Πώς οι Κινέζοι τουρίστες φέρνουν τα πάνω-κάτω στον παγκόσμιο τουρισμό

Πώς οι Κινέζοι τουρίστες φέρνουν τα πάνω-κάτω στον παγκόσμιο τουρισμό Facebook Twitter
Σημαντικό ρόλο στην τουριστική έκρηξη που έχει σημειωθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια έχει διαδραματίσει η Κίνα και οι πολίτες της.
0

Πολλοί θα πίστευαν πως η κεφαλή της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα εργοστάσια και τις νέες διαδικτυακές startups.

Η απάντηση όμως φαίνεται πως είναι κάπου αλλού, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων, το ταξίδι και ο τουρισμός αποτελούν πλέον μια από τις πιο επικερδείς βιομηχανίες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ο συνολικός τζίρος από τον παγκόσμιο τουρισμό το 2016 έφτασε τα 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη δεκαετία κάνουν λόγο πως το 1/4 των συνολικών επαγγελμάτων παγκοσμίως θα έχουν να κάνουν με τον τουρισμό.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την έκρηξη του τουρισμού έχει διαδραματίσει η Κίνα και οι πολίτες της, οι οποίοι μέσα από τις selfies που τραβούν στα μέρη τα οποία επισκέπτονται, προτρέπουν όλο και περισσότερους συμπατριώτες τους να φύγουν από τη χώρα για ένα ταξίδι.

Περιγράφοντας την τουριστική έκρηξη, το Bloomberg ανέφερε ότι «οι Κινέζοι τουρίστες καταλαμβάνουν τη γη», επικαλούμενο τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών που αποκαλύπτουν ότι «η Κίνα αντιπροσωπεύει ήδη περισσότερο από το ένα πέμπτο των χρημάτων των εξερχόμενων τουριστών».

Περιγράφοντας την τουριστική έκρηξη, το Bloomberg ανέφερε ότι «οι Κινέζοι τουρίστες καταλαμβάνουν τη γη», επικαλούμενο τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών που αποκαλύπτουν ότι «η Κίνα αντιπροσωπεύει ήδη περισσότερο από το ένα πέμπτο των χρημάτων των εξερχόμενων τουριστών».

Βάσει υπολογισμών οι Κινέζοι πολίτες δαπάνησαν το 2016 συνολικά 261 δισ. δολάρια, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν στη δεύτερη θέση, όντας όμως περίπου 140 δισ. δολάρια πίσω.

Πιο συγκεκριμένα κάθε Κινέζος τουρίστας αναμένεται να δαπανήσει 9.500 γιουάν (περίπου 1.500 δολάρια) κατά μέσο όρο ταξιδεύοντας στο εξωτερικό.

Πώς οι Κινέζοι τουρίστες φέρνουν τα πάνω-κάτω στον παγκόσμιο τουρισμό Facebook Twitter
Το ταξίδι και ο τουρισμός αποτελούν πλέον μια από τις πιο επικερδείς βιομηχανίες παγκοσμίως.

Πρόσφατα, η Ακαδημία Τουρισμού της Κίνας, ένα ερευνητικό ίδρυμα στο πλαίσιο της Εθνικής Υπηρεσίας Τουρισμού της Κίνας, και η Ctrip, το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Κίνας, εκπόνησαν από κοινού έκθεση για την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Η έκθεση εκτιμά ότι 6,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες θα περάσουν τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό, αύξηση 5,7% έναντι των 6,15 εκατομμυρίων που ταξίδεψαν στο εξωτερικό κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η έκρηξη αυτή, ωστόσο, έχει επιφέρει αλλαγές και στις περιοχές γύρω από την Κίνα, οι οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχεία, αεροδρόμια και χώρους αναψυχής, για να δεχτούν αυτά τα νέα κύματα τουριστών.

Οι γειτονικές χώρες της Κίνας είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί. Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ και Ινδονησία είναι οι πέντε κορυφαίοι.

Πλουσιότεροι ταξιδιώτες θα επιλέξουν ακόμα πιο απομακρυσμένους προορισμούς. Η έκθεση ισχυρίζεται ότι οι Κινέζοι τουρίστες θα ξοδέψουν τα περισσότερα χρήματα στην Ανταρκτική, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ταϊτή, τη Νορβηγία, την Τανζανία, την Ισλανδία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία και τη Φινλανδία.

Στην Ανταρκτική, για παράδειγμα, κάθε ταξιδιώτης κατά μέσο όρο θα δαπανήσει 160.000 γιουάν (25.200 δολάρια).

Παρά τις υψηλές δαπάνες, ο αριθμός των ταξιδιωτών που πραγματοποίησαν ταξίδια στην Ανταρκτική φέτος έχει ήδη διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Πώς οι Κινέζοι τουρίστες φέρνουν τα πάνω-κάτω στον παγκόσμιο τουρισμό Facebook Twitter
Οι Κινέζοι τουρίστες μέσα από τις selfies που τραβούν στα μέρη τα οποία επισκέπτονται, προτρέπουν όλο και περισσότερους συμπατριώτες τους να φύγουν από τη χώρα για ένα ταξίδι.

Η Ταϊλάνδη αναμένει 300.000 τουρίστες από την Κίνα κατά τη διάρκεια των φετινών διακοπών. Ο Santi Chudintra, αναπληρωτής διοικητής της Τουριστικής Αρχής της Ταϊλάνδης (TAT), ανέφερε ότι οι Κινέζοι τουρίστες κατά την επταήμερη περίοδο θα «δημιουργήσουν περίπου 8 δισεκατομμύρια μπατ (253,9 εκατομμύρια δολάρια) σε έσοδα», σύμφωνα με το Reuters».

Η τουριστική αρχή της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε στις 12 Φεβρουαρίου ότι η Κίνα έχει γίνει για πρώτη φορά η μεγαλύτερη πηγή τουριστών, με συνολικά 3,22 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες να έχουν επισκεφθεί τη Σιγκαπούρη το 2017.

Κι όλα αυτά μέσω μιας οθόνης ενός κινητού ή ενός υπολογιστή.

Πλέον δεν χρειάζεται ένα τηλέφωνο για να κλείσεις μια θέση σ' ένα αεροπλάνο ή σ' ένα ξενοδοχείο. Όλα μπορούν να γίνουν μέσα από μια οθόνη, σημειώνουν όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στις χώρες της Ασίας.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως σε λίγα χρόνια όλα θα έχουν ψηφιοποιηθεί και όλα θα μπορούν να γίνουν μέσω smartphone.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν ήταν απλώς μια απόφαση να μετακομίσω στο χωριό, ήταν φυσική ολοκλήρωση»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα βουνά βρήκα τον εαυτό μου και τον σκοπό μου»

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακάκος ζει από το 2013 σε ένα μικρό ορεινό χωριό, το Πετρίλο στα Άγραφα, που έχει μόλις δέκα μόνιμους κάτοικους τον χειμώνα, και δείχνει τον τρόπο σε όποιον θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμά του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Τι έμαθα δίπλα στους θαλασσινούς νομάδες του Ινδικού Ωκεανού

Ταξίδια / Τι έμαθα δίπλα στους θαλασσινούς νομάδες του Ινδικού Ωκεανού

Ένα ταξίδι στην Κένυα γίνεται αφορμή να γνωρίσουμε αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπων που βρίσκουν στην περιπλάνηση σκοπό και σωτηρία, ένα αντίδοτο στη μελαγχολία και την επιθετικότητα της ζωής στην πόλη.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Το ότι ζω στα βουνά το θεωρώ το μεγαλύτερο επίτευγμα και τη μεγαλύτερη τύχη στη ζωή μου»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Απ' τα βουνά πηγάζει η ελπίδα, γι' αυτό επιστρέφουμε και τα προστατεύουμε»

Η Άρτεμις Μπλατσή άφησε την Αθήνα για τη Στρώμη, στις παρυφές της Γκιώνας, και έφερε την Οικοψυχολογία, τη μελέτη της σύνδεσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, στη Φωκίδα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Χους εις τέφραν, εις ύδωρ. Στα νερά του Γάγγη κλείνει ο κύκλος

Φωτογραφία / Άλλη μια μέρα στον Γάγγη που καίνε νεκρούς

Μια φωτογραφική περιπλάνηση στο Βαρανάσι και στον κόσμο του, με τελικό προορισμό τον Γάγγη, όπου η καύση νεκρών, παρότι ενέχει το στοιχείο του μεταφυσικού, μοιάζει με μία ακόμα καθημερινή δραστηριότητα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ
Αξέχαστες στιγμές από ένα ταξίδι στην Κεντρική Αμερική

Nothing Days / Αξέχαστες στιγμές από ένα ταξίδι στην Κεντρική Αμερική

Η πιο μοντέρνα βιβλιοθήκη (που δεν κλείνει ποτέ), ένα ξημέρωμα στην κορυφή του κόσμου, μια πράσινη λίμνη, μια καθολική εκκλησία όπου λατρεύονται οι θεοί των Μάγια και ένα σεβίτσε από όρχεις ταύρου (που θέλουμε να ξεχάσουμε).
M. HULOT
48 ώρες στην Καρδαμύλη

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καρδαμύλη

Στο χαρακτηρισμένο «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο και στην Ιστορία, επισκεπτόμαστε το σπίτι του Λι Φέρμορ, θυμόμαστε τον Όμηρο, κάνουμε μπάνιο με θέα, και ξέρουμε ότι θα επιστρέψουμε ξανά.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Βαλκάνια με ιταλικό φινίρισμα: Ένα road trip στην Ίστρια

Ταξίδια / Βαλκάνια με ιταλικό φινίρισμα: Ένα road trip στην Ίστρια

Στο κροατικό κομμάτι της μεγαλύτερης χερσονήσου της Αδριατικής πίνουμε κρασί από τη Μονεμβασιά και rakija, επισκεπτόμαστε ρωμαϊκά μνημεία, χαζεύουμε φωτισμένους γερανούς και θυμόμαστε τις ταινίες του Γουές Άντερσον.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Στη λίμνη Ατιτλάν της Γουατεμάλας με έναν ερωτιάρη άγιο

Nothing Days / Στη λίμνη Ατιτλάν της Γουατεμάλας με έναν ερωτιάρη άγιο

Ο Μαξιμόν είναι ένας κακός άγιος που πίνει και καπνίζει και φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετικό σπίτι στο Σαντιάγκο της λίμνης Ατιτλάν. Η λατρεία του είναι ένα μείγμα καθολικής πίστης και παγανισμού που έχει τις ρίζες του στις παραδόσεις των Μάγια.  
M. HULOT