Ένα διαμέρισμα 46 τ.μ. στη Μαδρίτη που έχει το δικό του μικροκλίμα Facebook Twitter

Ένα διαμέρισμα 46 τ.μ. στη Μαδρίτη που έχει το δικό του μικροκλίμα

2

Το μικροκλίμα είναι η λέξη-κλειδί στο παραπάνω διαμέρισμα 46 τ.μ. της Μαδρίτης, καθώς έχει σχεδιαστεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο δροσερό, προκειμένου να «αντέχει» τα καυτά καλοκαίρια που έχει κάθε χρόνο η πόλη. Στο διαμέρισμα αυτό ζει ένας γιατρός μαζί με τον σκύλο του και συνηθίζει να μην ανοίγει τον κλιματισμό, αν δεν είναι εξαιρετικά σημαντική ανάγκη. 

Στόχος του αρχιτεκτονικού στούντιο Husos, που ανέλαβε τη διαμόρφωση του χώρου, ήταν να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο στον εξαερισμό που προσφέρει η διπλή πρόσοψη και γενικότερα να υπάρχει μια συγκεκριμένη λογική μέσα στο διαμέρισμα. Μάλιστα, δίπλα σ'έναν από τους μακρόστενους τοίχους του διαμερίσματος υπάρχει μια ξύλινη κατασκευή κι ένα στρώμα, που είναι ουσιαστικά το κρεβάτι του ενοίκου. 

Το στούντιο αρχιτεκτονικής φρόντισε ώστε να υπάρχει ένα μικρό σύστημα άρδευσης για το πότισμα των φυτών που βρίσκονται στο μπαλκόνι, καθώς το νερό του μπάνιου, αφού πρώτα φιλτραριστεί, επαναχρησιμοποιείται γι'αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Στον ίδιο τοίχο με το κρεβάτι υπάρχουν και αρκετά ράφια, μέσα στα οποία είναι κατά κάποιον τρόπο «κρυμμένη» η ντουλάπα. Εκτός αυτού, το κρεβάτι μπορεί κι αυτό με τη σειρά του να κρυφτεί χάρη στους συρόμενους ξύλινους τοίχους της κατασκευής. 

Το στούντιο αρχιτεκτονικής φρόντισε, επίσης, ώστε να υπάρχει ένα μικρό σύστημα άρδευσης για το πότισμα των φυτών που βρίσκονται στο μπαλκόνι, καθώς το νερό του μπάνιου, αφού πρώτα φιλτραριστεί, επαναχρησιμοποιείται γι'αυτόν ακριβώς τον σκοπό. 

Επίσης, η ξύλινη κατασκευή, μέσα από το κατάλληλο άνοιγμα, μπορεί να λειτουργήσει και σαν δεύτερο κρεβάτι για έναν φιλοξενούμενο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να γεμίζει ο χώρος μ'έναν επιπλέον καναπέ-κρεβάτι. Την ίδια στιγμή, με το κλείσιμο της κατασκευής, υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να μετατραπεί και σε μεγάλη οθόνη προβολών, αντί για μια συνηθισμένη τηλεόραση που θα ήταν ενδεχομένως χωροταξικά περιττή. 

Ένα διαμέρισμα 46 τ.μ. στη Μαδρίτη που έχει το δικό του μικροκλίμα Facebook Twitter
Φωτο: Josè Hevia
Ένα διαμέρισμα 46 τ.μ. στη Μαδρίτη που έχει το δικό του μικροκλίμα Facebook Twitter
Φωτο: Josè Hevia
Ένα διαμέρισμα 46 τ.μ. στη Μαδρίτη που έχει το δικό του μικροκλίμα Facebook Twitter
Φωτο: Josè Hevia

  

Ένα διαμέρισμα 46 τ.μ. στη Μαδρίτη που έχει το δικό του μικροκλίμα Facebook Twitter
Φωτο: Josè Hevia
Ένα διαμέρισμα 46 τ.μ. στη Μαδρίτη που έχει το δικό του μικροκλίμα Facebook Twitter
Φωτο: Josè Hevia

Με πληροφορίες από Design Diffusion

Design
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι που λειτουργεί ως φυτώριο ιδεών

Design / Ένα σπίτι που μόνο στη Μαρία Παπαδημητρίου θα μπορούσε να ανήκει

Το σπίτι της διακεκριμένης εικαστικού στη Δροσιά δεν είναι απλώς ένας ιδιωτικός χώρος· είναι ένα φυτώριο ιδεών, ένας ζωντανός τόπος φιλοξενίας, συνάντησης και συλλογικής δημιουργίας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Αθήνα / 10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Στους αθηναϊκούς δρόμους, πολύ συχνά, η ιστορία και η μνήμη της πόλης κρύβονται πίσω από ερειπωμένες όψεις και σφραγισμένα παράθυρα αξιόλογων κτιρίων που είναι εκτός χρήσης. Αξίζουν καλύτερη τύχη αυτά τα κτίρια; Το ερώτημα μοιάζει ρητορικό, γιατί το πραγματικό είναι αν τους δόθηκε ποτέ μια ευκαιρία. Εδώ και πολλές δεκαετίες, η απάντηση παραμένει αρνητική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

V&A East Storehouse / Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

Η άλλοτε παραμελημένη βιομηχανική ζώνη μεταμορφώθηκε σε νέο πολιτιστικό προορισμό, με το V&A East Storehouse να επαναπροσδιορίζει την έννοια του μουσείου. Χωρίς προθήκες, χωρίς προκαθορισμένες διαδρομές και με χιλιάδες αντικείμενα σε απόσταση αναπνοής από τον επισκέπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ιερουσαλήμ: Η ιστορία μιας πόλης μέσα από 40 αιώνες μνήμης και συγκρούσεων

Graphic Novel / Μια ελιά στο Όρος των Ελαιών αφηγείται την πολυτάραχη ιστορία της Ιερουσαλήμ

Ένα καθηλωτικό graphic novel για την Ιερουσαλήμ παρουσιάζει 4.000 χρόνια Ιστορίας ― τη γέννηση τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, τις διαδοχικές κατακτήσεις και μεταμορφώσεις της πόλης μέσα στους αιώνες
M. HULOT
Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Design / Όσα θα δούμε στην Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Στη φετινή διοργάνωση, που έχει πάντα στο επίκεντρο την αρχιτεκτονική, την τέχνη και όσα προωθούν την ευζωία, έντονο θα είναι το ελληνικό στοιχείο με τη συμμετοχή του ιστορικού οίκου επιπλοποιίας Saridis of Athens.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Χαρτιά Περράκης / Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Εδώ και ενάμιση αιώνα η επιχείρηση Χαρτιά Περράκης εισάγει χαρτιά κάθε είδους― από κάνναβη, τζιν ή φύλλα ορτανσίας. Απέναντι στον καλπασμό της ψηφιακής ανάγνωσης, είχε πάντα το ίδιο όπλο: την ησυχία, την αφή και την όσφρηση ενός καλού χαρτιού στα δάχτυλα.
M. HULOT
Ένα οικοσύστημα μνήμης μέσα σε μια μονοκατοικία

Design / Ένα σπίτι γεμάτο πορτρέτα συγγενών

Το νεοκλασικό του Αλέξανδρου Κεφαλά στα Κάτω Πατήσια έχει ένα υπόγειο χιούμορ και ισορροπεί μεταξύ παρόντος και παρελθόντος: τα πορτρέτα των συγγενών, τα αρ νουβό αντικείμενα δίπλα σε πιο σύγχρονα έργα δημιουργούν μια αίσθηση συνέχειας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το Open House Athens επιστρέφει με τη θεματική «Emerging City»

Design / Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης ανοίγουν για το κοινό

Το πρόγραμμα του Open House Athens περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε ιστορικά και σύγχρονα κτίρια, επισκέψεις σε νέα αρχιτεκτονικά γραφεία, περιήγηση στην Κυψέλη και τη Φωκίωνος Νέγρη, καθώς και νυχτερινές διαδρομές στο κέντρο.
M. HULOT
Ένα σπίτι που δεν βασίζεται σε εντυπωσιακές χειρονομίες

Design / Ένα σπίτι που δεν βασίζεται σε εντυπωσιακές χειρονομίες

Στο σπίτι του αρχιτέκτονα Λουκά Μπομπότη και της Άννας Ζινσένκο στο Παλαιό Ψυχικό όλα φτιάχτηκαν απ' την αρχή, με βάση το καλό τους γούστο: mid-century design, vintage κομμάτια και ένα roof-garden που κόβει την ανάσα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Loewe Craft Prize 2026: Χειροποίητα αντικείμενα πέρα από κάθε φαντασία

Design / Loewe Craft Prize 2026: Χειροποίητα αντικείμενα πέρα από κάθε φαντασία

10 δημιουργίες που ξεχωρίσαμε από τις φετινές συμμετοχές στον ετήσιο θεσμό του Ιδρύματος Loewe που στηρίζει τους χειρώνακτες-καλλιτέχνες, συμφιλιώνοντας πατροπαράδοτες τεχνικές με σύγχρονες παρεμβάσεις.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ο Γκαουντί δεν έφτιαξε μόνο τη Sagrada Família

Design / Ο Γκαουντί δεν έφτιαξε μόνο τη Sagrada Família

Η Βαρκελώνη, η πόλη του σπουδαίου αυτού αρχιτέκτονα-ποιητή, είναι γεμάτη έργα του εξίσου εντυπωσιακά με τον μεγαλειώδη καθεδρικό, που αποτελούν τοπόσημα της Ισπανίας. Τώρα που η Sagrada Familia ολοκληρώνεται, ανατρέχουμε στη ζωή και στο έργο του σημαντικού δημιουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

2 σχόλια