12 νέα βιβλία που θα αγαπήσουν τα παιδιά σας

12 νέα βιβλία που θα αγαπήσουν τα παιδιά σας Facebook Twitter
«Η Μυρτώ και το Βουνό» (εκδόσεις Ψυχογιός)
0



AΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ έρχεται το πολυβραβευμένο «Δέκα κάλτσες (τέσσερις δεξιές και έξι αριστερές) σε απίστευτες περιπέτειες» (εκδόσεις Πατάκη), για να λύσει το αιώνιο ερώτημα πού πηγαίνουν οι χαμένες κάλτσες: από μια τρύπα κάτω απ' το πλυντήριο το σκάνε και γίνονται από ντετέκτιβ μέχρι σταρ του σινεμά.

«Η παράξενη διαθήκη του Ιερόθεου Νιαρ» (εκδόσεις Ίκαρος), με πρωταγωνιστή τον Ματθαίο Γατιάδη, έναν γάτο ντετέκτιβ, εγκαινιάζει τη νέα σειρά παιδικών βιβλίων της Ειρήνης Μητροπούλου σε εικονογράφηση του ταλαντούχου Πέτρου Χριστούλια, ενώ στον «Ρυθμό της βροχής» (εκδόσεις Ίκαρος) συναντάμε τις πραγματικά μαγευτικές και ονειρώδεις εικονογραφήσεις του Grahame Baker-Smith (βραβευμένου με Greenaway Medal) για τον αέναο κύκλο του νερού και τις δυνάμεις της φύσης που στηρίζουν και προστατεύουν τη ζωή στον πλανήτη.


Την αγάπη και την ισότητα ανεξαρτήτως φύλου και κοινωνικών προκαταλήψεων αναδεικνύει το πνευματώδες «Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), στο οποίο δυο χαριτωμένα ερμαφρόδιτα σκουληκάκια ερωτεύονται και αποφασίζουν να παντρευτούν. Την εικονογράφηση έχει αναλάβει ο δημιουργός της επιτυχημένης σειράς «Μικρός Έλιοτ», Μάικ Κουράτο.


Πολύ πριν από τον« Δον Κιχώτη», πάμε πίσω στον χρόνο και συναντάμε τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες παιδί, καθώς ο Βασίλης Σελιμάς εικονογραφεί τις «Απίθανες περιπέτειες του κυρίου Θερβάντες» (εκδόσεις Πατάκη), όπως τις φαντάστηκε η Ελένη Κατσαμά.


Στην Ήβη δεν αρέσουν απλώς τα ζώα. Μπορεί να ακούει τις σκέψεις τους. O Βρετανός συγγραφέας και ακτιβιστής για θέματα ψυχικής υγείας, Ματ Χέιγκ, γράφει το «Χάρισμα της Ήβης» (εκδόσεις Πατάκη), μια συγκινητική περιπέτεια για τον μαγικό κόσμο των ζώων, το θάρρος τού να είσαι ο εαυτός σου και τις δυσκολίες της ζωής. Την ιστορία συνοδεύουν πανέμορφες, λεπτομερείς εικόνες από την καταξιωμένη Έμιλι Γκράβετ.


Οι δημιουργοί του αγαπημένου «Γκρούφαλο» αφηγούνται την ιστορία ενός ατημέλητου γίγαντα που αποφασίζει να γίνει κομψός και καλοντυμένος. Ο «Ομορφότερος γίγαντας στην πόλη» (εκδόσεις Πατάκη), όμως, θα χρειαστεί να βοηθήσει τους φίλους του και να αποχωριστεί τα καινούργια του ρούχα.


Η μουσική συντάκτρια μέσων όπως το BBC και το ΝΜΕ, Kim Hillyard, γράφει το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο «Η Μυρτώ και το Βουνό» (εκδόσεις Ψυχογιός) και πρωταγωνίστρια μια μικρή μύγα που έχει μεγάλα σχέδια, εμπνέοντας μικρούς και μεγάλους να μη δειλιάζουν μπροστά στις προκλήσεις.


Από τη Φρίντα Κάλο μέχρι την Τζ.Κ. Ρόουλινγκ και τη Βαλεντίνα Τερεσκόβα, την πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που ταξίδεψε στο Διάστημα, το «Κάποτε... 10 υπέροχες γυναίκες» (εκδόσεις Διόπτρα) αφηγείται τις ξεχωριστές ιστορίες 10 γυναικών που έζησαν σε διαφορετικές εποχές, αλλά μας εμπνέουν μέχρι σήμερα.

«Το αγόρι που μεγάλωνε δράκους» (Μεταίχμιο) είναι μια ζεστή ιστορία με πολλές αστείες στιγμές που ισορροπεί όμορφα μεταξύ μαγείας και ρεαλισμού. Θα συναντήσεις, μαζί με τον Τόμας, δράκους με χοντρά λέπια που «λάμπουν όπως οι αχτίδες του ήλιου πάνω στη θάλασσα», αλλά και... εύφλεκτα περιττώματα. Το βιβλίο καταφέρνει να θίξει με έμμεσο τρόπο θέματα όπως η διαφορετικότητα, ο σχολικός εκφοβισμός, η οικολογική συνείδηση και οι οικογενειακοί δεσμοί.

Με εφευρετική και έξυπνη εικονογράφηση το «Μπορώ να το κρατήσω;» (Μεταίχμιο) λέει σε παιδιά από 4 ετών μια ιστορία που ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση και τα προτρέπει να σκεφτούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των μικρών ζώων και των κατοικίδιων δίπλα στις δικές τους.


Τέλος, μετά τη «Μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν», που βρέθηκε στην κορυφή της λίστας Best Sellers των «New York Times», έρχεται στα ελληνικά και η «Μέρα που τα κραγιόνια γύρισαν σπίτι» (εκδόσεις Ίκαρος), απολαυστική, γεμάτη χιούμορ και χρώμα.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Θεσσαλονίκη πριν

Βιβλίο / «ΣΑΛΟΝΙΚΗ»: Ένα σπουδαίο βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη

Το πρωτότυπο βιβλίο του Γιάννη Καρλόπουλου παρουσιάζει μέσα από 333 καρτ ποστάλ του εικοστού αιώνα –αποτυπώματα επικοινωνίας– την εξέλιξη της φωτογραφίας και της τυπογραφίας από το 1912 μέχρι τα τέλη των ’80s.
M. HULOT
Η επαναστατική φιλοσοφία του Διογένη, του αυθεντικού Κυνικού

Βιβλίο / Η επαναστατική φιλοσοφία του Διογένη, του αυθεντικού Κυνικού

Μια νέα βιογραφία αναζητεί τα ίχνη του Έλληνα φιλοσόφου: κάτι ανάμεσα σε άστεγο και αλήτη, δηλητηριώδη κωμικό και performance artist, επιδείκνυε την περιφρόνησή του για τις συμβάσεις της αστικής τάξης της αρχαίας Αθήνας.
THE LIFO TEAM
Η πρώτη αγάπη: Ένας τόπος όπου ζεις πραγματικά

Βιβλίο / Αρρώστια είναι ν’ αγαπάς, αρρώστια που σε λιώνει*

«Ανοίξτε, ουρανοί»: Το queer μυθιστόρημα ενηλικίωσης του Βρετανοϊρλανδού ποιητή Σον Χιούιτ αποτελεί το εντυπωσιακό ντεμπούτο του στην πεζογραφία, προσφέροντας μια πιστή, ποιητική και βαθιά συγκινητική απεικόνιση του πρώτου έρωτα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Βιβλίο / Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Μια συζήτηση με τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου Νικολαΐδου για την ταινία που αδικήθηκε στην εποχή της, αλλά σήμερα προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, και για την «επιστροφή» της μέσα από ένα βιβλίο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ντόμινικ Αμερένα: «Έκανα το πειραματόζωο σε ιατρικές δοκιμές για να έχω χρόνο να γράφω ελεύθερα»

Βιβλίο / Ντόμινικ Αμερένα: «Έκανα το πειραματόζωο σε ιατρικές δοκιμές για να έχω χρόνο να γράφω ελεύθερα»

Το πρώτο βιβλίο του Αυστραλού συγγραφέα Ντόμινικ Αμερένα, με τίτλο «Τα θέλω όλα», που πήρε διθυραμβικές κριτικές, κυκλοφορεί στα ελληνικά. Βασικό του θέμα είναι πόσο μπορείς να προσποιηθείς ότι είσαι κάποιος άλλος για να καταφέρεις τους στόχους σου.
M. HULOT
ΕΠΕΞ Μπορούμε να αγαπήσουμε ξανά την Πανεπιστημίου;

Βιβλίο / Μπορούμε να αγαπήσουμε ξανά την Πανεπιστημίου;

«Ένας δρόμος που μοιάζει με κοίτη ποταμού και παρασύρει τους πάντες χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις», όπως γράφουν οι συγγραφείς του βιβλίου «Οδός Πανεπιστημίου (19ος-20ός αιώνας) - Ιστορία και ιστορίες», Θανάσης Γιοχάλας και Ζωή Βαΐου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Βιβλίο / Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Ο σπουδαίος σκηνογράφος συγκέντρωσε την πολύτιμη σαραντάχρονη εμπειρία του σε ένα δίτομο λεξικό για τη σκηνογραφία, αναδεικνύοντάς την ως αυτόνομη τέχνη και καταγράφοντας την εξέλιξή της στο ελληνικό θέατρο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μ. Αναγνωστάκης «Η χαμηλή φωνή»

Το πίσω ράφι / Μανόλης Αναγνωστάκης: «Τι μένει λοιπόν από τον ποιητή, αν μένει τίποτα;»

Τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη της δημοσίευση, η προσωπική ανθολογία του Μανόλη Αναγνωστάκη «Χαμηλή Φωνή» παρουσιάζεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, υπενθυμίζοντας τους θεωρούμενους ήσσονες ποιητές μας, όσους έμειναν έξω από κάθε μορφής υψηλή ποίηση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το παρασκήνιο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά και άλλες ιστορίες…

Βιβλίο / Το παρασκήνιο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά και άλλες ιστορίες

Προδημοσίευση από τα «Αδημοσίευτα», το νέο βιβλίο του Νίκου Χασαπόπουλου, όπου ο έμπειρος πολιτικός συντάκτης αποκαλύπτει ιστορίες και παρασκήνια που διαμόρφωσαν την πολιτική ζωή της χώρας.
THE LIFO TEAM
Δημήτρης Καράμπελας: «Σήμερα κανείς δεν πιστεύει στην αλληγορία»

Βιβλίο / Δημήτρης Καράμπελας: «Σήμερα κανείς δεν πιστεύει στην αλληγορία»

Ένας από τους ελάχιστους διανοούμενους στη χώρα, που υπήρξε προνομιακός συνομιλητής του Παπαγιώργη και του Λορεντζάτου. Το τελευταίο του βιβλίο «Το πνεύμα και το τέρας» συνιστά μια ανανέωση του δοκιμιακού λόγου στην Ελλάδα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Για τον Ομάρ Καγιάμ

Ποίηση / «Πίνε, και μη θαρρείς κουτέ, και συ πως είσαι κάτι»: Τα Ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1131 ο μεγάλος Ιρανός ποιητής που έγραψε αριστουργηματικά ποιήματα για τη ματαιότητα των πραγμάτων, τη μεγαλοσύνη της στιγμής και το νόμο του εφήμερου.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΤΑΜΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Το πίσω ράφι/ Μαρία Πάουελ «Δεσμά αίματος»

Το πίσω ράφι / «Η ευλογία αλλά και η κατάρα που είναι η οικογένεια»

Η Μαρία Πάουελ, με τη νουβέλα της «Δεσμά αίματος», ζωντάνεψε μια βυθισμένη στη μοναξιά και κυριευμένη από πάθος γυναίκα χωρίς να μαρτυρήσει ούτε ένα από τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά, κι εξερεύνησε ένα θέμα που ίσως δεν θα πάψει ποτέ να μας ταλανίζει, την οικογένεια.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ