Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μάρτα Άργκεριχ, η σημαντικότερη πιανίστρια του κόσμου, έρχεται στην Ελλάδα. Ορισμένοι θα θυμούνται τη συνεργασία της με τον Ροστροπόβιτς κάποτε στην Επίδαυρο, όπως και τις συμπράξεις της με την κορυφαία Ελληνίδα συνάδελφό της Ντόρα Μπακοπούλου.

 

Τη βραδιά της 13ης Ιουλίου,, η Άργκεριχ θα είναι μαζί με την κόρη της, τη Γαλλίδα ηθοποιό Ανί Ντιτουά, η οποία θα αναλάβει το αφηγηματικό μέρος (με ελληνικούς υπέρτιτλους) του έργου «Το καρναβάλι των ζώων» του Καμίγ Σαιν-Σανς. Το πιο γνωστό έργο του Σαιν-Σανς θα ερμηνευτεί από την Άργκεριχ και τη Θεοδοσία Ντόκου, την ανερχόμενη Ελληνίδα πιανίστρια και μαθήτριά της.

 

Πρόκειται για μια ορχηστρική σουίτα που αποτελείται από δεκατρείς εικόνες με εισαγωγή και φινάλε. Οι δυο τους θα ερμηνεύσουν επίσης το Κονσέρτο για δύο πιάνα του Φρανσίς Πουλένκ , ένα έργο που έμελλε να αποδοθεί στην πρώτη παρουσίασή του από τον Πουλένκ αυτοπροσώπως μαζί με τον πιανίστα Πιερ Μπερνάκ.

 

«Ένα έργο όλο ζωντάνια και σκέρτσο» είχε χαρακτηρίσει το «Καταραμένο Φίδι» η Άργκεριχ σε συνέντευξή της στη LifO το 2015, εξηγώντας πως μπορεί να μη συνάντησε ποτέ τον Χατζιδάκι, νιώθει όμως σαν να τον γνωρίζει μέσα από τη μουσική του και τις αφηγήσεις της Μπακοπούλου.

 

Όσο για το υπόλοιπο της βραδιάς, η Άργκεριχ θα ερμηνεύσει ακόμα ένα έργο, τη Συμφωνία σε ρε ελάσσονα του Βέλγου ρομαντικού συνθέτη Σεζάρ Φρανκ, ενώ η Ντόρα Μπακοπούλου, η επιστήθια φίλη και επίτιμη καλεσμένη της, θα μοιραστεί μαζί της αποσπάσματα από το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Το καταραμένο φίδι», γραμμένο για το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου.

 

 

«Ένα έργο όλο ζωντάνια και σκέρτσο» είχε χαρακτηρίσει το «Καταραμένο Φίδι» η Άργκεριχ σε συνέντευξή της στη LifO το 2015, εξηγώντας πως μπορεί να μη συνάντησε ποτέ τον Χατζιδάκι, νιώθει όμως σαν να τον γνωρίζει μέσα από τη μουσική του και τις αφηγήσεις της Μπακοπούλου. Η γενναιοδωρία, ίδιον των πραγματικά τεράστιων καλλιτεχνών, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της, πέραν του ταλέντου της.

 

Αν σε εκείνη τη συνέντευξή της στη LifO η Άργκεριχ είχε μιλήσει με κολακευτικά λόγια για έναν νέο πιανίστα από τη Ρωσία, αυτήν τη φορά συστήνει, ουσιαστικά στην ίδια της τη χώρα, μιαν άλλη νέα πιανίστρια, τη Ροδίτισσα Θεοδοσία Ντόκου. Η πρώτη τους γνωριμία έγινε το 2009, κατά τη διάρκεια μιας οντισιόν. Έκτοτε η Άργκεριχ έγινε για την Ντόκου μέντορας, εμπνέοντάς την και καθορίζοντας εν πολλοίς το ρεπερτόριο και τις συναυλιακές της επιλογές.

 

Info:

13 Ιουλίου

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Martha Argerich - Θεοδοσία Ντόκου / τιμητική προσκεκλημένη: Ντόρα Μπακοπούλου

Έργα Πουλένκ, Σαιν-Σανς, Σεζάρ Φρανκ, Χατζιδάκι

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 21:00