Έγκριση-ορόσημο για το πρώτο χάπι σε παιδιά κι εφήβους με πολλαπλή σκλήρυνση

Έγκριση-ορόσημο για το πρώτο χάπι σε παιδιά κι εφήβους με πολλαπλή σκλήρυνση Facebook Twitter
0

Πριν από μερικά χρόνια, ένα «έξυπνο» φάρμακο σε χάπι, η φινγκολιμόδη, άλλαξε τον τρόπο αντιμετώπισης της πολλαπλής σκλήρυνσης στους ενήλικους ασθενείς, οι οποίοι μέχρι τότε υποβάλλονταν κυρίως σε ενέσιμες θεραπείες. Η πολλαπλή σκλήρυνση πλήττει 12.000 έως 14.000 ασθενείς στην Ελλάδα και 2,3 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, εκ των οποίων το 3-5% εκτιμάται ότι είναι παιδιά. Η πιο συχνή της μορφή είναι η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση, γνωστή και με το ακρωνύμιο RRMS, η οποία χαρακτηρίζεται από συχνές υποτροπές.

Επόμενος σταθμός-ορόσημο στην μάχη για την αντιμετώπισή της πιο διαβόητης αυτοάνοσης ασθένειας είναι η πρόσφατη έγκριση της φινγκολιμόδης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παιδιά κι εφήβους 10 έως 17 ετών με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, που καθιστά την φινγκολιμόδη πρώτη και μοναδική τροποποιητική της νόσου θεραπεία για τους ανήλικους ασθενείς στην Ευρώπη. Οι νέοι σε ηλικία ασθενείς παρουσιάζουν έως και τρεις φορές πιο συχνές και πιο σοβαρές υποτροπές από τους ενήλικες, οι οποίες «κλέβουν» κάθε φορά κάτι από τη λειτουργικότητά τους, με συνέπεια να επηρεάζεται δυσμενώς η ανάπτυξή τους και την ικανότητά τους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες της καθημερινότητας, όπως είναι η ζωή στο σχολείο.

Στους παιδιατρικούς ασθενείς η νόσος διαγιγνώσκεται συνήθως στα χρόνια της εφηβείας και καθώς είναι πιο ενεργή, αφήνει έντονα αρνητικό αποτύπωμα στην ποιότητα διαβίωσης επηρεάζοντας σοβαρά τη σχολική απόδοση και τη γνωστική λειτουργία στο 1/3 των πασχόντων, με τα παιδιά και τους εφήβους να δυσκολεύονται να συμφιλιωθούν με τα συμπτώματα, να νιώθουν εκνευρισμό, θυμό και το 50% να πάσχει από κατάθλιψη.

Η έγκριση-ορόσημο για τους ανήλικους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση στηρίχθηκε στα εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης Paradigms, που φανερώνουν ότι η χορήγηση της φινγκολιμόδης μείωσε σημαντικά τα ποσοστά υποτροπών κατά 82% έναντι της ιντερφερόνης βήτα-1α η οποία αποτελεί την κλασική θεραπευτική προσέγγιση. Παράλληλα, η μελέτη Paradigms έδειξε ότι το 85,7% των ανήλικων που έλαβαν θεραπεία με φινγκολιμόδη ήταν ελεύθεροι υποτροπών στα δύο έτη γεγονός που ισοδυναμεί με διακοπή της εξέλιξης της νόσου.

Σχολιάζοντας τα δύο αυτά σημαντικά ευρήματα, ο Πρόεδρος του European Multiple Sclerosis Platform, Pedro Carrascal τόνισε πως οι νεαροί ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση έχουν συχνά πιο σοβαρό αντίκτυπο στη ζωής τους. «Η νέα έγκριση παρέχει την ευκαιρία ενός καλύτερου μέλλοντος για αυτούς και τις οικογένειές τους κι ευελπιστούμε ότι θα είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη περισσότερων θεραπευτικών επιλογών για τα παιδιά και τους εφήβους που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση. Τα δεδομένα από την PARADIGMS δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine, που θεωρείται η «Βίβλος» των επιστημονικών ανακαλύψεων, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χρήση της φινγκολιμόδης σε ανήλικους ασθενείς με ΠΣ ισχύει και για τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν και ήρθε μετά το πράσινο φως για την χρήση της στους ανήλικους ασθενείς από τον αμερικανικό FDA, το Μάιο του 2018. Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) που διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, των οπτικών νεύρων και του νωτιαίου μυελού, μέσω της φλεγμονής και της απώλειας νευρικού ιστού κι αποτελεί δεύτερη αιτία αναπηρίας στους νέους μετά τα ατυχήματα. Παρότι χαρακτηρίζεται «νόσος με τα χίλια πρόσωπα», στους ενήλικες, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι, η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα (RRMS), η δευτεροπαθώς προϊούσα και η πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση. Εκτιμάται ότι το 85% των ενήλικων πασχόντων νοσούν από την πρώτη μορφή , όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον υγιή νευρικό ιστό.

Στα παιδιά, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις (περίπου στο 98% των ανήλικων πασχόντων), η νόσος εκδηλώνεται με την πρώτη μορφή. Η φινγκολιμόδη αναπτύχθηκε από τη Novartis η οποία εκφράζει την ισχυρή της δέσμευση στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης συνεχίζοντας εντατικά τις έρευνες και γι άλλα φάρμακα για τη «νόσο με τα χίλια πρόσωπα». Στα υπό έρευνα φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνεται η σιπονιμόδη σε χάπι, που έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει την εξέλιξη και να διευρύνει τις προοπτικές για τους ασθενείς με τυπική δευτεροπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση και η υποδορίως χορηγούμενη οφατουμουμάμπη, που διερευνάται για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM