Ένα ανθισμένο κορίτσι μέσα σε ένα βιντατζάδικο που κρύβει θησαυρούς

Ένα ανθισμένο κορίτσι μέσα σε ένα βιντατζάδικο που κρύβει θησαυρούς Facebook Twitter
Η φύση της είναι γαλήνια και καλόβολη. Ό,τι της δίνω το φοράει χωρίς ενδοιασμό, όλα της αρέσουν, και είναι χαμογελαστή. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

«Μα πού τα ξετρυπώνεις αυτά τα μαγαζιά», με ρωτάει με έκπληξη η Αντιγόνη. «Όπου τρυπώνεις, ξετρυπώνεις», της απαντάω σαν να είμαι η αρχαία Σφίγγα που κρύβει κάτι πιο αινιγματικό απ αυτό που λέει. «Η πόλη έχει γεμίσει μεταχειρισμένα, αρκεί να ξέρεις τι ψάχνεις», της λέω πιο συγκεκριμένα αυτή τη φορά.

Με τη τελευταία γαλλική Vogue υπό μάλης τρυπώνουμε με φλούο διαθέσεις στο ενημερωμένο σέκοντ χαντ στην Αγιού Μελετιού, στη Κυψέλη. Ακόμα ένα μικρός παράδεισος για τον ανήσυχο στυλίστα ή για τον άνθρωπο που κρατάει μόλις 20 ευρώ και θέλει να φύγει με παραπάνω από ένα γιουνίκ κομμάτι.

Ο ιδιοκτήτης είναι και νέος και ωραίος και κυρίως φιλικός. Από εκείνους που του λες λίγα και καταλαβαίνουν πολλά. Αλλά και ο Sakis η ψυχή του μαγαζιού δίνει το πράσινο φως. «Δες, δοκίμασε και κάνε ό,τι θες» λέει αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις πολλές κουβέντες.

Τα ρούχα τα φέρνει από το Βέλγιο και μετράει δεκαεφτά χρόνια εμπειρίας στο μεταχειρισμένο. Η φιλοσοφία του είναι ίδια και με τη δική μου: «Τα ρούχα όπως και οι άνθρωποι όταν αλλάζουν χέρια αποκτούν μια ιστορία».

Με τα πολύ μακριά της μαλλιά θυμίζει ξωτικό του δάσους. Είναι πολύ συγκροτημένη και με πιάνω να σκέφτομαι σαν θεια που λέει από μέσα της «έκτακτη η νέα» και αν είχα ανιψιό θα της τον γνώριζα.

«Άλλωστε και με το ταμπέλακι να το αγοράσεις, κάποιος το δοκίμασε πριν από εσένα». Είχε αγοράσει ένα ολοκαίνουργιο πουκάμισο και είχε εσάνς μασχάλης από κάποιον που το δοκιμάστε πριν από εκείνον.

«Μην τα συζητάς, πλύνε το αν θες, πήγαινε το καθαριστήριο αλλά βρες αυτό που ψάχνεις. Το σημαντικό είναι να βρεις το κομμάτι που είναι για σένα. Να αφήσεις το ρούχο να σου μιλήσει.»

Ένα ανθισμένο κορίτσι μέσα σε ένα βιντατζάδικο που κρύβει θησαυρούς Facebook Twitter
Η Αντιγόνη έχει μια περιέργεια στα πράγματα και το βλέπω αυτό και από τον τρόπο που ψαχουλεύει τα ρούχα. Παθιάζεται, σαν τα μάτια της να ανεβάζουν πυρετό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Να αγιάσει το στόμα του. Γιατί το ρούχο που σου μιλάει, αν και άκρως σουρελιστικό σαν εικόνα, είναι μεγάλη αλήθεια. Η μικρή ενζενί Αντιγόνη Σταυροπούλου συμφωνεί και γελάει και ευωδιάζει νιάτα, χάρη και κάνει τις Αλκυνονίδες πιο λαμπερές.

Την πρόσεξα στην παράσταση Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. στο Bios και μου άρεσε γιατί είχε κάτι στιβαρό στο παίξιμο της. Αν και εύθραυστη και ντελικάτη, τη γέμιζε τη σκηνή. Πατούσε γερά. Πώς να το πω; Την πρόσεχες.

Με τα πολύ μακριά της μαλλιά θυμίζει ξωτικό του δάσους. Είναι πολύ συγκροτημένη και με πιάνω να σκέφτομαι σαν θεια που λέει από μέσα της «έκτακτη η νέα» και αν είχα ανιψιό θα της τον γνώριζα.

Η ζωή της έχει αρκετές μετακινήσεις. Έζησε στην Κύπρο δέκα χρόνια και χωρίς να έχει καταγωγή από την Κύπρο την αισθάνεται οικογένειά της. Σπούδασε παιδαγωγικά και για κάποια χρόνια στην Κρήτη ήταν δασκάλα και μάθαινε στα παιδάκια «Άννα, να ένα μήλο».

Τα θυμάται τα χρόνια αυτά πολύ νοσταλγικά και όμορφα. Αγαπάει πολύ τα παιδιά και της αρέσει πολύ να συνεργάζεται μαζί τους γιατί της μαθαίνουν ένα σωρό πράγματα.

Ακόμα και σήμερα φτιάχνει θεατρικά εργαστήρια και στήνει παραστάσεις για να είναι σε επαφή με τα παιδιά. Η υποκριτική ήρθε στη ζωή της όταν πλέον εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Πέρασε στο Θέατρο Τέχνης και μαγεύτηκε με τις σπουδές, τους ανθρώπους, τις πρόβες.

Ένα ανθισμένο κορίτσι μέσα σε ένα βιντατζάδικο που κρύβει θησαυρούς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Αντιγόνη έχει μια περιέργεια στα πράγματα και το βλέπω αυτό και από τον τρόπο που ψαχουλεύει τα ρούχα. Παθιάζεται, σαν τα μάτια της να ανεβάζουν πυρετό. «Μπορείς να καταλάβεις πολλά για έναν άνθρωπο την ώρα που ψωνίζει» της λέω. «Καταλαβαίνεις το γούστο του, τον δισταγμό του, το μέτρο του, την περιέργεια, την τσιγκουνιά ή τη σπάταλη».

Αγαπάει πολύ το μεταχειρισμένο ρούχο, τις χαμηλές του τιμές και δεν την ενοχλεί που κάποιος άλλος το είχε φορέσει πιο πριν. «Σκέφτομαι ότι και κάποια άλλη γυναίκα πριν από μένα σε μια γωνιά του κόσμου όταν αγόρασε αυτό το ρούχο χαμογελούσε πιθανά με τον τρόπο που χαμογελάω τώρα εγώ και βιαζόταν να πάει σπίτι της να το ξαναδοκιμάσει».

Μέσα στο μαγαζί μοιάζουμε με φιλενάδες μέλισσες που βρήκαν αγρό με λουλούδια και μοιράζονται τη γύρη σε κοινό ιβίσκο. Δοκιμάζουμε γελάμε αγοράζουμε κούκλες. Ναι, εδώ βρίσκουμε και παλιές Barbie και μικρά πόνι της δεκαετίας του '80 μόλις με ένα ευρώ. Ίσως ένας καλλιτέχνης να αγοράσει αυτή τη μεγάλη συλλογή και να εμπνευστεί.

Ένα ανθισμένο κορίτσι μέσα σε ένα βιντατζάδικο που κρύβει θησαυρούς Facebook Twitter
Η Αντιγόνη ονειρεύεται να γράψει στο μέλλον θεατρικά σενάρια. Ήδη φέτος παρακολουθεί το εργαστήρι στο εθνικό και το έχει πάρει πολύ ζεστά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ένα ανθισμένο κορίτσι μέσα σε ένα βιντατζάδικο που κρύβει θησαυρούς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Αντιγόνη ονειρεύεται να γράψει στο μέλλον θεατρικά σενάρια. Ήδη φέτος παρακολουθεί το εργαστήρι στο Εθνικό και το έχει πάρει πολύ ζεστά. «Στο γράψιμο βρίσκω την ησυχία που αναζητώ. Μπορεί στην πόλη να γίνεται ένας χαμός, στους δρόμους το αδιαχώρητο, όταν όμως ξεκινάω να γράφω μπαίνω σε ένα κόσμο γαλήνης».

Και αλήθεια λέει γιατί και η φύση της είναι γαλήνια και καλόβολη. Ό,τι της δίνω το φοράει χωρίς ενδοιασμό, όλα της αρέσουν και είναι χαμογελαστή.

Ψάχνουμε και ψάχνουμε, και το εν λόγω βινταζάδικο είναι νοικοκυρεμένο, αν και διοικείται από άντρες. Και είναι ξεκούραστο να ψάχνεις σε κατηγορίες και να πέφτεις σε μικρούς θησαυρούς. Παπούτσια adidas συλλεκτικά δέκα ευρώ. Γούνα βιζόν με τριάντα ευρώ, μπουφάν adidas με πέντε ευρώ.

Φεύγουμε χαμογελαστές, σαν τη διαφήμιση που 'ναι κεφάτη που γύρισε από το σούπερ μάρκετ. Με τριάντα ευρώ εκάστη την ισιώσαμε την ματαιοδοξία μας, νιώσαμε στολισμένες νυφούλες από την κορυφή μέχρι τα νύχια και φέραμε στη ζωή μας μια παλιά ιστορία που θα την κάνουμε δική μας.

Sara, Aγίου Μελετίου 3-5 , τηλ. 2108252052

Ένα ανθισμένο κορίτσι μέσα σε ένα βιντατζάδικο που κρύβει θησαυρούς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Μόδα & Στυλ / Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Πλασαρίστηκε σαν ροκ σταρ και αγάπησε όσοι λίγοι designers τις γυναίκες. Ο Ιταλός δημιουργός έφυγε από τη ζωή στα 83 του, αφήνοντας πίσω του ένα εξεζητημένο σύννεφο από aninal prints, σέξι εμπριμέ και ένα «εγχειρίδιο» για το πώς ένας σχεδιαστής μπορεί να είναι πιο αναγνωρίσιμος από τη μόδα που παράγει.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Μόδα & Στυλ / Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Λαμβάνοντας υπόψη τους τη μοναδικότητα του κάθε σωματότυπου και επηρεασμένες από την προσωπική τους ανάγκη για άνεση, δύο νέες γυναίκες δημιουργούν ποιοτικά εσώρουχα που δεν προορίζονται μόνο για να κρύβονται κάτω από τα ρούχα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Μόδα & Στυλ / Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Επιχειρηματίας, οραματίστρια, style icon, αρχηγός συγκροτήματος, επιμελήτρια εκθέσεων. Μια γυναίκα ασταμάτητη στα 80 της χρόνια που ο τίτλος της «μούσας του Ρικ Όουενς» την αδικεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Μόδα & Στυλ / O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Το φυσικό κατάστημα του πιο πετυχημένου αθηναϊκού brand με ρούχα επεκτάθηκε, έχει συγκεντρώσει μέσα του όλες εκείνες τις αναφορές που το έφεραν μέχρι το σήμερα, ενώ θα είναι και το μοναδικό μέρος όπου θα μπορούμε να δοκιμάζουμε και να ψωνίζουμε όσα bold κομμάτια έχουν να μας προτείνουν. Karavan girls, έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι όλο χρώμα και patterns.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Μόδα & Στυλ / Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Με μια παρακαταθήκη που μοιάζει με κινηματογραφικό ρομάντζο, τυλιγμένη σε απρόσμενες παλέτες, τρεμάμενα μποά και πληθωρικούς όγκους, ο επί 25 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Valentino αποχώρησε από τη θέση του, μιλώντας για όνειρα υφασμένα με αγάπη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Μόδα & Στυλ / Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Aυτές οι ενδυμασίες, που δεν είναι στολές ούτε κοστούμια θεάτρου, ήταν διακριτικές και «έκαναν τη δουλειά», υπηρετούσαν μια τελετή που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια για μία ώρα και τέλος, την ξεχνάμε. Δεν είχαν απασχολήσει κανέναν μας, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ