Προσπαθεί το Κατάρ να αποκτήσει επιρροή στην Ευρώπη χρηματοδοτώντας μια φιλανθρωπική ΜΚΟ;

Δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν χιλιάδες μυστικά έγγραφα που ανήκουν στην «Qatar Charity». Πώς λειτουργεί ο οργανισμός και ποιοι είναι οι στόχοι του;

LIFOTEAM,

Όλα ξεκίνησαν όταν ένα στικάκι USB ήρθε στην κατοχή δύο Γάλλων δημοσιογράφων. Το στικάκι περιέχει λίστες δωρητών, αλληλογραφία μέσω e-mail και πληροφορίες για τραπεζικές μεταφορές που πραγματοποιούσε η μεγαλύτερη ΜΚΟ στα κράτη του Περσικού Κόλπου, η Qatar Charity.

 

Τα έγγραφα αποκάλυψαν λεπτομέρειες ενός χρηματοδοτικού προγράμματος που στοχεύει στην ενίσχυση του πολιτικού Ισλάμ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση 140 τζαμιών, πολιτιστικών κέντρων και σχολείων, τα οποία συνδέονται με τη ριζοσπαστική οργάνωση Ισλαμική Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ωστόσο, οι αρχές του Κατάρ αρνούνται ότι η ΜΚΟ ασκεί ιεραποστολική δραστηριότητα στη Δύση.

 

Οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι, ο Georges Malbrunot και ο Christian Chesnot, διεξήγαγαν έρευνα για το πρόγραμμα. Βρήκαν λεπτομέρειες για την κατασκευή ενός τεράστιου ισλαμικού κέντρου στο Μιλούζ της Αλσατίας, ενός μουσείου στο La Chaux-de-Fonds της Ελβετίας αφιερωμένου στον ισλαμικό πολιτισμό, ενός εκπαιδευτικού κέντρου για ιμάμηδες στο γαλλικό τμήμα του Nièvre και ενός κέντρου στη Σικελία που στέγασε πρόσφυγες στο αποκορύφωμα της συριακής κρίσης.

 

Αυτό το ντοκιμαντέρ εξετάζει εάν αυτά τα έργα αποτελούν μέρος ενός εκτεταμένου προγράμματος ή απλώς το ευρωπαϊκό κομμάτι της στρατηγικής του Κατάρ να επεκτείνει το προφίλ του στον αραβικό κόσμο ενισχύοντας τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Οι δημοσιογράφοι παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά του οργανισμού και τους συνδέσμους του με την κυρίαρχη οικογένεια Al-Thani και άλλους ισχυρούς του Κατάρ.

 

Πηγή: DW Documentary

Lifo Picks