Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κάνεις φίλους μετά τα 30;

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κάνεις φίλους μετά τα 30; Facebook Twitter
Είναι η ζωή και κυρίως οι εμπειρίες που έχουμε πια που μας αναγκάζει να είμαστε επιλεκτικοί, προσεκτικοί και να μην πέφτουμε χωρίς δίχτυ ασφαλείας.
0

Δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει: κατά τη διάρκεια των διακοπών, ενός εταιρικού πάρτι, μιας κοινωνικής συναναστροφής γνωρίζετε κανά δυο ανθρώπους με τους οποίους φαίνεται ότι έχετε κοινά σημεία, ξέρετε τα ίδια πράγματα, σας αρέσουν τα ίδια.

Λίγα χρόνια πίσω με αυτούς τους ανθρώπους θα μπορούσατε να είστε καλοί φίλοι, να πηγαίνετε μαζί ταξίδια, να κάνετε ό,τι οι φίλοι κάνουν. Όμως, δεν συμβαίνει έτσι, κυρίως αν βρίσκεστε γύρω στα 30 ή αισίως ετοιμάζεστε να γίνετε 40.

Ναι, αλλά γιατί; 

Στα 30 και στα 40 μας, πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στη ζωή μας, μέσω της δουλειάς, μέσω των φίλων των παιδιών μας, μέσω των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όμως παραμένουν στο πεδίο των «γνωστών». Δεν γίνονται φίλοι μας, όπως αυτοί που πρωτοκάναμε στο σχολείο και κρατήσαμε για πάντα την επαφή μας μαζί τους ή τουλάχιστον με αυτούς που συνέχισαν να είναι τόσο κοντά στην καρδιά και τα πιστεύω μας, ακριβώς όπως την πρώτη μέρα. 

Aπό μια ηλικία και μετά, προτιμούμε να μπαλώνουμε τα κενά στην κοινωνική μας ζωή, από το να επιχειρήσουμε μία καινούρια τομή, χωρίς δεύτερες σκέψεις και επιφυλάξεις, εντελώς ανοχύρωτοι και ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα κι ό,τι γίνει, όπως ακριβώς κάναμε όταν ήμασταν νέοι.

Όσο προχωράμε στη μέση ηλικία και αφήνουμε πίσω μας τις μέρες της αναζήτησης και της περιπέτειας, τότε που όλη μας η ζωή έμοιαζε με ένα μεγάλο ραντεβού στα τυφλά, οι προτεραιότητές μας αλλάζουν, το πρόγραμμα μας είναι εξοντωτικά απαιτητικό, οπότε μοιραία γινόμαστε πολύ πιο επιλεκτικοί σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που αποκαλούμε «φίλους μας». Έχει κάτι απογοητευτικό αυτή η πραγματικότητα, αλλά είναι πραγματικότητα. 

Κανείς δεν μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος μας για πάντα. Όλα είναι υπό συζήτηση, όλα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι στο οποίο πιστεύουμε τόσο τυφλά πια, δυστυχώς είμαστε καχύποπτοι. Βέβαια, τείνουμε να συνειδητοποιούμε πόσο ίδια και απαράλλαχτη παραμένει η «δεξαμενή» των φίλων μας, όταν ένα μεγάλο γεγονός συγκλονίζει τη ζωή μας, μια απόλυση, για παράδειγμα, ή ένα διαζύγιο.

Είναι ωραίο αυτό που συνέβη στη Lisa Degliantoni, στέλεχος επιχείρησης στο Σικάγο, όταν πριν από μερικούς μήνες, μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη στο Έβανστον και αποφάσισε να κάνει ένα πάρτι για τα 39α γενέθλιά της. Τότε ήταν που συνειδητοποίησε ότι είχε 857 φίλους Facebook, 509 followers στο Twitter, αλλά δεν μπορούσε με τίποτα να οργανώσει μία αξιοπρεπή λίστα καλεσμένων για το πάρτι της. 

«Αποπειράθηκα να μετρήσω σε ποια φάση της ζωής μου ήταν που έκανα τους περισσότερους φίλους και τότε συνειδητοποίησα ότι αυτό είχε συμβεί στα Γυμνάσιο και στην πρώτη μου δουλειά», λέει η Degliantoni.  Κάτι παρόμοιο συνέβη και στον Robert Glover, έναν 40χρονο ψυχοθεραπευτή από την Ουάσινγκτον. Μετά το διαζύγιο του συνειδητοποίησε ότι το δίκτυο των φίλων του είχε ατροφήσει όσο εκείνος, χρόνο με τον χρόνο, απορροφούνταν στη δουλειά και στα οικογενειακά του προβλήματα. 

«Εντελώς ξαφνικά και με το που η σύζυγος εξαφανίστηκε από το κάδρο της ζωής μου, συνειδητοποίησα ότι ήμουν τραγικά μόνος», λέει ο ψυχοθεραπευτής, ο οποίος σήμερα είναι 56 ετών. «Ξεκίνησα μαθήματα σάλσα. Αντί να προσπαθώ να συστήνομαι σε γυναίκες, ξεκίνησα να αναζητώ άντρες φίλους, για ένα ποτό, για να κουβεντιάσω λίγο». Και πάλι, όμως, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τον τότε 40χρονο που είδε τη ζωή του να αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη.

Σύμφωνα με τη Laura L. Carstensen, καθηγήτρια ψυχολογίας και διευθύντρια του Stanford Center στην California, όσο μεγαλώνουμε και κυρίως όσο προσεγγίζουμε τη μέση ηλικία είναι απείρως πιο δύσκολο να κάνουμε καινούριους φίλους, όσο καλές προθέσεις κι αν έχουμε και εκδηλώνουμε την τάση να δενόμαστε περισσότερο με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε περάσει πολλά. Όπως λέει, αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι έχουν ένα εσωτερικό ξυπνητήρι που από τα 30 και μετά «χτυπάει» μόνο για τα μεγάλα της ζωής και αποτρέπει από την εξερεύνηση του όποιου άγνωστου, είτε πρόκειται για κατάσταση είτε για άνθρωπο.

«Έχουμε την τάση να εστιάζουμε σε αυτά που συναισθηματικά έχουν μεγαλύτερη αξία για εμάς. Αυτός είναι ο λόγος δεν σας ενδιαφέρει πια να πάρε σ' εκείνο το κοκτέιλ πάρτι και θέλετε να μείνετε σπίτι με τον σύντροφό σας ή να περάσετε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας», εξηγεί η ψυχολόγος. 

Όμως και πάλι ο κυριότερος λόγος αυτής της αδυναμίας να κάνουμε καινούριους φίλους βρίσκεται σε τρεις συνθήκες της ζωής μας που ήδη από το 1950 οι κοινωνιολόγοι θεωρούν κομβικής σημασίας για την εξέλιξη μας και τον τρόπο μέσα από τον οποίο επιτρέπουμε σε ανθρώπους να μπουν στη ζωή μας.

Αυτές είναι η εγγύτητα (τοπική, αλλά και συναισθηματική, πόσο κοντά μας βρίσκεται ο άλλος και μπορούμε να συναντιόμαστε μαζί του συχνά, αλλά και πόσο κοντά μας τον νιώθουμε ψυχικά), οι μη προγραμματισμένες αλληλεπιδράσεις (δηλαδή, ο βαθμός αυθορμητισμού που αντέχουν οι σχέσεις μας), και η ρύθμιση της εμπιστοσύνης (δηλαδή, οι όροι με τους οποίους είμαστε διατεθειμένοι να ρίξουμε τις άμυνες μας και να εμπιστευτούμε τον άλλο). 

Οπότε, από μια ηλικία και μετά, προτιμούμε να μπαλώνουμε τα κενά στην κοινωνική μας ζωή, από το να επιχειρήσουμε μία καινούρια τομή, χωρίς δεύτερες σκέψεις και επιφυλάξεις, εντελώς ανοχύρωτοι και ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα κι ό,τι γίνει, όπως ακριβώς κάναμε όταν ήμασταν νέοι. Είναι η ζωή και κυρίως οι εμπειρίες που έχουμε πια που μας αναγκάζει να είμαστε επιλεκτικοί, προσεκτικοί και να μην πέφτουμε χωρίς δίχτυ ασφαλείας, είναι τα χρόνια που θέλουμε πια να ζήσουμε ήρεμοι, χωρίς περιττά ρίσκα και πληγές που θα επουλωθούν δύσκολα.

Με στοιχεία από τους New York Times

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ