Το ομοφοβικό κήρυγμα ενός Ελληνόρθοδοξου παπά στην Αστόρια που ενέπνευσε γκέι Ελληνοαμερικανό συγγραφέα

Το ομοφοβικό κήρυγμα ενός Ελληνόρθοδοξου παπά στην Αστόρια που ενέπνευσε γκέι Ελληνοαμερικανό συγγραφέα Facebook Twitter
Ο Ελληνοαμερικανός ακαδημαϊκός και συγγραφέας Perry N. Halkitis και το εξώφυλλο του πρόσφατου μπεστ σέλερ βιβλίου του, ενός αναλυτικού χρονικού των κινημάτων για τα δικαιώματα των γκέι στις ΗΠΑ, από την δεκαετία του '60 μέχρι τις μέρες μας
6

Ο Ελληνοαμερικανός ακαδημαϊκός και συγγραφέας Perry N. Halkitis είναι πρύτανης του Κέντρου για την Υγεία και την Συμπεριφορά Ταυτότητας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Rutgers. Είναι επίσης ο συγγραφέας του βιβλίου "Out in Time: From Stonewall to Queer, How Gay Men Came of Age Across the Generations" που κυκλοφόρησε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Πρόκειται για ένα αναλυτικό χρονικό των κινημάτων για τα δικαιώματα των γκέι στις ΗΠΑ από την δεκαετία του '60 μέχρι τις μέρες μας. Πριν από λίγες μέρες, δημοσιεύτηκε στο ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος αγγλόφωνο site, The Pappas Post ένα κείμενο του, στο οποίο χρεώνει την ύπαρξη του βιβλίου του στο κήρυγμα μίσους ενός ελληνορθόδοξου παπά πριν μερικά χρόνια στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου της μητέρας του.

Η μητέρα μου έφυγε ήσυχα από τη ζωή στις 19 Μαρτίου 2014. Ήταν μόνο 76. Kαι όπως κάθε καλό παιδί από την πρώτη γενιά Ελληνοαμερικανών που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγώ είχα την ευθύνη να διασφαλίσω την τήρηση του παραδοσιακού τελετουργικού, στο οποίο περιλαμβάνεται και μια επιμνημόσυνη λειτουργία στην εκκλησία 40 μέρες μετά την κηδεία, γνωστή στους Έλληνες ως «μνημόσυνο».

Με τη βοήθεια της οικογένειας, φρόντισα για τα διαδικαστικά της τελετής και την ημέρα του μνημόσυνου μαζευτήκαμε όλοι στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια – μια κοινότητα μέσα στην οποία μεγάλωσα για να αποδράσω από αυτήν στα 18 μου όταν πέρασα το ποτάμι για να χτίσω τη ζωή μου ως γκέι άντρας στο Μανχάταν. Είναι η εκκλησία όπου παντρεύτηκαν οι γονείς μου, όπου βαφτίστηκα κι εγώ κι ο αδερφός μου, όπου έγινε η κηδεία των γονιών μου.

Μετά την λειτουργία, ο παπάς προχώρησε στο καθιερωμένο του κήρυγμα. Εκείνη τη μέρα λοιπόν, και ενώ εγώ κι ο σύζυγός μου στεκόμασταν ακριβώς μπροστά του, ο παπάς – τον οποίον δεν κατονομάζω, απλά διευκρινίζω ότι είχε πλήρη επίγνωση ότι ήμασταν παντρεμένο γκέι ζευγάρι – ένιωσε την επιθυμία να καταδικάσει τα γκέι και τα πολιτικά εν γένει δικαιώματα ως «δικαιώματα που δεν έχουν απονεμηθεί από τον Θεό».

Μετά την τελετή, η οικογένεια και οι φίλοι που μας είχαν συνοδέψει στο μνημόσυνο, έσπευσαν να μας παρηγορήσουν, τρομοκρατημένοι και ντροπιασμένοι από αυτό που είχε συμβεί, σβήνοντας την αρνητικότητα των καυστικών λόγων αυτού του μικροπρεπούς ανθρώπου.

Τα λόγια του πάντως έμελλε να έχουν σημαντική επίδραση. Έκαναν τον ανιψιό μου, που ήταν 18 χρονών και είχε παρευρεθεί στο μνημόσυνο, να σταματήσει να κρύβει στην οικογένειά του την γκέι του ταυτότητα...
Τότε ήταν που σιγουρεύτηκα ότι έπρεπε να γραφτεί αυτό το βιβλίο – για να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αγώνες του ΛΟΑΤΚΙ πληθυσμού δεν τελειώνουν ποτέ...

Με στοιχεία από το The Pappas Post

Lgbtqi+
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Από την μια η εκκλησία από την ίδρυση της έχει σταθερά (προς τιμήν της) τα πιστεύω της. Είναι ένα Club με τους κανόνες του. Δεν σου επιβάλει να γίνεις μέλος και να πας στις εκδηλώσεις της αλλά αν πας ξέρεις τι θα ακούσεις...δεν θα πέσεις από τα σύννεφα...Ευγενής ωστόσο και η διάθεση του συγγραφέα να κάνει το μνημόσυνο της μητέρας του, παρότι είναι μάλλον αδιάφορος με τα εκκλησιαστικά, έστω και λόγω της παράδοσης.Ένας «συμβιβασμός» και από τις δυο πλευρές θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση μάλλον η καλύτερη λύση. Δεν χρειαζόταν το ζευγάρι να βρίσκεται μπροστά στα μούτρα του παπά και αυτός θα μπορούσε να κάνει την τελετή χωρίς να κάνει κάποιο κήρυγμα για αυτό το θέμα.
Ποιοι είναι οι κανόνες του "club"? Ότι απαγορεύεται να παρίστασαι, στο μνημόσυνο της μάνας σου, μπροστά όπως οφείλεις, κι όχι κρυμμένος πίσω-πίσω ή ότι απαγορεύεται να στέκεται ο σύντροφός σου μαζί σου; Είμαστε, καθόλου, με τα καλά μας; Επίσης *εξισώνεις* το να έχει κάποιος τον σύντροφό του δίπλα του στην εκκλησία, με το κήρυγμα μπαρούφας κατά των "civil rights" του παπά και δη στο ...μνημόσυνο της μάνας του άλλου;Σε μερικούς φαίνεται να τους διαφεύγει το γεγονός πως η τελετή γίνεται ΚΑΙ για τον εκλιπόντα άνθρωπο που μπορεί να προσδιοριζόταν ως Χ.Ο., αλλά αυτοι που έχουν αναλάβει τη διεκπαιρέωση, π.χ. οι απόγονοι, να προσδιορίζονται κάτι διαφορετικό ή και τίποτα. Η εκκλησία οφείλει να "εξυπηρετήσει" τον πιστό που έφυγε απ' τη ζωή, τα υπόλοιπα είναι επιεικώς μπούρδες.Περί επιλογων: Ενημερωτικά, ο νηπιοβαπτισμός δεν αφορά σε επιλογή, απ' τη μεριά του βαπτισθέντος, και οι γονείς επιβάλλουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις σχετικές soft/hardcore απαιτήσεις τους αναφορικά με το religious attedancy.Σιγά τα "σταθερά πιστεύω" της εκκλησίας επιλεκτική προσκόλληση σε πράγματα που καταδικάζουν τα ιερά κείμενα, επιλεκτική αποσιωποίηση και λησμόνια πολλών άλλων πραγμάτων που επίσης καταδικάζουν τα ίδια κείμενα. Κρίση του τι είναι αναχρονιστικό, μόνο, κατά το δοκούν. (Φυσικά και θα έπρεπε να απορρίπτονται τα αναχρονιστικά πράγματα γενικώς)....Και τα πράγματα αλλάζουν με το "καλό ή με το ζόρι", π.χ.:Θυμάσαι, μήπως, την εποχή που οι Έλληνες δεν μπορούσαν να πάρουν διαζύγιο;"Τα «μπάσταρδα» της Ελλάδας. Πώς χιλιάδες παιδιά στιγματίστηκαν εξαιτίας της άρνησης της εκκλησίας να αλλάξει ο νόμος για τα διαζύγια.... "βλ. http://www.mixanitouxronou.gr/ta-mpastarda-tis-elladas-pos-chiliades-pedia-vrethikan-ipo-diogmo-logo-tis-arnisis-tis-ekklisias-na-allaxi-o-nomos-gia-ta-diazigia-i-gonis-tous-onomastikan-alitroti-ke-eftasan-mechri-tin-ap/Το ότι κάνουν τα στραβά ματάκια, οι περισσότεροι ιερείς στις γαμοβαπτήσεις επειδή "ενστερνίζονται την αγωνία των νέων ζευγαριών, αλλά και τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες";Αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος.Πέρι έτερων επιλογών, καθώς υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές:https://www.gaychurch.org/find_a_church/list-churches-by-state/?loc=NY
Άρα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής που βάδισε μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ στη Σέλμα , υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων δεν ακολουθούσε το νόμο του Θεού;;;; Δε μας τα λέει καλά ο παπάς απ' την Αστόρια...
...Ρε παιδί μου, πόσο Σκατόψυχος, Αναίσθητος, Κομπλεξικός, Εμμονικός και Μικρόνους, πρέπει να είσαι για να κάνεις anti gay/anti civil rights κήρυγμα στο μνημόσυνο της μάνας του άλλου; Πόσο; Anyhoo, lets focus on the positive outcome.Plus:Why some Christians deny gay people funerals — and why they must stophttps://www.google.gr/amp/s/theweek.com/articles-amp/535711/why-some-christians-deny-gay-people-funerals--why-must-stopΑγάπη ρε!
Δεν είναι να απορείς. Όταν πιστεύεις τυφλά και με θέρμη ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από straight-εντός-γάμου-sex είναι καταδικαστέα συμπεριφορά και ο Δημιουργός σου σε περιμένει στη γωνία για να σε τιμωρήσει σκληρά και αιώνια αν παρεκκλίνεις, ε μετά όλα πιθανά είναι. Αν το συνδυάσεις και με ομοφοβία, ορίστε το τραγικό αποτέλεσμα.
Στην πραγματικότητα δεν απορρώ, απαιτώ να βγάζει τον σ-κ-α-σ-μ-ό. Οι κηδείες και τα μνημόσυνα είναι το business as usual ενός παπά και πολλές φορές ισοδυναμούν με έξτρα παραδάκι. Ο άλλος, όμως, κηδεύει ή μνημονεύει την μάνα του.