0
NOWNESS

Οι άνθρωποι των καλαμποκιών

Υπό την καθοδήγηση ενός σαμάνου από τη Γουατεμάλα, ο σκηνοθέτης Anthony Prince, που έχει ως βάση του τη Νέα Υόρκη, διερευνά την ακλόνητη διατήρηση του πολιτισμού των Μάγια μέσα στους αιώνες της ισπανικής αποικιοκρατίας.

Ο γεννημένος στο Μπρούκλιν σκηνοθέτης –ο οποίος είναι επίσης και χορευτής– φέρνει την αγάπη του για την κίνηση και την αφαιρετικότητα στο προσκήνιο, παρουσιάζοντας εθνογραφικές λήψεις της Γουατεμάλας από τη δεκαετία του '30 έως τη δεκαετία του '80 αλλά και παρόμοιες σκηνές από τις κοινότητες που ζουν στη λίμνη Atitlán σήμερα.

H σύντομη ταινία «Οι άνθρωποι των καλαμποκιών» μπορεί να ιδωθεί σαν ένα flipbook βιβλίο με εναλλασσόμενες εικόνες από την εικονογραφία των Μάγια αλλά και από καθολικές παραστάσεις, δημιουργώντας μια οπτική αλληγορία για το πώς οι παραδόσεις των προγόνων διατηρούνται μέσω της αφομοίωσης στη σύγχρονη ζωή.

Ο Shaman Luis Ricardo Ignacio Ventura, ο πνευματικός οδηγός του ντοκιμαντέρ, χρησιμοποιεί τον μύθο του Popol Vuh –της ιστορίας των πρωτόπλαστων Μάγια που ήταν φτιαγμένοι από καλαμπόκι– ως έναν τρόπο να εξηγηθεί ο άθραυστος δεσμός μεταξύ των απογόνων των Μάγια με τα τελετουργικά των προγόνων τους.

@Nowness 

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ