«Το τέλος πλησιάζει»: Ανέκδοτες φωτογραφίες από την τελευταία εμφάνιση των Sex Pistols στην Βρετανία

«Το τέλος πλησιάζει»: Ανέκδοτες φωτογραφίες από την τελευταία εμφάνιση των Sex Pistols στην Βρετανία Facebook Twitter
Ήταν μια εκδήλωση που κλείστηκε από τον περιβόητο, δαιμόνιο μάνατζερ της μπάντας, Μάλκολμ ΜακΛάρεν: Οι «επικίνδυνοι», «κοινωνιοπαθείς» Sex Pistols θα έπαιζαν αφιλοκερδώς σε μια απογευματινή, φιλανθρωπική, οικογενειακή, χριστουγεννιάτικη γιορτή.
0

Τα Χριστούγεννα του 1977, η διαβόητη πανκ μπάντα βρισκόταν ήδη σε φάση αποσύνθεσης υπό το βάρος της φήμης και του σκανδάλου που είχε προκαλέσει η εκρηκτική της παρουσία στην «ασπρόμαυρη» ακόμα τότε και συντηρητική βρετανική κουλτούρα.

Τον προηγούμενο Ιούνιο, ο τραγουδιστής και αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Pistols, Johnny Rotten είχε περικυκλωθεί στο δρόμο από «φιλομοναρχικούς» τύπους που δεν είχαν δει μα καλό μάτι την επιτυχία τραγουδιών όπως το "Anarchy in the UK" "God Save the Queen" (και τα δύο είχαν πάει στο Νο.1 των βρετανικών charts), οι οποίοι τον χάραξαν με ξυράφι. Τον ίδιο μήνα, σε αντίστοιχο περιστατικό, ο ντράμερ Paul Cook είχε ξυλοφορτωθεί αγρίως με σιδερολοστό.

Η μεγάλη περιοδεία που είχε προγραμματιστεί ανά το Ηνωμένο Βασίλειο είχε καταρρεύσει καθώς η μία μετά την άλλη συναυλία ακυρώνονταν από τα τοπικά δημοτικά συμβούλια. Οι Sex Pistols ήταν διάσημοι αλλά δεν είχαν πού να παίξουν στη χώρα τους.

Εκτός από την κωμόπολη του Χάντερσφιλντ στην βορειοανατολική Αγγλία και μάλιστα ανήμερα Χριστουγέννων. Επρόκειτο για μια φιλανθρωπική συναυλία υπέρ του τοπικού Συνδικάτου Πυροσβεστών που έκαναν απεργία ζητώντας αύξηση του μισθού τους. Ήταν μια εκδήλωση που κλείστηκε από τον περιβόητο, δαιμόνιο μάνατζερ της μπάντας, Μάλκολμ ΜακΛάρεν: Οι «επικίνδυνοι», «κοινωνιοπαθείς» Sex Pistols θα έπαιζαν αφιλοκερδώς σε μια απογευματινή, φιλανθρωπική, οικογενειακή, χριστουγεννιάτικη γιορτή. Η συναυλία θα είχε δύο μέρη. Στο πρώτο θα έπαιζαν ενώπιον παιδιών και στο δεύτερο ενώπιον των οπαδών τους από την γύρω περιοχή.

«Το τέλος πλησιάζει»: Ανέκδοτες φωτογραφίες από την τελευταία εμφάνιση των Sex Pistols στην Βρετανία Facebook Twitter
Sid Vicious
«Το τέλος πλησιάζει»: Ανέκδοτες φωτογραφίες από την τελευταία εμφάνιση των Sex Pistols στην Βρετανία Facebook Twitter

Από το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης προέρχονται οι ανέκδοτες μέχρι σήμερα φωτογραφίες του Kevin Cummins - ο οποίος θα εξελισσόταν σε έναν από τους πιο διάσημους ροκ φωτογράφους όλων των εποχών - που συγκεντρώνονται στο φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο "Sex Pistols: The End Is Near 25.12.77". Εκείνο το απόγευμα, ο νεαρός Cummins είχε φύγει στη μέση του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου γεύματος από το πατρικό του στο Μάντσεστερ για να προλάβει τη συναυλία. «Ο πατέρας μου δεν μου μιλούσε για τον επόμενο μήνα», σημειώνει ο φωτογράφος στην εισαγωγή του βιβλίου.

«Το τέλος πλησιάζει»: Ανέκδοτες φωτογραφίες από την τελευταία εμφάνιση των Sex Pistols στην Βρετανία Facebook Twitter
Johnny Rotten
«Το τέλος πλησιάζει»: Ανέκδοτες φωτογραφίες από την τελευταία εμφάνιση των Sex Pistols στην Βρετανία Facebook Twitter

Κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει τότε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία εμφάνιση του γκρουπ στην πατρίδα τους. Την πρωτοχρονιά του 1978 θα αναχωρούσαν για μια μικρή περιοδεία στις ΗΠΑ, η οποία θα περνούσε επεισοδιακά από τον Αμερικανικό Νότο για να καταλήξει στο Σαν Φρανσίσκο, όπου θα έληγε οριστικά και άδοξα η ιστορία των Sex Pistols με τον Johnny Rotten να απευθύνεται στο κοινό με τη φράση που έμελλε να μείνει ως η θλιβερή κατακλείδα του μύθου τους: «Έχετε νοιώσει ποτέ ότι σας καπηλεύονται; Καλή νύχτα». Λίγο καιρό μετά, ο Σιντ Βίσιους θα ήταν νεκρός.

«Το τέλος πλησιάζει»: Ανέκδοτες φωτογραφίες από την τελευταία εμφάνιση των Sex Pistols στην Βρετανία Facebook Twitter
«Το τέλος πλησιάζει»: Ανέκδοτες φωτογραφίες από την τελευταία εμφάνιση των Sex Pistols στην Βρετανία Facebook Twitter
Sid Vicious, Johnny Rotten, Steve Jones, Paul Cook.

Στις φωτογραφίες του Cummins όμως από εκείνο την συναυλία στο ταπεινό Ivanhoe's (το όνομα του συναυλιακού χώρου) του Χάντερσφιλντ , φαίνεται ακόμα ζωντανή η φλόγα και η αίσθηση αποστολής της μπάντας παρότι υπήρχε ήδη η αίσθηση ότι ο κύβος ερρίφθη, όπως σημειώνει στην έκδοση ο επιφανής μουσικοκριτικός Paul Morley, γράφοντας ότι στα τέλη του 1977, «οι Sex Pistols ήταν ήδη κομμάτι της βρετανικής κουλτούρας όσο και ο Τσόρτσιλ, τα κόκκινα γραμματοκιβώτια των Βασιλικών Ταχυδρομείων, ο Ρομπέν των Δασών, ο Σέρλοκ Χολμς, ο Σαίξπηρ».

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Lou: Πόσες ανοιχτά λεσβίες ξέρεις αυτήν τη στιγμή στην ελληνική μουσική σκηνή;

Μουσική / Lou: Πόσες ανοιχτά λεσβίες ξέρεις αυτήν τη στιγμή στην ελληνική μουσική σκηνή;

Αυτό που κάνει η Lou στην ελληνική μουσική σκηνή είναι μοναδικό και θαρραλέο: queer μουσική για κάγκουρες με εφόδιο τις μουσικές της γνώσεις και επίγνωση αυτού που εκπροσωπεί, κάνοντας το τραπ όχημα για να περάσει τα μηνύματά της.
M. HULOT
Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Νανά Μούσχουρη: «Τραγουδώ σαν να είμαι αρχάρια»

Οι Αθηναίοι / Νανά Μούσχουρη: «Τραγουδώ σαν να είμαι αρχάρια»

Θυμάται ακόμα τα καμιόνια με τους νεκρούς στην κατοχή. Της λείπει η καλοσύνη που είχαν οι παλιοί Αθηναίοι. Ο Μάνος Χατζιδάκις της άλλαξε τη ζωή, ενώ θυμάται ακόμα την παρέα του Φλόκα. Ο Μπομπ Ντίλαν είχε δηλώσει στο «Rolling Stone» ότι αυτή και η Ουμ Καλσούμ είναι οι αγαπημένες του τραγουδίστριες. Η Νανά Μούσχουρη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO
ΦΩΤΗΣ ΒΑΛΛΑΤΟΣ
Αν γράψεις κακή κριτική για την Τέιλορ Σουίφτ, θα λάβεις απειλές για τη ζωή σου: Mέσα στον ψηφιακό πόλεμο που αντιμετωπίζουν οι μουσικοκριτικοί

Μουσική / Έγραψες αρνητική κριτική για την Τέιλορ Σουίφτ; Την έβαψες

Πέντε μουσικοί συντάκτες εξηγούν πώς ασκούν την κριτική τους σε μια εποχή όπου η γνώμη για μια σούπερ σταρ μπορεί να προκαλέσει διαδικτυακό εκφοβισμό, παρενόχληση ή ακόμα και αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων.
THE LIFO TEAM
Ήταν η διασημότερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Όταν πέθανε, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να την κηδέψει

Σαν Σήμερα / Ήταν η διασημότερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Όταν πέθανε, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να την κηδέψει

Edith Piaf: «Το σπουργιτάκι» που ξεκίνησε από τους δρόμους του Παρισιού και δοξάστηκε όσο λίγοι. Αυτή είναι η ζωή της, το τέλος που της επιφύλασσε η Καθολική εκκλησία και ένα απόσπασμα από μία συνέντευξή της.
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΛΟΒΟΥ
«Mara Gibb»: Μια space όπερα για ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας

Μουσική / Μια ελληνική space όπερα για τη μυστική ζωή ενός non-binary εξωγήινου

Το «Secret life of Mara Gibb» του Prins Obi έχει για κεντρικό ήρωα ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας. Ο ήχος έχει ρίζες στην ψυχεδέλεια αλλά δεν μένει εκεί. Παίζει να είναι και η καλύτερη δουλειά του μετά τους Baby Guru.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΕΠΕΞ INDIRA PAGANOTTO INTERVIEW

Μουσική / H Ιndira Paganotto φέρνει στην Αθήνα την απίθανη psy-techno της και μια στρατιά νίντζα

Είναι περήφανη για τις ιταλικές και τις ισπανικές της ρίζες, και για τη μουσική της. Το στυλ της, χωρίς κανόνες ή κουτάκια, ανεβάζει τον πήχη, μαζί και τις προσδοκίες μας για την εμφάνισή της στο Techniques.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής για τη νέα σεζόν περιλαμβάνει το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πιανίστα Αλεξέι Βολόντιν, και η Ματούλα Κουστένη μάς ξεναγεί στην ιστορία αυτού του αριστουργήματος που γεννήθηκε μέσα από τη μοιραία γνωριμία του συνθέτη με την Κλάρα Σούμαν.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Είναι true, έχει vibe: Γι’ αυτό ο νεαρόκοσμος αγαπάει τη Θώδη

Μουσική / «Είναι true, έχει vibe»: Αν δεν το έχετε καταλάβει, οι 20άρηδες αγαπούν τη Θώδη

Βρεθήκαμε σε ένα γλέντι στον Ταύρο όπου ακόμη και οι teenagers διασκέδαζαν, φύγαμε με καλτσάκια που έγραφαν «Με κλαρίνο στο Πεκίνο» και με την ευχή να βρούμε πάρκινγκ στο κέντρο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
ΖΟΡΝΤΙ ΣΑΒΑΛ: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Μουσική / Jordi Savall: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Ο διακεκριμένος μουσικός κάνει μουσική σαν να ανακαλύπτει νέα, όμορφα μέρη. Επιστρέφει στην Αθήνα και συμπράττει με τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ σε μια συναυλία που υμνεί την ενωτική φύση της Μεσογείου. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ