγκαλιάζει τις ευρωσκεπτικιστικές και νατιβιστικές δυνάμεις τόσο περισσότερο θα μοιάζει με τις νεοσυντηρητικές πολιτικές τερατογεννέσεις του 21ου αιώνα. https://www.protagon.gr/apopseis/editorial/opados-tou-adwni-oxi-efxaristw-44341651938 Πηγή: www.lifo.grΗ κότα έκανε το αυγό, ή το αυγό την κότα;
@ Απλά Μαθηματικά http://booksjournal.gr/slideshow/item/1926-%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CF%81%CE%B7-%E2%80%93-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CF%85%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7
@ Citellus citellusΤο να ψάχνουμε βίντεο δεκαετίας και άνω όπου κάποιος κάποια στιγμή στο ξεκίνημα της πολιτικής του καριέρας συνυπήρξε με ακραίους και από αυτό να τον βαφτίζουμε ακραίο δεν πείθει. Πηγή: www.lifo.grΣοβαρά; Εμένα με πείθει μια χαρά πάντως. Το αντίθετο μου φαίνεται (τουλάχιστον) περίεργο.
Ναι βρε Ramon, αλλά τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζεις σχεδόν όλο το ΣΥΡΙΖΑ ως μπολσεβίκους, επειδή κάποτε συνυπήρξαν (ή και κάτι πολύ περισσότερο) με μπολσεβίκους. Αυτό σου εξηγώ, αυτό εξηγεί και ο Μαραντζίδης. Ή έχεις άλλα μέτρα και σταθμά για διαφορετικούς πολιτικούς χώρους ή θεωρείς τον Τσίπρα όντως μποσλεβίκο ή μπορεί να μην έχεις κανενός είδους χρεία για συνέπεια στο πως νιώθεις απέναντι στη πολιτική. Όλα μαζί όμως δε γίνονται.
Βρε Citellus, δεν μιλάμε για τον Σύριζα, ό,τι κι αν είναι ο Σύριζα. Για τον Άδωνι μιλάμε. Εσύ, αν θυμάσαι, την ξεκίνησες αυτή την κουβέντα, εστιάζοντας πάνω του με υπερασπιστική διάθεση. Και αναρωτιέμαι, αν κάποιος στο ξεκίνημα της πολιτικής του καριέρας τραγουδούσε συνθήματα για κονσερβοκούτια και συγχρωτιζόταν με αμετανόητους ακροαριστερούς δεν θα τον υποψιαζόσουν (έστω) ως ακραίο, επειδή εν τω μεταξύ θα προσπαθούσε με κάθε τρόπο να διαγράψει την συλλογική και προσωπική μας μνήμη ως ανανήψας σοσιαλδημοκράτης; Αν κάποιος χαρακτηρίσει έναν μαύρο ως πίθηκο δεν θα τον πεις ρατσιστή, ακόμα κι αν περάσει την υπόλοιπη ζωή του προσπαθώντας να μας πείσει για το αντίθετο; Αν κάποιος π.χ. κλείνει ξεκάθαρα το μάτι στην βία υιοθετώντας ακριβώς την ίδια ρητορική μίσους που ο ίδιος καταγγέλλει (ασχέτως αν μετά σφυράει κλέφτικα και το γυρίζει στο τσάμικο) θα ντραπείς να τον αποκαλέσεις ακραίο επειδή χωρίς ίχνος αιδούς το παίζει δημοκράτης – και δη περισσότερο δημοκράτης από όλους, νομίζοντας πως μας δουλεύει ψιλό γαζί; Τα "ναι μεν, αλλά" λοιπόν και τα “what about”, καλό θα ήταν να τα αφήσουμε στην άκρη. Καλό θα ήταν επίσης να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, γιατί γελοιοποιούμαστε εμείς οι ίδιοι, αναμασώντας ήδη χιλιομασημένη προπαγάνδα. Απλά μαθηματικά είναι. Δύο και δύο τέσσερα. Δεν θα ξεχάσουμε και την προπαίδεια τώρα. Ούτε θα αρχίσουμε να τρώμε σανό από εξαιρετικά αμφιβόλου αξιοπιστίας ιστοσελίδες, ότι και καλά το σύνθημα δεν είναι ευθεία αναφορά στον Goebbels, αλλά στην Βόρειο Ήπειρο. Και είναι όντως γελοίο να λέμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι κραυγές που εκτοξεύονται αλόγιστα και κάνουν πραγματικό κακό στην Δημοκρατία, λες και δεν μιλάμε για τον Άδωνι.
Δεν είναι καθόλου υποθετικό το ερώτημα, φυσικά και πολλοί από την κεντρο/ευρω αριστερά κάποια στιγμή συγχρωτίζονταν με ακροαριστερούς, ακόμα και με καταδικασμένους τρομοκράτες! Στην πορεία εντάχθηκαν σε άλλες οργανώσεις ή κόμματα πιο μετριοπαθή και ενσωματώθηκαν στο σύστημα. Εμένα μου αρέσει πολύ η κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι ότι αναγκάζει τους περισσότερους να συγκλίνουν στο κέντρο, ακόμα και αν έχουν άλλες αφετηρίες. Αν ήταν να πετάμε έξω από την πολιτική όποιον κάποτε στο ξεκίνημά του ύψωσε τη γροθιά του και φώναζε συνθήματα για κονσερβοκούτια τώρα θα κινδυνεύαμε να ξεμείνουμε από πολιτικούς στα αριστερά. Το πρόβλημα δεν είναι το με ποιους συγχρωτίζονταν κάποιος πριν πολλά χρόνια, το πρόβλημα είναι όταν έχει τώρα ακραίες θέσεις και τις προωθεί ή ακόμη χειρότερα εφαρμόζει. Αυτό είναι το δικό μου κριτήριο και είναι ενιαίο για όλο το πολιτικό φάσμα. Θα μπορούσα βάση αυτού πολύ εύκολα να λαϊκίσω για διάφορους από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μόνο η σκέψη μου φαίνεται γελοία. Επαναλαμβάνω, δεν σε υποχρεώνει κανένας να έχεις τα ίδια μέτρα και σταθμά για τα δεξιά και τα αριστερά, μπορεί πχ να πιστεύεις ότι οι Αριστεροί έχουν ηθικό πλεονέκτημα και ο σκοπός αγιάζει τα δικά τους μέσα, αλλά οφείλουμε τουλάχιστον να είμαστε ειλικρινείς.
Αν παρακολουθείς τα σχόλια μου θα ξέρεις ποια είναι η άποψη μου για όσους διεκδικούν ηθικά πλεονεκτήματα (και δεν αναφέρομαι μόνο στην Αριστερά).Το πρόβλημα εν προκειμένω, και μια και μιλάμε συ-γκε-κρι-μέ-να (και όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ), δεν είναι τόσο αν έχει τώρα ακραίες θέσεις, αν τις προωθεί ή ακόμη χειρότερα τις εφαρμόζει, αλλά ότι αφενός τις προωθούσε διαπρυσίως (βλέπε Πλεύρη, συνθήματα κτλ) και αφετέρου κατά πόσο είναι ειλικρινής αρνούμενος ένα τέτοιο παρελθόν. Και επίσης, πόσο ευκολόπιστοι είμαστε εμείς σε αυτήν του την προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, εξυπηρετώντας παράλληλα (και κυρίως) το προσωπικό του συμφέρον, πηδώντας κι εκείνος στο μεγαλύτερο και πιο ασφαλές καράβι, την ναυαρχίδα του στόλου που πλέει στα πιο ήρεμα νερά του δημοκρατικού πελάγους, αναλαμβάνοντας μάλιστα όχι χαμαλοδουλειές όπως αρκετοί παλαιοί "συναγωνιστές", αλλά ρόλο υποπλοίαρχου, εώς ότου (δοθείσης πιθανής ευκαιρίας) καταφέρει να επηρεάσει την ρότα και να να πλησιάσει, καθαγιασμένος πλέον από την δημοκρατική νομιμοποίηση, με παλαιούς και νέους συναγωνιστές σε πιο ανταριασμένα ύδατα. Αυτά στα οποία αρέσκονται να ανταγωνίζονται (καμιά φορά μέχρι τελικής πτώσης) οι ακραίοι εραστές της αδρεναλίνης. Επέτρεψέ μου να θεωρώ ότι αν για κάποιου την ειλικρίνεια πρέπει να αμφιβάλλουμε (προσωπικά αμφιβάλλω τα μάλλα) αυτή είναι η δική του. Εγώ πάντως σε τέτοιο καράβι δεν μπαίνω. Τις φοβάμαι τις φουρτούνες. Και τέλος, μου κάνει εντύπωση που από όλο το κείμενο του Μαραντζίδη, εσύ επέλεξες να εστιάσεις στον πρόλογο (όπου, πολύ λογικά, ο ίδιος κρατάει αποστάσεις για να μην χαρακτηρισθεί εμπαθής - ή για να μην έχει άλλες επιπτώσεις) και όχι στο ζουμί, στην ουσία του άρθρου. Και νομίζω πως λαϊκισμός δεν είναι η αποδεδειγμένα δικαιολογημένη βάση των δεδομένων καχυποψία και κριτική (ακόμα και αιχμηρή), αλλά το να πλέκουμε το εγκώμιο στον λαϊκισμό επειδή μας πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλλες.
Οι εκλογές έγιναν, το αποτέλεσμα αναμφισβήτητο, ας ξεπεράσουμε και ας το δεχτούμε πλέον ως γεγονός ότι ο Σύριζα έχασε την εξουσία.Με το να προσβάλουμε τους πολίτες που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία νομίζω ότι δεν κερδίζουμε τίποτα.Πριν 5 χρόνια ο Σύριζα έφερνε το νέο και ξεμπέρδευε με το παλιό,με την κοινοβουλευτική του ομάδα να απαρτίζεται από παλαιότερα μέλη του Πασοκ και κάνοντας συγκυβέρνηση με τον ακροδεξιό Πάνο Καμένο ενώ οι groupies του νέου πρωθυπουργού χόρευαν μεθυσμένοι από χαρά στο Σύνταγμα.Ο λαός δεν συγχώρεσε την πολιτική του Σύριζα με τα εξόφθαλμα λάθη σε κρίσιμες καταστάσεις,την δεξιά πολιτική του, τα ψέματα τον εκφοβισμό όσων είχαν αντίθετη άποψη στα social media και τον λαϊκισμό, όπως δεν συγχώρεσε και μερικά χρόνια πριν το Πασοκ ένα τόσο ισχυρό κόμμα και το έστειλε στην τέταρτη κατά σειρά θέση.Κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα νέο κόμμα,ξέρουμε τις θέσεις της, ο λόγος που βγήκε πρώτη και αυτοδύναμη δεν οφείλεται στο πολιτικό της πλάνο, οφείλεται στην παταγώδη αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα , δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλο μέρος των νέων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας είναι εκροή από τον Σύριζα.Ο Μητσοτάκης έχει 4 χρόνια μπροστά του να δείξει το πολιτικό του έργο, οι επόμενες εκλογές θα κριθούν δια του αποτελέσματος, το πολιτικό οπαδιλίκι έχει τελειώσει και ο λαός δεν συγχωρεί λάθη, ψέματα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.
Α δηλαδή όταν προσβάλουν τους πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι αποδεκτό κατ' εσέ αλλά το να προσβάλει κάποιος τους πολίτες που ξαναψήφισαν ένα δοκιμασμένο κόμμα που μας έφτασε ως τη χρεωκοπία ούτε που να το ακούσετε; Οκ, ευτυχώς που κάποιοι δε λειτουργείτε με δυο μέτρα και δυο σταθμά γιατί προς στιγμήν ένιωσα την Ευρώπη στο πετσί μου.
Ξαναδιαβάζω το σχόλιο μου για να δω σε ποιο σημείο αναφέρω ότι δίνω άφεση αμαρτιών σε όσους προσβάλλουν και υποτιμούν τους ψηφοφόρους του Σύριζα και δεν μπορώ να το εντοπίσω.Θέλετε να με βοηθήσετε;Τώρα για την Ευρώπη στο πετσί σας δεν μπορώ να κάνω κάτι.
Ο Συριζα πρεσβευει ολες τις πολιτικες που οδηγησαν στην χρεωκοπια και πολιτικα και φυσικα με την συμμετοχη προσωπων οπως Κουικ, Κουρουμπλης κλπ. Οτι πιο παλαιοκοματικο αυταρχικο και κατουσιαν πατερναλιστικο υπαρχει στην ελληνικη κοινωνια. Ταιριαζει με τον ολοκληρωτισμο τους
Ασθενής μνήμη;Είναι κατάρα. Είναι κατάρα να μην θυμόμαστε γενικά. Είναι αλήθεια ότι ο Μητσοτάκης ηγείται της ΝΔ. Της ΝΔ του Αμίλητου.Ποιος μας έσπρωξε στην αγκαλιά της ξεπαστρεύοντας κάθε έννοια τάξης και κανονικότητας για 5 χρόνια;Μήπως αυτοί που είχαν φαγωθεί να βγάλουν έξω τον Ξηρό με άλλοθι κάτι θολά δικαιωματικά;Μήπως αυτοί που έδιωχναν συστηματικά εργοδότες (aka επενδυτες) μέσα στην κριση;Μήπως αυτοί που μας πουλούσαν το μπάχαλο ως ελεύθερη εκφραση;Μήπως αυτοί που είχαν κάνει όλο το κέντρο hot spot προκειμένου να πραγματώσουν την ονείρωξη των open borders;Λίγη σεμνότητα και αυτοκριτική δεν βλάπτει. Λίγη ρε γαμώτο μου. Γιατί, όντως, δεν είμαστε χρυσόψαρα...
Ο Μπαλτάκος διαγράφη απο τη ΝΔ αμέσως μόλις βγήκε στη φόρα το επίμαχο βίντεο, πίσω στο 2014 και ουδεμία σχέση έχει με την κυβέρνηση.Ο Βορίδης και ο Γεωργιάδης έχουν ψηφιστεί πολλάκις από ΝΔκράτες και αν σας ρωτήσω γιατί τέτοιο μένος θα μου πείτε ότι ο μεν κράταγε ένα τσεκούρι πριν 35 χρόνια και ο δε πούλαγε βιβλία στην τηλεόραση.Άλλο ένα άρθρο του κ.Παπαιωάννου, που ήταν και στέλεχος της κυβέρνησης συριζα, και δεν ενοχλήθηκε καθόλου από τους Κατσικηδες, αμφότερους τους Καμμένους αλλά ούτε και από τις Μοριες, τις Οιδεμένες, τις καταγγελίες Βουδούρη ότι τα αρπάξανε από το μεταναστευτικό και τις συνεχείς καταδικαστικές αναφορές της Διεθνούς Αμνηστίας που ήταν και στον τομέα του.Εξανίσταται βέβαια για τον Μητσοτάκη και τα Μακεδονικά συλλαλητήρια.
Άστους μωρέ, δηλώνουν πολύ αριστεροί με ηθικό πλεονέκτημα και ανήγαγαν τον Καμμένο σε τοποτηρητή συγκυβερνώντας 4 χρόνια με τους ανελ (απορροφώντας τους μισούς κιόλας) και τις ψήφους της χα και όποιου αποβλήτου, απίθανου ρεταλιού μπόρεσαν να μαζέψουν αλλά εξανίστανται, εξισώνουν και απαιτούν ικανοποιητικές εξηγήσεις γιατί κάποιοι βουλευτές ενος πιο δεξιού κόμματος πήγαν σε ένα πιο κεντροδεξιό κόμμα (ναζί όλοι αυτοί συνήθως αν δεν εξυπηρετούν) πριν 10 χρόνια. Το γνωστό θράσος.
Αν και ισχύουν πολλά από όσα αναφέρετε σχετικά με τη νδ και τον μητσοτάκη, θα θέλατε να μας πειτε κάτι, οτιδήποτε, για τα 4μιση χρόνια ανικανότητας, ψεμάτων, απατεωνιάς, διχαστικού λόγου, χυδαιότητας και πολλών άλλων του λατρεμένου σας τσίπρα; Όχι τίποτα άλλο, αλλά δυστυχώς σε αυτή τη χώρα, αυτοί είμαστε, και αυτούς τους πολιτικούς έχουμε, γι αυτό βγήκε εν ολίγοις πάλι η νδ. Μπορούμε να μιλάμε για πάντα για κακή δεξιά και καλή αριστερά, αλλά όλοι ανεξαιρέτως κρινόμαστε από τις πράξεις μας, και οι του σύριζα αποδείχθηκαν τραγικά λίγοι.
Μέχρι στιγμής πάντως αυτα που βλέπουμε μια χαρά ειναι. Και μόνο που δεν έκλεισαν οι τράπεζες για να ξαναζήσουμε εκείνα τα όμορφα με τις ουρες στα ΑΤΜ το λες και πρόοδο. Μεγάλη μάλιστα.