TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Οι γάμοι της άκρας δεξιάς και του ακραίου φιλελευθερισμού



 Μεταφασίστες (πρώην νεοφασίστες) και συντηρητική δεξιά όλο και πιο κοντά

 

*

 

"Πολιτικός σεισμός" στη Γερμανία, όπου ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέχτηκε με τις ψήφους της άκρας δεξιάς, σπάζοντας ένα πολιτικό ταμπού στη χώρα." Le Monde (05.02.2020)

 

"Η παραίτηση του ηγέτη της Θουριγγίας δεν έβαλε τέλος στην θύελλα. Η εκλογή την Τετάρτη του φιλελεύθερου-δημοκράτη Τόμας Κέμεριχ, χάρη στις ψήφους της άκρας δεξιάς, θα αφήσει βαθιά σημάδια στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Η αποχώρησή του έμοιαζε να είναι η μόνη ενδεδειγμένη διέξοδος, καθώς η εκλογή του εξόργισε και κλόνισε όλο το γερμανικό πολιτικό τοπίο." Le Monde (06.02.2020)

 

Οι γάμοι της άκρας δεξιάς και του ακραίου φιλελευθερισμού Facebook Twitter
Giorgia Meloni, Matteo Salvini. Λυκοφιλίες στην ιταλική άκρα δεξιά. Φωτ. Libero Quotidiano


 

 

Ευρώπη: Οι γάμοι της άκρας δεξιάς και του ακραίου φιλελευθερισμού

Gaël De Santis

L'Humanité, 05.02. 2020

Στη Ρώμη, η διάσκεψη για τον εθνικό συντηρητισμό, στην οποία συμμετείχε την Τρίτη η Μαριόν Μαρεσάλ, απότισε φόρο τιμής στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' και στον Ρόναλντ Ρήγκαν. Απέναντι στα καλοπιάσματα της άκρας δεξιάς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διστάζει.


Η επιτυχία της Lega του Matteo Salvini κατάφερε να μετατρέψει τη Ρώμη σε υποχρεωτικό πέρασμα για την παγκόσμια άκρα δεξιά. την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα η διάσκεψη για τον εθνικό συντηρητισμό (National Conservatism Conference), την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Edmund-Burke, ένα think tank δημιούργημα του ισραηλινού εξτρεμιστή Yoram Hazony, για να προσφέρει μια πολιτική θεωρία που να επιτρέπει το πάντρεμα της δεξιάς της παραδοσιακής δεξιάς και της άκρας δεξιάς.  Ωστόσο, ο αρχηγός της Lega δεν παρευρέθη, την τελευταία στιγμή ακύρωσε την συμμετοχή του. Πρέπει να σημειώσουμε πως ο Matteo Salvini αποδυναμώθηκε μετά τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής 26 Ιανουαρίου στην Εμίλια-Ρομάνια, όπου η υποψήφιά του, η Lucia Borgonzoni, δεν κατόρθωσε να την αποσπάσει από την αριστερά, παρά το ποσοστό του 44% των ψήφων.

 

Το πραγματικό ιταλικό αστέρι της διάσκεψης ήταν η άλλη ηγέτιδα της άκρας δεξιάς: η Giorgia Meloni. Γνωστή κάποτε και ως "Ιταλίδα Le Pen", είναι σήμερα επικεφαλής της νεοφασιστικής οργάνωσης Αδέλφια της Ιταλίας [Fratelli d'Italia], η οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να συγκεντρώσει το 11% των ψήφων στο σύνολο της χώρας. Στον (δυστυχώς όχι αρκετά) μικρό κόσμο της δεξιάς της δεξιάς, όλοι σκίζονται γι' αυτήν, που δείχνει να είναι σε καλή θέση για να κερδίσει τη δημαρχεία της Ρώμης στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban ζήτησε να έχει μία συνομιλία μαζί της. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Και την Πέμπτη, η Giorgia Meloni ενδέχεται να συναντήσει τον Donald Trump στην Ουάσινγκτον, κάτι που θα την καθιστούσε βασική συνομιλήτρια των αμερικανών ρεπουμπλικανών στη ιταλική χερσόνησο. Μια προσβολή για τον Matteo Salvini, ο οποίος βλέπει έτσι να αμφισβητείται από τους ξένους εταίρους του ο ηγετικός του ρόλος στο πλαίσιο της ιταλικής άκρας δεξιάς και γενικότερα του δεξιού και ακροδεξιού συνασπισμού.


Η επιλογή της Giorgia Meloni ως ηγετική φιγούρα της Μαύρης Διεθνούς δεν είναι ανώδυνη. Αν και αντιπροσωπεύει ένα κόμμα που έχει τις ρίζες του στον φασισμό, μπορεί θαυμάσια να ρίχνει γέφυρες ανάμεσα στην παραδοσιακή δεξιά και την άκρα δεξιά. Κάποτε, αυτή και οι φίλοι της ανήκαν στον Κόμμα της Ελευθερίας του Silvio Berlusconi. Και οι ευρωβουλευτές της συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με τους Πολωνούς του PiS στην ομάδα ECR (στην οποία συμμετείχαν οι βρετανοί συντηρητικοί), της οποίας ο προέδρος Ryszard Legutko ήταν κι αυτός παρών στην εκδήλωση της Ρώμης.

 

Στη γαλλική πλευρά, η Marion Maréchal βρίσκεται στο προσκήνιο. Με το δικό της Ινστιτούτο Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (Issep), επιδιώκει μία προσέγγιση ανάμεσα στον Γαλλικό Συναγερμό της θείας της Marine Le Pen και την πιο συντηρητική πτέρυγα των γάλλων "Ρεπουμπλικανών" (LR). Πρόκειται να ανοίξει κι ένα παράρτημα του Issep στη Μαδρίτη. Ο Santiago Abascal, ηγέτης του Vox, ο οποίος υποστηρίζει την δεξιά του ΡΡ σε ορισμένες ισπανικές περιφέρειες, ήταν επίσης παρών.

 

Η ένωση του εθνικισμού και του φιλελευθερισμού επιτρέπει τη σύνδεση ανάμεσα στα δύο ρεύματα της δεξιάς. Η διάσκεψη αυτή τέθηκε υπό την αιγίδα δύο εξολοθρευτών του κρατικού κομμουνισμού, που αναφέρονται και στον τίτλο της: "Θεός, τιμή και χώρα: ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' και η ελευθερία των εθνών". Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Christopher DeMuth. Ο επονομαζόμενος "τσάρος της απορρύθμισης" στη δεκαετία του 1980, υπήρξε σύμβουλος του αμερικανικού προέδρου Ρήγκαν όταν ξεκίνησε τη νεοφιλελεύθερη επίθεσή του. Κατά την έναρξη της διάσκεψης τη Δευτέρα, η Giorgia Meloni απότισε σ' αυτόν φόρο τιμής επειδή ενσαρκώνει σήμερα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον την εθνική-φιλελεύθερη σύνθεση. "Η επιχειρηματική ελευθερία, η μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας, οι δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές, η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων: αυτή είναι η συνταγή με την οποία ο Donald Trump απογειώνει σήμερα την αμερικανική οικονομία", υποστήριξε.

 

Τα καλοπιάσματα της άκρας δεξιάς δημιουργούν ωστόσο προβλήματα στους παραδοσιακούς συντηρητικούς που είναι συσπειρωμένοι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Υποκύπτουν όλο και περισσότερο στις εθνικιστικές σειρήνες σε μια προσπάθεια να κατακτήσουν ένα λαϊκό εκλογικό σώμα. Αποφάσισαν τη Δευτέρα, φοβούμενοι μη χάσουν τη δύναμή τους στις ανατολικές χώρες, να παραμείνει για ένα ακόμη χρόνο ο Viktor Orban στο ΕΛΚ, παρά το γεγονός ότι υπόκειται σε ευρωπαϊκή έρευνα για καταπάτηση της αρχής του κράτους δικαίου. Με το ένα πόδι στην παραδοσιακή δεξιά, και το άλλο στην άκρα δεξιά, ο Orban φαίνεται να είναι το σύμβολο της εκτροπής της σημερινής ευρωπαϊκής οικοδόμησης, προσανατολισμένης όλο και περισσότερο στη λιτότητα.

Gaël De Santis

 

Μτφ Σ.Σ.

 


Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ