Ένας έξυπνος τρόπος για να θυμάσαι τον αριθμό της πινακίδας σου

Ένας έξυπνος τρόπος για να θυμάσαι τον αριθμό της πινακίδας σου Facebook Twitter
0

Σε έρευνες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με το κατά πόσο εύκολα μπορούν οι άνθρωποι να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τον αριθμό πινακίδας του οχήματός τους, έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι που βλέπουν μια πινακίδα για τρία δευτερόλεπτα ή και λιγότερο, θυμούνται κατά μέσο όρο 3,5 χαρακτήρες – και ακόμη λιγότερους εάν οι χαρακτήρες είναι ανεστραμμένοι σε έναν καθρέφτη. 

Ειδικότερα, έρευνες γνωστικών ψυχολόγων έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να συγκρατήσουν στη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους περισσότερα από επτά στοιχεία. Ένας, λοιπόν, έξυπνος τρόπος για να θυμάται κανείς εύκολα τα γράμματα και τους αριθμούς που περιλαμβάνονται στην πινακίδα του είναι να τα χωρίσει σε «κομμάτια». Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτού του διαχωρισμού, βοηθάει αρκετά τη μνήμη, όταν τα στοιχεία αυτά έχουν κοινά χαρακτηριστικά. 

«Οποιαδήποτε σύνδεση βγάζει νόημα, πάντοτε βοηθάει« διευκρινίζει η Caren Rotello, πρόεδρος του τμήματος σπουδών ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. Άρα, δεδομένου ότι είναι αρκετά δύσκολο να θυμηθεί κανείς επτά χαρακτήρες στη σειρά, ο επιμερισμός τους σε δυάδες ή τριάδες κάνει την όλη διαδικασία ευκολότερη. 

Άλλωστε, η ακριβής διαδικασία της μνήμης περιλαμβάνει τα εξής στάδια: προσοχή, αντίληψη, κωδικοποίηση, παγίωση και ανάκληση.

Με πληροφορίες από New York Times Magazine 

 

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM