Τραύματα, καταχρήσεις και ντροπή: Η εξομολόγηση της Ντέμι Μουρ

Τραύματα, καταχρήσεις και ντροπή: Η εξομολόγηση της Ντέμι Μουρ Facebook Twitter
«Αν κουβαλάς μέσα σου ένα πηγάδι ντροπής και τραυμάτων, ούτε τα λεφτά, ούτε η επιτυχία ούτε η δημοσιότητα μπορούν να το γεμίσουν»... Φωτ.: Ramona Rosales / The New York Times
0

Το βιβλίο με τα απομνημονεύματα της 56χρονης ηθοποιού με την πολυτάραχη ζωή και καριέρα που θα κυκλοφορήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου με τίτλο "Inside Out", αποτελεί ένα αποκαλυπτικό αφήγημα, στο οποίο εξιστορούνται όχι μόνο οι πιο γνωστές πτυχές της πορείας της – η διαδρομή στο Χόλιγουντ και οι γάμοι της με τον Μπρους Γουίλις και τον Άστον Κούτσερ – αλλά και στοιχεία που δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στη δημοσιότητα, όπως η τραυματική της παιδική ηλικία και οι πρόσφατη και παραλίγο μοιραία επιστροφή της στις καταχρήσεις ουσιών.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο, «αν κουβαλάς μέσα σου ένα πηγάδι ντροπής και τραυμάτων, ούτε τα λεφτά, ούτε η επιτυχία ούτε η δημοσιότητα μπορούν να το γεμίσουν».

Τραύματα, καταχρήσεις και ντροπή: Η εξομολόγηση της Ντέμι Μουρ Facebook Twitter
Παιδική φωτογραφία "με την αγαπημένη μου μαϊμού" (από το προσωπικό αρχείο της Demi Moore)

Όταν όμως έχασε στον έκτο μήνα εγκυμοσύνης το παιδί που θα αποκτούσαν μαζί με τον Άστον Κούτσερ, άρχισε να πίνει ξανά και να κατηγορεί τον εαυτό της για την απώλεια.

Η ανατροφή της Ντέμι Μουρ ήταν γεμάτη συνεχείς μετακινήσεις μέχρι να κατασταλάξει η οικογένειά της στη Νότια Καλιφόρνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, ο ρόλος που της είχε αναθέσει ο πατέρας της ήταν να εμποδίζει και η ίδια κάποια από τις τακτικές απόπειρες αυτοκτονίας της μητέρας της και μόνο αφότου χώρισαν έμαθε ότι εκείνος δεν ήταν ο βιολογικός της πατέρας.

Γράφει επίσης ότι είχε πέσει θύμα βιασμού στα 15 της και ότι έφυγε από τα σπίτι της μητέρας της ακολουθώντας έναν κιθαρίστα τη μέρα που έκλεισε τα 16. Δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον ροκ μουσικό Φρέντι Μουρ, σ' έναν γάμο τον οποίο γρήγορα άρχισε να υπονομεύει με τις διαρκείς της απιστίες, ενώ συγχρόνως είχε ξεκινήσει η κινηματογραφική της καριέρα με μια σειρά από 80's νεανικές ταινίες.

Τραύματα, καταχρήσεις και ντροπή: Η εξομολόγηση της Ντέμι Μουρ Facebook Twitter
Προετοιμασία για τον ρόλο της στο "Ghost" (από το προσωπικό αρχείο της Demi Moore)

Αργότερα, θα παντρευόταν τον Μπρους Γουίλις – λίγο καιρό μετά από την οριστική αναβολή του προγραμματισμένου γάμου της με τον Εμίλιο Εστέβεζ – με τον οποί απέκτησε τρεις κόρες, την Ράμερ, την Σκάουτ και την Ταλούλα. Εκείνη την εποχή (αρχές 90's) πρωταγωνιστούσε σε κάποιες από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της καριέρας της, όπως το "Ghost" και η «Ανήθικη πρόταση». Σύντομα, όμως, η πορεία της άρχισε να εκτροχιάζεται και τα συνεχή δημοσιεύματα που την παρουσίαζαν ως άπληστη και μη συνεργάσιμη δεν βοηθούσαν καθόλου.

Μετά το διαζύγιο της από τον Γουίλις και τον θάνατο της μητέρας της, η Μουρ αποσύρθηκε από την ηθοποιία για να εστιάσει στην ανατροφή των κοριτσιών, με σποραδικές μόνο εμφανίσεις, όπως στο σίκουελ των «Άγγελων του Τσάρλι», "Charlie's Angels: Full Throttle". Δεν ήταν πολύ παραπάνω από 40, παρ' όλ' αυτά αναρωτιόταν αν έχει τελειώσει για πάντα με το Χόλιγουντ.

Τραύματα, καταχρήσεις και ντροπή: Η εξομολόγηση της Ντέμι Μουρ Facebook Twitter
Με τον Μπρους Γουίλις το 1987, τη χρονιά του γάμου τους

Το 2003 ξεκίνησε να βγαίνει με τον Άστον Κούτσερ, αγνοώντας τις κακίες για την 15χρονη διαφορά ηλικίας τους, απολαμβάνοντας όπως γράφει στο βιβλίο, «μια προσωπική ανακαίνιση, σα να πήγα πίσω στο χρόνο για να νιώσω πώς είναι να είμαι νέα ξανά, μαζί του, χωρίς τα βάσανα που είχα όταν ήμουν είκοσι». Όταν όμως έχασε στον έκτο μήνα εγκυμοσύνης το παιδί που θα αποκτούσαν μαζί, άρχισε να πίνει ξανά και να κατηγορεί τον εαυτό της για την απώλεια. Παντρεύτηκαν πάντως το 2005 και αμέσως αναζήτησαν τρόπους για να μείνει ξανά έγκυος. Ο αλκοολισμός της όμως χειροτέρευε παράλληλα με την κατάχρηση χαπιών Vicodin και σα να μην έφτανε αυτό, έμαθε ότι ο Κούτσερ την απατούσε. (Χώρισαν το 2011 και το διαζύγιο βγήκε δύο χρόνια μετά).

Τραύματα, καταχρήσεις και ντροπή: Η εξομολόγηση της Ντέμι Μουρ Facebook Twitter
Με τον Άστον Κούτσερ το 2005

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα. Ενώ βρισκόταν σε ένα πάρτι (με την κόρη της Ράμερ μάλιστα) σωριάστηκε με σπασμούς αφότου είχε καπνίσει συνθετική κάνναβη και είχε εισπνεύσει υποξείδιο του αζώτου. Η ηδονιστική της συμπεριφορά είχε ήδη αποξενώσει τις άλλες δύο κόρες της. Καμία από τις τρεις δεν θα επικοινωνούσε μαζί της για καιρό.

Η διαδικασία «επανένταξης» υπήρξε αργή καθώς ξεκίνησε να ακολουθεί διάφορα προγράμματα απεξάρτησης. Σταδιακά όμως η ψυχική και σωματική υγεία επανήλθε, όπως και η καλή σχέση με τις κόρες της, και πριν από δύο χρόνια αποφάσισε να κάτσει να γράψει το "Inside Out", «όχι για τα λεφτά, αλλά για να αντικαταστήσει την εικόνα που ενδεχομένως έχει ο κόσμος για εκείνη», όπως δηλώνει στους New York Times. «Υπάρχουν άλλωστε πιο εύκολοι τρόποι να βγάλεις λεφτά».

Με στοιχεία από τους New York Times

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Είχα θέμα με το αλκοόλ όταν χώρισα»: Ο Μπραντ Πιτ μιλά για την πρόσφατη αποτοξίνωσή του και την χρυσή χρονιά που διανύει

Οθόνες / «Είχα θέμα με το αλκοόλ όταν χώρισα»: Ο Μπραντ Πιτ μιλά για την πρόσφατη αποτοξίνωσή του και την χρυσή χρονιά που διανύει

«Όταν νιώσεις ότι επιτέλους αγκάλιασες κάτι, είναι καιρός να αναζητήσεις άλλη αγκαλιά» δηλώνει ο 55χρονος σταρ και παραγωγός που ζει φέτος ως ηθοποιός μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους της καριέρας του
Ανταπόκριση από τη Βενετία: Laundromat, o ακτιβισμός της Μέριλ Στριπ

Οθόνες / Ανταπόκριση από τη Βενετία: Laundromat, o ακτιβισμός της Μέριλ Στριπ

Η νέα ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ βγάζει στην οθόνη τα άπλυτα της εταιρείας Μόσακ-Φονσέκα, που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τα έγγραφα του Παναμά, τα πολυσυζητημένα Panama Papers
ΑΠΟ ΤΟ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντέπυ Γοργογιάννη: «Ο intimacy coordinator θα ενταχθεί και στη δική μας κουλτούρα»

Θέατρο / Πώς γυρίζουμε σήμερα μια σκηνή βιασμού;

Το θέατρο και ο κινηματογράφος διεθνώς επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο στήνονται οι ερωτικές και βίαιες σκηνές: μέχρι ποιο σημείο μπορεί να εκτεθεί ένα σώμα; Η Ντέπυ Γοργογιάννη εξηγεί τον ρόλο του intimacy coordinator και τον τρόπο που τίθενται τα όρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πριν από το break, ο Γιώργος Λάνθιμος τα λέει όλα

Οθόνες / Γιώργος Λάνθιμος: «Το θέμα είναι πώς ξαναβρίσκεις τη χαρά»

Παραδέχεται πως η δημιουργία ενός έργου τέχνης δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Και πως χρειάζεται ένα διάλειμμα. Πήρε στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα γιατί «Αν είσαι άνθρωπος με οποιαδήποτε ενσυναίσθηση, δεν μπορείς να μη μιλήσεις». Λίγο πρίν την κυκλοφορία της ταινίας Βουγονία που σκηνοθετεί, ο Γιώργος Λάνθιμος μίλησε στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Βαλτινός: Η νουβέλα «Η Κάθοδος των Εννιά» του διακεκριμένου συγγραφέα

Οθόνες / «Η Κάθοδος των Εννιά»: Η διάσημη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού

Πεθαίνει σαν σήμερα ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τα εμβληματικότερα βιβλία του και η βραβευμένη μεταφορά της στον κινηματογράφο, το 1984, από τον Χρίστο Σιοπαχά.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Οθόνες / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Με αφορμή το αφιέρωμα που ετοίμασε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας, επιλέγουμε 10 ταινίες της, στις οποίες έχει αποτυπωθεί η τεράστια υποκριτική της δυναμική και η ικανότητά της να μεταμορφώνεται εσωτερικά με κάθε ρόλο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Οθόνες / Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Ένα μοναδικό μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό για ένα τριήμερο σε όλους τους χώρους της Στέγης, με προβολές των ταινιών του, ένα masterclass και μια συζήτησή του με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην Κεντρική Σκηνή.
M. HULOT
Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι να παραμένεις καλός άνθρωπος»

Οθόνες / Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι η καλοσύνη»

Υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες διεθνώς τηλεοπτικές περσόνες, όντας ο κεντρικός παρουσιαστής του MTV. Σήμερα ο 66χρονος τηλεοπτικός παραγωγός, συγγραφέας και σεναριογράφος ζει πλέον μόνιμα στην Αθήνα, όμως ο έρωτας με την Ελλάδα κρατάει από πολύ παλιά. Ο Steve Blame αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 Καλύτερες Ελληνικές Ταινίες των ‘20s μέχρι τώρα

Η λίστα / Oι 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες των '20s μέχρι τώρα

Ποιες ελληνικές ταινίες της τρέχουσας δεκαετίας έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής; Ρωτήσαμε 20 κριτικούς κινηματογράφου, ανθρώπους του ευρύτερου κινηματογραφικού χώρου και αθεράπευτους σινεφίλ και σας παρουσιάζουμε το top 10 που προέκυψε μέσα από το συναρπαστικό, σύνθετο μωσαϊκό του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιούλη Τσαγκαράκη: «Κάθε σπίτι έχει τον δικό του Νετανιάχου, τον δικό του Τραμπ»

Οθόνες / Γιούλη Τσαγκαράκη: Η θεία Σταματίνα από τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη μιλά στη LifO

Η ταλαντούχα ηθοποιός με τον ρόλο της ίντερσεξ θείας έσπασε ταμπού και άνοιξε ξανά μια σειρά συζητήσεων για το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς ετοιμάστηκε για το ρόλο; Πώς βλέπει τις αντιδράσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Οθόνες / Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Από μια ρετροσπεκτίβα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι έναν πλήρη οδηγό του έργου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από το spotlight στον Μαρσέλ Πανιόλ μέχρι μια ανατρεπτική ματιά στην έννοια του plot twist, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά / Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, φιλμ που έρχονται από τις Κάννες, πρεμιέρες, οι μικρού μήκους του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και οι ελληνικές συμμετοχές των διαγωνιστικών τμημάτων είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας στείλουν και φέτος στις αίθουσες του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Pulp Fiction / Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Προτροπή για αντίσταση ή παραίνεση για τρομοκρατία; Το αριστούργημα του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη», οι εξαιρετικές πρόσφατες αλληγορίες «Weapons» και «Eddington», αλλά και οι αξέχαστες κινηματογραφικές αναφορές τους απασχολούν τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και τον αρχισυντάκτη της LiFO Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Ιδέες / Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαν απαντήσει στη LiFO οι Πέπη Ρηγοπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κούτρας και Θεόφιλος Τραμπούλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ