Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Ο γερο-Διάβολος

Ανήκει στους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ, με το όνομα Διαμαντής. Τίποτα πάνω του δεν προϊδέαζε για τη δύναμη του χαρακτήρα του και το στρατιωτικό του δαιμόνιο που σιγά σιγά θα αποκαλυφθούν.
Τίποτα πάνω του δεν προϊδέαζε για τη δύναμη του χαρακτήρα του και το στρατιωτικό του δαιμόνιο που σιγά σιγά θα αποκαλυφθούν.

Ο Γιάννης Αλεξάνδρου ήταν απόφοιτος της Νομικής Θεσσαλονίκης, από την Κάτω Αγόριανη (Λιλαία) Παρνασσίδας, μέλος της ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) και λοχίας στο φημισμένο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων στον πόλεμο εναντίον των Ιταλών.

 

Ανήκει στους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ, με το όνομα Διαμαντής. Τίποτα πάνω του δεν προϊδέαζε για τη δύναμη του χαρακτήρα του και το στρατιωτικό του δαιμόνιο που σιγά σιγά θα αποκαλυφθούν.

 

Ήταν ένας άντρας σπάνιας εντιμότητας και καλοσύνης, με απόλυτη προσήλωση στις αρχές του.

 

Τις μέρες της μεγάλης πείνας ένας νεαρός αντάρτης, ο Σουραβλής, δεν θεώρησε προς θάνατον να κόψει μερικά καλαμπόκια για τους συναγωνιστές τους από ένα χωράφι που περνάνε. Μπήκε ανάμεσα στις καλαμποκιές και άρχισε να γεμίζει τις τσέπες του, όταν ακούγεται μια άγρια φωνή.

 

Οι εκπληκτικές επινοήσεις του Διαμαντή στον ανταρτοπόλεμο και οι απροσδόκητοι ελιγμοί που πραγματοποιούσε, έφερναν σε απελπισία τους στρατηγούς της άλλης πλευράς.

 

Ήταν ο Διαμαντής, που πήγε κι έφερε το ουραίο του τουφεκιού του να γεμίσει και τον σημάδευε ίσια στο κεφάλι. «Άσ' τα καλαμπόκια κάτω!» του φώναξε αγριεμένος. «Δεν βγήκαμε στο βουνό να ληστέψουμε τον ελληνικό λαό!».

 

Κοκάλωσε ο άνθρωπος.


Έβγαζε ένα-ένα τα καλαμπόκια από τις τσέπες του και τα άφηνε να πέσουν στο χώμα.

 

Λίγο πριν ένας γέρος τσοπάνος δεν δεχόταν χρήματα για το τυρί που τους έδωσε, αλλά επέμειναν τόσο που τον τρόμαξαν: «Άι, δα! Όλη μ' τη ζωή με δέρνανε για να μ' παίρνε, τώρα με σας θαν τ'ς φάω για να πάρω!»

 

Ήταν ένας άντρας σπάνιας εντιμότητας και καλοσύνης, με απόλυτη προσήλωση στις αρχές του.
Ήταν ένας άντρας σπάνιας εντιμότητας και καλοσύνης, με απόλυτη προσήλωση στις αρχές του.

 

Στον Γοργοπόταμο ο Διαμαντής ήταν ο ατρόμητος επικεφαλής μιας ομάδας με κρίσιμη αποστολή. Στη συνέχεια διέπρεψε στον πόλεμο ως καπετάνιος στο 34ο Σύνταγμα της ΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

 

Μετά την απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας, θα βρεθεί καταδιωκόμενος, να κρύβεται για έναν ολόκληρο χρόνο, άοπλος, νηστικός και παγωμένος, στις ρεματιές και τις λυκότρυπες του Παρνασσού.

 

Στον Εμφύλιο, το άστρο του θα λάμψει.

 

Θα αναδειχθεί στον σπουδαιότερο στρατιωτικό ηγέτη που διέθετε ο Δημοκρατικός Στρατός και οι κινήσεις του στο πεδίο της μάχης θα διδάσκονται αργότερα στη Σχολή Ευελπίδων.

 

Ο πράος νομομαθής είχε εξελιχθεί σε πολέμαρχο.


Κάτι ανάλογο του Βιετναμέζου καθηγητή ιστορίας και αυτοσχέδιου στρατηγού Γκιαπ που είχε αλαλιάσει τους Αμερικάνους.

 

Οι εκπληκτικές επινοήσεις του Διαμαντή στον ανταρτοπόλεμο και οι απροσδόκητοι ελιγμοί που πραγματοποιούσε, έφερναν σε απελπισία τους στρατηγούς της άλλης πλευράς.

 

Oι άντρες του τον λάτρευαν και τον αποκαλούσαν με θαυμασμό «γέρο Διάβολο».

 

Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής) – Χαρίλαος Φλωράκης (Γιώτης)
Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής) – Χαρίλαος Φλωράκης (Γιώτης)

 

Οι στρατηγοί του Εθνικού Στρατού δεν αποτολμούν να καταδιώξουν τη «Μεραρχία Διαμαντή», αν δεν έχουν δεκαπλάσιες και εικοσαπλάσιες δυνάμεις να παρατάξουν, όπως ομολογούν, λόγω «της γνωστής από το παρελθόν επιδεξιότητος, πονηρίας, δραστηριότητος και ευελιξίας του διοικητού της Διαμαντή».

 

Ακόμη και όταν πλέον απέμεινε με ελάχιστους μαχητές και η Ρούμελη είχε πλημμυρίσει από κυβερνητικές δυνάμεις, οι στρατηγοί και πάλι συνιστούσαν: «Tα μάτια σας τετρακόσια με τον Διαμαντή. Eίναι επίφοβος, επικίνδυνος και με τους τελευταίους που του έμειναν».

 

Tον είχε φοβηθεί το μάτι τους.


Αντιθέτως, οι χωρικοί εμπιστεύονταν τον καλόγνωμο καπετάνιο και συμβούλευαν πάντα τους συγγενείς αιχμαλώτων του Δημοκρατικού Στρατού που πάσχιζαν να τους ελευθερώσουν: «Tον Διαμαντή να βρείτε! Στον Διαμαντή να πάτε!»

 

Η σορός του καπετάν Διαμαντή.
Η σορός του καπετάν Διαμαντή.

 

Την ανθρωπιά του Διαμαντή δεν είχε άλλος.


Σε μια άγρια εποχή αιματηρών παθών, άφηνε ελεύθερους στρατιώτες του Εθνικού Στρατού που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι και προς το τέλος έστελνε πίσω στα χωριά τους, αρκετούς νεαρούς αντάρτες του, για να μη χαθεί άδικα «ο ανθός της Ελλάδας».

 

Ο Διαμαντής είχε τραγικό τέλος σε σύγκρουση με τον Στρατό στα Bαρδούσια, στις 21 Iουνίου 1949, στη θέση Aδρασκέλα του χωριού Mάρμαρα.

 

Τον εκτέλεσε εν ψυχρώ, πισώπλατα, ο επιμελητής εφοδιασμού της μονάδας του, Θύμιος Kατσόγιαννος για να πάρει χάρη, όπως κατέθεσε ο ίδιος στο στρατοδικείο.

 

«Σκότωσα τον Διαμαντή, σκότωσα τον Διαμαντή», άρχισε να φωνάζει προς τη μεριά του Στρατού.

 

Oι αρχές δεν επέτρεψαν να ταφεί ο αλησμόνητος αντάρτης στο νεκροταφείο της Λαμίας για να μη διαταράξει «την ησυχίαν των εν τω νεκροταφείω αναπαυομένων αγαθών ψυχών».

 

Τον μετέφεραν πάνω σε μια πόρτα και τον έθαψαν έξω από τη μάντρα.

 

Eφημερίδα της εποχής.
Eφημερίδα της εποχής.

 

Eφημερίδα της εποχής.
Eφημερίδα της εποχής.

 

 

Ο Διονύσης Χαριτόπουλος είναι συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1947 στον Πειραιά όπου από μικρή ηλικία έκανε διάφορες χειρωνακτικές δουλειές στο Λιμάνι και στα γύρω μηχανουργεία. Eγκατέλειψε νωρίς δύο απόπειρες σπουδών στην Αθήνα και στο Λονδίνο και δούλεψε στη διαφήμιση μέχρι το 1990. Γνωστότερα έργα του: "Δανεικιά γραβάτα", "525 τάγμα πεζικού", "Τα παιδιά της Χελιδόνας", "Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων", "Εκ Πειραιώς"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο εθνικός μας Εύελπις
Αρχαιολογία & Ιστορία

Ο εθνικός μας Εύελπις

Στη διάρκεια της Κατοχής στα βουνά της Ρούμελης εμφανίστηκε το εγγόνι του Καραϊσκάκη. Ήταν ο χαρισματικός νεαρός αξιωματικός Δημήτρης Δημητρίου, το μεγάλο αστέρι της Σχολής Ευελπίδων, από την Αγόριανη.
15 Ιουνίου 1945
Αρχαιολογία & Ιστορία

15 Ιουνίου 1945

Αυτή είναι η ακριβής ημερομηνία και χρονολογία της αυτοκτονίας του Άρη Βελουχιώτη.
Ο κόσμος ανήκει στους μέτριους
Είναι εύκολο να λέγεσαι συγγραφέας, αλλά πολύ δύσκολο να είσαι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H μητέρα μου στην απομόνωση του COVID και της άνοιας
«Την έβαλαν σε ένα δωμάτιο μόνη της. Οι νοσηλεύτριες μπαίνουν με ειδική στολή μόνο τρεις φορές την ημέρα και μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Επισκεπτήρια φυσικά δεν επιτρέπονται. Ούτε αποκλειστικές...»
Μόρια SOS: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους πληγέντες
Μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε, απευθυνόμενοι σε φορείς, οργανώσεις, ΜΚΟ και άλλες συλλογικότητες που έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους.
To μεταναστευτικό σπιρτόκουτο
Fake ανθρωπισμός με πολύ διεθνιστική σάλτσα και fake τεχνοκρατία με εθνικιστικο-τοπικιστικό κλείσιμο του ματιού φέρνουν την ντροπιαστική καταστροφή της Μόριας.
Οι ιστορίες δύο ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πετυχαίνουν online εν μέσω πανδημίας
Tο κατάφεραν με τη βοήθεια, τα εργαλεία και τη δωρεάν υποστήριξη από το Papaki.
Μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα έφτιαξαν ένα δίκτυο επικοινωνίας με σκοπό να αλλάξουν τον κόσμο
28 μαθητές απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας έφτιαξαν μέσα στην καραντίνα το ChangeTheWorld.gr, ένα διαδικτυακό ημερολόγιο όπου αποτυπώνουν σκέψεις, εντυπώσεις και συναισθήματα για τη νέα πραγματικότητα, ανταλλάσσουν απόψεις ή ανεβάζουν συνεντεύξεις και άρθρα γνώμης.
Φωτιά στα σαββατόβραδα, γύρω στις 9:15 μ.μ.
Δεν προλάβαμε να γυρίσουμε πίσω πριν από τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα να μεταμορφωθούμε σε κολοκύθες.
Αλβιόνα Μάντσο: Το παιδί μεταναστών από την Αλβανία που θριάμβευσε στις Πανελλήνιες
Η Αλβιόνα κατάφερε, χωρίς φροντιστήριο, να συγκεντρώσει στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις 18.750 μόρια και να περάσει πρώτη στο τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Podcast/ Ο πατέρας μου χτυπούσε την μητέρα μου και εκείνη εμένα
Μια 25 χρονη κοπέλα μιλάει στο στούντιο της LIFO για την ενδοοικογενειακή βία που έζησε ως παιδί
Η κόκκινη Πότα των νησιών της εξορίας
«Αν γινόταν χούντα σήμερα στην Ελλάδα, πάλι εμένα θα έπιαναν πρώτη!»
Μόρια, το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής
Ένα μικρό χρονικό της Μόριας, από την ίδρυση της δομής τον Σεπτέμβριο του ’13 μέχρι τη σχεδόν ολοκληρωτική πυρπόλησή της οκτώ χρόνια μετά.
Η Νίκη Κεραμέως μιλά στη LIFO και απαντά σε όλα
Λίγο πριν από την έναρξη μιας δύσκολης σχολικής χρονιάς σε συνθήκες πανδημίας, η υπουργός Παιδείας απαντά σε όλα τα «καυτά» ερωτήματα.
Τι ήταν αυτό που έκανε τα 80’s ξεχωριστά;
Τα θετικά και τα αρνητικά της αξέχαστης δεκαετίας
Η θητεία την παράξενη χρονιά του 2020: Τρεις φαντάροι αφηγούνται μέσα απ' το στρατόπεδό τους
Πώς περνάνε οι μέρες για όσους αποφάσισαν να καταταγούν ίσως την πιο απρόβλεπτη χρονιά της σύγχρονης ιστορίας;
Έντομα της Ελλάδας που δεν φαντάζεσαι ότι υπάρχουν
Τα μέλη της ομάδας Insects of Greece and Cyprus αναγνωρίζουν, ταξινομούν και μελετούν σπάνια έντομα της ελληνικής εντομοπανίδας.
Δημήτρης Παρασκευής: O καθηγητής Επιδημιολογίας που ανέλυσε το DNA του κορωνοϊού μιλά για το δεύτερο κύμα στη LiFO
«Το χειρότερο σενάριο θα είναι να συμπέσει το κύμα της γρίπης με εκείνο του κορωνοϊού»: Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εκφράζει την ανησυχία του για το ερχόμενο φθινόπωρο.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή