Caroline Wozniacki: Η πρωταθλήτρια του τένις μιλά για τον αγώνα της με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Caroline Wozniacki: Η πρωταθλήτρια του τένις μιλά για τον αγώνα της με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα Facebook Twitter
Μέσω της καμπάνιας Advantage Hers θέλω να έρθω σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες που ζουν με χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες.
0



Η CAROLINE WOZNIACKI είναι πρωταθλήτρια στο τένις αλλά και πρωταθλήτρια στη ζωή, γιατί στο δικό της τερέν έχει αντίπαλο τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.  Στο σερβίς και στην καθημερινότητα!

— Η ζωή με ένα χρόνιο νόσημα είναι ένας καθημερινός αγώνας. Ποια χαρακτηριστικά που αποκτά κανείς μέσω του πρωταθλητισμού είναι πολύτιμα στη συνύπαρξη με αυτό;

Ήμουν στο αποκορύφωμα της καριέρας μου στο τένις το 2018, όταν διαγνώστηκα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ακριβώς όπως και στο τένις, θεωρώ πραγματικά χρήσιμο το να αποδέχομαι ότι μερικές μέρες νικάω την ασθένειά μου και κάποιες άλλες όχι. Προσπαθώ να μην απογοητεύομαι με το σώμα μου όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, ούτε το αφήνω να με κρατάει πίσω. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την κατάσταση της υγείας σας, να γίνετε ο καλύτερος σύμμαχός σας και να ζείτε βάσει ενός μακροπρόθεσμου πλάνου, έχοντας στο πλευρό σας έναν γιατρό που σας καταλαβαίνει. Νομίζω ότι αυτή η νοοτροπία είναι παρόμοια με αυτήν ενός πρωταθλητή.


— Το να ζεις ισοβίως με μια ασθένεια και ταυτόχρονα να κερδίζεις παγκόσμιες διακρίσεις μοιάζει «βουνό». Είναι; Ποια είναι τα δικά σου μυστικά επιτυχίας που μπορούν να βοηθήσουν άλλες γυναίκες ασθενείς να κερδίσουν τους δικούς τους αγώνες;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Όταν αντιμετώπισα τα συμπτώματα για πρώτη φορά και όταν πήρα τη διάγνωσή μου, έψαξα την κατάστασή μου διεξοδικά. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να ενημερώνεστε και να έχετε τα κατάλληλα εργαλεία για να γίνετε ο σύμβουλος του εαυτού σας. Θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να παρακολουθώ τα συμπτώματα της πάθησής μου. Είναι στη φύση μου να πιέζω τον εαυτό μου και μερικές φορές το παρακάνω, με αποτέλεσμα να έχω ανεπιθύμητες παρενέργειες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να βλέπουμε τα άμεσα αποτελέσματα των ενεργειών που κάνουμε.

Η καμπάνια Advantage Hers αποτελεί πρωτοβουλία της παγκόσμιας βιοφαρμακευτικής εταιρείας UCB, που σχεδιάστηκε για να επισημάνει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των γυναικών που ζουν με χρόνια φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα.


— Τα χρόνια αυτοάνοσα νοσήματα έχουν σοβαρή επίπτωση στην ψυχολογία. Πώς μπορείς να αντιστρέψεις αυτό το μειονέκτημα στην καθημερινή ζωή και στον πρωταθλητισμό, καθώς η ψυχολογία είναι το ήμισυ του παντός;

Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία τις προκλήσεις του να ζεις με μια χρόνια πάθηση. Καθώς ενημερωνόμουν για την ασθένειά μου, έμαθα ότι η βελτίωση του επιπέδου περίθαλψης των γυναικών που ζουν με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ορισμένες από αυτές τις παθήσεις μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερο σωματικό και συναισθηματικό αντίκτυπο στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες. Το Advantage Hers είναι πραγματικά σημαντικό, δεδομένου ότι έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της συχνά περιορισμένης πληροφόρησης που μπορεί να έχουν οι γυναίκες που νοσούν από χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες όσον αφορά την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασής τους. Ένα άλλο θέμα είναι ότι μπορεί να μην ενθαρρύνονται αρκετά ώστε να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις στον γιατρό τους. Θέλω να το αλλάξω αυτό.

Caroline Wozniacki: Η πρωταθλήτρια του τένις μιλά για τον αγώνα της με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα Facebook Twitter
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την κατάσταση της υγείας σας, να γίνετε ο καλύτερος σύμμαχός σας και να ζείτε βάσει ενός μακροπρόθεσμου πλάνου, έχοντας στο πλευρό σας έναν γιατρό που σας καταλαβαίνει.


— «Advantage Ηers»: Ο τίτλος της καμπάνιας είναι εμπνευσμένος από έναν όρο του τένις που αναφέρεται στο πλεονέκτημα του παίκτη που κάνει το σερβίς. Πότε θεωρείς ότι η καμπάνια θα έχει πετύχει τον στόχο της;

Μέσω της καμπάνιας Advantage Hers θέλω να έρθω σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες που ζουν με χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες, να μοιραστώ μαζί τους ιστορίες για τις προκλήσεις και τις νίκες μας και να τις ενθαρρύνω να διαμορφώσουν σχέδια προσαρμοσμένα στις προσωπικές τους ανάγκες. Ο τίτλος της καμπάνιας Advantage Hers παίζει με μια αναλογία του τένις: μερικές μέρες η ρευματοειδής αρθρίτιδα θα έχει το πλεονέκτημα, ενώ άλλες ημέρες το πλεονέκτημα θα είναι δικό μου. Αν και θα ήθελα όλες οι γυναίκες να αποκτήσουν το πλεονέκτημα έναντι της νόσου, ξέρω ότι η εμπειρία καθεμιάς είναι διαφορετική και ότι αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις. Ελπίζω ότι μέσω της Advantage Hers οι γυναίκες θα εμπνευστούν για να αναλάβουν πιο ενεργό και εμπεριστατωμένο ρόλο στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη φροντίδα τους, βοηθώντας τον εαυτό τους να αποκτήσει και να διατηρήσει το πλεονέκτημα.


— Πόσο σημαντικές είναι οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης στην ενθάρρυνση των ασθενών να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, που συχνά καταπατούνται;

Είναι πολύ σημαντικές, επειδή γυναίκες με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους έχουν ανάγκες, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της καθυστερημένης διάγνωσης σε ορισμένες περιπτώσεις, της κούρασης και των αυξημένων σωματικών και διανοητικών βαρών, και δυσεπίλυτες ανησυχίες, όπως ο οικογενειακός προγραμματισμός και η εγκυμοσύνη. Συχνά δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν την κατάστασή τους, ούτε πώς να θέσουν τις σωστές ερωτήσεις στον γιατρό τους. Γι' αυτό είναι σημαντικό οι γυναίκες να ενθαρρύνονται ώστε να διεκδικούν όσα θα τους εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM