Ένα διαμέρισμα 46 τ.μ. στη Μαδρίτη που έχει το δικό του μικροκλίμα Facebook Twitter

Ένα διαμέρισμα 46 τ.μ. στη Μαδρίτη που έχει το δικό του μικροκλίμα

2

Το μικροκλίμα είναι η λέξη-κλειδί στο παραπάνω διαμέρισμα 46 τ.μ. της Μαδρίτης, καθώς έχει σχεδιαστεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο δροσερό, προκειμένου να «αντέχει» τα καυτά καλοκαίρια που έχει κάθε χρόνο η πόλη. Στο διαμέρισμα αυτό ζει ένας γιατρός μαζί με τον σκύλο του και συνηθίζει να μην ανοίγει τον κλιματισμό, αν δεν είναι εξαιρετικά σημαντική ανάγκη. 

Στόχος του αρχιτεκτονικού στούντιο Husos, που ανέλαβε τη διαμόρφωση του χώρου, ήταν να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο στον εξαερισμό που προσφέρει η διπλή πρόσοψη και γενικότερα να υπάρχει μια συγκεκριμένη λογική μέσα στο διαμέρισμα. Μάλιστα, δίπλα σ'έναν από τους μακρόστενους τοίχους του διαμερίσματος υπάρχει μια ξύλινη κατασκευή κι ένα στρώμα, που είναι ουσιαστικά το κρεβάτι του ενοίκου. 

Το στούντιο αρχιτεκτονικής φρόντισε ώστε να υπάρχει ένα μικρό σύστημα άρδευσης για το πότισμα των φυτών που βρίσκονται στο μπαλκόνι, καθώς το νερό του μπάνιου, αφού πρώτα φιλτραριστεί, επαναχρησιμοποιείται γι'αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Στον ίδιο τοίχο με το κρεβάτι υπάρχουν και αρκετά ράφια, μέσα στα οποία είναι κατά κάποιον τρόπο «κρυμμένη» η ντουλάπα. Εκτός αυτού, το κρεβάτι μπορεί κι αυτό με τη σειρά του να κρυφτεί χάρη στους συρόμενους ξύλινους τοίχους της κατασκευής. 

Το στούντιο αρχιτεκτονικής φρόντισε, επίσης, ώστε να υπάρχει ένα μικρό σύστημα άρδευσης για το πότισμα των φυτών που βρίσκονται στο μπαλκόνι, καθώς το νερό του μπάνιου, αφού πρώτα φιλτραριστεί, επαναχρησιμοποιείται γι'αυτόν ακριβώς τον σκοπό. 

Επίσης, η ξύλινη κατασκευή, μέσα από το κατάλληλο άνοιγμα, μπορεί να λειτουργήσει και σαν δεύτερο κρεβάτι για έναν φιλοξενούμενο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να γεμίζει ο χώρος μ'έναν επιπλέον καναπέ-κρεβάτι. Την ίδια στιγμή, με το κλείσιμο της κατασκευής, υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να μετατραπεί και σε μεγάλη οθόνη προβολών, αντί για μια συνηθισμένη τηλεόραση που θα ήταν ενδεχομένως χωροταξικά περιττή. 

Ένα διαμέρισμα 46 τ.μ. στη Μαδρίτη που έχει το δικό του μικροκλίμα Facebook Twitter
Φωτο: Josè Hevia
Ένα διαμέρισμα 46 τ.μ. στη Μαδρίτη που έχει το δικό του μικροκλίμα Facebook Twitter
Φωτο: Josè Hevia
Ένα διαμέρισμα 46 τ.μ. στη Μαδρίτη που έχει το δικό του μικροκλίμα Facebook Twitter
Φωτο: Josè Hevia

  

Ένα διαμέρισμα 46 τ.μ. στη Μαδρίτη που έχει το δικό του μικροκλίμα Facebook Twitter
Φωτο: Josè Hevia
Ένα διαμέρισμα 46 τ.μ. στη Μαδρίτη που έχει το δικό του μικροκλίμα Facebook Twitter
Φωτο: Josè Hevia

Με πληροφορίες από Design Diffusion

Design
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Ποτηρόπουλος: «Με φοβίζει ότι αντιμετωπίζουμε την πόλη με αδιαφορία»

Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Ποτηρόπουλος: «Με φοβίζει ότι αντιμετωπίζουμε την πόλη με αδιαφορία»

Από το Παλαιό Ψυχικό και τα φοιτητικά χρόνια στη Γερμανία ως τα μεγάλα αρχιτεκτονικά έργα και τη σημερινή Αθήνα. Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO και μιλά για την αρχιτεκτονική, τις πόλεις, την ομορφιά και όλα όσα κάνουν έναν κόσμο πραγματικά ανθρώπινο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι που αλλάζει συνεχώς

Design / Ένα σπίτι όπου η αξία των πραγμάτων του δεν μετριέται με χρήματα

Στο διαμέρισμα του ζωγράφου Γιώργου Σταματάκη στην Κυψέλη συνυπάρχουν η βρετανική θαλπωρή, η γιαπωνέζικη λιτότητα, η σύγχρονη τέχνη και οι γάτες, που διεκδικούν επάξια μια θέση στο σπίτι.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που περνάει σαν σκυτάλη από γενιά σε γενιά

Design / Ένα σπίτι που έζησε πολλές ζωές

Το διαμέρισμα του Φοίβου και της Ιωάννας στο Φάληρο δεν ξεκίνησε σαν «λευκό χαρτί» αλλά συνεχίζει την οικογενειακή ιστορία, χωρίς να βαραίνει απ' την πατίνα του χρόνου· πλέον φιλοξενεί πάρτι και φέρνει ανθρώπους κοντά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αν η παλιά Αθήνα είχε εσωτερικό, ίσως να έμοιαζε κάπως έτσι

Design / Ένα σπίτι χτισμένο από τις ζωές που το κατοικούν

Για το διαμέρισμά τους στο Θησείο η Ξένια Ραπτοπούλου και ο Χαράλαμπος Φωκάς δεν αγόρασαν σχεδόν τίποτα καινούργιο. Δεν ακολούθησαν μια συγκεκριμένη αισθητική, μόνο τον τρόπο που τους αρέσει να ζουν με τα παιδιά, τα ζώα, τους φίλους τους.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

2 σχόλια