Η Αθήνα που έρχεται: Τα νέα μεγάλα projects στην πόλη

Η Αθήνα που έρχεται: Τα νέα μεγάλα projects στην πόλη Facebook Twitter
Η ανακαινισμένη Πινακοθήκη έχει μπει στο τελικό στάδιο και οι εργασίες επέκτασης και αποκατάστασης του εμβληματικού κτιρίου ολοκληρώνονται, ώστε να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια στις 25 Μαρτίου.
0

Νέα Εθνική Πινακοθήκη

Η Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί το θησαυροφυλάκιο της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μετά από πολυάριθμα γραφειοκρατικά εμπόδια, δυσλειτουργίες, χρονικές καθυστερήσεις και οικονομικές επιβαρύνσεις, η ανακαινισμένη Πινακοθήκη έχει μπει στο τελικό στάδιο και οι εργασίες επέκτασης και αποκατάστασης του εμβληματικού κτιρίου ολοκληρώνονται, ώστε να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια στις 25 Μαρτίου, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των ξύλινων επενδύσεων και κατασκευών και έχουν τοποθετηθεί τα ξύλινα δάπεδα. Επίσης, ολοκληρώνονται οι ψευδοροφές και ο φωτισμός και στο φουαγέ κατασκευάζεται το βεστιάριο, όπως και ο ψηφιακός εξοπλισμός. Την ίδια στιγμή, τοποθετούνται τα καθίσματα στο αμφιθέατρο, το οποίο είναι πλήρως έτοιμο σε ό,τι αφορά τα τεχνολογικά μέσα, και στον τρίτο όροφο είναι έτοιμος ο χώρος του καφέ, καθώς και του κεντρικού πωλητηρίου, όπου αναμένεται να τοποθετηθούν οι προθήκες και η επίπλωση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ, όπως γνωρίζουμε, στην αίθουσα υποδοχής θα δεσπόζει η μνημειακή «Λαϊκή Αγορά» του Παναγιώτη Τέτση. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν έργα που θα εκτεθούν πρώτη φορά, ενώ ενδεικτικά θα φιλοξενηθούν έργα σπουδαίων ζωγράφων, όπως ο Τσαρούχης, ο Λύτρας, ο Γύζης και ο Ιακωβίδης. Αναμφίβολα, η ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη θα μετατραπεί σε έναν σύγχρονο, ελκυστικό χώρο τέχνης και θα προσθέσει μια νέα ψηφίδα πολιτισμού στη μακρόχρονη ιστορία της πόλης.

Hellenic Vibes Smart Hotel

Η Αθήνα που έρχεται: Τα νέα μεγάλα projects στην πόλη Facebook Twitter
Το ηλεκτρονικό check-in είναι μία υπηρεσία με την οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να λαμβάνει αυτόματα το ηλεκτρονικό κλειδί και να έχει πρόσβαση στο δωμάτιό του δίχως να επισκεφτεί τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου.

Το νέο έξυπνο ξενοδοχείο Hellenic Vibes Smart Hotel, 5 αστέρων και δυναμικότητας 35 δωματίων, αποκαλύπτεται πίσω από μια εντυπωσιακή νεοκλασική πρόσοψη του δέκατου ένατου αιώνα μόλις μερικά βήματα από το Μοναστηράκι και την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Δίνει τη δυνατότητα σε έναν σύγχρονο ταξιδιώτη που θέλει να επισκεφτεί την Αθήνα να διαχειριστεί όλες τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου και τις ανέσεις του δωματίου από την ειδική εφαρμογή που θα κατεβάσει στο κινητό του.

Το ηλεκτρονικό check-in είναι μία υπηρεσία με την οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να λαμβάνει αυτόματα το ηλεκτρονικό κλειδί και να έχει πρόσβαση στο δωμάτιό του δίχως να επισκεφτεί τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου. Μέσω της εφαρμογής θα μπορεί όχι μόνο να ψυχαγωγηθεί αλλά και να είναι συνδεδεμένος σε πραγματικό χρόνο με τον παλμό της Αθήνας, γνωρίζοντας ό,τι συμβαίνει εκεί και ζώντας μια πλούσια ταξιδιωτική εμπειρία δραστηριοτήτων.


Το Hellenic Vibes Smart Hotel θα ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές της άνοιξης και συγκεκριμένα την 1η Μαρτίου.

Ανασχεδιασμός και αποκατάσταση του ξενοδοχείου 5* «Εσπέρια»

Η Αθήνα που έρχεται: Τα νέα μεγάλα projects στην πόλη Facebook Twitter
Στόχος είναι το ξενοδοχείο να λειτουργήσει ξανά κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Το ξενοδοχείο «Εσπέρια» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του κέντρου της Αθήνας, του οποίου η αποκατάσταση κρίθηκε απαραίτητη, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας του το 2010. Καθώς η περιοχή στην οποία βρίσκεται αποτελεί έναν από τους κομβικούς άξονες του κέντρου, με κτίρια ιδιαίτερου κάλλους και αρχιτεκτονικής, η νέα όψη του κτιρίου εντάσσεται αρμονικά στον πολεοδομικό ιστό.


Ο ισραηλινός ξενοδοχειακός όμιλος Fattal έχει αναλάβει τη μίσθωση του κλειστού ξενοδοχείου, ενώ, σύμφωνα με την πρόταση του γραφείου που κέρδισε τον διαγωνισμό, του Tsolakis Architects, επιδιώκεται η αποκατάσταση της ενοποίησης της όψης και της πρόθεσης που υπήρχε στα αρχικά σχέδια του κτιρίου. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της υφιστάμενης όψης, δηλαδή τον κάναβο των εξωστών και την ενοποίηση των δωμάτων μέσω οριζόντιων στοιχείων, προτείνεται η δημιουργία ενός «φίλτρου», το οποίο αναδεικνύει τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου.

Ο σχεδιασμός του ξενοδοχείου στοχεύει τόσο στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών που θα διαμένουν στα δωμάτια όσο και στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη φιλοξενία εκδηλώσεων και κάθε είδους και μεγέθους συναθροίσεων. Στην ίδια κατεύθυνση στοχεύει και η χωροθέτηση του βασικού εστιατορίου στον 9ο όροφο, όπου υπάρχει απρόσκοπτη θέα προς τη δυτική πλευρά της πόλης και την Ακρόπολη, ενώ στο δώμα δημιουργείται ένας μικρός χώρος εστίασης, δίπλα στην πισίνα. Στόχος είναι το ξενοδοχείο να λειτουργήσει ξανά κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021.

ΝΕΟΝ

Η Αθήνα που έρχεται: Τα νέα μεγάλα projects στην πόλη Facebook Twitter
Το πρώην Καπνεργοστάσιο αναμορφώνεται με χρηματοδότηση του ΝΕΟΝ και δημιουργείται ένας νέος, εμβληματικός χώρος πολιτισμού

Η Βουλή των Ελλήνων και ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ συνεργάζονται για την υλοποίηση του Πολιτιστικού Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης 2021, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής επί της οδού Λένορμαν 218, κατά το διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2021.


Ο ιστορικός χώρος του Καπνεργοστασίου, ως σύμβολο της εκβιομηχάνισης και προόδου της χώρας, αναδεικνύεται σε σύγχρονο πολιτιστικό πυρήνα και αποτελεί την ιδανική «σκηνή» για την ανάπτυξη των νέων καλλιτεχνικών ιδεών με σημεία αναφοράς τα ιστορικά ορόσημα, τις κοινωνικές αλλαγές, την αντίληψη περί ελευθερίας και τα νέα δεδομένα για την ανθρωπότητα σε έναν κόσμο ευμετάβλητο εξαιτίας των σύγχρονων προκλήσεων και παγκόσμιων απειλών.


Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων ο χώρος του Καπνεργοστασίου αναμορφώνεται με χρηματοδότηση του ΝΕΟΝ και δημιουργείται ένας νέος, πολλά υποσχόμενος και εμβληματικός χώρος πολιτισμού, μεγάλης αισθητικής και λειτουργικής αξίας.
Ειδικότερα, εκτός από γενικές οικοδομικές εργασίες καθαριότητας, αποξήλωσης σαθρών στοιχείων, επισκευής, ανακαίνισης και βαφής, το σύνολο των παραπάνω χώρων εξοπλίζεται με σύγχρονες υποδομές.

Υλοποιείται επέκταση της εγκατάστασης του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, ενίσχυση του δικτύου πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, εγκατάσταση κατάλληλου εκθεσιακού τύπου φωτισμού, ολοκληρωμένου δικτύου WiFi για το κοινό και τους επισκέπτες, βελτίωση του κλιματισμού, επέκταση του συστήματος ασφαλείας, ενώ συμπληρώνεται η προσβασιμότητα σε περισσότερους χώρους για άτομα με αναπηρία. Παράλληλα, επισκευάζονται πλήρως οι τουαλέτες για τους επισκέπτες και ενεργοποιούνται βοηθητικοί χώροι υποδοχής και προσωπικού. Το σύνολο του παραπάνω εξοπλισμού θα παραμείνει ως δωρεά στο κτίριο.


Το κόστος της αναβάθμισης θα ανέλθει σε περίπου 1 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον ΝΕΟΝ και τον ιδρυτή του Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης 2021, ο αναμορφωμένος χώρος του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου – Βιβλιοθήκης και Τυπογραφείου της Βουλής θα αναδειχθεί σε όλη του την αίγλη σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό και κοινωνικό χώρο, ανοιχτό σε όλους, που θα αποτελέσει ένα δυναμικό κέντρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών.


Κατά το διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2021 θα φιλοξενήσει την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Πύλη / Portals», σε διοργάνωση του ΝΕΟΝ και επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, διευθύντριας του ΝΕΟΝ, και της Madeleine Grynsztejn, της Pritzker Director του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγου. Με εφαλτήριο το επετειακό έτος 2021, η έκθεση θα αναπτύξει μηνύματα, ιδέες και προβληματισμούς γύρω από την εκάστοτε νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μέσα από την επανάσταση και την ανατροπή. Συνολικά 40 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους και νέες αναθέσεις έργων, θα εξερευνήσουν αυτήν τη διαφορετική πραγματικότητα μέσα από θέματα όπως η κίνηση, το κοινό βίωμα, η σύνδεση, το σπίτι.

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας

Η Αθήνα που έρχεται: Τα νέα μεγάλα projects στην πόλη Facebook Twitter
Σκοπός του είναι να αναβιώσει την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο, ξεκινώντας από την κοιτίδα των Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα και φτάνοντας έως τις σύγχρονες διοργανώσεις.

Το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας κατασκευάστηκε εντός του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης του ΑΘΗΝΑ 2004, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το εμπορικό κέντρο Golden Hall, στο ύψος του Ολυμπιακού Σταδίου. Καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια έκτασης 3.750 τ.μ. και σκοπός του είναι να αναβιώσει την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο, ξεκινώντας από την κοιτίδα των Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα και φτάνοντας έως τις σύγχρονες διοργανώσεις, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα σπάνια εκθέματα και πλούσιο διαδραστικό οπτικοακουστικό υλικό.

Η μόνιμη έκθεση θα εκτείνεται σε έναν χώρο 1.800 τ.μ., ενώ υπάρχει επιπλέον χώρος περιοδικών εκθέσεων, εκδηλώσεων, καφέ-εστιατόριο και πωλητήριο. Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έχει ως σκοπό να μεταλαμπαδεύσει τη φιλοσοφία του ολυμπισμού και να αναδείξει τη μοναδική συμβολή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του ολυμπιακού κινήματος μέσα από σημαντικές ιστορικές στάσεις, καθιστώντας την Αθήνα ολυμπιακή πρωτεύουσα. Πλέον, με την επίτευξη της συνένωσης του Μουσείου με το ΟΑΚΑ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εκείνες που θα αναδείξουν το σύνολο του ολυμπιακού πόλου, όπως έχει γίνει και σε άλλες ολυμπιακές πρωτεύουσες διεθνώς.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ