Τα νέα graphic novels Facebook Twitter
Κυριάκος Αθανασιάδης, Νικόλας Κούρτης - Berlin

Τα νέα graphic novels

0

Jacques Ferrandez

Αλμπέρ Καμύ, Ο πρώτος άνθρωπος 

Πατάκη

Οι χειρόγραφες σημειώσεις για την αυτοβιογραφία που δούλευε ο Αλμπέρ Καμύ λίγο πριν πεθάνει, στην οποία είχε δώσει τον τίτλο Ο πρώτος άνθρωπος, βρέθηκαν στα συντρίμμια του μοιραίου ατυχήματος που στοίχισε τη ζωή τη δική του και του εκδότη του Μισέλ Γκαλιμάρ, στις 4 Ιανουαρίου του 1960. Ο Ζακ Φεράντες, γεννημένος στην Αλγερία, μετατρέπει τις 144 σέλιδες που άφησε πίσω του ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας σε ένα αριστοτεχνικό κόμικ.

Corinne Maier - Anne Simon 

Αϊνστάιν 

Πατάκη

Η τρίτη προσθήκη στη σπουδαία σειρά που επιμελούνται οι Corinne Maier και Αnne Simon, στην οποία ερευνούν, μέσω των κόμικς, τη ζωή μερικών από τα πιο λαμπρά πνεύματα στη σύγχρονη ιστορία. Μετά τον Μαρξ και τον Φρόιντ, σειρά έχει ο σπουδαίος φυσικός Αλβέρτος Αϊνστάιν και η θεωρία της σχετικότητας.

Φώτης Βάρθης - Χρυσόστομος Τσαπραΐλης 

Γυναίκες που επιστρέφουν 

Αντίποδες

Ο Φώτης Βάρθης δημιουργεί εννέα χαρακτικά έργα για τον γυναικείο πόνο, που μεταξύ άλλων απεικονίζουν τη θυσία, τον αποχωρισμό, την κακοποίηση, τη βία και την προσμονή. Επηρεασμένος από τα δημοτικά τραγούδια, ο Χρυσόστομος Τσαπραΐλης ντύνει τα έργα με λέξεις, δίνοντας νέα πνοή στις ιστορίες που αυτά απεικονίζουν.

Γιώργος Γούσης - Γιάννης Ράγκος 

Ληστές - Η ζωή και ο θάνατος των Γιάννη και Θύμιου Ντόβα, Μέρος Α' 

Polaris

Η αληθινή ιστορία δύο ληστών που έδρασαν στην Ήπειρο από το 1909 μέχρι το 1930 χρειάστηκε περίπου 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει τον Γιώργο Γούση, που ανέλαβε το σχέδιο και έγραψε το σενάριο μαζί με τον Γιάννη Ράγκο.

Αλεξία Οθωναίου 

Η γυναίκα με τα τραπουλόχαρτα

Jemma Press

Η Αλεξία Οθωναίου βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Ratchet και φτιαχνει ένα κόμικ γεμάτο ίντριγκα, μυστήριο και serial killers. Μια σειρά από δολοφονίες στην Αθήνα με θύματα έναν μεγαλοδικηγόρο και έναν καθηγητή, κοινό στοιχείο των οποίων είναι τα τραπουλόχαρτα που έχουν βρεθεί πάνω στα πτώματά τους.

Pierre Christin 

Όργουελ 

Μίνωας

Η περιπετειώδης και ασυνήθιστη ζωή μίας από τις πιο σημαντικές και πολυσχιδείς προσωπικότητες του 20ού αιώνα, που ήταν πάντοτε μπροστά από την εποχή της. Φοιτητής, αστυνομικός, στρατιώτης στον ισπανικό εμφύλιο, δημοσιογράφος και συγγραφέας του 1984, ο Τζορτζ Όργουελ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους οραματιστές.


Μαφρα (Φραγκούλης Μανώκης) 

Περισσότερη επανάσταση... σε λίγο

Οσελότος

Τρεις ιστορίες με θέμα μια επανάσταση που όλοι λαχταρούν, αλλά δεν γίνεται ποτέ, με πρωταγωνιστές έναν αναρχικό, έναν συνταξιούχο και τη νοικοκυρά γυναίκα του και, τέλος, τον ίδιο τον διάβολο.

Θανάσης Καραμπάλιος 

1800 – Χακί 

Jemma Press

Το τέταρτο βιβλίο του 1800 βρίσκει τον Δήμο μαζί με τον γιο του στην Αγία Μαύρα, ενώ μια συνάντηση μπορεί να αποβεί θανάσιμη τη στιγμή που η υπόλοιπη οικογένεια βρίσκεται σε δυσχερή θέση, όταν το ασκέρι του Βελή Πασά προελαύνει σε βοήθεια του Αλή.

Russel Punter 

Η Οδύσσεια σε κόμικς 

Ψυχογιός

Ο Οδυσσέας επιστρέφει από την Τροία στην Ιθάκη και όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται στη συνέχεια του θρυλικού έπους του Ομήρου, που εδώ μεταμορφώνεται σε ένα ελκυστικό κόμικ για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Juan Diaz-Canales 

Blacksad (επίτομο) 

Μικρός Ήρως

Εν αναμονή των νέων ιστοριών του γατίσιου ντετέκτιβ John Blacksad, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στη Γαλλία, εδώ μαζεύονται οι πέντε τόμοι της νουάρ σειράς που κυκλοφόρησαν από το 2000 έως το 2013, σε μια ειδική έκδοση για τους φαν και όσους θέλουν να ξεκινήσουν τη σειρά.

Joe Kubert 

Φαξ από το Σαραγέβο – Μια ιστορία επιβίωσης 

Μικρός Ήρως

Το πολυβραβευμένο αυτό κόμικ είναι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία που συνέβη το 1992, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Σαράγεβο της Βοσνίας. Ο Έρβιν Ρουστεμάτζικ, ένας διεθνής επιχειρηματίας, και η οικογένειά του παγιδεύτηκαν σε μια πόλη υπό πολιορκία και έζησαν από κοντά μία από τις χειρότερες γενοκτονίες των τελευταίων δεκαετιών, με μόνο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο μια μηχανή φαξ.

Κυριάκος Αθανασιάδης - Νικόλας Κούρτης

Berlin 

Jemma Press

Ένας αποτυχημένος ιδιωτικός ντεντέκτιβ ζει και εργάζεται στην Μπερλίν, μια πόλη όπου οι ζωντανοί συμβιώνουν με τους απέθαντους. Όταν δέχεται να αναλάβει μια υπόθεση κλοπής, μπλέκεται σε κάτι περισσότερο τρομακτικό και αιματηρό απ' ό,τι υπολόγιζε.

Luis Scafati 

Franz Kafka - Η Μεταμόρφωση 

Οξύ

Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα διηγήματα του φανταστικού μεταφέρεται σε κόμικ με εικόνες που έχει φιλοτεχνήσει ο σπουδαίος Αργεντινός σχεδιαστής Luis Scafati και οι εφιάλτες του Φραντς Κάφκα παίρνουν μια νέα, διαφορετική μορφή.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ