Τη SlideBoard κιθάρα την είδα για πρώτη φορά πριν από έναν μήνα στο βίντεο του Αμερικάνου μουσικού Justin Johnson στο YouTube που έγινε θέμα σε πολλά ξένα site και εφημερίδες του εξωτερικού. Η ιδιοσυγκρασική μπλουζ του Justin που έβγαινε από μία σανίδα του skate μου προκάλεσε το ενδιαφέρον να τον ψάξω περισσότερο, αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ αυτό που αποκαλύφθηκε στη συνέχεια: ότι ο άνθρωπος που έφτιαξε την πρωτότυπη κιθάρα ήταν ένας Έλληνας από τη Νέα Σμύρνη!

 

 

SKATEBOARD SLIDE GUITAR! | Performed by Justin Johnson

 

Ο Βαγγέλης Ζιακας ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική με πολλούς τρόπους: δουλεύει σε κατάστημα που φτιάχνει μουσικά όργανα, σε ωδείο, είναι και ο ίδιος μουσικός. Στο εργαστήριό του έχει και άλλα όργανα που έχει κατασκευάσει κατά καιρούς: κιθάρες από κουτιά πούρων, παραδοσιακά έγχορδα, όλα με ενδιαφέρον για να τα παρουσιάσεις σε θέμα, αυτά που κλέβουν όμως τις εντυπώσεις είναι οι Skateboard Slide κιθάρες που έχει σχεδόν έτοιμες για να στείλει σε διάφορες χώρες του κόσμου. «Με το skate έχω ένα τρίμηνο που ασχολούμαι» μας λέει, εξηγώντας ότι είναι μια πρόσφατη ασχολία του. Είναι Lap Steel που παίζεται με slide στα γόνατα, από τις πρώτες κιθάρες που χρησιμοποιούσαν για μπλουζ. Το skate καθεαυτό βοηθάει, και το ξύλο του και ο τρόπος που είναι φτιαγμένο, η κλίση που έχει πάνω κάτω, η σανίδα του είναι ιδανική για να γίνει κιθάρα. Η ιδέα μού ήρθε όταν ένας συνάδελφος στη δουλειά ζήτησε να του φτιάξω ένα Lap Steel και λόγω έλλειψης χώρου και εργαλείων δεν μπορούσα να ξεκινήσω να κόβω ξύλο. Ήταν ένας πολύ εύκολος τρόπος το να βρω μια σανίδα του skate και να το κάνω εκεί πάνω. Μόλις ολοκληρώθηκε η δουλειά και το όργανο ήταν έτοιμο, ένας άλλος φίλος μου μού είπε "πήγαινε κατοχύρωσέ το στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας". Όταν όμως το ψάξαμε λίγο παραπάνω, είδαμε ότι σαν σχέδιο υπήρχε. Απλά προσπάθησα να το φτιάξω για τα δικά μου γούστα και να το εξελίξω λίγο σχεδιαστικά και "παικτικά". Είναι ένα όργανο μόνο ηλεκτρικό, δεν έχει ηχεία για να παίξει και να ακουστεί».

 

Εδώ δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς. Τις SlideBoard κιθάρες τις πουλάω μόνο στο εξωτερικό. Στην Αμερική υπάρχει τεράστιο κοινό για τα χειροποίητα όργανα, πουλάει αυτή η ιδέα. Και το ντιζάιν και ο ήχος και όλα.

 

Στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχουν αρκετοί που κατασκευάζουν κιθάρες κάθε είδους, αλλά αυτό που κάνει ο Βαγγέλης είναι μοναδικό, δεν το κάνει κανείς άλλος. «Παρόλα αυτά, εδώ δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς» μας λέει, «τις SlideBoard κιθάρες τις πουλάω μόνο στο εξωτερικό. Στην Αμερική υπάρχει τεράστιο κοινό για τα χειροποίητα όργανα, πουλάει αυτή η ιδέα. Και το ντιζάιν και ο ήχος και όλα. Κάθε όργανο είναι μοναδικό γιατί έχει το δικό του ήχο, λόγω ξύλου, λόγω σχεδιασμού, και το βίντεο του Justin Johnson βοήθησε πολύ για να με βρει κόσμος από παντού. Είναι ένας εξαιρετικός μουσικός, τρομερός παίκτης κιθάρας, που ασχολείται και με τέτοια έγχορδα όργανα και παίζει με αυτά. Έκανε στα βίντεό του αναφορά σε μένα και στη σελίδα μου στο Facebook και έγινε χαμός. Και από τον κόσμο που μου έστειλε στο Facebook και από το πελατολόγιο που προέκυψε. Τον συγκεκριμένο τον παρακολουθώ χρόνια και μου άρεσε πολύ αυτό που κάνει, έτσι σκέφτηκα ότι αφού ξεκίνησα να φτιάχνω μια κιθάρα από skate πρέπει να του τη στείλω, γιατί και η συμπεριφορά και η εμφάνιση του συγκεκριμένου ανθρώπου σε εμπνέουν να κάνεις κάτι custom. Του την έστειλα, του άρεσε και έφτιαξε τα δύο βίντεο με το τρομερό feedback. Όλοι μου έλεγαν τα καλύτερα και με παρότρυναν να το συνεχίσω».

 

Οι κιθάρες που φτιάχνει ο Βαγγέλης από σανίδες του skate είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο
Το κακό είναι ότι δεν υπάρχουν στάνταρ σανίδες, ακόμα και από την ίδια εταιρία να είναι, είναι όλες λίγο διαφορετικές, διαφέρουν στο κόψιμο, οπότε οπότε το μέτρημα γίνεται στην κάθε μία από το μηδέν. Κι ο ήχος από την κάθε σανίδα είναι αλλιώτικος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Μας δείχνει πώς μετατρέπει την σανίδα του skate σε κιθάρα, ξεκινώντας από τη σανίδα -που δεν είναι και πολύ εύκολο να τη βρει- το τρίψιμο, το σχέδιο που φτιάχνει στο χέρι, τα πατίνια που βρίσκει, τα κλειδιά, τις τρύπες που πρέπει να γίνουν με ακρίβεια χιλιοστού γιατί ένα λάθος μπορεί να καταστρέψει τον ήχο της κιθάρας. «Το υλικό που είναι φτιαγμένες είναι ιδανικό, πάντως, γιατί το κελεμπέκι το αγαπάμε γενικά στην οργανοποιία» μας εξηγεί. «Κι ο καθένας θέλει το δικό του σχέδιο. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχουν στάνταρ σανίδες, ακόμα και από την ίδια εταιρία να είναι, είναι όλες λίγο διαφορετικές, διαφέρουν στο κόψιμο, οπότε οπότε το μέτρημα γίνεται στην κάθε μία από το μηδέν. Κι ο ήχος από την κάθε σανίδα είναι αλλιώτικος, εξαρτάται και από τον μαγνήτη και την κλίμακα». Μας δείχνει μια σανίδα που έχει ήχο πιο κοντά στο Lap Steel, με διαφορετικό κούρδισμα από τις διπλανές που βγάζουν ήχο «Χαβάη», πιο τζαζ, «λιγότερο μπλουζοϋβρίδια».

 

Τον ρωτάω αν είναι εύκολο να παίξει κάποιος SlideBoard κιθάρα. «Δεν είναι εύκολο, τουλάχιστον να παίξει μαζί με άλλα όργανα, θέλει το χρόνο του. Χρειάζεται κάποιος να ασχοληθεί μαζί του. Αλλά επειδή είναι σανίδα του skate, δεν ξέρω πόσο την παίρνουν στα σοβαρά, ότι είναι όντως όργανο που χρειάζεται εξάσκηση να το μάθεις».

 

«Πόσο χρόνο σου παίρνει για να φτιάξεις μια τέτοια κιθάρα;». «Με το πρόγραμμα που έχω τώρα, μου παίρνει μια εβδομάδα. Οι ώρες μου είναι απειροελάχιστες, δυστυχώς. Με βοηθάει, παρόλα αυτά, που είμαι στο μαγαζί κι έχουμε εργαστήρι και μπορώ να κάνω πέντε πράγματα εκεί. Πέρα από όλα αυτά, για να φτιάξω ένα σωστό και σοβαρό όργανο, θέλει γύρω στις 15-16 ώρες σερί. Θέλει χρόνο, μελέτη, σωστό μέτρημα, τα φτιάχνω όλα από την αρχή και τα βάφω μόνος μου. Αν μπει λάθος ο κάτω καβαλάρης είναι για πέταμα, δεν παίζει, δεν ακούγεται σωστά, δεν ξέρει πού να πατήσει ο άλλος για να παίξει.

 

Οι κιθάρες που φτιάχνει ο Βαγγέλης από σανίδες του skate είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Οι κιθάρες που φτιάχνει ο Βαγγέλης από σανίδες του skate είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

»Ξεκίνησα να φτιάχνω διάφορα όργανα όταν σταμάτησα να μπορώ να αγοράζω κιθάρες, η κρίση το προκάλεσε αυτό, αλλά και ο γάμος. Έπρεπε να βρω έναν τρόπο να κατασκευάσω μόνος μου τα όργανα που παίζω. Έχω φτιάξει μπαγλαμάδες και κιθάρες, στο μαγαζί ασχολούμαστε κυρίως με παραδοσιακά όργανα. Με το Lap Steel ασχολήθηκα αργότερα, ξεκινώντας να φτιάχνω πράγματα πιο κοινά, έτσι σκέφτηκα αυτό το concept».

 

«Πόσο κοστίζει μια SlideBoard κιθάρα;». «Τις πρώτες που πούλησα τις έδωσα 250-300 δολάρια, μια τιμή πολύ μικρή αν υπολογίσεις τον κόπο και τα μεταφορικά, αλλά το έκανα μόνο για τη δόξα. Έχω στείλει στο Οχάιο, στη Σουδία, στο Τενεσί, ελπίζω να πάει καλά και να ασχοληθεί και κάποιος από την Ελλάδα. Έχουμε μουσικούς που ασχολούνται με το Lap Steel καθαυτό, ξέρω ανθρώπους που το είδαν αλλά δεν είχαν καμία επικοινωνία μαζί μου. Θα ήθελα τουλάχιστον να έρθει κάποιος έστω και να το δοκιμάσει...».

 

Οι κιθάρες που φτιάχνει ο Βαγγέλης από σανίδες του skate είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο
Το μικρό εργαστήριο στη Νέα Σμύρνη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

 

SlideBoard Guitars Zombie Deck review

 

Η σελίδα των SlideBoard guitars στο Facebook