Δραματική μείωση του αριθμού των ελεφάντων αποκαλύπτει η έκθεση της Διεθνούς Ένωση Προστασίας της Φύσης

Δραματική μείωση του αριθμού των ελεφάντων αποκαλύπτει η έκθεση της Διεθνούς Ένωση Προστασίας της Φύσης Facebook Twitter
0

Ο αριθμός των αφρικανικών ελεφάντων μειώθηκε κατά περίπου 111.000 την τελευταία δεκαετία ως αποτέλεσμα της λαθροθηρίας, αποκαλύπτει η έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στη διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ για το εμπόριο και τη διαχείριση άγριας ζωής.


Τα νέα για την δραματική μείωση του πληθυσμού των ελεφάντων σε διάστημα 25 ετών, έρχονται εν μέσω διαφωνίας κατά τη δεύτερη ημέρα της παγκόσμιας συνάντησης ως προς τον καλύτερο τρόπο διαφύλαξης των ζώων που είναι στο στόχαστρο για τους χαυλιόδοντές τους.


Βασισμένη σε 275 αναφορές από όλη την ήπειρο, η έκθεση της ομάδας IUCN τοποθετεί τον συνολικό αριθμό ελεφάντων της Αφρικής σε περίπου 415.000 ζώα, αριθμός μειωμένος κατά 111.000 μέσα στην τελευταία δεκαετία.


Είναι η πρώτη φορά σε 25 χρόνια που οι αναφορές για τον αφρικανικό ελέφαντα κάνουν λόγο για καθολική μείωση πληθυσμού με την ομάδα της μελέτης να αποδίδει τις απώλειες σε μεγάλο βαθμό στην απότομη αύξηση της λαθροθηρίας.


"Η αύξηση της λαθροθηρίας για το ελεφαντόδοντο που ξεκίνησε πριν από περίπου μια δεκαετία - η χειρότερη που έχει βιώσει η Αφρική από το 1970 και το 1980 - ήταν η βασική κινητήρια δύναμη της παρακμής", δήλωσε ο επικεφαλής του IUCN. Ο Inger Andersen είπε ότι οι αριθμοί δείχνουν "την πραγματικά ανησυχητικό δεινά του μεγαλοπρεπή ελέφαντα". "Είναι συγκλονιστικό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η λαθροθηρία ευθύνεται για τον δραματικό απολογισμό σε αυτό το εμβληματικό είδος", πρόσθεσε.

Η έκθεση δημοσιοποιείται εν μέσω μιας σημαντικής διαμάχης για τη διαχείριση της άγριας ζωής από τις χώρες της Αφρικής και πιέσεων για άρση εμπάργκο του ελεφαντόδοτου. 

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ