Ο συνδυασμός καυτό τσάι- αλκοόλ- κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου

Ο συνδυασμός καυτό τσάι- αλκοόλ- κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου Facebook Twitter
0

Η συχνή κατανάλωση καυτού τσαγιού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου, αν συνδυάζεται με αλκοόλ και κάπνισμα, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα.

Ήταν ήδη γνωστό ότι το πολύ αλκοόλ και το συχνό κάπνισμα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του οισοφάγου, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται, αν προστεθεί σε αυτά και το καυτό τσάι.

Όμως από μόνο του το καυτό τσάι δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, εφόσον κάποιος ούτε πίνει αλκοόλ, ούτε καπνίζει.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας και του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 456.000 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών, εκ των οποίων 1.731 εκδήλωσαν καρκίνο του οισοφάγου στη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν ζεματιστό τσάι, κατανάλωναν πολύ αλκοόλ και επίσης κάπνιζαν, είχαν τουλάχιστον πενταπλάσια πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του οισοφάγου, σε σχέση με όσους δεν έκαναν τίποτε από τα τρία. Οι καπνιστές που έπιναν καθημερινά καυτό τσάι (αλλά όχι αλκοόλ), είχαν διπλάσιο κίνδυνο.

Οι Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν ότι «η αποχή από το καυτό τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου σε ανθρώπους που πίνουν πολύ αλκοόλ ή καπνίζουν».

Ειδικοί στη Βρετανία, μια χώρα όπου παραδοσιακά γίνεται μεγάλη κατανάλωση τσαγιού, επεσήμαναν ότι στη Δύση γενικότερα οι άνθρωποι πίνουν συνήθως το τσάι τους σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι στην Ασία, με αποτέλεσμα να κάνουν μικρότερη ζημιά στον οισοφάγο τους.

Ο καρκίνος που αρχίζει στον οισοφάγο, έχει πενταετή επιβίωση μόνο 15% μετά την αρχική διάγνωση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυρία Μαρία, ο κύριος Νίκος και μια ιστορία αγάπης με μια μηχανή ποπκόρν

Living / Πενήντα καλοκαίρια χωρίς ρεπό, με μαλλί της γριάς και ψημένο καλαμπόκι

Ο κύριος Νίκος έχει προλάβει την εποχή που το γλειφιτζούρι κοκοράκι ήταν συνώνυμο του πρώτου ραντεβού. Μετά από δεκαετίες στους δρόμους, δεν μπορεί να φανταστεί καλοκαίρι χωρίς πανηγύρι και χωρίς το μηχάνημα του ποπκόρν.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
CHECK Ένα πρωί αναζητήσαμε πουλιά στον Εθνικό Κήπο

Living / Birdwatching στην Αθήνα: Παρατηρώντας πρωί-πρωί πουλιά στον Εθνικό Κήπο

Το birdwatching στην πόλη μας είναι πολύ πιο δημοφιλές από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι ξένοι το λατρεύουν, και παίρνουν τα πάρκα και τα βουνά για να ανακαλύψουν τσαλαπετεινούς και κουκουβάγιες, σε ένα «κυνήγι» με τα κιάλια που κάνει το συγκεκριμένο τουρ από τα πιο διαδεδομένα στην Ελλάδα.
M. HULOT
Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ