Οι «ναυαγισμένες» ξύλινες καμπίνες στους αμμόλοφους της Ναμίμπια Facebook Twitter

Οι «ναυαγισμένες» ξύλινες καμπίνες στους αμμόλοφους της Ναμίμπια

0

Για την κατασκευή των παραπάνω ξύλινων καμπινών, το αρχιτεκτονικό γραφείο Nina Maritz Architects από τη Ναμίμπια πήρε έμπνευση από τα εκατοντάδες ναυάγια που έχουν συμβεί στην ακτή Skeleton της χώρας. Το πρότζεκτ αυτό, που έχει τίτλο «Shipwreck Lodge«, βρίσκεται κοντά στον ποταμό Hoarusib στη δυτική πλευρά της αφρικανικής χώρας.

Το αρχιτεκτονικό στούντιο Nina Maritz Architects, το οποίο έχει ως έδρα του την πόλη Βίντχοκ (που είναι και πρωτεύουσα της χώρας) σχεδίασε αυτά τα πολυτελή καταλύματα, που συνολικά έχουν 20 κρεβάτια, με τη βοήθεια ενός τοπικού travel agency, του Trip Travel, και τα παρουσιάζει στο αρχιτεκτονικό σάιτ Dezeen.

Οι εντυπωσιακές καμπίνες στηρίζονται πάνω στους κατάλευκους αμμόλοφους, όπου και συνηθίζουν να τριγυρνούν διάφορα είδη ζώων, όπως οι ύαινες, τα λιοντάρια, οι ελέφαντες και οι καμηλοπαρδάλεις. 

Το σχέδιο αυτό των 10 δωματίων έχει εμπνευστεί από τα εκατοντάδες ναυάγια που έχουν γίνει στην περιοχή και ειδικότερα σε μια επικίνδυνη ζώνη της ακτής.

Το «Shipwreck Lodge» έχει ως στόχο να παρέχει άνεση υψηλού επιπέδου σε όσους επισκεφθούν αυτό το απομακρυσμένο μέρος της χώρας. Το σχέδιο αυτό των 10 δωματίων έχει εμπνευστεί από τα εκατοντάδες ναυάγια που έχουν γίνει στην περιοχή και ειδικότερα σε μια επικίνδυνη ζώνη της ακτής. 

Οι «ναυαγισμένες» ξύλινες καμπίνες στους αμμόλοφους της Ναμίμπια Facebook Twitter
Φωτο: Michael Turek

«Παρά το γεγονός ότι οι καμπίνες αυτές παραπέμπουν έμμεσα σε ξύλινες βάρκες, το σχήμα τους είναι αρκετά αφηρημένο, ενώ οι δοκοί στο εσωτερικό είναι ίσως το μόνο στοιχείο που μπορεί να συσχετιστεί με τη θεματική του ναυαγίου» αναφέρουν οι αρχιτέκτονες του συγκεκριμένου πρότζεκτ. 

Καθεμία από αυτές τις καμπίνες περιλαμβάνει ένα υπνοδωμάτιο, του οποίου το σχήμα θυμίζει εν μέρει σκάφος πλοίου, και ένα μπάνιο. Τα κρεβάτια βρίσκονται κάτω από τις κεκλιμένες οροφές των γωνιακών καμπινών και έχουν ως θέα τους κατάλευκους αμμόλοφους χάρη σε ένα μεγάλο οριζόντιο παράθυρο. 

Το μεγάλο κτίριο που στεγάζει το σαλόνι και το εστιατόριο έχει παρόμοια αισθητική με τα δωμάτια, ενώ οι επικλινείς τοίχοι και οι κυρτοί εξωτερικοί δοκοί δημιουργούν μια εμφάνιση που ταιριάζει απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον. 

Οι «ναυαγισμένες» ξύλινες καμπίνες στους αμμόλοφους της Ναμίμπια Facebook Twitter
Φωτο: Denzel Bezuidenhoudt

Η ξύλινη κατασκευή αυτών των κτιρίων σε συνδυασμό με τους προκάτ τοίχους είναι αρκετά ανθεκτικά υλικά για να αντέξουν τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή. 

Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί ότι το ιδιαίτερο περιβάλλον της ερήμου δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην αρχιτεκτονική ομάδα, μεταξύ των οποίων η πρόσβαση στην περιοχή και οι περιορισμοί αναφορικά με το τι είδους θεμέλια θα μπορούσαν να τοποθετηθούν εκεί. 

Οι εξωτερικοί δοκοί, που στερεώνονται μέσα στους αμμόλοφους στηρίζουν επαρκώς την όλη κατασκευή, ενώ την ίδια στιγμή βοηθούν και στον περιορισμό των προβλημάτων σχετικά με τη μετακίνηση της άμμου, που πολλές φορές συμβαίνει εξαιτίας του δυνατού ανέμου. 

Οι κατασκευές αυτές για να τοποθετηθούν τελικά στους συγκεκριμένους αμμόλοφους χρειάστηκε να ταξιδέψουν δώδεκα ώρες, ενώ η μεταφορά τους αυτή έγινε σε προκάτ μορφή. 

Οι «ναυαγισμένες» ξύλινες καμπίνες στους αμμόλοφους της Ναμίμπια Facebook Twitter
Φωτο: Denzel Bezuidenhoudt
Οι «ναυαγισμένες» ξύλινες καμπίνες στους αμμόλοφους της Ναμίμπια Facebook Twitter
Φωτο: Denzel Bezuidenhoudt
Οι «ναυαγισμένες» ξύλινες καμπίνες στους αμμόλοφους της Ναμίμπια Facebook Twitter
Φωτο: Denzel Bezuidenhoudt
Οι «ναυαγισμένες» ξύλινες καμπίνες στους αμμόλοφους της Ναμίμπια Facebook Twitter
Φωτο: Michael Turek
Οι «ναυαγισμένες» ξύλινες καμπίνες στους αμμόλοφους της Ναμίμπια Facebook Twitter
Φωτο: Denzel Bezuidenhoudt

 

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Design / Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Το διαμέρισμα του εικαστικού Αργύρη Αγγελή είναι γεμάτο φυτά και ετερόκλητα στοιχεία. Ο ίδιος λέει ότι o εκλεκτικισμός -το mix 'n' match, όπως θα λέγαμε σήμερα- είναι το κλειδί των επιλογών του στη διακόσμηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
“Ο κόσμος της φιλοξενίας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα”: όλα όσα έγιναν στη δεύτερη διοργάνωση του HOTEL EXPERIENCE το διήμερο 18&19 Οκτωβρίου 2025 στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Design / Πώς το Hotel Experience μεταμόρφωσε την Τεχνόπολη σε ατμοσφαιρική ξενοδοχειακή εμπειρία

Με συμμετοχή 8000 επισκεπτών, 120 ομιλητών και 70 εταιρειών υλικών και κατασκευής, το Hotel Experience ανέδειξε την ελληνική φιλοξενία ως διεθνή συζήτηση, όπου η αρχιτεκτονική και η επενδυτική στρατηγική συνυπάρχουν στο ίδιο τραπέζι.
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι του Δημήτρη Πικιώνη από τη Μαδρίτη στην οδό Πειραιώς 

Design / Χάρη στον Δημήτρη Πικιώνη ο δρόμος προς την Ακρόπολη είναι ένα έργο τέχνης

Μια νέα έκθεση για τον Δημήτρη Πικιώνη στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει τη σπουδαιότητα αυτού του εμπνευσμένου Έλληνα εικαστικού, αρχιτέκτονα, στοχαστή και όσα του οφείλουν η Αθήνα και οι σύγχρονοι Έλληνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι που χρειάζεται περισσότερους τοίχους

Design / Ένα σπίτι που χρειάζεται κι άλλους τοίχους για τους πίνακες του ιδιοκτήτη

Ο αρχιτέκτονας και visual artist Αλέξανδρος Μαγκανιώτης μένει στη Γλυφάδα, σε μια οικογενειακή πολυκατοικία. Το διαμέρισμά του έχει τόσα έργα που μοιάζει με δική του, ατομική έκθεση, την οποία ανανεώνει συνεχώς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Design / Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Πιάτα, φλιτζάνια, βάζα και λάμπες που σε κάνουν να θες να τους τραπεζώσεις όλους. Έντονα, χαριτωμένα, λαχταριστά αντικείμενα που μετατρέπουν το τραπέζι σου σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία ευτυχίας.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Ως παιδί, σχεδίαζε δρόμους στην άμμο. Αργότερα, υπερασπίστηκε την αρχιτεκτονική ως τέχνη ζωής. Με τη σύντροφο και συνεργάτιδά του Σουζάνα έζησαν μια ζωή όπου το «εγώ» έγινε «εμείς», μέχρι την απώλειά της που τον σημάδεψε βαθιά. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Mattias Adolfsson: «Η έμπνευση με χτυπάει σαν κεραυνός, από το πουθενά»

Design / Mattias Adolfsson: Μιλώντας με έναν κορυφαίο εικονογράφο της εποχής

Δυο-τρεις κουβέντες με τον διακεκριμένο Σουηδό γραφίστα και εικονογράφο, έναν από τους «υψηλούς προσκεκλημένους» του φετινού 7ου LAComicsFestival, που θα γίνει στη Λάρισα από τις 5 ως τις 7 Σεπτεμβρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ