Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Introducing Greece: Ένα φιλμ που σύστηνε τη μεταπολεμική Ελλάδα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ

Η σειρά «Τhe Atlantic Community Series» δημιουργήθηκε μεταξύ 1954 και 1956 και αφηγείται την ιστορία καθενός από τα μέλη του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας μοναδικό αρχειακό υλικό.

Τον Απρίλιο του 1949 δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το ΝΑΤΟ (North Atlantic Treaty Organization‎), η στρατιωτική αμυντική συμμαχία χωρών της Δύσης με σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών σε διάφορους τομείς, την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων και την αποτροπή της ένοπλης επίθεσης εναντίον κάποιας χώρας-μέλους από άλλες.

 

Το ντοκιμαντέρ "Introducing Greece" είναι μέρος μιας σειράς που δημιουργήθηκε από το ΝΑΤΟ. Η σειρά αρχικά είχε σχεδιαστεί με τον τίτλο "Know your Allies" (Γνωρίστε τους συμμάχους σας) αλλά τελικά επικράτησε το "Τhe Atlantic Community Series" (Η σειρά της Ατλαντικής Κοινότητας). Στόχος της σειράς ήταν να εξοικειωθεί η κοινή γνώμη κάθε κράτους μέλους με τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας.

 

Η παραπάνω ταινία παρουσιάζει, μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, την ιστορία και τη συμβολή της Ελλάδας στη δυτική άμυνα και την Ατλαντική Κοινότητα, εστιάζοντας στη μεταπολεμική προσπάθεια ανοικοδόμησης, στον αγώνα ενάντια στον κομμουνισμό και τη σύνδεσή με την πολιτική και πολιτιστική κληρονομιά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

 

Η σειρά δημιουργήθηκε μεταξύ 1954 και 1956 και χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο του σχεδίου Marshall με τη συνεργασία της υπηρεσίας πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

 

Πηγή: NATO History

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή