Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
MEDIA

Θεωρείται αξιόπιστη η ΕΡΤ;

Ο Αντώνης Καλογερόπουλος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εξηγεί γιατί παρερμηνεύτηκαν τα στοιχεία μιας πρόσφατης έρευνας του Reuters από μερίδα του ελληνικού Τύπου.

Πριν λίγες μέρες το Ινστιτούτο Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο οποίο είμαι ερευνητής, δημοσίευσε μια έρευνα με θέμα το κοινό της δημόσιας τηλεόρασης σε Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

 

Μέρος του τύπου στη χώρα μας ερμήνευσε τα αποτελέσματα ως μια ένδειξη πως η ΕΡΤ θεωρείται «ανεξάρτητη» και «αξιόλογη» από το κοινό. Στην έρευνα η σύγκριση έγινε ενδεικτικά με τον ΣΚΑΪ καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα μας είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα. Μπορούμε όμως να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα από την έρευνα;

 

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι πως οι δημόσιοι φορείς στην Ευρώπη (όπως και η ΕΡΤ) δυσκολεύονται να προσελκύσουν νέους απέναντι στον ανταγωνισμό άλλων επιλογών ενημέρωσης ή διασκέδασης όπως το YouTube.

 

Για τις ανάγκες τις έρευνας συνάδελφοι ερευνητές χώρισαν το δείγμα, σε δύο κατηγορίες: κοινό που συμφωνεί με λαϊκίστικες απόψεις και κοινό που δεν συμφωνεί με λαϊκίστικες απόψεις. Για να γίνει αυτός ο διαχωρισμός έκαναν ερωτήσεις όπως η εξής: «Συμφωνείτε με την παρακάτω δήλωση; Οι περισσότεροι εκλεγμένοι αξιωματούχοι δεν νοιάζονται για το τι πιστεύουν άνθρωποι σαν και μένα». H ερώτηση σχετίζεται με τον ορισμό του λαϊκισμού ως μια ιδεολογία σύμφωνα με την οποία υπάρχουν δυο ομάδες συμφερόντων: η «κακή» ελίτ και ο «ενάρετος» λαός. Αυτή η μέθοδος μέτρησης λαϊκίστικων απόψεων είναι συνηθισμένη σε έρευνες πολιτικής επιστήμης και κοινής γνώμης. Στην Ελλάδα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του δείγματος έχει λαϊκίστικες απόψεις (71%), το τρίτο μεγαλύτερο στο δείγμα των 23 χωρών, μετά την Κροατία και την Πολωνία. Το δείγμα είναι 2.000 ατόμων και αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε κάθε χώρα. Η έρευνα διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2019.

 

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, την ΕΡΤ την εμπιστεύεται περισσότερο το κοινό με «μη-λαϊκίστικες» απόψεις σε σχέση με το κοινό που έχει «λαϊκίστικες» απόψεις. Αυτό το γράφημα ερμηνεύτηκε ως ένδειξη πως η ΕΡΤ θεωρείται αξιόπιστο μέσο στην Ελλάδα.

 

 

 

Όμως καμία από τις δύο ομάδες δεν εμπιστεύεται ιδιαίτερα την ΕΡΤ. Αυτοί που δεν συμφωνούν με λαϊκίστικες απόψεις βαθμολογούν την αξιοπιστία της ΕΡΤ με μέσο όρο 5.93/10 ενώ οι «λαϊκιστές» της δίνουν κατά μέσο όρο 4.98/10. Οι ερωτώμενοι μπορούσαν να δώσουν βαθμολογίες από το 0 (καθόλου αξιόπιστο μέσο) έως το 10 (απόλυτα αξιόπιστο μέσο).

 

Στην ίδια έρευνα ρωτήσαμε το κοινό κατά πόσο εμπιστεύεται διάφορα μέσα ενημέρωσης σε κάθε χώρα. Τα αποτελέσματα όπως δημοσιεύτηκαν στο Digital News Report 2019, δείχνουν πως η ΕΡΤ έχει σοβαρό πρόβλημα εμπιστοσύνης, όντας το τελευταίο μέσο από τα 15 για τα οποία ρωτήσαμε, με την εξαίρεση του blog «Τρομακτικό».

 

Στην έρευνά μας για το 2018 είχαμε κάνει τις ίδιες ερωτήσεις και βρήκαμε πως οι απόψεις για την ΕΡΤ είναι πολωμένες, με αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί να δίνουν υψηλότερη βαθμολογία στην ΕΡΤ κατά μέσο όρο (5.91/10) σε σύγκριση με αυτούς που αυτοχαρακτηρίζονται κεντρώοι (5.24/10) ή δεξιοί (3.91/10). Όμως ούτε οι αριστεροί ερωτώμενοι εμπιστεύονται την ΕΡΤ σε βαθμό που εμπιστεύονται τον δημόσιο φορέα τους κάτοικοι άλλων χωρών. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, οι απόψεις του κοινού για τον δημόσιο φορέα στην Ελλάδα είναι πιο κοντά στις απόψεις που έχουν οι Ούγγροι ερωτώμενοι για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα τους, παρά οι κάτοικοι της Δανίας για το DR ή της Βρετανίας για το BBC.

 

 

 

Συνεπώς, τα δεδομένα μας δείχνουν πως η ΕΡΤ έχει μεγάλο πρόβλημα εμπιστοσύνης σε σχέση με τους περισσότερους δημόσιους φορείς στην Ευρώπη αλλά και σε σχέση με τα περισσότερα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων. Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι πως οι δημόσιοι φορείς στην Ευρώπη (όπως και η ΕΡΤ) δυσκολεύονται να προσελκύσουν νέους απέναντι στον ανταγωνισμό άλλων επιλογών ενημέρωσης ή διασκέδασης όπως το YouTube. Η προσέλκυση αυτών των κοινών είναι ακόμα πιο δύσκολη στην Ελλάδα μιας και η ΕΡΤ βρίσκεται χαμηλά στους δείκτες αξιοπιστίας της κοινής γνώμης. Η έρευνα του Ινστιτούτου Reuters δεν πρέπει να είναι ευκαιρία εφησυχασμού αλλά να μας προβληματίσει.

 

Ο Αντώνης Καλογερόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και ερευνητής στο Ινστιτούτο Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ σε ΕΡΤ και ΑΠΕ: «Υπαγόρευαν τηλεφωνικά ειδήσεις»
Βαρύτατες, δημόσιες καταγγελίες για κομματικό έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ και στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκαναν οι δημοσιογράφοι Θανάσης Αυγερινός και Γιώργος Παπαδόπουλος Τετράδης
Αντώνης Καλογερόπουλος, ερευνητής του Ινστιτούτου Reuters/ Το μέλλον ανήκει στα ποιοτικά ΜΜΕ
Μέλος της ερευνητικής ομάδας για τις ψηφιακές ειδήσεις, μιλά στo LiFO.gr για τα συμπεράσματα που προέκυψαν στην Ελλάδα και διεθνώς, για τα «fake news», τη διαπλοκή, τα social media, το μέλλον της ενημέρωσης, αλλά και τις προκλήσεις που παρουσιάζει
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν «Σκανδαλώδεις συμφωνίες με ΠΑΕ με χρήματα εκτός λογικής»
Γιατι αντιδρούν σε συμφωνίες με ομάδες οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Sex education 2: Σεξουαλική αγωγή χωρίς ηθικολογίες και υποκρισία
Ο δεύτερος κύκλος της βρετανικής σειράς του Netflix είναι ένα απολαυστικό μάθημα για το τι θα έπρεπε να είναι η τηλεόραση του παρόντος.
15 άρθρα για το Σαββατοκύριακο: Τα καλύτερα της LiFO από την προηγούμενη εβδομάδα
Η επιδημία της γκέι μοναξιάς, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, το Gameathlon 2020 και μια νέα στήλη μας που βοηθά εκείνους που βοηθούν.
Clout culture: Η απεγνωσμένη μανία να γίνεις διάσημος στα social media
Πώς η έννοια του "clout" καθόρισε τα τελευταία χρόνια την πορεία του Ίντερνετ και δημιούργησε μια ολόκληρη κουλτούρα
The New Pope: Γκράντε απογοήτευση!
Φέρτε πίσω «στη ζωή» τον Τζουντ Λο! Κάθε άλλο παρά απαραίτητη μοιάζει η συνέχεια του The Young Pope ύστερα από τρία χρόνια, μετά από τα πρώτα δύο χλιαρά και αμήχανα επεισόδια της νέας του εκδοχής
13 άρθρα για το Σαββατοκύριακο: Τα καλύτερα της LiFO από την προηγούμενη εβδομάδα
Το σπίτι του Κώστα Ταχτσή που έχει μετατραπεί σε κοτέτσι, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο Πάολο Σορεντίνο, το «1917» του Σαμ Μέντες, ο «Άμλετ» της Κατερίνας Ευαγγελάτου και το σύστημα «καθολικής παρακολούθησης» της Αθήνας.
Η τηλεόραση που αγάπησα: 20 σημαντικές σειρές από την δεκαετία που λήγει
Μια επιλογή με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά - αλλά υποκειμενικά εν τέλει - κριτήρια από το τεράστιο εύρος τηλεοπτικών παραγωγών που έκαναν πρεμιέρα τα τελευταία δέκα χρόνια
14 άρθρα για το Σαββατοκύριακο: Τα καλύτερα της LiFO από την προηγούμενη εβδομάδα
Τα αγαπημένα της δεκαετίας σε σινεμά και θέατρο, ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Αλέν Μπαντιού, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, η ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και η φιλμογραφία του Στίβεν Σπίλμπεργκ.
11 άρθρα για το Σαββατοκύριακο: Τα καλύτερα της LiFO από την προηγούμενη εβδομάδα
Η έκθεση για τον Christian Zervos, το νέο ατελιέ του Άγγελου Μπράτη, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο στολισμός της Βασιλίσσης Σοφίας και η επανακυκλοφορία της «Σαββατογεννημένης» της Μαλβίνας Κάραλη.
10 άρθρα για την Κυριακή: Τα καλύτερα της LiFO από την προηγούμενη εβδομάδα
Ένα κοινωνικό εργοστάσιο μόδας στον Βοτανικό, ο Φλοράν Μαρσί, ο νέος δίσκος της Monika, η νέα παράσταση του Θεάτρου Τέχνης και ένα σαφάρι στο εθνικό πάρκο της Κένυας.
15 άρθρα για την Κυριακή: Τα καλύτερα της LiFO από την προηγούμενη εβδομάδα
185 χρόνια από την ανάδειξη της Αθήνας σε πρωτεύουσα της Ελλάδας, ο Κώστας Μπακογιάννης, η Ευφροσύνη Δοξιάδη, όλα τα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε το επόμενο διάστημα και ένα επεισοδιακό διαζύγιο που έγινε μια υπέροχη ταινία.
Οι Αθηναίοι  της LIFO: 70 φωτογραφίες από τα λαμπρά μας εγκαίνια στο Μουσείο Μπενάκη
Η μεγάλη βραδιά της LIFO ήταν λαμπερή, επιτυχημένη και συγκινητική -πέρα από κάθε προσδοκία.
Aυγά, Καρντάσιαν και ρουφηγμένες κοιλιές: Οι 10 αναρτήσεις στο Instagram που σημάδεψαν την δεκαετία
Ποιον θα «σκίσουμε» σήμερα στα σόσιαλ μίντια;
Πότε ο Λιάγκας, πότε η Γκρέτα, μετά τα Εξάρχεια, η ΑΣΟΕΕ, το μεταναστευτικό, πάντα υπάρχει η αφορμή. Πού οδηγεί το ξεχαρμάνιασμα;
11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO
Ξεφυλλίζοντας το παρθενικό φύλλο που είχε κυκλοφορήσει το 2005, να μερικά πράγματα που μου τράβηξαν την προσοχή
15 άρθρα για το Σαββατοκύριακο
Το νέο αριστούργημα του Μάρτιν Σκορσέζε, οι πιο hot τάσεις στο αθηναϊκό φαγητό, η Νατάσσα Μποφίλιου, η Λίνα Μενδώνη, ένα μοναδικό οδοιπορικό στους αποδεκατισμένους ιθαγενείς της Παραγουάης κ.ά.: Τα καλύτερα της LiFO από την εβδομάδα που μας πέρασε
2 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar xristosd 14.9.2019 | 08:35
Άρα πράγματι ο ΣΚΑΙ είναι πιο κοντλα ατο λαικισμό. Το θέμα της αξιοπιστθας και των νέων είναθ άλλης τάξης.
WLGFQ WLGFQ 15.9.2019 | 11:17
Μα σοβαρά; Η απάντηση στην ερώτηση «Συμφωνείτε με την παρακάτω δήλωση; Οι περισσότεροι εκλεγμένοι αξιωματούχοι δεν νοιάζονται για το τι πιστεύουν άνθρωποι σαν και μένα» μπορεί να αποτελέσει ασφαλές κριτήριο για το αν η …ιδεολογία του ερωτηθέντος είναι ο …λαϊκισμός;

Δηλαδή όσοι διαφωνούν με την παραπάνω δήλωση μπορούν να απαντήσουν ειλικρινά στο: «Ονομάστε μου δέκα τουλάχιστον εκλεγμένους αξιωματούχους που είστε σίγουρος πως νοιάζονται για το τι πιστεύουν άνθρωποι σαν και εσάς»;

Η στάση όλων μας ανεξαιρέτως απέναντι στα ΜΜΕ κάθε είδους, τους εκπροσώπους τους και τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να είναι συνεχώς κριτική και μόνον.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή