Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Ο πρόδρομος του Άρη

Για τον Γιώργο Χουλιάρα από τα Καστέλια Παρνασσίδας, τον νηφάλιο, λιγόλογο και ακριβοδίκαιο Καπετάν-Περικλή, υπαρχηγό του Άρη Βελουχιώτη.
Όταν έληξε ο Εμφύλιος, ο Περικλής με εντολή της ηγεσίας, έπρεπε να συγκεντρώσει όλους τους διωκόμενους της Ρούμελης και να τους περάσει στην Αλβανία για να σωθούν.

Ο νεαρός Γιώργος Χουλιάρας από τα Καστέλια Παρνασσίδας εργαζόταν στην Ηλεκτρική Εταιρεία της Λαμίας και ήταν μέλος της ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας).

 

Δύο μόλις εβδομάδες, μετά την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς, οργάνωσε μαζί με άλλους την αντιστασιακή ομάδα «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας» με σκοπό τον πόλεμο στους κατακτητές.

 

Άρχισε συνεχείς περιοδείες στα χωριά της Ρούμελης για να συνεγείρει τους κατοίκους. Όταν με την ίδρυση του ΕΑΜ εμφανίστηκε ο Άρης στη Λαμία, συντάσσεται μαζί του και ξεκίνησαν νέους γύρους στα χωριά και στις στάνες.

  

Όπως είπε πολλά χρόνια αργότερα: «Κανείς μας, ούτε εγώ, ούτε όσοι γνώριζα τότε, και κανείς απ' όσους γνώρισα μετά, δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό που έκανε ο Άρης. Το πολύ να γίνονταν κάποιες σκόρπιες ομάδες, αλλά ποτέ αυτό το πανελλήνιο κίνημα που δημιούργησε εκείνος και αγκάλιασε ο κόσμος».

 

Όταν αρχίζει στην Ελλάδα ο Εμφύλιος, ο Περικλής εκλιπαρεί την ηγεσία να τον αφήσουν να επιστρέψει στην πατρίδα. Τελικά γυρίζει με άλλους 26 Ρουμελιώτες μέσω Αλβανίας και οι συστάσεις που τον συνοδεύουν είναι «αντικομματικό στοιχείο», «φραξιονιστικό σκουλήκι».

 

Στο αντάρτικο διέπρεψε.


Aυτός ο δοκιμασμένος αγωνιστής με τη βαριά, αρχέγονη ευθύτητα, την ανάριχτη κάπα και τη φωνάρα που ακούγεται δυο βουνά μακριά θα αναδειχτεί σε μία από τις ηγετικές μορφές του αγώνα.

 

Με το όνομα Περικλής, ήταν μέλος του πρώτου Τριμελούς Αρχηγείου του ΕΛΑΣ και υπαρχηγός του Άρη. Πολέμησε στον Γοργοπόταμο και στη συνέχεια ως καπετάνιος του 42ου Συντάγματος σε δεκάδες μάχες εναντίον Ιταλών και Γερμανών.

 

Ο Άρης Βελουχιώτης με τον Σαράφη και τον Κωστούλα στα Γιάννενα.
Ο Άρης Βελουχιώτης με τον Σαράφη και τον Κωστούλα στα Γιάννενα.

 

Υπήρξε ο Νέστορας των καπετάνιων.


Πάντα νηφάλιος, λιγόλογος και ακριβοδίκαιος. Ποτέ δεν καταχράστηκε τη δύναμη που διέθετε.

 

Μετά την ασυγχώρητη Συμφωνία της Βάρκιζας, επειδή η κομματική ηγεσία είχε την υπόνοια πως θα ακολουθήσει τον Άρη στο βουνό, τον έστειλε από τους πρώτους στη Γιουγκοσλαβία.

 

Στο Τέτοβο επιχείρησε με άλλους καπετάνιους να δραπετεύσουν από την κομματική αγκαλιά για να ενωθούν με τον Άρη, όμως συλλαμβάνεται και τον κλείνουν τρεις μήνες φυλακή στο διαβόητο στρατόπεδο του Μπούλκες.

 

Όταν αρχίζει στην Ελλάδα ο Εμφύλιος, ο Περικλής εκλιπαρεί την ηγεσία να τον αφήσουν να επιστρέψει στην πατρίδα. Τελικά γυρίζει με άλλους 26 Ρουμελιώτες μέσω Αλβανίας και οι συστάσεις που τον συνοδεύουν είναι «αντικομματικό στοιχείο», «φραξιονιστικό σκουλήκι».

 

Περνώντας τα σύνορα, οι Ρουμελιώτες αντάρτες σκύβουν και φιλάνε το χώμα και ρίχνουν πέτρες πίσω τους. Είναι όλοι αποφασισμένοι να πεθάνουν, παρά να ξαναβρεθούν πρόσφυγες στο έλεος των κομματικών.

 

Ο Περικλής πλέον πολεμάει για κάτι που δεν πιστεύει.


Είναι μάλλον ο πρώτος που, μεσούντος του Εμφυλίου, είπε το ήδη εμφανές, «καλύτερα που δεν νικήσαμε» και το επανέλαβαν αργότερα αρκετοί άλλοι.

 

Όταν έληξε ο Εμφύλιος, ο Περικλής με εντολή της ηγεσίας, έπρεπε να συγκεντρώσει όλους τους διωκόμενους της Ρούμελης και να τους περάσει στην Αλβανία για να σωθούν.

 

Η Ρούμελη είναι ένα έρημο και καμένο τοπίο, που χτενίζεται συνεχώς από κυβερνητικά στρατεύματα. H Eυρυτανία, το λίκνο του αντάρτικου, εκθεμελιώθηκε από τις παρακρατικές ληστρικές οργανώσεις, οι κάτοικοι κυνηγήθηκαν και ο τόπος άδειασε.

 

Στις τρύπες των βράχων και σε απίθανα δύσβατα σημεία κρύβονται νηστικοί και εξαθλιωμένοι αντάρτες, τραυματίες, γυναίκες, γέροι και παιδιά.

 

Ο ιστορικός χορός των Ανταρτών του Γοργοποτάμου στο Γαρδίκι Φθιώτιδας. Μπροστά ο Ναπολέων Ζέρβας, ακολουθεί ο Άρης Βελουχιώτης, ο Καπετάν Περικλής και ο Άγγλος Κρις Γούντζχαουζ.
Ο ιστορικός χορός των Ανταρτών του Γοργοποτάμου στο Γαρδίκι Φθιώτιδας. Μπροστά ο Ναπολέων Ζέρβας, ακολουθεί ο Άρης Βελουχιώτης, ο Καπετάν Περικλής και ο Άγγλος Κρις Γούντζχαουζ.

 

Ο Περικλής αρχίζει θανάσιμους κύκλους επαφών, περνώντας ανάμεσα από τις γραμμές του στρατού, για να συναντήσει και να ενημερώσει τον καθέναν από αυτούς.

 

Όταν τους πλησιάζει, πολλοί κρύβονται γιατί δεν ξέρουν ότι τελείωσε ο πόλεμος. Άλλοι γιατί δεν θέλουν να τους πάρει μαζί του έξω, άλλοι γιατί σκοπεύουν να παραδοθούν μόλις περάσει η έξαψη του αίματος.

 

Η απελπισία κάνει ορισμένους από αυτούς επικίνδυνους.


Το κεφάλι του Περικλή θα ήταν σίγουρη απονομή χάριτος.

 

Τέλος του 1949, η φάλαγγα των φαντασμάτων είναι έτοιμη.

 

Το δρομολόγιο που χαράζει, από τη Ρούμελη έως την Αλβανία, δεν είναι καθόλου εύκολο, με τον στρατό να κρατάει όλα τα περάσματα.

 

Όμως είναι η μόνη ελπίδα να σωθούν.

 

Ο Περικλής ανακοινώνει στους συγκεντρωμένους την απόφασή του να παραμείνει στην Ελλάδα και ορίζει δυο αξιωματικούς επικεφαλής της φάλαγγας.

 

Η αντίδραση είναι ομόφωνη: Ή θα πάει μαζί τους ή δεν φεύγει κανένας.

 

Μόνο αυτόν εμπιστεύονται.


Οι ψυχές που κρεμάστηκαν στον λαιμό του δεν του αφήνουν επιλογή. Τους περνάει όλη τη διαδρομή, περπατώντας νύχτες μέσα από τα φαράγγια, ανάμεσα στα πόδια του στρατού, χωρίς να πέσει μια τουφεκιά.

 

Όταν φτάνουν στα σύνορα, ο Περικλής αντιμετωπίζει το μεγάλο δίλημμα της ζωής του. Γιατί πάλι, χωρίς αυτόν, κανείς από τη φάλαγγα δεν μπαίνει στην Αλβανία.

 

Ξέρει πως ο ίδιος είναι προγραμμένος από την κομματική ηγεσία, μα σαν ήρωας αρχαίας τραγωδίας, περνάει τα σύνορα.


Μια νέα κόλαση τον περίμενε.

 

Μόνο το 1977, και μετά από φριχτές δοκιμασίες, κατόρθωσε να επιστρέψει στην Ελλάδα, για να ζήσει ήσυχα και αθόρυβα στις Εργατικές Κατοικίες της Λαμίας, χωρίς να ζητήσει τίποτα και ποτέ από κανέναν.

Ο Διονύσης Χαριτόπουλος είναι συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1947 στον Πειραιά όπου από μικρή ηλικία έκανε διάφορες χειρωνακτικές δουλειές στο Λιμάνι και στα γύρω μηχανουργεία. Eγκατέλειψε νωρίς δύο απόπειρες σπουδών στην Αθήνα και στο Λονδίνο και δούλεψε στη διαφήμιση μέχρι το 1990. Γνωστότερα έργα του: "Δανεικιά γραβάτα", "525 τάγμα πεζικού", "Τα παιδιά της Χελιδόνας", "Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων", "Εκ Πειραιώς"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο γερο-Διάβολος
Ανήκει στους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ, με το όνομα Διαμαντής. Τίποτα πάνω του δεν προϊδέαζε για τη δύναμη του χαρακτήρα του και το στρατιωτικό του δαιμόνιο που σιγά σιγά θα αποκαλυφθούν.
Ο εθνικός μας Εύελπις
Αρχαιολογία & Ιστορία

Ο εθνικός μας Εύελπις

Στη διάρκεια της Κατοχής στα βουνά της Ρούμελης εμφανίστηκε το εγγόνι του Καραϊσκάκη. Ήταν ο χαρισματικός νεαρός αξιωματικός Δημήτρης Δημητρίου, το μεγάλο αστέρι της Σχολής Ευελπίδων, από την Αγόριανη.
15 Ιουνίου 1945
Αρχαιολογία & Ιστορία

15 Ιουνίου 1945

Αυτή είναι η ακριβής ημερομηνία και χρονολογία της αυτοκτονίας του Άρη Βελουχιώτη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H μητέρα μου στην απομόνωση του COVID και της άνοιας
«Την έβαλαν σε ένα δωμάτιο μόνη της. Οι νοσηλεύτριες μπαίνουν με ειδική στολή μόνο τρεις φορές την ημέρα και μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Επισκεπτήρια φυσικά δεν επιτρέπονται. Ούτε αποκλειστικές...»
Μόρια SOS: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους πληγέντες
Μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε, απευθυνόμενοι σε φορείς, οργανώσεις, ΜΚΟ και άλλες συλλογικότητες που έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους.
To μεταναστευτικό σπιρτόκουτο
Fake ανθρωπισμός με πολύ διεθνιστική σάλτσα και fake τεχνοκρατία με εθνικιστικο-τοπικιστικό κλείσιμο του ματιού φέρνουν την ντροπιαστική καταστροφή της Μόριας.
Οι ιστορίες δύο ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πετυχαίνουν online εν μέσω πανδημίας
Tο κατάφεραν με τη βοήθεια, τα εργαλεία και τη δωρεάν υποστήριξη από το Papaki.
Μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα έφτιαξαν ένα δίκτυο επικοινωνίας με σκοπό να αλλάξουν τον κόσμο
28 μαθητές απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας έφτιαξαν μέσα στην καραντίνα το ChangeTheWorld.gr, ένα διαδικτυακό ημερολόγιο όπου αποτυπώνουν σκέψεις, εντυπώσεις και συναισθήματα για τη νέα πραγματικότητα, ανταλλάσσουν απόψεις ή ανεβάζουν συνεντεύξεις και άρθρα γνώμης.
Φωτιά στα σαββατόβραδα, γύρω στις 9:15 μ.μ.
Δεν προλάβαμε να γυρίσουμε πίσω πριν από τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα να μεταμορφωθούμε σε κολοκύθες.
Αλβιόνα Μάντσο: Το παιδί μεταναστών από την Αλβανία που θριάμβευσε στις Πανελλήνιες
Η Αλβιόνα κατάφερε, χωρίς φροντιστήριο, να συγκεντρώσει στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις 18.750 μόρια και να περάσει πρώτη στο τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Podcast/ Ο πατέρας μου χτυπούσε την μητέρα μου και εκείνη εμένα
Μια 25 χρονη κοπέλα μιλάει στο στούντιο της LIFO για την ενδοοικογενειακή βία που έζησε ως παιδί
Η κόκκινη Πότα των νησιών της εξορίας
«Αν γινόταν χούντα σήμερα στην Ελλάδα, πάλι εμένα θα έπιαναν πρώτη!»
Μόρια, το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής
Ένα μικρό χρονικό της Μόριας, από την ίδρυση της δομής τον Σεπτέμβριο του ’13 μέχρι τη σχεδόν ολοκληρωτική πυρπόλησή της οκτώ χρόνια μετά.
Η Νίκη Κεραμέως μιλά στη LIFO και απαντά σε όλα
Λίγο πριν από την έναρξη μιας δύσκολης σχολικής χρονιάς σε συνθήκες πανδημίας, η υπουργός Παιδείας απαντά σε όλα τα «καυτά» ερωτήματα.
Τι ήταν αυτό που έκανε τα 80’s ξεχωριστά;
Τα θετικά και τα αρνητικά της αξέχαστης δεκαετίας
Η θητεία την παράξενη χρονιά του 2020: Τρεις φαντάροι αφηγούνται μέσα απ' το στρατόπεδό τους
Πώς περνάνε οι μέρες για όσους αποφάσισαν να καταταγούν ίσως την πιο απρόβλεπτη χρονιά της σύγχρονης ιστορίας;
Έντομα της Ελλάδας που δεν φαντάζεσαι ότι υπάρχουν
Τα μέλη της ομάδας Insects of Greece and Cyprus αναγνωρίζουν, ταξινομούν και μελετούν σπάνια έντομα της ελληνικής εντομοπανίδας.
Δημήτρης Παρασκευής: O καθηγητής Επιδημιολογίας που ανέλυσε το DNA του κορωνοϊού μιλά για το δεύτερο κύμα στη LiFO
«Το χειρότερο σενάριο θα είναι να συμπέσει το κύμα της γρίπης με εκείνο του κορωνοϊού»: Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εκφράζει την ανησυχία του για το ερχόμενο φθινόπωρο.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή