ADVERTORIAL

Καθώς ο υποχρεωτικός εγκλεισμός μας έφερε ακόμη πιο κοντά στη τεχνολογία και στα social media, θα περίμενε κανείς πως το διαδικτυακό dating θα βρισκόταν στην κορυφή της λίστας με τα apps και τα sites που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο τους δύο τελευταίους μήνες.

 

Μπορεί η φυσική επαφή να μην αποτέλεσε επιλογή κατά τη διάρκεια του μαζικού lockdown, ωστόσο, το διαδικτυακό φλερτ και η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου μέσω εφαρμογών και sites γνωριμιών θα μπορούσε να θεωρηθεί ενός είδους απομακρυσμένη επαφή που θα επέλεγε αρκετός κόσμος. Παρ' όλα αυτά, μία νέα έρευνα της Kaspersky στην Ελλάδα, αποδεικνύει το αντίθετο.

 

H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 849 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που κατοικούν στην Ελλάδα και η οποία διενεργήθηκε από την aboutpeople για λογαριασμό της Kaspersky, από τις 27 έως τις 28 Απριλίου 2020. Το μεγαλύτερο ποσοστό χρησιμοποιούσε το smartphone και το laptop του, για την πρόσβασή του στο internet.

 

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας, το 68,3% των χρηστών των dating apps στην Ελλάδα τις χρησιμοποίησε λιγότερο συχνά για να φλερτάρει κατά την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας COVID-19, αποδεικνύοντας πως η διάδοσή τους δεν ήταν τόσο εκτεταμένη όσο μπορεί να πιστεύαμε. 

 

Συγκεκριμένα, μπορεί περίπου οι μισοί Έλληνες να χρησιμοποιούν Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Instagram, Twitter κτλ.) και σχεδόν ένας στους τρεις εφαρμογές Άμεσης Ανταλλαγής Μηνυμάτων (WhatsApp, Viber, Snapchat, Telegram, Messenger) για να φλερτάρει ή να αναζητήσει ερωτικό σύντροφο, όμως μόνο κάτι παραπάνω από το 10% του πληθυσμού χρησιμοποιεί τις σχετικές εφαρμογές γνωριμιών ή sites για τον ίδιο σκοπό - με το Tinder (59,5%) και το Badoo (54,3%) να είναι με διαφορά οι πιο δημοφιλείς εξ' αυτών.

 

 

 

Που οφείλεται η έλλειψη χρήσης των dating apps στην Ελλάδα εν μέσω της καραντίνας;

 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας της Kaspersky, το ζήτημα της ασφάλειας, όσο της διαδικτυακής από κυβερνοαπειλές, όσο και σε συνάρτηση με αυτό της ψυχολογικής/ συναισθηματικής, κατά τη χρήση των παραπάνω εφαρμογών είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

 

Αναφορικά με τη διάσταση της κυβερνοασφάλειας, το 53,6% πιστεύει πως οι περισσότερες εφαρμογές γνωριμιών ή sites παρέχουν αρκετά υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας και προστασίας από απειλές στον κυβερνοχώρο χωρίς την ανάγκη πρόσθετων μέτρων προστασίας (αντιιϊκά προγράμματα, VPN). Σε γενικότερο επίπεδο περιήγησης στο διαδίκτυο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα δηλώνει πως την ενδιαφέρει τόσο η ιδιωτικότητα και η διατήρηση της ανωνυμίας της όταν σερφάρει στο internet όσο και να παραμένει ασφαλής από απειλές στον κυβερνοχώρο, στην πραγματικότητα μόλις οι μισοί (49,1%) έχουν εγκατεστημένα αντιιϊκά προγράμματα στις συσκευές που χρησιμοποιούν για την πρόσβαση στο internet και σε εφαρμογές και μόνο το 16,3% έχει εγκαταστήσει VPN στις συσκευές που χρησιμοποιεί για την πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε εφαρμογές.

 

 

 

Τι λένε οι ειδικοί;

 

Σχολιάζοντας το εύρημα ότι οι Έλληνες χρησιμοποίησαν εφαρμογές γνωριμιών ή sites λιγότερο από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της καραντίνας του Covid-19, η Μίνα Μαρούγκα, Ψυχολόγος, συνεργάτης Ιατρείου Ψυχοεκπαίδευσης και Οικογενειακών Παρεμβάσεων Α' Ψυχιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, αναφέρει: «Παρακολουθούμε όλη αυτήν την περίοδο, πώς η καραντίνα μετασχημάτισε τον ψυχισμό, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των ανθρώπων. Όπως προκύπτει και από την επεξεργασία των δεδομένων από τις κλήσεις των πολιτών στη γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης 10306 της Α' Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ-Αιγινήτειο Νοσοκομείο, η καραντίνα, που συνεπάγεται απώλεια των ελευθεριών του ατόμου, έφερε την κατάθλιψη στο προσκήνιο.

 

Χαρακτηριστικό εύρημα είναι ότι με την πάροδο του χρόνου και καθώς ο βαθμός απειλής σχετικά με την εξάπλωση του ιού χαμηλώνει και θέση παίρνουν συζητήσεις περί δεύτερου κύματος, βρίσκει έδαφος η απαισιοδοξία και η απώλεια της ελπίδας για το μέλλον. Υπ' αυτό το πρίσμα, οι άνθρωποι βλέπουν στο μέλλον των διαπροσωπικών τους σχέσεων το άγγιγμα ενοχοποιημένο, ενώ ο φόβος της μόλυνσης και η κοινωνική απόσταση των δυο μέτρων συντείνουν όχι μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική απόσταση. Ταυτόχρονα οι οικονομικές ανασφάλειες της επόμενης μέρας που καταγράφουμε να γιγαντώνονται αυτές τις ώρες, απορροφούν μεγάλο μέρος από το ψυχικό απόθεμα όλων, αφήνοντας λίγο χώρο για "επένδυση" στο φλερτ και τις νέες γνωριμίες».

 

Αναφορικά με το κομμάτι της κυβερνοασφάλειας, ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager της Kaspersky για την Ελλάδα και την Κύπρο, σχολίασε: «Είναι πολύ καλό να βλέπουμε ότι οι Έλληνες, σε τόσο μεγάλο αριθμό, εκτιμούν την ιδιωτικότητα και την ανωνυμία τους όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών. Ωστόσο, το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές γνωριμιών που δεν προστατεύονται σωστά, σημαίνει ότι εξακολουθούν να εκτίθενται σε διαφορετικούς τύπους κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής ιδιωτικών πληροφοριών ή της διάθεσης των λογαριασμών τους στα χέρια ψηφιακών εγκληματιών. Μια σύνδεση που είναι εξασφαλισμένη μέσω VPN, που δημιουργείται μέσω της συσκευής με εγκατεστημένες, αξιόπιστες λύσεις ασφαλείας, μπορεί πάντα να απομακρύνει αυτόν τον πονοκέφαλο και να σας επιτρέψει να περιηγηθείτε με ασφάλεια στον κόσμο του διαδικτυακού φλερτ».

 

Φαίνεται, λοιπόν, πως η ψηφιακή ασφάλεια αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα σε ο,τι αφορά τη χρήση των εφαρμογών και sites γνωριμιών, κάτι το οποίο σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, δεν υπερτερεί της ευκολίας της χρήσης τους, ούτε της ανάγκης των συμμετεχόντων για ρομαντική επαφή - ακόμα και εξ αποστάσεως. Σίγουρα, οι συνθήκες δε δημιούργησαν το κατάλληλο έδαφος για φλερτ και νέες γνωριμίες, πόσο μάλλον όταν το στοιχείο της γενικότερης αβεβαιότητας ήταν έντονο.