Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου Facebook Twitter

Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου

0

Ο Cameron Laux εξερευνά το πως οι βιβλιοθήκες μετέφεραν τόση γνώση μέσα στους αιώνες, επιβιώνοντας από επιδρομές τον 10ο αιώνα και ακόμα και λεηλασίες από κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος τον 21ο αι.


Οι εικόνες που ακολουθούν δεν είναι για τους φαν του μινιμαλισμού. Από την άλλη, εάν πιστεύετε όπως ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες ότι ο Παράδεισος είναι μία βιβλιοθήκη, τότε είναι σίγουρο πως θα μείνετε ικανοποιημένοι με τον παράδεισο που ακολουθεί.

Ένα νέο βιβλίο από την Taschen, Massimo Listri: The World's Most Beautiful Libraries, περιλαμβάνει εικόνες από τις πιο παλαιές και εκλεκτές βιβλιοθήκες από τον Μάσιμο Λίστρι, από μεσαιωνικά ιδρύματα του 19ου αιώνα και από ιδιωτικές έως μοναστικές συλλογές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για «καλλιστεία βιβλιόφιλων».

Οι εικόνες που ακολουθούν δεν είναι για τους φαν του μινιμαλισμού.

Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού

Ρώμη, Ιταλία

Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου Facebook Twitter
© Massimo Listri/Taschen

 

Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού έχει τις ρίζες της στον 4ο αιώνα μ.Χ., αν και πήρε την σημερινή της μορφή τον 5ο αι. Τον 16ο αι ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Ντομένικο Φοντάνα να δημιουργήσει νέα κτίρια για τις συλλογές του Βατικανού, οι οποίες χρησιμοποιούνται έως και σήμερα. Οι γεωμετρικές και πολυτελείς διακοσμήσεις αντικατοπτρίζουν την πνευματική επιρροή του Βατικανού. Εκτός από τα αμέτρητα πολύτιμα αρχεία που έχει στην κατοχή της, διαθέτει επίσης και το παλαιότερο γνωστό χειρόγραφο της Βίβλου.

Βιβλιοθήκη του Αβαείου Kremsmünster,

Αυστρία

Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου Facebook Twitter
©Massimo Listri/Taschen

Το Αβαείο Kremsmünster ιδρύθηκε το 777 μ.Χ. Εκτός από μία επιδρομή τον 10ο αι και μετά τις επισκευές που έγιναν σε αυτήν, γλίτωσε την όποια άλλη καταστροφή ή εκμετάλλευση, παρόλο που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου σαν φρούριο. Όπως κι άλλες βιβλιοθήκες, ανοικοδομήθηκε τον 17ο αι με πληθωρικές διακοσμήσεις σε στυλ μπαρόκ, το οποίο ήταν πολύ διαδεδομένο εκείνη την εποχή.

Βιβλιοθήκη Girolamini

Νάπολη, Ιταλία

Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου Facebook Twitter
©Massimo Listri/Taschen

Η Βιβλιοθήκη Girolamini είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συμπλέγματος που ιδρύθηκε από το θρησκευτικό τάγμα των Ορατοριανών. Η αίθουσα της βιβλιοθήκης πρόκειται για έναν επιβλητικό χώρο, με τρεις ορόφους, όπου βλέποντας τον τεράστιο όγκο των βιβλίων γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι αυτός είναι ένας χώρος της γνώσης και της έρευνας. Δυστυχώς, η αγαπημένη βιβλιοθήκη του φιλόσοφου Τζιανμπατίστα Βίκο, έπεσε πρόσφατα θύμα λεηλασίας. Το 2012 ανακαλύφθηκε ότι ένα κύκλωμα οργανωμένου εγκλήματος έκλεβε και πουλούσε συστηματικά πολύτιμα αρχαία κείμενα της βιβλιοθήκης στην ελεύθερη αγορά.

Η βιβλιοθήκη του αββαείου Sainte-Geneviève

Παρίσι, Γαλλία

Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου Facebook Twitter
©Massimo Listri/Taschen

Αν και πιστεύεται ότι είναι παλαιότερη, η πρώτη γραπτή πληροφορία για την ύπαρξη της εμφανίζεται το 1148. Ιδρύθηκε ως μοναστική βιβλιοθήκη, επέζησε ανέπαφη τα χρόνια της Επανάστασης και τώρα αποτελεί βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Η εκκλησία του αβαείου που χτίστηκε τον 18ο αι έχει μετατραπεί στο γνωστό Πάνθεον, ενώ το σημερινό κτίριο της βιβλιοθήκης χτίστηκε το 1851 από τον Ανρί Λαμπρούστ. Το αναγνωστήριο της είναι διαμορφωμένο σαν καθεδρικό ναό της βιομηχανικής εποχής, το οποίο ήταν και η πρώτη αίθουσα την οποία χρησιμοποιήθηκε φωτισμός με αέριο.

Βιβλιοθήκη του αβαείου του Metten

Γερμανία

Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου Facebook Twitter
©Massimo Listri/Taschen

Το αβαείο του Metten ιδρύθηκε το 776 και πάντα βρέθηκε εν μέσω πολλών δύσκολων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών - με αποκορύφωμα το 1803 όπου η περιουσία του αβαείου, μαζί και της βιβλιοθήκης, κατασχέθηκε και δόθηκε σε δημοπρασία. Όμως αργότερα, ο Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας άνοιξε εκ νέου το αβαείο και μαζί τη βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη είναι διακοσμημένη με όμορφα γλυπτά και τοιχογραφίες σε στυλ ροκοκό όπου παρουσιάζονται χριστιανοί ήρωες όπως ο Θωμάς ο Ακινάτης.

Βιβλιοθήκη του αβαείου του Σανκτ Γκάλεν

Σανκτ Γκάλεν, Ελβετία

Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου Facebook Twitter
©Massimo Listri/Taschen

Για πολύ καιρό το αβαείο του Σανκτ Γκάλεν αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διανόησης στη δυτική Ευρώπη και περιλαμβάνει μία από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές βιβλιοθήκες του κόσμου. Το αβαείο που ιδρύθηκε τον 7ο αι, έχει μια ελληνική επιγραφή στην είσοδο της βιβλιοθήκης του, η οποία γράφει: «Ψυχής ιατρείον». Η βιβλιοθήκη ανοικοδομήθηκε σε στυλ μπαρόκ τον 18ο αι με πλούσιες διακοσμήσεις τεχνοτροπίας ροκοκό παντού. Το αβαείο μπήκε στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1983.

Βιβλιοθήκη του αβαείου του Admont

Αυστρία

Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου Facebook Twitter
©Massimo Listri/Taschen

Η Βιβλιοθήκη του αβαείου του Admont είναι η μεγαλύτερη μοναστική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Η κοινότητα των Βενεδικτίνων του Admont ανάγεται στο 1074 και συνέλλεγε πολύτιμα χειρόγραφα από εκείνη την εποχή. Η βιβλιοθήκη σε στυλ μπαρόκ αποτελείται από επτά θόλους, μια υπέροχη τοιχογραφία της «Θεϊκής Σοφίας» και όμορφα γλυπτά. Τα βιβλία της χωρίζονται ανά κατηγορία, σύμφωνα με τις ιδέες της Αναγέννησης.

Βιβλιοθήκη της Μονής Στράχοφ

Πράγα, Τσεχία

Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου Facebook Twitter
©Massimo Listri/Taschen

Η Μονή Στράχοφ ιδρύθηκε το 1143 και έχει επιβιώσει μέσα από φωτιές, πολέμους και λεηλασίες. Η βιβλιοθήκη αποτελείται από δύο μεγάλες αίθουσες, την Θεολογική και την Φιλοσοφική. Η Θεολογική Αίθουσα ξεκίνησε να κτίζεται το 1671 σε στυλ τσέχικου μπαρόκ. Η Φιλοσοφική Αίθουσα ξεκίνησε να χτίζεται το 1783 σε πιο νεοκλασικό σχέδιο. Μετά το κομμουνιστικό πραξικόπημα πέρασε το 1950 στο κράτος της Τσεχοσλοβακίας, ενώ μετά τη πτώση του κομμουνισμού έγιναν προσπάθειες επιδιόρθωσης των δεκαετιών αμέλειας της βιβλιοθήκης.

Βιβλιοθήκη του Κολεγίου Τρίνιτι

Δουβλίνο, Ιρλανδία

Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου Facebook Twitter
©Massimo Listri/Taschen

Το πανεπιστήμιο Τρίνιτι ιδρύθηκε το 1592 από την Ελισάβετ Α' ως κέντρο προτεσταντικής ακαδημαϊκής γνώσης ενάντια στη μοναστική μάθηση του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου. Το κτίριο που είναι σήμερα γνωστό ως η Παλιά Βιβλιοθήκη ολοκληρώθηκε το 1732 και περιλαμβάνει τη διάσημη συμμετρική Μεγάλη Αίθουσα με το χαμηλό φωτισμό. Τη μεγάλη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Τρίνιτι χρησιμοποίησαν κάποια στιγμή και οι Όσκαρ Ουάιλντ και Σάμιουελ Μπέκετ.

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήνοντας πίσω μου τη φυλλομετρούμενη ψυχή του σπιτιού, τη βιβλιοθήκη μου

Βιβλίο / Αφήνοντας πίσω μου τη φυλλομετρούμενη ψυχή του σπιτιού, τη βιβλιοθήκη μου

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης αποφάσισε πρόσφατα να αλλάξει πόλη (και χώρα). Δεν είχε υπολογίσει τα διλήμματα που θα αντιμετώπιζε μπροστά στα ράφια της βιβλιοθήκης του, την ώρα της μετακόμισης.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το υποθετικό σπίτι της Κατριν Ντενέβ

Design / Ένα αθηναϊκό σπίτι που θα μπορούσε να ανήκει στην Κατρίν Ντενέβ

Το σπίτι της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαρόπουλου θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Δεν μοιάζει καθόλου με διαμέρισμα. Εδώ είναι όλα ανοιχτά, χωρίς προσδιορισμένους χώρους σε ένα κτίριο που δεν θυμίζει σε τίποτα αθηναϊκή πολυκατοικία.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ