Τρία τρικ που σας κάνουν καλύτερους συνομιλητές

Τρία τρικ που σας κάνουν καλύτερους συνομιλητές Facebook Twitter
Οι άνθρωποι εισπράττουν τεράστια ευχαρίστηση όταν μιλούν για τον εαυτό τους, σχεδόν παρόμοια με αυτή που τους προσφέρει η κατανάλωση του αγαπημένου τους φαγητού.
0

Όλοι θέλουμε να γοητεύουμε -αν όχι τα πλήθη-, τουλάχιστον τους συνομιλητές μας. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι γνωρίζουμε τι χρειάζεται για να κάνει κανείς έξυπνους διαλόγους και για να είναι, αν όχι η ψυχή των πάρτι, τουλάχιστον ένας έξυπνος συνομιλητής και κυρίως ένας καλός ακροατής. 

Η Jen Doll, συγγραφέας και αρθρογράφος, έχει γράψει έναν από τους πιο σοφούς οδηγούς με λίγες και καλές συμβουλές για το πώς κάποιος μπορεί να αποδειχθεί πραγματικός θησαυρός σε μία συζήτηση. Βασικά, η Doll αναφέρεται σε τρία βήματα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά ο καλός συνομιλητής. 

1.

Κατ' αρχάς οφείλει κανείς να γνωρίζει τα τρία επίπεδα που διέπουν μία συζήτηση. Στο πρώτο, γνωστό και ως ασφαλής περιοχή, όλα μπορούν να συζητηθούν: ο καιρός, τα αθλητικά, τα διάφορα νέα διασημοτήτων και ποπ κουλτούρας, οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί κοινό πεδίο συζήτησης. 

Το δεύτερο επίπεδο "χωράει" κάπως αμφιλεγόμενα θέματα: θρησκεία, πολιτική, θέματα προσωπικής ζωής. Καλό είναι να τεστάρετε το κατά πόσο αντέχει ο συνομιλητής να θίξετε κάτι από αυτά. Αν κρίνετε ότι δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο, πισωγυρίστε άμεσα και σώστε την παρτίδα. 

Στο τρίτο επίπεδο εντάσσονται πιο ευαίσθητα θέματα που μπορεί να συζητήσουν οι άνθρωποι: η οικογένεια, η υγεία, θέματα επαγγελματικής ζωής και οικονομικής κατάστασης. "Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν να μιλούν για την οικογένεια και τα παιδιά τους, για το τι κάνουν στη ζωή τους γενικώς, αλλά μην κάνετε μία τολμηρή ερώτηση, αν δεν έχουν ανοίξει πλήρως οι πύλες επικοινωνίας σε μία συζήτηση", προτείνει ο Daniel Post Senning, ειδικός σε θέματα πρωτοκόλλου συζήτησης και εθιμοτυπίας.

Επίσης, να θυμάστε ότι ενώ στην Αμερική η ερώτηση "πώς είσαι;" είναι απλώς αποδεκτή, στην Ευρώπη είναι μάλλον κοινότοπη. Αν πρέπει να δείξετε λίγο περισσότερο ενδιαφέρον ώστε να ανοίξετε μία συζήτηση προτιμήστε το πιο αμεσο και ανθρώπινο: "Φαίνεται να σε απασχολεί κάτι. Όλα καλά;".

Η Debra Fine, ομιλήτρια και συγγραφέας βιβλίων γύρω από την Τέχνη της Καλής Συζήτησης έχει έναν άλλο βασικό κανόνα: "Μην ρωτάς κάτι που θα μπορούσε να φέρει κάποιον σε δύσκολη θέση"

2. 

Ενδιαφερθείτε για τους άλλους, να κάτι που κάνει ενδιαφέροντα έναν συνομιλητή. Μην μπαίνετε σε μία κουβέντα με την πρόθεση να διασκεδάσετε ή να θαμπώσετε τους πάντες εκτός κι αν είστε επαγγελματίας κωμικός. "Αναζητήστε την Όπρα που κρύβετε μέσα σας", συμβουλεύει η συγγραφέας Morra Aarons-Mele.

"Αν συνηθίζετε να μιλάτε πολύ, είναι σίγουρο ότι σε κάποια φάση της συζήτησης θα εξαντληθείτε, αλλά αν κάνετε ερωτήσεις και ακούτε προσεκτικά αυτό που σας λέει ο συνομιλητής σας, τότε είστε ένας ελκυστικός σύντροφος στην κουβέντα και όλοι θα νομίζουν ότι είστε και ένας εξαιρετικός συνομιλητής", εξηγεί η ίδια. 

Για την Akash Karia, το πιο σημαντικό είναι να ενδιαφέρεσαι για τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου ακόμη και στην ψιλοκουβέντα. Αυτό καθιστά ενδιαφέροντα ακομη και έναν συνομιλητή που ακόμη δεν έχει προλάβει να ανοίξει το στόμα του. Σ' αυτό έχει δίκιο.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ οι άνθρωποι εισπράττουν τεράστια ευχαρίστηση όταν μιλούν για τον εαυτό τους, σχεδόν παρόμοια με αυτή που τους προσφέρει η κατανάλωση του αγαπημένου τους φαγητού. Οπότε να κάτι που μπορεί να αξιοποιήσει κανείς στην απόπειρά του να ανοίξει κουβέντα με κάποιον. 

3.

Μη γίνεστε το θύμα μιας συζήτησης. Όλοι κάποτε έχουμε εμπλακεί σε κουβέντες που δεν καταφέραμε να σταυρώσουμε κουβέντα. Το ιδανικό είναι να μπορούμε να μοιράζουμε την πίτα της συζήτησης σε όλους. Μισό - μισό αν οι συνομιλητές είναι δύο, από 1/4 στον καθένα αν είναι περισσότεροι, συμβουλεύει ο Post Senning. Το σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε τόσο, όσο θα ακούμε τους άλλους, αλλά αυτή είναι μία σχετικά δίκαιη μοιρασιά σε μια συντροφιά ανθρώπων που έχουν πιάσει ψιλοκουβέντα. 

Πάντως οι αληθινοί σούπερ σταρ μιας συνομιλίας, ακολουθούν τα παρακάτω: 

•  Είναι πάντα προσεκτικοί σε όσα λένε οι άλλοι και φροντίζουν να κρατούν οπτική επαφή.

•  Είναι εκφραστικοί.

• Κάνουν ερωτήσεις 

• Ακόμη κι αν διακατέχονται από την επιθυμία να διακόψουν για να επισημάνουν κάτι, μένουν σιωπηλοί εκείνη τη στιγμή και επιστρέφουν όταν τελειώσει ο συνομιλητής τους.

• Όταν μιλούν, ενδιαφέρονται για την γνώμη των άλλων πάνω σε αυτό που είπαν.  

Με στοιχεία από New York Times

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ