Με αφορμή το “Ad Astra” επιστήμονες και αστροναύτες της NASA επιλέγουν τις αγαπημένες τους διαστημικές ταινίες

Με αφορμή το “Ad Astra” επιστήμονες και αστροναύτες της NASA επιλέγουν τις αγαπημένες τους διαστημικές ταινίες Facebook Twitter
Ο Μπραντ Πιτ στο "Ad Astra".
0

Ξεκινώντας τις «εργασίες» αυτού του εκλεκτού πάνελ ειδικών της NASA, η οποία συμμετείχε στη δημιουργία του μελλοντικού αλλά ρεαλιστικού σύμπαντος του "Ad Astra", o συντονιστής της κουβέντας και σκηνοθέτης της ταινίας που μόλις έκανε πρεμιέρα και στις ελληνικές αίθουσες, Τζέιμς Γκρέι, έκανε στους τέσσερις καλεσμένους του την απόλυτη ερώτηση «σπασίκλα» όπως είπε χαριτολογώντας: «Ποια ταινία επιστημονικής φαντασίας σας έχει εμπνεύσει στο έργο σας;»

Οι απαντήσεις – κάποιες απ' αυτές «εκκεντρικές» - έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η ειδική ερευνήτρια της NASA σε θέματα προώθησης τζετ, Laura Kerber, επέλεξε την ταινία κινουμένων σχεδίων "Titan A.E." επειδή την συγκινεί όπως είπε η ιδέα του πώς μπορεί να κάνει επανεκκίνηση ο πολιτισμός ακόμα και μετά την καταστροφή του, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ακόμα ζωή στον πλανήτη: «Τι θα έπαιρνε κάποιος σε μια κιβωτό για να ξαναδημιουργήσει τον κόσμο; Μου αρέσει πολύ αυτή η ταινία και το soundtrack της που το ακούω συνέχεια όταν χαζεύω τον Άρη».

Με αφορμή το “Ad Astra” επιστήμονες και αστροναύτες της NASA επιλέγουν τις αγαπημένες τους διαστημικές ταινίες Facebook Twitter
Titan A.E.

Ο Ron Manning, αρχιμηχανικός στο εργαστήριο προώθησης τζετ της NASA, δεν μπορούσε να σκεφτεί άλλη απάντηση από τη μνημειώδη ταινία του 1968 σε σκηνοθεσία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Οδύσσεια του διαστήματος»:

«Την είχα δει όταν βγήκε, έμοιαζε απόκοσμη αλλά σωστή και ταίριαζε απόλυτα με το όραμα που είχα για το διαστημικό μέλλον... Αυτό που με εντυπωσιάζει πιο πολύ στην ταινία είναι η χρήση της σιωπής. Έχουμε συνηθίσει να υπάρχει πάντα μουσική στο background όταν οραματιζόμαστε αστρόπλοια να περιφέρονται στο διάστημα αλλά υπάρχουν τόσες πολλές τέτοιες στιγμές στην ταινία που με μοναδικό soundtrack μια νεκρική σιωπή. Αυτό μου είχε φανεί τόσο έντονο και τόσο δυνατό και τόσο στοιχειωμένο...».

Με αφορμή το “Ad Astra” επιστήμονες και αστροναύτες της NASA επιλέγουν τις αγαπημένες τους διαστημικές ταινίες Facebook Twitter
2001: Οδύσσεια του διαστήματος

Ο Steve Lee, επικεφαλής του πρότζεκτ εξερεύνησης των κρατήρων του Άρη, προτίμησε μια λιγότερο «έγκριτη» ταινία του είδους, την πρώτη κινηματογραφική εκδοχή του Star Trek που γυρίστηκε το 1979:
«Αγαπώ την αρχή ειδικά του 'Star Trek: The Motion Picture'. Αυτή την αισιόδοξη αντίληψη ενός μελλοντικού κόσμου με την ανθρωπότητα ενωμένη να εξερευνά τον γαλαξία και όλες τις δυνατότητες να χτιστεί ένας καλύτερο μέλλον».

Με αφορμή το “Ad Astra” επιστήμονες και αστροναύτες της NASA επιλέγουν τις αγαπημένες τους διαστημικές ταινίες Facebook Twitter
Star Trek: The Motion Picture

Τέλος, η αστροναύτης της NASA, Tracy Caldwell Dyson, η οποία έχει συμμετάσχει ήδη σε δύο αποστολές στο «εξώτερο» σύμπαν, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να αποφασίσει ανάμεσα στον «Πόλεμο των άστρων» (1977) και στο "The Right Stuff" («Οι κατάλληλοι άνθρωποι», 1983), την μεταφορά στην οθόνη από τον Φίλιπ Κάουφμαν του ομώνυμου βιβλίου του Τομ Γουλφ για το χρονικό των 15 χρόνων του αμερικανικού προγράμματος, με τον Εντ Χάρις στο ρόλο του αστροναύτη Τζον Γκλεν:

«Ως παιδί, δεν είχα ποτέ εκφράσει την επιθυμία να γίνω αστροναύτης, μέχρι το γυμνάσιο. Όταν όμως είχα δει τον ΄Πόλεμο των άστρων' είχα εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από τα ειδικά εφέ που χρόνια αργότερα τα φανταζόμουν όταν έτρεχα με τη μοτοσυκλέτα μου στην έρημο. Την πιο σημαντική ταινία όμως σε σχέση με το διάστημα την είδα αφότου είχα εκπαιδευτεί ήδη ως αστροναύτης και πρόκειται φυσικά για το 'The Right Stuff'».

Με αφορμή το “Ad Astra” επιστήμονες και αστροναύτες της NASA επιλέγουν τις αγαπημένες τους διαστημικές ταινίες Facebook Twitter
Οι κατάλληλοι άνθρωποι (The Right Stuff)

Με στοιχεία από το Indie Wire

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

6 αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον κόσμο που ζούμε τώρα

Οθόνες / 6 αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον κόσμο που ζούμε τώρα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου πρόβαλε φέτος ταινίες πολιτικά φορτισμένες που οραματίζονται ένα μέλλον χωρίς σύνορα. Έξι από αυτές έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση χάρη στην αισθητική και την προβληματική τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βίκι Κριπς στη LIFO: «Καθένας επιλέγει το δικό του δηλητήριο»

Οθόνες / Βίκι Κριπς: «Καθένας επιλέγει το δικό του δηλητήριο»

Η ηθοποιός που στάθηκε σαν ίση προς ίσο απέναντι σε ολόκληρο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις μιλάει στη LiFO σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με αφορμή την κυκλοφορία του «Hot Milk», που συμπεριλαμβάνει γυρίσματα στη χώρα μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο ξεχασμένος απαγωγέας Τόνι Κυρίτσης, που ενέπνευσε τον Γκας Βαν Σαντ για το Dead Man's Wire

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Dead Man’s Wire»: Η χλιαρή επιστροφή του Γκας βαν Σαντ

Μετά από πέντε χρόνια ο Αμερικανός σκηνοθέτης επανέρχεται με την ξεχασμένη ιστορία ενός απαγωγέα, κάνοντας μια βιογραφία με νόημα, που όμως δεν προσθέτει κάτι στη φιλμογραφία του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
To αριστουργηματικό Ran του Κουροσάβα και 8 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / To αριστουργηματικό Ran του Κουροσάβα και 8 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Μια ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, η επιστροφή του Ντάρεν Αρονόφσκι, η καλύτερη ταινία του Κουροσάβα σε επανέκδοση και το τέταρτο μέρος της σειράς ταινιών θρίλερ «Το Κάλεσμα» – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
«Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ζωντανεύει στη Βενετία

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ζωντανεύει στη Βενετία

Έκκληση από τους συντελεστές της ταινίας της Κάουτερ Μπεν Χάνια να σταματήσουν επιτέλους οι δολοφονίες παιδιών στη Γάζα, με αφορμή το σπαρακτικό τηλεφώνημα της 6χρονης Παλαιστίνιας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
A House of Dynamite

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «House of Dynamite»: Η Κάθριν Μπίγκελοου πατάει το κουμπί – και μας κόβει την ανάσα

Με χειρουργική ακρίβεια, η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με Όσκαρ σκηνοθεσίας μας πείθει ανατριχιαστικά για τον επικείμενο πυρηνικό όλεθρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο μάγος του Κρεμλίνου

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Ο μάγος του Κρεμλίνου»: Ο ρυθμιστής του Πούτιν δεν χωρά σε ταινία

Πίσω από το ψυχρό πρόσωπο της εξουσίας, κρύβεται ο ψίθυρος ενός σύγχρονου Ρασπούτιν. Ο Ολιβιέ Ασαγιάς τον ακολουθεί – αλλά μήπως τον πρόδωσε η φόρμα;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
No other choice

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «No other choice»: Η ταινία που θα οδηγήσει τον Παρκ Τσαν-γουκ στα Όσκαρ

Ο Κορεάτης σκηνοθέτης παραμένει ένας από τους μεγάλους σύγχρονους κινηματογραφιστές, αν και η αντικαπιταλιστική του σάτιρα «No other choice» δεν είναι η καλύτερή του ταινία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Είναι σαν να κάνεις τον Δράκουλα χορτοφάγο»: Γιατί το σέξι τέρας του Φρανκενστάιν που παίζει ο Τζέικομπ Ελόρντι είναι λάθος

Οθόνες / Γιατί το σέξι τέρας του νέου «Φρανκενστάιν» είναι λάθος

Στη διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος της Μέρι Σέλεϊ από τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο πρωταγωνιστεί ο «εξωφρενικά όμορφος» Τζέικομπ Ελόρντι στον ρόλο του τέρατος – πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα μια ταινία χωρίς ειρμό. 
THE LIFO TEAM
O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Οθόνες / O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός διασκευών του έργου του δημοφιλούς συγγραφέα που θα δούμε στο πανί, στο γυαλί και στο σανίδι, κι αυτό στάθηκε αφορμή για ένα αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες που ενέπνευσαν τα γραπτά του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φρανκενστάιν: Ένα θεσπέσιο μελόδραμα που σε παρασύρει και σε ματώνει

Ανταπόκριση από τη Βενετία / Φρανκενστάιν: Ένα θεσπέσιο μελόδραμα που σε παρασύρει και σε ματώνει

O Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο θα έκανε την Μέρι Σέλεϊ περήφανη. Ο δικός του Φρανκενστάιν κατορθώνει να μην προδώσει το πνεύμα του πολυδιασκευασμένου μυθιστορήματός της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
After the Hunt: Το #MeToo στα χέρια του Λούκα Γκουαντανίνο είναι μια μπερδεμένη υπόθεση

Ανταπόκριση από τη Βενετία / After the Hunt: Το #MeToo στα χέρια του Γκουαντανίνο είναι μια μπερδεμένη υπόθεση

Ο Λούκα Γκουαντανίνο νοσταλγεί τη χαμένη τέχνη του διαλόγου, αλλά το After the Hunt χάνει το δίκιο του στην ακαδημαϊκή φλυαρία και τις σεναριακές αστοχίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ