5 ελαττώματα φίλων και συνεργατών και πώς να τα διαχειριστείτε

5 ελαττώματα φίλων και συνεργατών και πώς να τα διαχειριστείτε Facebook Twitter
Το δημιουργικό άγχος καθησυχάζεται με συζήτηση, ενίοτε αισιόδοξες παραινέσεις ότι όλα θα πάνε καλά, ίσως και μία χείρα βοηθείας, εκεί που ο αγχώδης νιώθει ότι πνίγεται.
0

Στην εποχή κυριαρχίας της πολιτικής ορθότητας είναι ριψοκίνδυνο να αποδίδει κανείς χαρακτηρισμούς στους φίλους και τους συνεργάτες του, γενικότερα στους ανθρώπους που αποτελούν τον επαγγελματικό, οικογενειακό και κοινωνικό του περίγυρο. Ωστόσο, τα ελαττώματα ή τα όχι δυνατά σημεία του χαρακτήρα -αν προτιμάτε- όπως και να πει κανείς, ελαττώματα παραμένουν και κάπως πρέπει να ζήσετε μ' αυτά και κυρίως να τα διαχειριστείτε. Δεδομένου ότι ουδείς τέλειος, μερικές συμβουλές για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων, έτσι όπως διατυπώνονται από τις σύγχρονες σχολές ψυχολογίας, μόνο βελτίωση μπορούν να επιφέρουν. Να, λοιπόν, μερικές για αυτές εδώ τις ανθρώπινες αδυναμίες και έτσι όπως έχει διατυπώσει μέσα από πληθώρα άρθρων του ο δρ Ψυχολογίας του Queens College Leon F. Seltzer. 

Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί τη γενναιοδωρία και τον διάλογο ως τα βασικά συστατικά εξομάλυνσης κάθε ανθρώπινης σχέσης που για κάποιον λόγο μπλοκάρεται από παράγοντες όπως το περιβάλλον, οι εξωγενείς πιέσεις και οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες. 

Αν οι προθέσεις είναι καλές και ο διάλογος σύμμαχος, όλα διευθετούνται ή έστω εξομαλύνονται για να υπάρξουν όλοι.

Ο εριστικός 

Συνήθως μόνιμη όρεξη για αντιπαράθεση έχουν άνθρωποι που αισθάνονται ανασφαλείς στο περιβάλλον τους, που νιώθουν ότι απειλούνται από κάτι ή από κάποιον. Δουλέψτε προοδευτικά το κομμάτι της κοινής ζωής με αυτό τον άνθρωπο, επιτρέψτε του να νιώσει μέλος της ομάδας, βρείτε έναν κώδικα που θα του επιτρέψει να νιώσει προστατευμένος, που θα ηρεμήσει τις αγωνίες και τις αμφιβολίες του. 

Ο αγχώδης

Αν πρόκειται για δημιουργικό άγχος, οι περισσότεροι ευσυνείδητοι άνθρωποι το έχουν βιώσει σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ζωής τους, μπορεί και κάθε μέρα. Αν πρόκειται για το άγχος που απλώς μεταδίδεται σε κάθε τετραγωνικό της αίθουσας τα πράγματα αλλάζουν. Το δημιουργικό άγχος καθησυχάζεται με συζήτηση, ενίοτε αισιόδοξες παραινέσεις ότι όλα θα πάνε καλά, ίσως και μία χείρα βοηθείας, εκεί που ο αγχώδης νιώθει ότι πνίγεται. Το άγχος που μεταδίδεται καταστρέφοντας το οικοσύστημα μιας οικογένειας, μιας ομάδας εργασίας ή μιας παρέας, επειδή ενίοτε είναι ελεγχόμενο και πολύ συχνά τεχνητό -ο φορέας του άγχους γνωρίζει τι κάνει επιχειρώντας να χειριστεί την ομάδα- χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση. Και πάλι ο διάλογος έχει προτεραιότητα, με τη διαφορά ότι τώρα επισημαίνεται η αρνητική επιρροή μιας συμπεριφοράς σε μια ομάδα ανθρώπων.

Ο παντογνώστης / διακοψίας 

Συνήθως πρόκειται για ανθρώπους που προσπαθούν να μονοπωλήσουν την προσοχή, να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, συνήθως να επιβληθούν στην ομάδα. Αν πρόκειται για καλοκάγαθες παρατηρήσεις ή διακοπές που δεν αποσυντονίζουν τη ροή μιας σοβαρής συζήτησης, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και αποδεχτείτε την κατάσταση. Επίσης, φιλικά και με λίγο χιούμορ μπορείτε να επισημάνετε αυτές τις άσκοπες διακοπές και την άποψη επί παντός επιστητού. Αν, ωστόσο, οι διακοπές και η παράθεση γνώσεων έχουν χειριστικό στόχο, προτιμήστε την ευθεία οδό: θέστε ξεκάθαρα τα όρια σας και μην επιτρέψετε την παραμικρή διακοπή, αν αυτή δεν έχει θέση στη συζήτηση. Συνήθως, η ευγενής ωστόσο ξεκάθαρη παρατήρηση έχει αποτέλεσμα, καθώς -καλώς ή κακώς- εκλαμβάνεται ως σύσταση / προσβολή, ασχέτως αν πρόκειται για οριοθέτηση. Σε κάθε περίπτωση, έχει αποτέλεσμα.

Ο αναβλητικός 

Το έχετε ζήσει στην οικογένεια, τη δουλειά, τις παρέες. Μπορεί να υπάρχει κάποιος που δεν συντονίζεται ποτέ, καθυστερεί με τις προθεσμίες, αφήνει για την τελευταία στιγμή το κομμάτι των ευθυνών που του έχει ανατεθεί. Δεν πρόκειται ακριβώς για τεμπελιά, ούτε ακριβώς για ευθυνοφοβία. Πολύ συχνά πρόκειται για υπερβολική αυτοπεποίθηση ή για ελαφρά δυσφορία στην αποπεράτωση μιας δουλειάς. Αφαιρέστε βάρη και δοκιμάστε ξανά. Ο βαθμός αναβλητικότητας είναι ο ίδιος; Αν όχι, σημαίνει το απλό και ανθρώπινο ότι δεν μπορούν όλοι να αναλάβουν τις ίδιες ευθύνες. Αν ναι, και πάλι ο διάλογος θα φέρει στην επιφάνεια την εξήγηση. Στην περίπτωση που αυτή είναι η οκνηρία, οπλιστείτε με θάρρος για μία συζήτηση που θα φέρει στην επιφάνεια δυσαρέσκεια και εντάσεις. Αλλά πρέπει να γίνει.

Ο ωφελιμιστής 

Να μια πραγματικά δύσκολη περίπτωση. Πόσα μπορούν να γίνουν με έναν φίλο / συνεργάτη / συγγενή που πάνω απ' όλα θα ενδιαφερθεί για το προσωπικό του κέρδος μέσα από οποιαδήποτε κατάσταση; Αν βρίσκεστε σε θέση λήψης αποφάσεων μπορείτε να δίνετε πάντα προβάδισμα και προτεραιότητα σε όσους δουλεύουν ομαδικά. Αυτό είναι κάτι που θέλοντας και μη επαναφέρει στην τάξη. Ή έστω περιορίζει ανθρωποφαγικές συμπεριφορές. Αν πάλι οφείλετε να συνυπάρξετε με ένα τέτοιο άτομο, περιοριστείτε στα απολύτως βασικά, για να προφυλάξετε δυνάμεις και συμφέροντα. 

Καλό είναι να θυμάστε ότι οι ανθρώπινες συμπεριφορές -εξευγενισμένες, τυπικές ή ακατέργαστες- είναι μοτίβα επιβίωσης που κάποτε αλληλοσυγκρούονται. Αν οι προθέσεις είναι καλές και ο διάλογος σύμμαχος, όλα διευθετούνται ή έστω εξομαλύνονται για να υπάρξουν όλοι.

Με στοιχεία από το PsycologyToday.com, MedicalNewsToday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις

The Health Book / Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις

Για τις νέες δυνατότητες της μικροεπεμβατικής χειρουργικής σε αυτόν τον τομέα μάς μιλά ένας από τους πλέον έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς στην πατρίδα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για όλους, ειδικά για τους νέους

The Health Book / Απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για όλους, ειδικά για τους νέους

Κάθε φορά που ένας αθλητής καταρρέει στο γήπεδο, μετά το σοκ της είδησης συνειδητοποιούμε ως κοινωνία πόσο απαραίτητος είναι ο συστηματικός καρδιολογικός έλεγχος σε κάθε ηλικία και ακόμα περισσότερο στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους. Για να μην υπάρξει ξανά τέτοιο περιστατικό, πρέπει να κάνουμε όλοι πράξη τη σύσταση των ειδικών για καρδιολογικές διαγνωστικές εξετάσεις και η πολιτεία αντίστοιχα το χρέος της.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

The Health Book / Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της ογκολογίας στο μελάνωμα, με συνέπεια να πληθαίνει ο αριθμός των ασθενών που κερδίζουν τη μάχη χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, η οποία καθιστά ακόμα πιο έγκαιρη τη διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Υγεία & Σώμα / Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Γελάμε και κάποτε περιφρονούμε τους μονίμως εκνευρισμένους ανθρώπους, όμως, αγνοούμε την πραγματική φύση του εκνευρισμού και από τι (ίσως) μας προστατεύει.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Η ψυχική υγεία στη μετά-covid εποχή

The Health Book / Η ψυχική υγεία στη μετά-covid εποχή

Είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων, προκειμένου η πανδημία να μην αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε μια νέα γενιά που μεγαλώνει μέσα σε περιορισμούς, τραγωδίες, ανασφάλειες και ανεπάρκειες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ