Σταύρος Ιωάννου: μια έκθεση του σημαντικού Έλληνα εξπρεσιονιστή ανοίγει απόψε στην Evripides Art Gallery Facebook Twitter
© Σταύρος Ιωάννου / Evripides Art Gallery

Σταύρος Ιωάννου: μια έκθεση του σημαντικού Έλληνα εξπρεσιονιστή ανοίγει απόψε στην Evripides Art Gallery

0

«... και όμως το ελληνικό τοπίο δεν είναι θέμα. Είναι χώμα, πέτρες, δέντρα, φως, ουρανός, σύννεφα, που όλα γίνονται αέρας... 
Μπαίνεις κι εσύ μέσα, ταξιδεύοντας μ΄αυτόν τον όμορφο πλανήτη, αποβάλλοντας το μικρό εγώ σου, καταργώντας τον θάνατο».
Σταύρος Ιωάννου

 

 

Η Evripides Art Gallery καλωσορίζει τη νέα εικαστική σεζόν με μια ξεχωριστή έκθεση αφιέρωμα στον Σταύρο Ιωάννου, σε έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της εξπρεσιονιστικής αφαίρεσης στην Ελλάδα, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει έως τις 2 Νοεμβρίου 2019.

Η έκθεση με τίτλο «Σταύρος Ιωάννου. Δέκα Χρόνια Σιωπής...» πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από τον θάνατο του καλλιτέχνη, σε συνεργασία με την σύζυγό του Σίσσυ Βαμβακά και τους γιους του Αναστάση και Λιάκο Ιωάννου και εστιάζει στα ζωγραφικά του τοπία, που κατέκτησαν τον θαυμασμό κοινού και κριτικών κατά την πολυετή του εικαστική διαδρομή.

Πρόκειται για λάδια, ακουαρέλες, σχέδια, τα οποία αποκαλύπτουν το πάθος και την ένταση του ζωγραφικού κόσμου του Σταύρου Ιωάννου και ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από βαθιά εσωτερικότητα, που διακρίνει το σύνολο της δουλειάς του.
Στα τοπία του Ιωάννου η κίνηση και το χρώμα βρίσκονται σε μια «αέναη κίνηση», ενώ τον παλμό δίνει ένας έντονος εσωτερικός ρυθμός, που διαμορφώνει φανταστικά τοπία, μέσα από διάφανες πινελιές και αντανακλάσεις. Μια ζωγραφική πράξη ανήσυχη, βαθιά συναισθηματική και συνάμα απελευθερωτική, σχεδόν λυτρωτική.

Ο Σταύρος Ιωάννου, όπως έλεγε η Ελένη Βακαλό «ποιεί» ζωγραφική βαθιά προσωπική, πλάθοντας εικόνες και μύθους στο ίδιο πλάνο. Ανασύρει στοιχεία από την ανάμνηση της ίδιας της εικόνας και τα ενσωματώνει στον καμβά με τρόπο αφαιρετικό αλλά έντονα προσωπικό, καλώντας το κοινό να μοιραστεί την ίδια συγκίνηση από την υπόμνηση της εικόνας, που τείνει να εξαϋλωθεί μέσα στο έργο του.

Ως κατάθεση ψυχής η ζωγραφική του Ιωάννου, είναι «καθαρή» και χωρίς περίτεχνους εντυπωσιασμούς. Το φως, η θάλασσα, το τοπίο της Αίγινας έχουν εισχωρήσει βαθιά μέσα στο βλέμμα του και έχουν ενσωματωθεί στη ζωγραφική του, με τρόπο τόσο φυσικό και αρμονικό, σε σημείο, που φαίνεται να πραγματώνει τον ίδιο του τον εαυτό μέσα από την αφαίρεση.


Σταύρος Ιωάννου: μια έκθεση του σημαντικού Έλληνα εξπρεσιονιστή ανοίγει απόψε στην Evripides Art Gallery Facebook Twitter
© Σταύρος Ιωάννου / Evripides Art Gallery


Σταύρος Ιωάννου: μια έκθεση του σημαντικού Έλληνα εξπρεσιονιστή ανοίγει απόψε στην Evripides Art Gallery Facebook Twitter
© Σταύρος Ιωάννου / Evripides Art Gallery


Σταύρος Ιωάννου: μια έκθεση του σημαντικού Έλληνα εξπρεσιονιστή ανοίγει απόψε στην Evripides Art Gallery Facebook Twitter
© Σταύρος Ιωάννου / Evripides Art Gallery


Σταύρος Ιωάννου: μια έκθεση του σημαντικού Έλληνα εξπρεσιονιστή ανοίγει απόψε στην Evripides Art Gallery Facebook Twitter
© Σταύρος Ιωάννου / Evripides Art Gallery


Σταύρος Ιωάννου: μια έκθεση του σημαντικού Έλληνα εξπρεσιονιστή ανοίγει απόψε στην Evripides Art Gallery Facebook Twitter
© Σταύρος Ιωάννου / Evripides Art Gallery


Σταύρος Ιωάννου: μια έκθεση του σημαντικού Έλληνα εξπρεσιονιστή ανοίγει απόψε στην Evripides Art Gallery Facebook Twitter
© Σταύρος Ιωάννου / Evripides Art Gallery


Σταύρος Ιωάννου: μια έκθεση του σημαντικού Έλληνα εξπρεσιονιστή ανοίγει απόψε στην Evripides Art Gallery Facebook Twitter
© Σταύρος Ιωάννου / Evripides Art Gallery


Info

Διάρκεια Έκθεσης: 3 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2019

Evripides Art Gallery

Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, Αθήνα, 106 73

τηλ: 210 36 15 249, 210 36 15 909, www.evripides-art.gr, [email protected]

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Πέμπτη- Παρασκευή: 11.00 - 20.30

Τετάρτη: 11.00 -17.00 & Σάββατο: 11.00 -16.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά

Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ.

 

_________

Ο Σταύρος Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945.  Σπούδασε ζωγραφική με τον Γιάννη Μόραλη στην Α.Σ.Κ.Τ. από την οποία και αποφοίτησε το 1976. Την πρώτη του ατομική έκθεση παρουσίασε στην Αθήνα την ίδια χρονιά.  Του απονεμήθηκε το Α' Βραβείο Ζωγραφικής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (1979) και διάκριση στην Πανβαλκανική 'Εκθεση Πλαστικών Τεχνών στο Βουκουρέστι (1980).  Ο Σταύρος Ιωάννου απεβίωσε στην Αθήνα το 2009. Είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 15 ατομικές εκθέσεις και είχε λάβει μέρος σε σειρά σημαντικών ομαδικών εκθέσεων στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σήμερα σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιδρύτρια της Μπιενάλε Κεραμικής πιστεύει πως η κεραμική είναι «ριγμένη»

Λουκία Θωμοπούλου / Η κεραμική είναι τέχνη. Δικαίως έχει τη μπιενάλε της― στη Ρόδο.

Η ιδρύτρια της Μπιενάλε Κεραμικής Λουκία Θωμοπούλου, λίγο πριν από τη δεύτερη διοργάνωση στη Ρόδο, υπερασπίζεται μια τέχνη που έχει ιστορία αιώνων και πρέπει να πάψει να είναι ριγμένη ως προς τις άλλες τέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H γκαλερί Rodeo αλλάζει όνομα και ανακαινίζεται

Εικαστικά / Το όνομα, ο χώρος, ακόμα και η είσοδος: Όλα αλλάζουν στην γκαλερί Rodeo

Ένας από τους σημαντικότερους χώρους τέχνης στην Αθήνα κλείνει είκοσι χρόνια λειτουργίας και με τη βοήθεια του εικαστικού Μίχαελ Κλάιν κάνει ριζικές αλλαγές. Πάμε για τα επόμενα είκοσι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Άννα Καφέτση: η γυναίκα που πίστεψε στο ΕΜΣΤ πριν ακόμη υπάρξει

Απώλειες / Άννα Καφέτση: Η γυναίκα που πίστεψε στο ΕΜΣΤ προτού ακόμη υπάρξει

Η πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης δεν υπήρξε απλώς το πρόσωπο που το διοίκησε στα πιο δύσκολα χρόνια του. Υπήρξε η γυναίκα που επέμεινε να υπάρξει στην Αθήνα ένας δημόσιος χώρος για τη σύγχρονη τέχνη όχι ως βιτρίνα κύρους αλλά ως ζωντανή εμπειρία, ως σχολείο βλέμματος, ως ένας κήπος που έπρεπε κάποτε να ανθίσει.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Τι πρέπει να ξέρεις για την πρώτη έκθεση εμβυθιστικής τέχνης στην Αθήνα

ONX.Showcase / Τι πρέπει να ξέρεις για την πρώτη έκθεση εμβυθιστικής τέχνης στην Αθήνα

O επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση, Πρόδρομος Τσιαβός, μιλάει για το ONX.Showcase και για τα δέκα έργα που θα μεταμορφώσουν το Onassis Ready σε μια ζωντανή γιορτή δημιουργικότητας, τεχνολογικής καινοτομίας και σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Πολιτισμός / Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Στο Onassis Ready, η έκθεση Ongoing και η περφόρμανς A Biographical Wardrobe μετατρέπουν τα ρούχα, τα αντικείμενα και τις καλλιτεχνικές φιλίες της Τίλντα Σουίντον σε ζωντανό αρχείο μνήμης, απώλειας και δημιουργικής συγγένειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Γουίστλερ έκανε την ομορφιά σκηνικό, σκάνδαλο και καβγά

Πολιτισμός / Ο Γουίστλερ επιστρέφει στην Tate Britain: ο δανδής που έκανε τον Τάμεση ομίχλη και την ομορφιά πρόκληση

Η Tate Britain ανοίγει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αναδρομική του Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλερ εδώ και 30 χρόνια, με τη διάσημη «Μητέρα του Γουίστλερ», τα νυχτερινά του Τάμεση και τα έργα που έκαναν την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και την αφαίρεση να μοιάζουν προκλητικές στη βικτωριανή Βρετανία.
THE LIFO TEAM
«Η πολιτική ορθότητα με απομακρύνει από τη σύγχρονη τέχνη»

Αλέξανδρος Ψυχούλης / «Η πολιτική ορθότητα με απομακρύνει από τη σύγχρονη τέχνη»

Η άτυπη αναδρομική έκθεση του Αλέξανδρου Ψυχούλη για την τέχνη και τις εμμονές της ψηφιακής εποχής παρουσιάζεται στα Χανιά, με τον τίτλο «Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δανεικοί χάρτες και προσωπικές ανακαλύψεις στην καρδιά της σύγχρονης δημιουργίας  

Εικαστικά / Σύγχρονες δημιουργίες που ερμηνεύουν τον κόσμο αλλιώς  

Η νέα περιοδική έκθεση της συλλογής της Ειρήνης Παναγοπούλου συγκεντρώνει έργα κορυφαίων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, προτείνοντας νέους, απελευθερωμένους τρόπους προσέγγισης της γνώσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στην τέχνη της Κάρινγκτον, τα άλογα δεν είναι απλώς ζώα

Εικαστικά / Στην τέχνη της Κάρινγκτον, τα άλογα δεν είναι απλώς ζώα

Η έκθεση του Μουσείου Φρόιντ προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αναστοχασμού για τη ζωή και το έργο της Βρετανής καλλιτέχνιδας, περνώντας από τα βιογραφικά της στοιχεία στους αισθητικούς κώδικες της δουλειάς της.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Τάσος Παυλόπουλος: «Ο ζωγράφος πουλάει πίνακες, όχι την ψυχή του»

Εικαστικά / Τάσος Παυλόπουλος: «Ο ζωγράφος πουλάει πίνακες, όχι την ψυχή του»

Έπειτα από έντεκα χρόνια ηθελημένης αποχής, ο εικαστικός επιστρέφει στη Skoufa Gallery με μια έκθεση-μανιφέστο, όπου το χιούμορ λειτουργεί ως προπέτασμα για μια βαθιά σύγκρουση με το ίδιο το καλλιτεχνικό σύστημα.
M. HULOT
Το Μουσείο Βορρέ είναι η τέλεια δικαιολογία να ξεφύγεις από την Αθήνα

Εικαστικά / Το Μουσείο Βορρέ είναι η τέλεια δικαιολογία για να ξεφύγεις από την Αθήνα

Η φύση, η λαϊκή παράδοση και η σύγχρονη τέχνη συναντιούνται στα έντεκα στρέμματα ενός κτήματος στην Παιανία που συμβάλλει όσο λίγα στην εξερεύνηση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ντυσάν, η γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ και η στιγμή που το Λος Αντζελες απέκτησε δικό του μύθο

Πολιτισμός / Ο Ντυσάν, η γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ και η στιγμή που το Λος Αντζελες απέκτησε δικό του μύθο

Με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική του Μαρσέλ Ντυσάν στο MoMA, επιστρέφουμε σε μια από τις πιο παράξενες, σαγηνευτικές και λιγότερο γνωστές εικόνες γύρω από το όνομά του: τη φωτογραφία του 1963 με τη γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ απέναντί του σε μια σκακιέρα. Οι σπάνιες φωτογραφίες και η ιστορία πίσω από αυτό το καρέ φωτίζουν όχι μόνο έναν μικρό μύθο της αμερικανικής τέχνης, αλλά και τη στιγμή που το Λος Αντζελες άρχισε να πιστεύει πραγματικά στον δικό του.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ