Βαμπίρ δεν ξέρουμε αν υπήρχαν, βγαίνει όμως σε δημοπρασία ένα kit καταδίωξής τους

Βαμπίρ δεν ξέρουμε αν υπήρχαν, βγαίνει όμως σε δημοπρασία ένα kit καταδίωξής τους Facebook Twitter
Ως σπάνιο κομμάτι που βγαίνει στο σφυρί αναμένεται να αγγίξει τα 3.000 δολάρια το λιγότερο. Courtesy of Hansons
0



ΣΤΟΝ «ΔΡΑΚΟΥΛΑ» του Μπραμ Στόκερ οι περιγραφές των αξεσουάρ εξόντωσης βρικολάκων –με όλα τα σχετικά σύνεργα- του Δρ. Βαν Χέλσινγκ είναι τόσο λεπτομερείς που μαρτυρούν ότι ο συγγραφέας ίσως είχε περιεργαστεί ένα τέτοιο «κουτί πρώτων βοηθειών εναντίον βαμπίρ», τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.


Τώρα ένα τέτοιο kit καταδίωξης βαμπίρ βγαίνει σε δημοπρασία και είναι πραγματικά εντυπωσιακό τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξωτερικές λεπτομέρειες, όσο και με το πλούσιο εσωτερικό μέρος του: επενδεδυμένο με πορφυρό μετάξι, με 8 θήκες διαφορετικού μεγέθους, έρχεται από τα τέλη του 1800 και περιέχει μία Βίβλο, ένα πιστόλι σε μέγεθος τσέπης, τρεις Σταυρούς, ένα μαχαίρι τσέπης με φιλντισένια λαβή, μία ασημένια λεπίδα, αλλά και τρία γυάλινα μπουκάλια με περίτεχνα στόμια.

Επίσης, στο κουτί υπάρχει μία Chapel (σ.σ.: το ροζάριο των Καθολικών), δυο πένσες (!) και άλλα πολύτιμα για την παλαιότητά τους μικροσύνεργα που σε κάποιον λογικά θα ήταν χρήσιμα κατά τη διάρκεια του «κυνηγιού» ενός απέθαντου που κατέτρεχε αθώες ψυχές και λαιμούς παρθένων.

Μία από τις θεωρίες των επικεφαλής της δημοπρασίας είναι ότι την εποχή εκείνη, αυτά τα kit πωλούνταν περισσότερο ως αναμνηστικά, σε συλλέκτες που τους είχε συνεπάρει ως μυθιστόρημα «Ο Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών Hansons, τα μπουκαλάκια προέρχονται από την ύστερη βικτοριανή εποχή, ενώ η έκδοση του συγκεκριμένου αντιτύπου της Βίβλου χρονολογείται το 1842. Το παλαιότερο τμήμα του κουτιού, σύμφωνα με τον Charles Hanson, είναι το ίδιο του το καπάκι που χρονολογείται γύρω στα 1780.

Εντυπωσιακή επίσης είναι η επισμαλτωμένη εικόνα του Χριστού, μία κλασική εικόνα Ανάστασης του Κυρίου, που μέσα στο κουτί, όμως, συνυπάρχει με ένα φιλντισένιο αγαλματάκι ενός λύκου που φορά άμφια ιερέα...

Βαμπίρ δεν ξέρουμε αν υπήρχαν, βγαίνει όμως σε δημοπρασία ένα kit καταδίωξής τους Facebook Twitter
Courtesy of Hansons

Τι ήταν, λοιπόν, αυτό το κουτί; Μία από τις θεωρίες των επικεφαλής της δημοπρασίας είναι ότι την εποχή εκείνη, αυτά τα kit πωλούνταν περισσότερο ως αναμνηστικά, σε συλλέκτες που τους είχε συνεπάρει ως μυθιστόρημα «Ο Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Βέβαια, υπάρχουν και πηγές από τη Ρουμανία που επιμένουν ότι παρόμοια κουτιά εξόντωσης βρικολάκων υπήρχαν και πριν τη συναρπαστική μυθοπλασία του Στόκερ, αφορούσαν, όμως, φόβους και δεισιδαιμονίες των αγροτών και των κτηνοτρόφων που επιχειρούσαν να εξηγήσουν πιθανές αρρώστιες της εποχής που αφάνιζαν τις σοδειές και τα κοπάδια τους.

«Οι άνθρωποι γοητεύονται από τις ιστορίες για βαμπίρ, εξ ου και η συνεχιζόμενη εμφάνισή τους σε ταινίες και στην τηλεόραση σήμερα. Είναι μέρος του λαϊκού πολιτισμού για περισσότερα από 200 χρόνια. Η δημοσίευση του John Polidori's The Vampyre το 1819 είχε σημαντικό αντίκτυπο και ακολουθήθηκε από το κλασικό Dracula του 1897 του Bram Stoker. Ωστόσο, η πίστη σε βαμπίρ και σε άλλες παράξενες δεισιδαιμονίες επιστρέφει ακόμη περισσότερο σήμερα.

Βαμπίρ δεν ξέρουμε αν υπήρχαν, βγαίνει όμως σε δημοπρασία ένα kit καταδίωξής τους Facebook Twitter
Εντυπωσιακή είναι η επισμαλτωμένη εικόνα του Χριστού, μία κλασική εικόνα Ανάστασης του Κυρίου, που μέσα στο κουτί, όμως, συνυπάρχει με ένα φιλντισένιο αγαλματάκι ενός λύκου που φορά άμφια ιερέα... Courtesy of Hansons

Το έργο της εξόντωσης ενός βρικόλακα ήταν εξαιρετικά σοβαρή δουλειά για εκείνη την εποχή και ασχέτως αν μιλάμε για υπαρκτές ή όχι καταστάσεις κινδύνου, οι άνθρωποι πίστευαν ότι μια τέτοια δουλειά θέλει τις σωστές μεθόδους και φυσικά τα σωστά εργαλεία», εξηγεί ο Hanson.


Επιστρέφοντας στην πεζή πραγματικότητα, ας σημειωθεί ότι σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για την ιστορία του κουτιού ή τον πραγματικό ιδιοκτήτη αυτού του περίτεχνου κουτιού. Ο οίκος δημοπρασιών το απέκτησε πριν από τρία χρόνια, όταν ο Hanson επισκέφθηκε μία γκαλερί με αντίκες. Ως σπάνιο κομμάτι που βγαίνει στο σφυρί αναμένεται να αγγίξει τα 3.000 δολάρια το λιγότερο...

Με στοιχεία από New York Times 

 

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ου αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ού αιώνα;

Χάρη σε ένα κληροδότημα, ιδρύεται στις αρχές του 20ου αιώνα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ένα νοσοκομείο το οποίο στεγάζει την έδρα της Νευροψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Ένα νοσοκομείο του οποίου η σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές στην πόλη και στη χώρα είναι άρρηκτες. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά για την ιστορία του Αιγινητείου με την ιστορικό Δέσπω Κριτσωτάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας και η μοντέρνα ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας στη ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Η οπερέτα στην Αθήνα ανθίζει και εξελίσσεται εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων: Βαλκανικοί πόλεμοι, εθνικός διχασμός και αργότερα η Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν η οπερέτα μια διέξοδος για τους Αθηναίους της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη για την ιστορία και τους μεγάλους σταθμούς της αθηναϊκής οπερέτας.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ιστορία μιας πόλης / ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ποια ήταν η ολιγομελής ομάδα ΠΕΑΝ που έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις της ενάντια στους Ναζί; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου για την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια (πριν έναν αιώνα)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, πριν από έναν αιώνα

Η LiFO, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα παρουσιάσει μια σειρά από ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα για διάφορα θέματα από τη λαμπρή, ή και όχι τόσο, ιστορία του τόπου μας. Ξεκινάμε με τον ιστορικό σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, που δεν ήταν πάντοτε υπόγειος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ιστορία μιας πόλης / Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των ναρκωτικών στην Αθήνα της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον ιστορικό και ερευνητή Κωστή Γκοτσίνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινή ζωή των ανθρώπων πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινότητα πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Μια νέα έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο αποκαλύπτει τη ζωή των Ρωμαίων που έζησαν μέσα στις τάξεις του στρατού της Αυτοκρατορίας και την υπηρέτησαν πιστά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Δεν ξέρουμε πού βρίσκεται το σώμα του Αλέξανδρου, όμως ο τάφος του είναι σίγουρα στην Αλεξάνδρεια»

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Δεν ξέρουμε πού βρίσκεται το σώμα του Αλέξανδρου, όμως ο τάφος του είναι σίγουρα στην Αλεξάνδρεια»

Η Καλλιόπη Λημναίου-Παπακώστα, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου-Ιδρύματος Αλεξανδρινού Πολιτισμού, που σκάβει στην Αλεξάνδρεια από το 1998 μιλά για τις ανασκαφές που πραγματοποιεί εκεί, τα μέχρι στιγμής ευρήματα, τον Μεγαλέξανδρο, τη σχέση του με την Αίγυπτο και το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του Netflix, στο οποίο συμμετείχε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στοά Νικολούδη, Σαρόγλειο, Μέγαρο Υπατία: Τα έργα του Α. Νικολούδη έδωσαν ευρωπαϊκό αέρα στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Στοά Νικολούδη, Σαρόγλειο, Μέγαρο Υπατία: Τα έργα του Α. Νικολούδη έδωσαν ευρωπαϊκό αέρα στην Αθήνα

Τα κτίρια του Αλέξανδρου Νικολούδη υπάρχουν παντού στην Αθήνα. Όμως γιατί γνωρίζουμε τόσο λίγα γι' αυτόν τον αρχιτέκτονα; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με την Αμαλία Κωτσάκη.
THE LIFO TEAM
Βυζάντιο και Αφρική: Μια έκθεση με τα εκπληκτικά καλλιτεχνικά επιτεύγματα ενός ανεξερεύνητου κόσμου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αφρική και Βυζάντιο: Τα εκπληκτικά καλλιτεχνικά επιτεύγματα ενός ανεξερεύνητου κόσμου

Μέσα από σπάνια αντικείμενα η νέα έκθεση του Met αφηγείται την κεντρική θέση της Αφρικής στα διηπειρωτικά δίκτυα εμπορίου και πολιτιστικών ανταλλαγών με το Βυζάντιο.
THE LIFO TEAM