Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
 

Γιατί πληρώνουμε τόσα λεφτά στη ΔΕΗ;

Τι σημαίνουν όλες οι επιπρόσθετες κατηγορίες που φουσκώνουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ, τι πληρώνουμε και που πάνε τα λεφτά μας: μελετήσαμε τους λογαριασμούς και ζητήσαμε εξηγήσεις

Αλλεπάλληλα ηλεκτροσόκ προκαλούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί της ΔΕΗ που λαμβάνουν καθημερινά οι καταναλωτές. Στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού καταφθάνουν συνεχώς καταγγελίες για τα υπέρογκα πόσα που έχουν χρεωθεί. Ήταν ο βαρύς χειμώνας η μόνη αιτία που δημιούργησε το χάος των αυξημένων τιμολογίων ή υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που υπερδιπλασίασαν τους λογαριασμούς; Πώς εξηγείται το γεγονός ότι οι καταναλωτές βρίσκονται στα όρια της απελπισίας και ταυτόχρονα η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας; Γιατί χρεώνεται η ΔΕΗ, και κατ' επέκταση οι πολίτες, τις προσλήψεις των αρχαιολόγων που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και αγγίζουν τις 2.338; Και τι κρύβουν οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας; Όλα αυτά σε μια περίοδο που η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία και το μπαλάκι των ευθυνών μετατοπίζεται διαρκώς. Οι καταναλωτές επιρρίπτουν τις ευθύνες στη ΔΕΗ, με τη σειρά της η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι φταίει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και εκείνη με τη σειρά της ρίχνει τις ευθύνες στο υπουργείο Ενέργειας. Φυσικά, όλον αυτό τον κύκλο ευθυνών τον χρυσοπληρώνει ο καταναλωτής. Και η τραγελαφική απάντηση που λαμβάνει στα κεντρικά ταμεία της ΔΕΗ της οδού Αριστείδου είναι: «Παρακαλώ, στο βάθος δεξιά για διακανονισμό». Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή για να δούμε πώς έχει η κατάσταση.

 

ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

Χρεώσεις προμήθειας ΔΕΗ: Πάνω και δεξιά στην αναλυτική όψη του λογαριασμού ο καταναλωτής μπορεί να δει τις KWh (κιλοβατώρες) που έχει καταναλώσει, οι οποίες πολλαπλασιάζονται με βάση τον ισχύοντα τιμοκατάλογο, και να εξακριβώσει το ακριβές κόστος, συν την πάγια χρέωση που δίνει για την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας. (Παράδειγμα: για κατανάλωση 630 ΚWh θα πληρώσεις 60 ευρώ).


Ρυθμιζόμενες χρεώσεις: Στο παρακάτω πεδίο υπάρχουν οι χρεώσεις που επιβαρύνουν πλέον όλους τους καταναλωτές για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, τις δαπάνες λειτουργίας, τη συντήρηση και ανάπτυξη της διανομής ρεύματος, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων που θα δείτε στον λογαριασμό ως ΕΤΜΕΑΡ και αποτελεί τη συνεισφορά στη μείωση εκπομπών αερίων καθώς και την αποζημίωση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Να επισημάνουμε ότι οι χρεώσεις αυτές είναι ίδιες για όλους τους καταναλωτές, παρόλο που μπορεί να έχουν αλλάξει προμηθευτή. Οι Λοιπές Χρεώσεις αφορούν όσες επιβάλλονται από τη νομοθεσία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ενώ εκεί που παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Συγκεκριμένα, ως ΥΚΩ έχουν χαρακτηριστεί, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β' 1040/07 και ΦΕΚ Β' 1614/10), οι υπηρεσίες: α) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, με τιμολογήσεις ίδιες ανά κατηγορία καταναλωτών με αυτές της ηπειρωτικής χώρας, β) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο στους πολύτεκνους καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας, γ) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) σε ευπαθείς καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει σχετικής υπουργικής απόφασης και δ) η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, όπως τα εκκλησιαστικά-φιλανθρωπικά ιδρύματα και οι φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.


Διάφορα: Στο πλαίσιο αυτό θα βρείτε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, το ειδικό τέλος 5%, τους τόκους υπερημερίας, τα δημοτικά τέλη και φόρους, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας - ΤΑΠ και, φυσικά, την ΕΡΤ. Ο ΕΦΚ είναι ο φόρος που αποδίδει η ΔΕΗ στο κράτος, όπως και το ειδικό τέλος, εφαρμόζεται από το 2010 και χρεώνεται σε όλους, ανεξαρτήτως προμηθευτή. Επίσης, με τον νόμο 4324/2015 ανασυστάθηκε η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ Α.Ε.) και, σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και η ΔΕΗ, είναι υποχρεωμένοι να εισπράττουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ Α.Ε. Έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφέρουμε ότι το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ είναι και το μοναδικό κύριο έσοδο της Δημόσιας Τηλεόρασης, αφού, σύμφωνα με τον τελευταίο προϋπολογισμό της, από τα 186 εκατομμύρια ευρώ, τα 179 προέρχονται από αυτό και μόνο τα υπόλοιπα 7 από διαφημίσεις και λοιπά έσοδα.

 

Θα ήταν χρήσιμο ο καταναλωτής να παρακολουθεί περίπου δύο φορές το 4μηνο τις χρεώσεις στο ρολόι της ΔΕΗ, ώστε να γνωρίζει τι θα πληρώσει.

 

Αυτά, λοιπόν, πληρώνουμε σε έναν διμηνιαίο λογαριασμό της ΔΕΗ. Και εκεί είναι που κρύβονται τα μυστικά των χρεώσεων που αυξάνουν κατά πολύ το κόστος των νοικοκυριών. Οι καταναλωτές με τους οποίους μιλήσαμε και μας έδειξαν τον λογαριασμό τους εξέφρασαν τις απορίες τους σχετικά με το πώς είναι δυνατόν, τη στιγμή που μέχρι τώρα πλήρωναν 80 ή 90 ευρώ, στον τελευταίο λογαριασμό το ποσό να αγγίζει τα 400-500 ευρώ. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: ενοικιαστής που μένει μόνος του σε γκαρσονιέρα 30 τ.μ., από 75 ευρώ, πλήρωσε 260. Επίσης, ζευγάρι που μένει σε δυάρι 48 τ.μ. πλήρωνε 130 ευρώ και κλήθηκε να πληρώσει 350, ενώ άλλο, στην ίδια πολυκατοικία, άγγιξε τα 1.000 ευρώ, χρησιμοποιώντας μόνο ένα σώμα θέρμανσης. Η απάντηση, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, βρίσκεται στο ότι ελάχιστοι γνωρίζουν πως υπάρχουν κλιμάκια στο σύνολο της κατανάλωσης από τα οποία επηρεάζονται οι αντίστοιχες χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα κλιμάκια αυτά, οι χρεώσεις χωρίζονται ανάλογα με τις κιλοβατώρες (KWh) που καταναλώνει ένα σπίτι. Από 1 έως 1.600 KWh η χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας είναι στα 0,00699€/KWh, από 1.601 έως 2.000, 0,01570€/KWh, από 2.001 έως 3.000, 0,03987€/KWh και από τις 3.000 KWh και πλέον η χρέωση είναι στα 0,04488€/KWh.

 

Λογαριασμός ΔΕΗ για σπίτι 46τμ στα Εξάρχεια
Λογαριασμός ΔΕΗ για σπίτι 46τμ στα Εξάρχεια
Λογαριασμός ΔΕΗ για σπίτι 46τμ στα Εξάρχεια
Λογαριασμός ΔΕΗ για σπίτι 46τμ στα Εξάρχεια


Παράλληλα, η κλιμακωτή τιμολόγηση στις χρεώσεις προμήθειας ρεύματος έχει δύο κατηγορίες: η πρώτη κυμαίνεται έως τις 2.000 κιλοβατώρες με χρέωση 0,09460€/KWh και η δεύτερη είναι άνω των 2.000 κιλοβατωρών, με χρέωση 0,10252€/KWh. Επομένως, κάποιος που θα ξεπεράσει την πρώτη κλίμακα θα χρεωθεί στην υψηλή τιμή από την πρώτη κιλοβατώρα και όχι από το όριο των 2.000 και άνω. Αναλυτικά, ένα νοικοκυριό που τον περασμένο χειμώνα λόγω του κρύου και της ακρίβειας του πετρελαίου στράφηκε στην ηλεκτρική ενέργεια και κατανάλωσε έστω και μία κιλοβατώρα παραπάνω από τις 2.000 θα κληθεί να πληρώσει μεγαλύτερα ποσά και στις χρεώσεις ενέργειας και στις ΥΚΩ. Σπίτι που καταναλώνει 1.600 κιλοβατώρες θα κληθεί να πληρώσει 151,36 για το ρεύμα και για ΥΚΩ 11,184 ευρώ. Την ίδια στιγμή, για 2.001 κιλοβατώρες το κόστος ανεβαίνει στα 204,10 ευρώ, ενώ για ΥΚΩ στα 78,03, και όλα αυτά χωρίς τον ΦΠΑ και τις λοιπές χρεώσεις. Επίσης, για διαμέρισμα 50 τ.μ και κατανάλωση 2.500 κιλοβατώρες θα πληρώσει 253 ευρώ για ρεύμα και 225 ευρώ ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ενώ συνολικά ο λογαριασμός θα αγγίξει τα 495 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των υπόλοιπων χρεώσεων. Αν ξεπεράσεις τις 3.000 κιλοβατώρες, το κόστος γίνονται δυσβάστακτο.


Γι' αυτό οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε στη ΔΕΗ μας ανέφεραν ότι θα ήταν χρήσιμο ο καταναλωτής να παρακολουθεί περίπου δύο φορές το 4μηνο τις χρεώσεις στο ρολόι της ΔΕΗ, ώστε να γνωρίζει τι θα πληρώσει. Βέβαια, δεν ήταν λίγοι οι καταναλωτές που μας είπαν ότι γίνονται πολλά λάθη, ηθελημένα ή μη, στις ενδείξεις, διότι τις μετρήσεις έχουν αναλάβει ιδιώτες εργολάβοι που χρησιμοποιούν φοιτητές και σε παλιά ρολόγια, που μετά δυσκολίας διακρίνεις τα νούμερα, μπορείς πολύ εύκολα να μπερδέψεις το 0 με το 9! Αν θέλεις, όμως, να κάνεις έναν μικρό έλεγχο για το αν η μέτρηση είναι σωστή, θα κληθείς να δώσεις 35 ευρώ.

 

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, το 42% ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα αποτελείται από φόρους και τέλη, το 4% αφορά τη χρέωση για τα δίκτυα και το 56% αφορά τα έσοδα των εταιρειών προμήθειας.
Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, το 42% ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα αποτελείται από φόρους και τέλη, το 4% αφορά τη χρέωση για τα δίκτυα και το 56% αφορά τα έσοδα των εταιρειών προμήθειας.

 

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΔΕΗ

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διευθυντή Τύπου της ΔΕΗ, Ανδρέα Πετσίνη, για το θέμα των έντονων αντιδράσεων, μας γνωστοποίησε την ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία αναφέρει: «Ουδεμία αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ έχει γίνει από το 2014 και εντεύθεν. Αντίθετα, είναι γνωστή η γενναία εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ που καθιερώθηκε αυτά τα χρόνια, με αποκορύφωμα την έκπτωση του 15% προς όλους τους συνεπείς καταναλωτές της και, πρόσφατα, την επιπρόσθετη έκπτωση του 6% σε όσους προπληρώσουν τους λογαριασμούς τους για έναν χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκαν τελευταία σε μερίδα των καταναλωτών όλων των παρόχων και όχι μόνο της ΔΕΗ οφείλονται στη μεγαλύτερη κατανάλωση λόγω χρήσης ηλεκτρικών συσκευών τους χειμερινούς μήνες, οι οποίες υποκατέστησαν το ούτως ή άλλως πολύ ακριβότερο πετρέλαιο. Σε σχέση με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια η γνωστή πρακτική, να επωμίζεται η ΔΕΗ τα βάρη των κοινωνικών πολιτικών. Έτσι, προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος, αφέθηκε να συσσωρευτεί ένα συνολικό χρέος σε βάρος της ΔΕΗ από το 2012 ως το 2015, το οποίο, κατά τις εκτιμήσεις μας, είναι της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δαπάνες τις οποίες έχει υποστεί η ΔΕΗ για επενδύσεις, καθώς επίσης και για λειτουργικές δαπάνες (πετρέλαιο, συντηρήσεις κ.λπ.) στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, χωρίς να τις έχει ανακτήσει, προκειμένου η τιμή του ρεύματος να είναι ίδια με αυτήν της ηπειρωτικής χώρας. Η ΔΕΗ, με την κοινωνική της ευαισθησία, προτείνει η ανάκτηση αυτή να πραγματοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο, ώστε να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών, η οποία θα είναι πρόσκαιρη (περιορισμένου χρονικού ορίζοντα). Με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός της χρέωσης των ΥΚΩ, η χρέωση των οποίων γίνεται με νόμο του 2012 βάσει μίας στρεβλής κλίμακας». Πηγές της ΔΕΗ ανέφεραν στη LiFO ότι η εταιρεία έχει αναλάβει τον ρόλο «εισπράκτορα» χρεώσεων που δεν αφορούν τη ΔΕΗ αλλά την ΕΡΤ, τους δήμους και το εκάστοτε υπουργείο Οικονομικών. Γι' αυτόν το λόγο στους τελευταίους λογαριασμούς συμπεριλαμβάνεται ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο «Όλα στο φως», προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουν πού πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ που πληρώνουν, αποκωδικοποιώντας το πλήθος των αρκτικόλεξων, και για να γνωρίζουν την αιτία των χωριστών χρεώσεων. Επιπρόσθετα, η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της, εξαιρουμένων των διακανονισμών, μειώθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2017 και διαμορφώθηκαν στα €2,2 δισ., τα χρηματικά διαθέσιμα του Ομίλου στις 31/12/2016 ήταν €501 εκατ., το μέσο κόστος δανεισμού του Ομίλου το 2016 μειώθηκε σε 4,64% από 4,81% το 2015 και η Εταιρεία τα τελευταία τρία χρόνια έχει υλοποιήσει επενδύσεις κατά μέσο όρο €750 εκατ. ετησίως για εκσυγχρονισμό των δικτύων της και αναβάθμιση του παραγωγικού δυναμικού της».

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πρόσφατο ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters με τίτλο «Ο σκοτεινός αιώνας της Ελλάδας: Πώς η λιτότητα κατεβάζει τους διακόπτες» αναφερόταν στην ενεργειακή κρίση που πλήττει τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σημείωνε ότι το 40% των Ελλήνων αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ποσοστό που αποδεικνύεται το υψηλότερο στην Ευρώπη, ενώ παρατηρείται μεγάλη έξαρση κλοπών ηλεκτρικού ρεύματος, φτάνοντας την προηγούμενη χρονιά τις 10.600, από 4.470 που ήταν το 2012.


Πάντως, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, το 42% ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα αποτελείται από φόρους και τέλη, το 4% αφορά τη χρέωση για τα δίκτυα και το 56% αφορά τα έσοδα των εταιρειών προμήθειας. Και όπως επισημαίνουν ειδικοί, ένα από τα στοιχεία που προκαλούν έντονες αντιδράσεις είναι το γεγονός ότι, παρόλο που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δεν είναι οι υψηλότερες της Ευρώπης, οι μεγάλες αυξήσεις των προηγούμενων ετών που επιφέρουν και μεγαλύτερες τιμές στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και στους φόρους έχουν υπερδιπλασιάσει τους λογαριασμούς ρεύματος. Και εκεί είναι που οργίζεται δικαιολογημένα ο πολίτης, ο οποίος, ενώ έχει την ίδια κατανάλωση, χρεώνεται υπέρογκα ποσά. Αξίζει επίσης να πούμε ότι στα ελληνικά νοικοκυριά υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ του εισοδήματος και των λογαριασμών, γι' αυτό οι περισσότεροι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, αυξάνοντας ραγδαία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Συγκεκριμένα, οι οφειλές προς τη ΔΕΗ το 2011 δεν ξεπερνούσαν τα 450 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα, και αφού είχε μεσολαβήσει το χαράτσι του 2012, ξεπερνούν τα 2 δισ. Επιπλέον, από το 2010 ως και τα μέσα του 2016 η χρέωση ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 49%, ενώ από το 2005 ως το 2015 η αύξηση φτάνει το 157% και είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη. Ενδεικτικά, σε χώρες της Ευρώπης οι υψηλότερες χρεώσεις παρατηρούνται στη Δανία και στη Γερμανία, με 30,47 σεντς/KWh και 29,5 σεντς/KWh αντίστοιχα, ενώ η Βουλγαρία, η Λετονία και η Σουηδία συγκαταλέγονται στις χώρες με τις χαμηλότερες χρεώσεις. Πάντως, το σημαντικό που αναφέρουν οι ειδικοί είναι το ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού που πηγαίνει στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Διότι, ναι μεν οι χρεώσεις στις χώρες του εξωτερικού είναι υψηλότερες, αλλά η αναλογία με τα εισοδηματικά τους κριτήρια είναι εντελώς διαφορετική.

 

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Και ενώ όλοι φωνάζουν και αντιδρούν για τα υπέρογκα ποσά των λογαριασμών της ΔΕΗ, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την απόφαση για την πρόσληψη 2.338 ατόμων, χρηματοδοτούμενη από τη ΔΕΗ. Τα άτομα που θα προσληφθούν θα απασχοληθούν σε προγραμματισμένες ή έκτακτες αρχαιολογικές εργασίες που προκύπτουν στο πλαίσιο της τρέχουσας δραστηριότητας της ΔΕΗ Α.Ε. για την εξόρυξη πρώτων υλών (κυρίως λιγνίτη) στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος ο φορέας «άδειασε» την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, κάνοντας λόγο για υπεράριθμες προσλήψεις που θα χρεωθούν οι Έλληνες πολίτες στους λογαριασμούς τους και υποστηρίζοντας πως η εταιρεία μπορεί να καλύψει το κόστος για 800 περίπου άτομα. Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, για την αντιμετώπιση του οποίου πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας, και σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες σωστικές ανασκαφές έχουν κοστίσει συνολικά στη δημόσια εταιρεία 100 εκατομμύρια ευρώ, οι προσλήψεις αυτές θα κοστίσουν περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, ως υπεραξία, δεν έχουν αποδώσει στην εταιρεία ούτε 15 ευρώ!

 

ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Ανάμεσα σε όλα αυτά, αν ακολουθήσουμε την απάντηση των ανθρώπων της ΔΕΗ και σταθούμε στις ατελείωτες ουρές για να προχωρήσουμε σε διακανονισμό, για οφειλή έως 1.000 ευρώ γίνεται ρύθμιση σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή και με την πρώτη δόση να καταβάλλεται άμεσα. Για οφειλή άνω των 1.000 ευρώ υπάρχουν δύο επιλογές: είτε άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε 18 μηνιαίες δόσεις είτε άμεση καταβολή του 15% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε 36 μηνιαίες δόσεις. Και οι λογαριασμοί, συμπεριλαμβανομένων των δόσεων, θα αυξάνονται συνεχώς, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα θα επιβαρύνονται από τους παλαιότερους λογαριασμούς.


Πάντως, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ήδη επεξεργάζεται προτάσεις για την τροποποίηση των χρεώσεων για τις ΥΚΩ προκειμένου να προσαρμοστούν σε ένα πιο ορθολογικό πλαίσιο. Όμως το ζήτημα παραμένει και είναι τεράστιο. Ύστερα από πολλά χρόνια χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τη ΔΕΗ, επιλέγοντας άλλους ιδιωτικούς παρόχους, τα παράπονα και οι καταγγελίες αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό και οι διακανονισμοί γίνονται όλο και περισσότεροι. Και επειδή, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ο λογαριασμός θεωρείται ενιαίος, σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να επιλέξει να πληρώσει μόνο για την προμήθεια ενέργειας, αλλά θα επιβαρύνεται με χρεώσεις προς τρίτους, πληρώνοντας ακριβούς λογαριασμούς. Την ίδια ώρα η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της ΔΕΗ κατρακυλά, η εταιρεία συσσωρεύει χρέη και οφειλές, οι δικαιολογίες δεν καλύπτουν κανέναν και οι πολίτες απελπίζονται και εξοργίζονται. Δεν είναι λύση ο διακανονισμός, ούτε η αδιαφορία, ούτε και οι προσλήψεις αρχαιολόγων. Η ΔΕΗ δεν είναι μια κερδοσκοπική εισπρακτική εταιρεία αλλά ιδρύθηκε πριν από αρκετά χρόνια για να λειτουργεί «υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΔΕΗ μάς λέει πως είναι «πολύ μικρή και προσωρινή» η επιβάρυνση στους λογαριασμούς

ΟικονομίαΗ ΔΕΗ μάς λέει πως είναι «πολύ μικρή και προσωρινή» η επιβάρυνση στους λογαριασμούς

Σε σχετική ανακοίνωση, διευκρινίζει ότι αυτά τα ποσά επιστρέφουν αμέσως στην πραγματική οικονομία
25.4.2017
Προσλήψεις 2.338 ατόμων στο υπουργείο Πολιτισμού με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ

ΕλλάδαΠροσλήψεις 2.338 ατόμων στο υπουργείο Πολιτισμού με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ

Θα προσληφθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στις εφορείες Αρχαιοτήτων σε Κοζάνη και Φλώρινα
20.4.2017

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοζάνη, η πρώτη πόλη που εφαρμόζει πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο

Ελλάδα Κοζάνη, η πρώτη πόλη που εφαρμόζει πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο

«Από κάπου πρέπει να ξεκινήσει» αναφέρει στο LIFO.gr ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης
12.2.2019
«Θα κάνω αυτό που θέλω εγώ. Όχι αυτό που θέλει ο καρκίνος»

Ελλάδα «Θα κάνω αυτό που θέλω εγώ. Όχι αυτό που θέλει ο καρκίνος»

Παρά τις πέντε υποτροπές, ο Βαγγέλης Ασπρόμουγγος έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τον καρκίνο και να αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς ασθενείς μέσω της σελίδας υποστήριξης που τρέχει στο Facebook και της ενασχόλησής του με το τρίαθλο
8.2.2019
Στο μακρινό 2013 η LIFO είχε βάλει 26 Αθηναίους να φιλιούνται στο στόμα, άνευ ορίων άνευ όρων

Ελλάδα Στο μακρινό 2013 η LIFO είχε βάλει 26 Αθηναίους να φιλιούνται στο στόμα, άνευ ορίων άνευ όρων

Επτά χρόνια πριν η Lacta κάνει την πετυχημένη φετινή καμπάνια της, η LifO, στις παραμονές του Pride είχε πραγματοποιήσει μια ανάλογη ιδέα, με συγκινητική αποδοχή.
7.2.2019
Η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη μιλά στο LIFO.gr και μας δείχνει τις παιδικές φωτογραφίες του

Ελλάδα Η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη μιλά στο LIFO.gr και μας δείχνει τις παιδικές φωτογραφίες του

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της δίκης των εννέα νεαρών κατηγορουμένων για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, μιλήσαμε με τη μητέρα του, Μαρία, τον δικηγόρο της οικογένειας, Δημήτρη Μπούκα, και την καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ελένη Σιάνου.
4.2.2019
Μέσα στο εγκαταλειμμένο λεπροκομείο της Χίου - 60 χρόνια πριν

Ελλάδα Μέσα στο εγκαταλειμμένο λεπροκομείο της Χίου - 60 χρόνια πριν

Η ιστορία του ιδρύματος που για έξι αιώνες αποτέλεσε καταφύγιο για αναρίθμητους ασθενείς και έπαψε να λειτουργεί το 1959.
4.2.2019
Σάββατο βράδυ με τη Φιλιώ Πυργάκη, τη Χαρά Βέρρα και πολύ κλαρίνο στ' Αγρίμια

Ελλάδα Σάββατο βράδυ με τη Φιλιώ Πυργάκη, τη Χαρά Βέρρα και πολύ κλαρίνο στ' Αγρίμια

Τα κλαρίνα έχουν γίνει ξανά μόδα
3.2.2019
Καππαδοκία, Πόντος, Ιωνία: H μνήμη τους φυλάσσεται σε ένα δρομάκι στην Πλάκα

Ελλάδα Καππαδοκία, Πόντος, Ιωνία: H μνήμη τους φυλάσσεται σε ένα δρομάκι στην Πλάκα

Ο Σταύρος Ανεστίδης, υποδιευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών μιλάει στο LIFO.gr για την ιστορία και το μοναδικό αρχείο του
3.2.2019
Μαχαιρώματα, εμπρησμοί αιθουσών, bullying στους δασκάλους: Η καθημερινή κόλαση ενός εκπαιδευτικού

Ελλάδα Μαχαιρώματα, εμπρησμοί αιθουσών, bullying στους δασκάλους: Η καθημερινή κόλαση ενός εκπαιδευτικού

Ενώ όλοι μιλούν για τα κακοποιημένα παιδιά, κανείς δεν ασχολείται με την καθημερινή κόλαση που ζουν οι εκπαιδευτικοί. Συλλέξαμε μαρτυρίες τους.
2.2.2019
Από την μπελλαντόνα ως τον μανδραγόρα: Τα 6 παραισθησιογόνα της ελληνικής φύσης

Ελλάδα Από την μπελλαντόνα ως τον μανδραγόρα: Τα 6 παραισθησιογόνα της ελληνικής φύσης

6 είδη γνωστά για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές τους, που ευδοκιμούν σε περιοχές της Ελλάδας
30.1.2019
Ο συνδυασμός του λευκού και του μπλε στις Κυκλάδες επιβλήθηκε από τον Ιωάννη Μεταξά

Ελλάδα Ο συνδυασμός του λευκού και του μπλε στις Κυκλάδες επιβλήθηκε από τον Ιωάννη Μεταξά

Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν τα παραδοσιακά χρώματα του κίτρινου της ώχρας, του κόκκινου της γης και του λουλακί
28.1.2019
Σώζοντας από βέβαιο θάνατο εκατοντάδες σκυλιά και γάτες

Ελλάδα Σώζοντας από βέβαιο θάνατο εκατοντάδες σκυλιά και γάτες

Ο μέσος όρος ζωής ενός αδέσποτου σκύλου στην Αθήνα, είναι τα δύο χρόνια. Ο Νίκος Αδαμόπουλος, επικεφαλής της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Εγκλωβισμένων Ζώων, έχει βάλει σκοπό της ζωής του, να τον ανεβάσει εκεί που είναι φυσιολογικός.
28.1.2019
Σταύρος Θεοδωράκης: «Είναι αλήθεια. Προδοθήκαμε»

Ελλάδα Σταύρος Θεοδωράκης: «Είναι αλήθεια. Προδοθήκαμε»

Αποκαλυπτικός και βαθιά εξομολογητικός ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλά λίγο μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών για τα πάντα: αυτούς που θέλουν να σκοτώσουν το Ποτάμι, την υπόσχεση της Γεννηματά, τον ρόλο του Μητσοτάκη, την επόμενη μέρα του Ποταμιού και τον αιφνιδιασμό που ετοιμάζει.
26.1.2019
30 απαντήσεις σε κομβικές απορίες για τη νομιμοποίηση και τη χρήση της κάνναβης

Ελλάδα 30 απαντήσεις σε κομβικές απορίες για τη νομιμοποίηση και τη χρήση της κάνναβης

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη φαρμακευτική, τη βιομηχανική και την ψυχαγωγική κάνναβη, τα παράγωγα, τις χρήσεις τους και το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα
26.1.2019
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τριπλής δράσης –τις πιο επικίνδυνες– χειροβομβίδες χημικών χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία

Ελλάδα ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τριπλής δράσης –τις πιο επικίνδυνες– χειροβομβίδες χημικών χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί το 2015 ότι θα σταματήσει τη χρήση τους
24.1.2019
Αφού συμφωνούμε όλοι, γιατί δεν καταργούμε επιτέλους τα χημικά από τις συγκεντρώσεις;

Ελλάδα Αφού συμφωνούμε όλοι, γιατί δεν καταργούμε επιτέλους τα χημικά από τις συγκεντρώσεις;

Με αφορμή τη διαδήλωση της Κυριακής, όπου για μία ακόμη φορά καταγγέλθηκε η υπέρμετρη χρήση δακρυγόνων από την Αστυνομία, αναρωτιόμαστε γιατί επιμένουμε σε αυτά
24.1.2019
6 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar σαλιγκάρι 27.4.2017 | 10:07
όταν λέει η ΔΕΗ ότι δεν έχει γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια έχει δίκιο γιατί εννοεί την τιμολόγηση του ρεύματος. όντως δεν έχει αυξηθεί η κλιμακωτή τιμή της κιλοβατώρας.
αυτό που δεν λέει όμως είναι ότι στους λογαριασμούς που ήρθαν δεν έχει αυξηθεί η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας αλλά η κατανάλωση σε κιλοβατώρες.
γι'αυτό οι λογαριασμοί έρχονται φουσκωμένοι: επειδή έχουν φουσκώσει την κατανάλωση σε κιλοβατώρες. οπότε όλες οι άλλες χρεώσεις ανεβαίνουν επίσης κατακόρυγα γιατί υπολογίζονται ποσοστιαία επί της κατανάλωσης. συνεπώς αυξημένη κατανάλωση οδηγεί σε αυξημένες λοιπές χρεώσεις.

προσωπικά πλήρωνα για πάνω από 15 χρόνια στον εκκαθαριστικό λογαριασμό κάθε Μάρτιο ή Απρίλιο (που ερχόταν μεγαλύτερος από όλους τους άλλους λογαριασμούς μέσα στον χρόνο) για 1100 κιλοβατώρες. στον λογαριασμό που ήρθε τώρα γράφουν ότι έχω κατανάλωση 2200 κιλοβατώρες. και αυτό δίχως να έχω αλλάξει το παραμικρό στον τρόπο ζωής μου. δεν ανάβω θερμοσίφωνα (έχω ηλιακό), δεν ανάβω καλοριφές (δεν έχω βάλει πετρέλαιο) και η μόνη σόμπα που ανάβω είναι αλογόνου. η διπλάσια κατανάλωση σε κιλοβατώρες δεν δικαιολογείται.
ζευγάρι που μένει κάτω από εμένα έχει κατανάλωση 5000 κιλοβατώρες την στιγμή που τους 2 προηγούμενους μήνες ήταν συνέχεια στο νοσοκομείο επειδή ο πατέρας της κοπέλας έκανε εγχείρηση καρδιάς. χαρακτηριστικά η κοπέλα έλεγε ότι δεν ήταν στο σπίτι ούτε καν για να μαγειρεύει. πώς της ήρθε λοιπόν κατανάλωση 5.000 κιλοβατώρες;;;
avatar SKYHOOK47 27.4.2017 | 20:00
Είπατε τη μαγική λέξη:Σόμπα αλογόνου.Το ότι αυτού του είδους οι σόμπες διαφημίζονται ως οικονομικές,δεν σημαίνει ότι είναι.Πόσα kwh είναι η σόμπα που έχετε και πόσες ώρες την είχατε σε λειτουργία;;;Αν κάνετε τον υπολογισμό ίσως βρείτε και την απάντηση γιατί ο λογαριασμός του ρεύματος σας είναι διπλάσιος σε κατανάλωση kwh...
avatar dinay 27.4.2017 | 12:03
"Πάντως, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, το 42% ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα αποτελείται από φόρους και τέλη, το 4% αφορά τη χρέωση για τα δίκτυα και το 56% αφορά τα έσοδα των εταιρειών προμήθειας." Kάποιο λάθος κάνετε εδώ το σύνολο βγαίνει 102%
avatar Leontios 27.4.2017 | 12:23
Η συνεχής σύγκριση με δεδομένα υπόλοιπης Ε.Ε., προβαλλόμενη σαν κάποιου είδους επιχείρημα, αποτελεί κακόγουστο αστείο που πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να σταματήσει. Θα είχε νόημα ΜΟΝΟ αν μπορούσαν να συνυπολογιστούν και να συγκριθούν πραγματικό εισόδημα, λοιπές κοινωνικές και μη παροχές και εν τέλει ΤΙ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ έκαστος πολίτης σε αντιστάθμισμα των ποσών που καλείται να πληρώσει.
avatar
Ανώνυμος/η 27.4.2017 | 17:45
Ο λογαριασμός για το διαμέρισμα των 46 τ.μ. στα Εξάρχεια που εμφανίζεται είναι εκκαθαριστικός και 2 μήνες νωρίτερα πληρώθηκε ένας άλλος «έναντι» λογαριασμός ο οποίος πρέπει να είχε αρκετά μικρό κόστος. Αναγράφεται το ποσό 69,32 ως «έναντι αξίας ρεύματος» που λογικά είναι το ποσό του προηγούμενου λογαριασμού. Δεν ξέρω αν και σε εκείνο το ποσό περιλαμβάνονται και οι πρόσθετες χρεώσεις (λογικά ναι).

Άρα η ΣΩΣΤΗ εκτίμηση της χρέωσης (ΑΝΑ ΔΙΜΗΝΟ) για το συγκεκριμένο διαμέρισμα είναι (69,32+493,00)/2=281,16 το δίμηνο πάντα.

Μου φαίνεται και πάλι μεγάλο το ποσό αλλά σίγουρα δεν είναι το τραγικό 500άρικο! Δεν ξέρουμε βέβαια καταναλώσεις κλπ κλπ.

Το άλλο που θα περίμενα να διαβάσω στο άρθρο σας είναι μια έρευνα για τυχόν πρόβλημα υπέρβασης της «φτηνής» κλίμακας λόγω μοιράσματος της κατανάλωσης μεταξύ λογαριασμού «έναντι» και «εκκαθαριστικού».

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν η «έναντι» κατανάλωση (που δεν ξέρω πώς υπολογίζεται) είναι υπερβολικά μικρή, η κατανάλωση στον «εκκαθαριστικό» μπορεί να φαίνεται τόσο μεγάλη που να υπάγεται στην υψηλή κλίμακα.

Μπορείτε να μας ενημερώσετε σχετικά;
Eaglos Eaglos 11.5.2017 | 12:15
"Ουδεμία αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ έχει γίνει από το 2014 και εντεύθεν"

Ψέμα ή άγνοια; Υποθέτω άγνοια.

02/2013 - 04/2014: 639kWh, 0,07793/kWh
04/2014 - 08/2014: 561kWh, 0,07889/kWh
08/2014 - 04/2015: 2170kWh, 0,09460/kWh
06/2015 - 02/2016: 979kWh, 0,09460/kWh

Πληρώνουμε πολλά στη ΔΕΗ διότι η κατανάλωση έχει δεθεί με διάφορες άκυρες χρεώσεις, με το νταβατζιλίκι των ΑΠΕτζίδων κοκ. Επιπλέον, το να καις ηλεκτρισμό για θέρμανση, επιδεινώνει την κατάσταση ακόμα και αν οι σόμπα που πήρες λέει "σούπερ οικονομική"...
Προηγούμενα 1 Επόμενα