Η γυναίκα που «υποκίνησε τις διαμαρτυρίες» στην Αγία Παρασκευή μιλά στη LIFO

Η γυναίκα που «υποκίνησε τις διαμαρτυρίες» στην Αγία Παρασκευή μιλά στη LIFO Facebook Twitter
Η Μελίνα Αλεφαντή και το δημοτικό σχήμα που εκπροσωπεί υπερασπίζονταν ανέκαθεν την ύπαρξη ελεύθερων δημόσιων χώρων και αυτό έκανε και τις μέρες αυτές, χωρίς όμως να υπερασπίζεται και το «δικαίωμα στον συνωστισμό», που θα έθετε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
0

Τις τελευταίες μέρες η πλατεία του Αγίου Ιωάννη στον δήμο της Αγίας Παρασκευής βρέθηκε στη δημοσιότητα μετά την προσπάθεια του δημάρχου να την εκκενώσει «προς αποφυγή συνωστισμού» και τις διαμαρτυρίες πολιτών ενάντια στην απόφαση της εκκένωσης της πλατείας και την παρέμβαση των ΜΑΤ. Η δημοτική αρχή και πολλά μέσα επιχείρησαν να χρεώσουν υποκίνηση των εντάσεων αλλά και κοινωνική ανευθυνότητα απέναντι στην πανδημία σε μια νέα γυναίκα.

 

Η Μελίνα Αλεφαντή, χημικός, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Φυσάει Κόντρα», στην Αγία Παρασκευή, παρουσιάστηκε ως η «νεαρή επαναστάτρια που υποκίνησε διαμαρτυρίες» κατά των συστάσεων για την προφύλαξη από την πανδημία ή ως η διοργανώτρια «υπαίθριων πάρτι που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Αν διαβάσει, όμως, κανείς προσεκτικά τα δημοσιεύματα, δεν θα βρει το παραμικρό που να τεκμηριώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Γιατί η Μελίνα Αλεφαντή διαμαρτυρήθηκε για την εκκένωση της πλατείας και τα ΜΑΤ και όχι για τα μέτρα κατά της πανδημίας –που ζητάει περισσότερα–, ούτε διοργάνωσε κανένα πάρτι εκεί.

Η Μελίνα Αλεφαντή και το δημοτικό σχήμα που εκπροσωπεί υπερασπίζονταν ανέκαθεν την ύπαρξη ελεύθερων δημόσιων χώρων και αυτό έκανε και τις μέρες αυτές, χωρίς όμως να υπερασπίζεται και το «δικαίωμα στον συνωστισμό» που θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Όταν ενημερώθηκε για την παρουσία των ΜΑΤ στην πλατεία, πήγε εκεί για να εκφράσει την αντίθεσή της στα μέτρα καταστολής και όχι στην προφύλαξη από την πανδημία, όπως εξηγεί και στη σημερινή συνέντευξη που κάναμε μαζί της, καθώς στην υπόθεση αυτή κυριάρχησε το αφήγημα της μίας πλευράς, χωρίς να έχει ακουστεί καθόλου η δική της φωνή.

Εμείς, ως δημοτικό σχήμα, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας αντιληφθήκαμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και πρώτοι πιέσαμε για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα η δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος, από την άλλη, είναι εκείνος που βρέθηκε σε εκκλησία να μεταλαμβάνει και να κάνει ανεύθυνες δηλώσεις που αφήνουν να εννοηθεί ότι με τη θεία κοινωνία δεν κολλάει ο κορωνοϊός

— Μετά τη λήξη του lockdown είδαμε να συγκεντρώνεται κόσμος σε πολλές πλατείες. Γιατί ειδικά στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη, στον δήμο της Αγίας Παρασκευής, υπήρχε αυτή η αντιμετώπιση –μέχρι και ΜΑΤ πήγαν– και ποια είναι η δική σας σχέση με όλο αυτό που έγινε; Ο δήμαρχος σας παρουσίασε περίπου ως διοργανώτρια συγκεντρώσεων εκεί, που άλλοτε παρουσιάζονταν ως πάρτι και άλλοτε ως διαμαρτυρίες ενάντια στα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Αρχικά, να σας πω ότι εγώ ούτε τη Δευτέρα ούτε την Τρίτη παρευρισκόμουν στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη και ενημερώθηκα αργά το βράδυ της Τρίτης από τα ΜΜΕ και από άλλους κατοίκους, που βρίσκονταν εκεί, ότι έχουν έρθει ΜΑΤ και ότι επιτέθηκαν και έριξαν δακρυγόνα σε όσους ήταν εκεί με αφορμή το γεγονός πως ενδεχομένως να μην τηρούνταν επαρκώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

— Γινόταν πράγματι πάρτι, όπως έλεγαν στην αρχή;

Απ' όσο γνωρίζω από πολλούς κατοίκους που ήταν εκεί δεν γινόταν κανένα πάρτι. Ήταν απλώς παρέες που κάθονταν ξεχωριστά, κάτι που ο νόμος δεν απαγορεύει. Η συγκεκριμένη πλατεία είναι δημοφιλής στους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής και των γειτονικών περιοχών, ιδιαίτερα σε μαθητές. Όσοι γνωρίζουν έστω και ελάχιστα την περιοχή καταλαβαίνουν ότι είναι εξωπραγματικό να μιλάει ο δήμαρχος για πάρτι οργανωμένο από εμπόρους ναρκωτικών.

— Είχαν δεχτεί πριν οι αστυνομικοί επιθέσεις, όπως ισχυρίζονται κάποιοι ;

Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο και από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ δεν φάνηκε αυτό. Εκείνο που είδα σε βίντεο και μου μετέφεραν είναι ότι διμοιρίες ΜΑΤ ήρθαν στην πλατεία και έδιωξαν τον κόσμο με χρήση δακρυγόνων και κυνηγητό. Πίσω από τα ΜΑΤ, μάλιστα, παρίστατο και ο δήμαρχος, που επικροτούσε την επιχείρηση αυτή!

— Δεν ήταν ο δήμαρχος που κάλεσε τα ΜΑΤ;

Να πω την αλήθεια, με έχει μπερδέψει με τις δηλώσεις του. Στην αρχή υπερηφανευόταν ότι εκείνος τους φώναξε. Όταν, βέβαια, γινόταν η επιχείρηση, έκανε τον ανήξερο. Σίγουρα, πάντως, με την επιστολή του στον υπουργό Χρυσοχοΐδη και με τις ανεύθυνες δηλώσεις του συνετέλεσε σε αυτή την εξέλιξη. Οι δηλώσεις του πλήττουν και τον εμπορικό κόσμο της πόλης.

— Υπήρχε πράγματι τέτοιος συνωστισμός που έβαζε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία κατά τη γνώμη σας;

Από φωτογραφίες που είδα πράγματι υπήρχε πολύς κόσμος τη Δευτέρα και την Τρίτη και ενδεχομένως να μην τηρούνταν πλήρως οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Είναι κάτι που συνέβη αυτές τις μέρες και σε άλλες πλατείες της χώρας. Γι' αυτό και πρότεινα στον δήμαρχο να μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ώστε να κρίνει και το ίδιο την κατάσταση, να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους και να μοιράσει ακόμα και μέσα αυτοπροστασίας. Εμείς, ως δημοτικό σχήμα, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας αντιληφθήκαμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και πρώτοι πιέσαμε για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα η δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος, από την άλλη, είναι εκείνος που βρέθηκε σε εκκλησία να μεταλαμβάνει και να κάνει ανεύθυνες δηλώσεις που αφήνουν να εννοηθεί ότι με τη θεία κοινωνία δεν κολλάει ο κορωνοϊός.

Η γυναίκα που «υποκίνησε τις διαμαρτυρίες» στην Αγία Παρασκευή μιλά στη LIFO Facebook Twitter
Xαρακτηριστικό είναι ότι και στην κάτω πλατεία της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται λίγο πιο μακριά, συγκεντρώνεται πολλαπλάσιος κόσμος, ακόμα και πριν από την άρση των μέτρων. Η πάνω πλατεία εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί μήλον της έριδος. Φωτό: Eurokinissi

— Σε πολλές άλλες πλατείες έγιναν τα ίδια και συνεχίζουν να γίνονται καθημερινά. Γιατί μόνο αυτήν έκλεισαν;

Πράγματι. Χαρακτηριστικό είναι ότι και στην κάτω πλατεία της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται λίγο πιο μακριά, συγκεντρώνεται πολλαπλάσιος κόσμος, ακόμα και πριν από την άρση των μέτρων. Η πάνω πλατεία εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί μήλον της έριδος.

— Τι εννοείτε; Για ποιον λόγο;

Για τη στοχοποίησή της δύο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν. Η μία αφορά την εμπορευματοποίησή της, καθώς είναι γνωστή η πρόθεση της δημοτικής αρχής για τραπεζοκαθίσματα και πάρκινγκ. Η άλλη αφορά το ότι ο δήμαρχος φαίνεται να έχει τη διάθεση να καλλιεργήσει ένα συντηρητικό κλίμα που να προωθεί την καταστολή στη νεολαία. Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να βγαίνει σε πλατείες και πάρκα.

— Δεν συμφωνείτε όμως ότι ο συνωστισμός, όσο διαρκεί η πανδημία, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία;

Φυσικά. Όπως σας είπα, είμαστε από τους πρώτους που πιέσαμε τη δημοτική αρχή να πάρει μέτρα προστασίας. Ο κόσμος, όμως, έχει ανάγκη να ξεσκάσει. Αν αυτοί οι χώροι γεμίζουν, σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερους ελεύθερους και ανοιχτούς χώρους, όχι λιγότερους, ώστε ο κόσμος να μπορεί να τους επισκέπτεται με ασφάλεια. Συγκεκριμένα, έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να ανοίξουν κι άλλοι δημόσιοι χώροι για τον κόσμο, όπως ο προαύλιος χώρος της Βίλας Ιόλα.

— Η δική σας αντίδραση στην αστυνομική επέμβαση ποια ήταν;

Στην αρχή, σοκαρίστηκα. Δεν πίστευα ποτέ ότι στην πλατεία όπου μεγάλωσα και έπαιζα από παιδί θα εισέβαλαν ΜΑΤ. Με το που πληροφορήθηκα τα γεγονότα, το ίδιο βράδυ έστειλα ένα e-mail σε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου διαμαρτυρόμενη ότι η επίθεση των ΜΑΤ δεν μπορεί να θεωρείται ο ενδεδειγμένος τρόπος για να εμπεδώσει η νεολαία της πόλης μας την ανάγκη τήρησης μέτρων αποστασιοποίησης. Παράλληλα, έθεσα ερωτήσεις στον δήμαρχο σχετικά με το αν με πρόσχημα τον κορωνοϊό επιχειρείται και η εμπορευματοποίηση της πλατείας και η καθιέρωση ενός αυταρχικού δόγματος καταστολής. Φυσικά, δεν έλαβα καμία απάντηση επ' αυτών.

— Ο δήμαρχος μίλησε και για διακίνηση ναρκωτικών στην πλατεία.

Ο δήμαρχος έχει τεθεί επικεφαλής μιας ιδιότυπης καμπάνιας δυσφήμισης της πόλης μας και της περιοχής του Αϊ-Γιάννη. Η εικόνα του «άντρου εγκληματικότητας» και της «πιάτσας ναρκωτικών» που παρουσιάζει και προωθούν τα ΜΜΕ απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα μίας εκ των πιο πυκνοκατοικημένων και με υψηλό βιοτικό επίπεδο γειτονιών. Ως ένας από τους λίγους δημόσιους χώρους της πόλης, η πλατεία αποτελεί τον βασικό πόλο προσέλκυσης της νεολαίας. Σε κάθε περίπτωση, η λύση σε υπαρκτά ή υπερδιογκωμένα προβλήματα της κοινωνίας δεν είναι ποτέ ο αυταρχισμός και η καταπάτηση του δημόσιου χώρου.

— Υπάρχει, ωστόσο, θέμα διακίνησης ναρκωτικών στην πλατεία; Ποια είναι η δική σας θέση πάνω σε αυτό;

Τόσο εγώ, όσο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είμαστε κατά των ναρκωτικών. Μου φαίνεται λίγο αστείο να πρέπει να λέω το προφανές. Είδα και βίντεο συγκεκριμένου δημοσιογράφου που αφήνει να εννοηθεί ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλύπτει τους ναρκέμπορους, γι' αυτό πάει στην πλατεία. Να δω, πραγματικά, τι άλλο θα πουν! Σε λίγο θα μας πουν ότι παίζουμε και στο «Narcos»! Αλήθεια, τα ΜΑΤ πόσους εμπόρους ναρκωτικών έχουν συλλάβει; Εάν υπάρχουν έμποροι ναρκωτικών στην πλατεία, πάντως, την ευθύνη την έχουν ο δήμαρχος, η κυβέρνηση και η πολιτεία και στην ουσία ομολογούν την ανικανότητα και την ανοχή τους. Εκείνοι οφείλουν να απολογηθούν.

— Εσείς γιατί ήσασταν στην πλατεία την ώρα που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο;

Πληροφορηθήκαμε, πάλι από τα ΜΜΕ, τόσο τις δηλώσεις του δημάρχου στα κανάλια όσο και την απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά να αποκλειστεί η συγκεκριμένη πλατεία, η μόνη σε όλη την Ελλάδα! Ως δημοτική παράταξη θεωρήσαμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν εμπαιγμό. Γι' αυτό αποφασίσαμε συμβολικά να συνδεθώ στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που θα γινόταν το απόγευμα στις 6 από τον χώρο της πλατείας του Αγίου Ιωάννη και να μεταδώσω εικόνες από κει.

— Τι κόσμος ήταν εκείνη την ώρα στην πλατεία;

Αυτό που αντίκρισα το απόγευμα όταν έφτασα ήταν οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι και, όσο περνούσε η ώρα, ερχόταν κι άλλος κόσμος, κυρίως νεαροί. Ταυτόχρονα, η πλατεία ήταν περιτριγυρισμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ και των ειδικών δυνάμεων της ΟΠΚΕ. Εγώ αυτή την εικόνα μετέφερα με το κινητό μου στο δημοτικό συμβούλιο και συγκεκριμένα ρώτησα τον δήμαρχο για ποιον λόγο υπάρχει τέτοια αστυνομική παρουσία γύρω από την πλατεία, όπου βρίσκονταν γονείς με τα παιδιά τους. Επίσης, τον ρώτησα αν είχε προβεί σε άλλες ενέργειες για να αποφύγει την επέμβαση των ΜΑΤ.

Η γυναίκα που «υποκίνησε τις διαμαρτυρίες» στην Αγία Παρασκευή μιλά στη LIFO Facebook Twitter
Περιμένω και από τον δήμαρχο να τοποθετηθεί άμεσα δημόσια για τα ψέματα που έχει πει για εμένα και να μου ζητήσει συγγνώμη. Έχει αργήσει ήδη.

— Ποια ήταν η απάντηση του δημάρχου σε όλα αυτά;

Δεν έλαβα καμία απάντηση! Αντ' αυτού, έλαβα ύβρεις και ψεύδη με τα οποία μου χρέωνε τη δική του αποτυχία να διαχειριστεί την κατάσταση. Δηλαδή, όσο παρακολουθούσε το δημοτικό συμβούλιο, γιατί την περισσότερη ώρα την πέρασε σε άλλο δωμάτιο, κάνοντας δηλώσεις στα κανάλια. Με έναν λόγο σχεδόν παραληρηματικό κατηγορούσε περίπου όλους τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης ότι είμαστε υπεύθυνοι για απειλές που δέχεται κι εμένα προσωπικά μου καταλόγισε ότι όλοι αυτοί που έρχονται στην πλατεία είναι η «παρέα μου»! Όταν ζήτησα τον λόγο για να απαντήσω προσωπικά για όλα αυτά, δεν μου δόθηκε, ούτε με άφηναν να ανοίξω το μικρόφωνο κι έτσι αποσυνδέθηκα από την τηλεδιάσκεψη, αποχωρώντας από τη διαδικασία ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

— Τελικά, έγινε κι άλλη επέμβαση της αστυνομίας το βράδυ της Τετάρτης;

Πριν αποσυνδεθώ και ενώ το δημοτικό συμβούλιο ήταν εν εξελίξει, στις 9 ήρθαν τα ΜΑΤ, κρατώντας δακρυγόνα και κλομπ με σκοπό να αδειάσουν την πλατεία. Οι κάτοικοι που βρίσκονταν εκεί αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και ζήτησαν την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ. Τόσο εγώ, όσο και ο δημοτικός σύμβουλος της «Νίκης Πολιτών», Σ. Παπαμιχαήλ, απευθυνθήκαμε στον παριστάμενο αξιωματικό της αστυνομίας, απαιτώντας την εκτόνωση της κατάστασης.

— Το αποτέλεσμα ποιο ήταν;

Η αστυνομία, βλέποντας την αποφασιστική και ψύχραιμη στάση όλων μας, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχέδιο επίθεσης και να αποχωρήσει. Έτσι οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της πλατείας κανονικά. Εγώ, μετά από λίγη ώρα, αποχώρησα. Απ' όσο ενημερώθηκα, οι κάτοικοι, κυρίως νεαρής ηλικίας, παρέμειναν στον χώρο σε σκόρπιες παρέες σε όλη την πλατεία, χωρίς να συμβεί οτιδήποτε άλλο. Αυτά συνέβησαν πραγματικά στην πλατεία και αν κάποιος δει και τα πλάνα που μετέδιδα από το δημοτικό συμβούλιο, θα το διαπιστώσει. Γυρνώντας σπίτι, βέβαια, ανακάλυψα, προς μεγάλη μου έκπληξη, ότι, ταυτόχρονα με όλα αυτά, διάφοροι δημοσιογράφοι και sites με είχαν παρουσιάσει ως τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο της χώρας.

— Σε κάποια δελτία ειδήσεων, εκπομπές και δημοσιεύματα σας εμφάνισαν ως διοργανώτρια εξέγερσης ενάντια στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Πραγματικά έπαθα σοκ! Είδα σε διάφορα sites ότι είχαν υποκλέψει προσωπικές μου φωτογραφίες από το Facebook και το Instagram, ακόμα και κομμάτια από το βιογραφικό μου! Mάλιστα, είχαν γράψει άρθρα στα οποία με παρουσίαζαν ως διοργανώτρια εξέγερσης και πάρτι και ως αυτή που «θα μας κλείσει στο τέλος όλους ξανά στα σπίτια μας». Για τις χυδαίες προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου επιφυλάσσομαι για τη χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματός μου. Περιμένω και από τον δήμαρχο να τοποθετηθεί άμεσα δημόσια για τα ψέματα που έχει πει για εμένα και να μου ζητήσει συγγνώμη. Έχει αργήσει ήδη.

— Δηλαδή όλοι μετέφεραν τους ισχυρισμούς του δημάρχου χωρίς να σας ρωτήσουν ή να διαπιστώσουν αν πράγματι ήταν έτσι;

Ναι, αυτό έγινε. Είναι προφανές ότι ορισμένα ελεγχόμενα ΜΜΕ δεν έχασαν ευκαιρία να επιχειρήσουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την πραγματική συζήτηση, που αφορά τις ελλείψεις στο ΕΣΥ και το κύμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που σαρώνει τη χώρα μας, καθώς και την κρίση που μας χτυπάει ήδη την πόρτα. Είναι σαφές ότι ο δήμαρχος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας αυταρχικής κυβερνητικής πολιτικής που θέλει να καθιερώσει τη λογική ότι υπάρχει μόνο ατομική και όχι κρατική ευθύνη για την προστασία από την πανδημία.

— Εσείς προσωπικά αλλά και ως δημοτική παράταξη είστε υπέρ των μέτρων προστασίας του λαού κατά της πανδημίας;

Όλες οι ως τώρα κινητοποιήσεις της παράταξης «Φυσάει Κόντρα» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και γενικά όλων των σωματείων έχουν γίνει με υποδειγματικά μέτρα προστασίας. Αυτό τους δυσκολεύει στο αφήγημα που θέλουν να χτίσουν. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι τα μέτρα δεν τηρούνται σε πολλούς χώρους εργασίας και εργοστάσια, όπως επίσης και στις ρατσιστικές συγκεντρώσεις σαν κι αυτές που είδαμε πρόσφατα στην Κρήτη.

Δηλαδή η θέση σας είναι ξεκάθαρα υπέρ των μέτρων προστασίας;

Η θέση μας είναι ότι πρέπει τα μέτρα προστασίας του λαού να τηρούνται και η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει τα μαζικά τεστ και τη δωρεάν μαζική προσφορά ατομικών μέσων προστασίας και, φυσικά, να ενισχύσει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι όμως δύσκολο να ισορροπήσουμε σε αυτές τις αντιφάσεις της κυβέρνησης που από τη μια καλεί τον κόσμο πίσω στις δουλειές του και στα σχολεία, όπου θα υπάρχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα μετάδοσης του ιού, και από την άλλη συζητάει την απαγόρευση της χρήσης των δημόσιων χώρων.

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ