10 γέφυρες που καταρρίπτουν τα συμβατά όρια της αρχιτεκτονικής

10 γέφυρες που καταρρίπτουν τα συμβατά όρια της αρχιτεκτονικής Facebook Twitter
Veluwemeer Bridge
1

Οι γέφυρες, πέρα από την πρακτική τους διάσταση, αποτελούν δομές με έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς το ντιζάιν τους πολλές φορές ξεπερνά κατά πολύ τη χρηστικότητά τους και έτσι θα μπορούσε κανείς να πει ότι θυμίζουν πραγματικά έργα γλυπτικής. 

Στη λίστα που ακολουθεί, συναντάμε δέκα από τις πιο εντυπωσιακές γέφυρες στον κόσμο, οι οποίες έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν και να κερδίσουν αρκετά φωτογραφικά κλικ από τους περαστικούς. 

1. 

Veluwemeer Bridge

Οι Κάτω Χώρες ονομάζονται έτσι επειδή ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειάς τους βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Γι'αυτό τον λόγο, ήδη από τον Μεσαίωνα, οι Ολλανδοί συνήθιζαν να κατασκευάζουν φράγματα και κανάλια. Ένα από αυτά τα έργα, που κατασκευάστηκε το 2002, ήταν και το υδραγωγείο Veluwemeer, το οποίο έχει πλάτος 25 μέτρα και μήκος 19. Χάρη σε αυτή την υπόγεια γέφυρα που σχηματίστηκε, συνολικού βάθους τριών μέτρων, κάθε μέρα περνούν από εκεί περίπου 28.000 οχήματα.

2. 

Henderson Waves Bridge

10 γέφυρες που καταρρίπτουν τα συμβατά όρια της αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

Η Henderson Waves Bridge στη Σιγκαπούρη είναι γνωστό και ως «η γέφυρα του φιδιού», λόγω του σχήματός της. Έχει συνολικό μήκος 274 μέτρα και βρίσκεται 36 μέτρα πάνω από το δρόμο Henderson. Οι καμπύλες πλευρές της γέφυρας έχουν τρομερό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς στο εσωτερικό της μπορεί κανείς από τη μία πλευρά να καθίσει στα ξύλινα παγκάκια και από την άλλη να χαζέψει τη θέα από ψηλά, μέσα από τα τα κυκλικά παράθυρα που υπάρχουν σε όλο το μήκος της. Η γέφυρα αυτή έχει επίσης και οικολογικό ενδιαφέρον, καθώς έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην επιλογή των υλικών από τα οποία έχει κατασκευαστεί. 

3.

Infinity Bridge

10 γέφυρες που καταρρίπτουν τα συμβατά όρια της αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

Η Infinity Bridge βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Tees στην Αγγλία. H ολοκλήρωση της κατασκευής της χρειάστηκε μόνο 18 μήνες και περίπου 450 τόνους χάλυβα. Το 2009 κέρδισε επίσης το ανώτατο βραβείο από το Institution of Structural Engineers για την αρτιότητά της, ενώ ένα από τα πράγματα για τα οποία συζητιέται και φωτογραφίζεται είναι οι LED φωτισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίοι δημιουργούν μια κομψή «σιλουέτα». 

4.

Banpo Bridge

10 γέφυρες που καταρρίπτουν τα συμβατά όρια της αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

Η Banpo Bridge είναι μια γέφυρα δύο ορόφων που διασχίζει τον ποταμό Han στη Σεούλ. Το κατώτερο επίπεδο, που ονομάζεται Jamsugyo, είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να βρίσκεται κάτω από το νερό κατά την περίοδο των έντονων βροχοπτώσεων. Το 2009, η κυβέρνηση της Σεούλ προχώρησε στη δημιουργία του μεγαλύτερου σιντριβανιού πάνω σε γέφυρα στον κόσμο, του «Moonlight Rainbow Fountain», το οποίο έχει συνολικά 380 πίδακες νερού από τους οποίους βγαίνουν και διαφορετικά χρώματα. 

5.

BP Bridge

10 γέφυρες που καταρρίπτουν τα συμβατά όρια της αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

Η BP Bridge, που έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Frank Gehry και το αρχιτεκτονικό γραφείο Skidmore, είναι μια πεζογέφυρα στο Σικάγο των Η.Π.Α. Η γέφυρα αυτή, της οποίας το μήκος φτάνει τα 285 μέτρα, έχει κατασκευαστεί από χάλυβα και εγκαινιάστηκε το 2004 μαζί με το Millennium Park. 

6.

The Helix Bridge

10 γέφυρες που καταρρίπτουν τα συμβατά όρια της αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

Η πεζογέφυρα αυτή εγκαινιάστηκε στις 24 Απριλίου του 2010 από το Αυστραλιανό στούντιο αρχιτεκτονικής Cox Architecture. Έμπνευση για τους αρχιτέκτονες αποτέλεσε το σχήμα του DNA και έχει συνολικό μήκος 280 μέτρα. Το βράδυ, τα LED δίνουν χρώμα στη γέφυρα και τονίζουν ακόμη περισσότερο το ξεχωριστό, ελικοειδές σχήμα της.  

7.

Moses Bridge

10 γέφυρες που καταρρίπτουν τα συμβατά όρια της αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

Η γέφυρα Moses βρίσκεται στη δυτική Βραβάντη, μια επαρχία της Ολλανδίας που συνορεύει με το Βέλγιο. Η κατασκευή της προέκυψε από την ανάγκη να κατασκευαστεί μια τάφρος, που οδηγεί στο Fort de Roovere. Η γέφυρα έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από αδιάβροχο ξύλο, ενώ η στάθμη του νερού αγγίζει οριακά το ύψος της ξύλινης κατασκευής.  

8. 

Octávio Frias de Oliveira

10 γέφυρες που καταρρίπτουν τα συμβατά όρια της αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

Η γέφυρα Octávio Frias de Oliveira στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πιο «αστική γέφυρα», πράγμα που σημαίνει ότι το συχνά διασχίζουν το μήκος της πεζοί, ποδηλάτες και λοιπά μέσα συγκοινωνίας. Λόγω του μεγάλου μήκους της, η Octávio Frias de Oliveira συνδέει πολλούς αυτοκινητόδρομους αλλά και αρκετές γειτονιές τριγύρω. 

9.

Falkirk Wheel

10 γέφυρες που καταρρίπτουν τα συμβατά όρια της αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

Η Falkirk Wheel της Σκωτίας συνδέει το κανάλι Forth and Clyde με το Union Canal. Η διάμετρός του είναι 35 μέτρα και για την κατασκευή του εργάστηκαν συνολικά 1.000 άτομα. 

10.

Gateshead Millennium Bridge

10 γέφυρες που καταρρίπτουν τα συμβατά όρια της αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

Η Gateshead Millennium Bridge είναι μια κυκλική πεζογέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Tyne της Αγγλίας. Το 2002 κέρδισε το βραβείο «Riba Stirling» και έκτοτε έχει καταφέρει να αποτελέσει σημείο συνάντησης τόσο για τους πεζούς όσο και για τους ποδηλάτες. Το μήκος της είναι 126 μέτρα, ενώ ένα από τα στοιχεία που συχνά ενθουσιάζουν τους τουρίστες είναι ο κομψός σχεδιασμός της αψίδας ύψους οκτώ μέτρων. 

Με πληροφορίες από Corriere della Sera 

Design
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το υποθετικό σπίτι της Κατριν Ντενέβ

Design / Ένα αθηναϊκό σπίτι που θα μπορούσε να ανήκει στην Κατρίν Ντενέβ

Το σπίτι της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαρόπουλου θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Δεν μοιάζει καθόλου με διαμέρισμα. Εδώ είναι όλα ανοιχτά, χωρίς προσδιορισμένους χώρους σε ένα κτίριο που δεν θυμίζει σε τίποτα αθηναϊκή πολυκατοικία.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

1 σχόλια