Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
DESIGN

Ένα μουσείο σε σπιράλ σχήμα που μοιάζει σαν να βγαίνει μέσα από το έδαφος

Το μουσείο ρολογιών «Living» της Audemars Piguet στην Ελβετία κρύβει την ιστορία δύο αιώνων πάνω στην τέχνη του ρολογιού

H ελβετική εταιρεία πολυτελών ρολογιών Audemars Piguet ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες το άνοιγμα του καινούργιου της μουσείου, «Living», τον σχεδιασμό του οποίου ανέλαβε ο Όμιλος Bjarke Ingels (BIG).


Ενώνοντας την ιστορία με την καινοτομία, το κτίριο έχει σπιράλ σχήμα και καλεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν μια εκτενή συλλογή ρολογιών, αλλά και να δουν από κοντά τα εργοστάσια παραγωγής που υπάρχουν εκεί.


Το 2014, όταν διεξήχθη ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την κατασκευή του μουσείου, η BIG έθεσε ως στόχο να επεκτείνει τις ιστορικές εγκαταστάσεις της Audemars Piguet στην Ελβετία. Έτσι, ο Ingels και η ομάδα του σχεδίασαν αυτό το μοναδικό, γυάλινο pavilion που συμπληρώνει αρχιτεκτονικά το παλιό κτίριο της εταιρείας, εκεί όπου οι Jules Louis Audemars και Edward Auguste Piguet είχαν φτιάξει το εργοστάσιό τους το 1875.

 

Ο χώρος δε χρησιμοποιείται απλώς ως μουσείο αλλά αποτελεί παράλληλα και χώρο εργασίας για τους τεχνίτες της εταιρείας, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν και ειδικά μέρη όπου το κοινό μπορεί να παρατηρήσει τη δουλειά που κάνουν οι εργαζόμενοι. 

 

Λόγω της κατασκευής του, το μουσείο μοιάζει σαν να βγαίνει μέσα από το έδαφος, ενώ χάρη στη γυάλινη πρόσοψή του οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την απομακρυσμένη κοιλάδα στα βουνά Jura. Η εξωτερική του όψη είναι πλήρως εναρμονισμένη με το τοπίο, καθώς ακόμη και η οροφή του είναι καλυμμένη από γκαζόν, χάρη στο οποίο εξασφαλίζεται η ρύθμιση της θερμοκρασίας και η απορρόφηση του νερού.

 

Φωτο: Iwan Baan
Φωτο: Iwan Baan


Στο εσωτερικό, τα πατώματα έχουν διαφορετικές κλίσεις έτσι ώστε να προσαρμόζονται με το φυσικό έδαφος, ενώ η εσωτερική του διάταξη προσφέρει στον επισκέπτη μια γραμμική, χωρική εμπειρία.


Οι καμπύλοι, γυάλινοι τοίχοι κινούνται κατά τη φορά του ρολογιού προς το κέντρο του σπιράλ. Κατ'αυτόν τον τρόπο, οι επισκέπτες μετακινούνται μέσα στον χώρο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κινείται ο δείκτης ενός ρολογιού.


Ο χώρος, βέβαια, δε χρησιμοποιείται απλώς ως μουσείο αλλά αποτελεί παράλληλα και χώρο εργασίας για τους τεχνίτες της εταιρείας, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν και ειδικά μέρη όπου το κοινό μπορεί να παρατηρήσει τη δουλειά που κάνουν οι εργαζόμενοι. Περικλείοντας την ιστορία δύο αιώνων, το μουσείο έχει πάνω από 300 ρολόγια με αρκετές μινιατούρες και πρωτότυπα σχέδια.

 

Φωτο: Iwan Baan
Φωτο: Iwan Baan


«Θέλαμε οι επισκέπτες να βιώνουν την κληρονομιά μας, το savoir-faire, την πολιτιστική καταγωγή και το ανοιχτό πνεύμα απέναντι στον κόσμο μέσα σε ένα κτίριο που θα αντανακλά τόσο τις ρίζες όσο και το όραμά μας που κοιτάει στο μέλλον», αναφέρει η Jasmine Audemars, επικεφαλής του προσωπικού στο μουσείο.

 

«Ταυτόχρονα, όμως, θέλαμε να αποδώσουμε ένα φόρο τιμής στους κατασκευαστές ρολογιών και τους τεχνίτες που έχουν κάνει την Audemars Piguet αυτό που είναι σήμερα».

 

Φωτο: Iwan Baan
Φωτο: Iwan Baan

 

Φωτο: Iwan Baan
Φωτο: Iwan Baan

 

Φωτο: Iwan Baan
Φωτο: Iwan Baan

 

Φωτο: Iwan Baan
Φωτο: Iwan Baan

 

Φωτο: Iwan Baan
Φωτο: Iwan Baan

 

Φωτο: Iwan Baan
Φωτο: Iwan Baan

 

Φωτο: Iwan Baan
Φωτο: Iwan Baan

 

Φωτο: Iwan Baan
Φωτο: Iwan Baan

 

Φωτο: Iwan Baan
Φωτο: Iwan Baan

 

Φωτο: Iwan Baan
Φωτο: Iwan Baan

 

Φωτο: Iwan Baan
Φωτο: Iwan Baan

 

 

Με πληροφορίες από Design Boom

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα γιγάντιο κιόσκι από μπαμπού δείχνει το δρόμο για μια οικολογική αρχιτεκτονική
Το «Bamboo Eye» στην περιοχή Yanqing του Πεκίνου σου κεντρίζει το ενδιαφέρον για τον συνδυασμό της υψηλής αισθητικής και του σεβασμού προς το περιβάλλον
Ένας σπιράλ πύργος παρατήρησης «ελίσσεται» στον ουρανό της επαρχίας Jiangxi στην Κίνα
Το εμβληματικό κτίριο που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να φαίνεται σαν φυσική προέκταση του εδάφους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

PrintSin: Μια ελληνική online γκαλερί που πουλάει εκτυπώσεις έργων μέχρι και στην Χαβάη
Mουσειακής ποιότητας αντίτυπα έργων τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, σε περιορισμένο αριθμό, καθιστούν την τέχνη προσιτή σε όλους
Η ιστορία του πρώτου διαφανούς αυτοκινήτου στην Αμερική
Το θρυλικό μοντέλο του '40 της General Motors που ενθουσιάζει μέχρι και σήμερα τους λάτρεις του αυτοκινητιστικού ντιζάιν
Οι πίνακες του Τομάς Σάντσες είναι η επιτομή της χαλάρωσης μέσα από την ομορφιά της φύσης
O Κουβανός ζωγράφος αποδεικνύει πώς ο διαλογισμός μπορεί να αποτελέσει κίνητρο δημιουργίας έργων υψηλής τέχνης
Χαζεύοντας τη νότια Καλιφόρνια από ψηλά, μέσα από μια μαγευτική έπαυλη
Ένα αρχιτεκτονικό τρίπτυχο που εξυμνεί τη γοητεία των απλών κατασκευαστικών υλικών.
Το Μουσείο Ντιζάιν του Ελσίνκι
Designmuseo
Αυτή η τεράστια αλεπού «σπάει» το γκρίζο, αστικό περιβάλλον του Ρότερνταμ
Το πάντρεμα της φύσης με τον urban χαρακτήρα μιας μεγαλούπολης
Ένα γιγάντιο κιόσκι από μπαμπού δείχνει το δρόμο για μια οικολογική αρχιτεκτονική
Το «Bamboo Eye» στην περιοχή Yanqing του Πεκίνου σου κεντρίζει το ενδιαφέρον για τον συνδυασμό της υψηλής αισθητικής και του σεβασμού προς το περιβάλλον
Μια παλιά ανθρακαποθήκη στο Λας Βέγκας πωλείται σήμερα έναντι 18 εκ. δολαρίων
Η πολυτελής κατοικία διαθέτει όλες τις ανέσεις και ξεχωρίζει για την πολύχρωμη διακόσμηση και την ιστορία της.
Βρίσκοντας το αρχιτεκτονικό σημείο G κάπου ανάμεσα στις Άλπεις
Χαζεύοντας την ορεινή θέα της βόρειας Ιταλίας μέσα από μια πισίνα
Ένας αρχιτεκτονικός αστερισμός στον Ειρηνικό Ωκεανό θέλει να καθαρίσει και να αποκαταστήσει το υδάτινο οικοσύστημα
Στόχος του πρότζεκτ «Εn·cap·su·lat·ing» είναι να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους γύρω από το θέμα των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς
Ένας σπιράλ πύργος παρατήρησης «ελίσσεται» στον ουρανό της επαρχίας Jiangxi στην Κίνα
Το εμβληματικό κτίριο που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να φαίνεται σαν φυσική προέκταση του εδάφους
Μέσα στην ζούγκλα της Κόστα Ρίκα βρίσκεται ένα εντυπωσιακό resort
Εκεί που η πυκνή βλάστηση συναντά το τσιμέντο και το γαλάζιο της πισίνας μοιάζει να ενώνεται με τα κρυστάλλινα νερά της χώρας
Το πιο καλειδοσκοπικό νηπιαγωγείο στον κόσμο βρίσκεται στην πόλη Τιανσούι της Κίνας
Μίνιμαλ αισθητική, πολύχρωμα κομμάτια γυαλιού και dreamy αρχιτεκτονική συνθέτουν το πιο ευχάριστο σχολικό περιβάλλον για τους μικρούς μαθητές
 Ένα «βασιλικό» σπίτι στη μέση ενός καταπράσινου δάσους
Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Πόρτλαντ του Όρεγκον θα βρεις έναν ξύλινο παράδεισο με θέα το δάσος.
Ένα installation του 1972 αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία αυτού του πανύψηλου σπιτιού στη Μελβούρνη
Η γεωμετρική αρχιτεκτονική του «Towers Road House», που χτίστηκε για τον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο Daniel Besen και δεν έμεινε ποτέ εκεί
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή