Η street art στην Ελλάδα - και παγκοσμίως - είναι ένας κόσμος γεμάτος διαφορετικότητα, ποικιλομορφία, προσωπική έκφραση και συνεργασία. Σε αυτόν τον κόσμο, δε χωρούν στερεότυπα ή προκαταλήψεις, αλλά ισότητα και όρεξη για δημιουργία. Πολλές φορές, συναντάμε έργα που αντικατοπτρίζουν αυτές τις αξίες - είναι τα έργα που θα σε κάνουν να κοντοσταθείς στον δρόμο για να τα παρατηρήσεις, ως κομμάτια μίας πόλης «πλούσιας» σε χρώμα, ταλέντο και δημιουργικότητα.

 

Μέσα στον κόσμο αυτόν, υπάρχουν καλλιτέχνες που καταφέρνουν να ξεχωρίζουν τόσο για την τέχνη τους, όσο και για την ικανότητά τους να μεταφράζουν οποιοδήποτε μήνυμα, άποψη ή σκέψη μέσα από τα έργα τους, με τρόπο που να απευθύνεται σε όλους - ανοίγοντας, έτσι, ένα νέο «παράθυρο» στην τέχνη. Ένας από αυτούς είναι ο street artist Σωτήρης Φωκέας ή αλλιώς Soteur, γνωστός για τα έργα του γύρω από την conceptual και street art, όπως και για την ικανότητά του να προκαλεί τον θεατή στον αυτοσαρκασμό, μέσα από τον δικό του διαρκή αυτοσαρκασμό στα social media.

 

Ο Soteur σας προσκαλεί να ολοκληρώσετε το επιβλητικό mural του στο κέντρο της Αθήνας μέχρι τις 28/2
Φωτο: Bill Georgoussis

 

Αυτή τη φορά, ο Soteur ένωσε τις δυνάμεις του με την Absolut, στο πλαίσιο του πιο δημιουργικού καλλιτεχνικού διαγωνισμού της χρονιάς, δημιουργώντας ένα επιβλητικό έργο που ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει σε μία βόλτα σας στο κέντρο της Αθήνας. Το «Absolut Mural» αποτελεί έναν φόρο τιμής στη διαφορετικότητα και την ισότητα, που αντικατοπτρίζεται μέσα από την ξεχωριστή καλλιτεχνική ματιά του Soteur, παραμένοντας όμως, μισό. Κι αυτό γιατί, για λίγες μέρες ακόμη, αναζητά τον/την καλλιτέχνη/ιδα που θα το ολοκληρώσει, συμπληρώνοντας το σχέδιο του Soteur και έχοντας την ευκαιρία να το δει στον τοίχο του «The Artist Hotel» στην οδό Μελανθίου. Για να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό, υποβάλετε το σχέδιό σας στο absolutmural.gr έως τις 28/2/2021.

 

 

 

Εμείς μιλήσαμε με τον Soteur σχετικά με την τέχνη, τη διαφορετικότητα, τον ξεχωριστό αυτό διαγωνισμό, αλλά και όσα χρειάζεται να ξέρει κάποιος/α που θέλει να συμπληρώσει το «Absolut Mural».


—Τι σημαίνει για εσένα ο όρος «διαφορετικότητα»;
Διαφορετικότητα, για εμένα αλλά και εξ ορισμού, σημαίνει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η ποικιλομορφία που υπάρχει στα πάντα γύρω μας, η διαφορά, η ετερογένεια. Το δεύτερο έχει να κάνει με την κοινωνική σημασία του αγώνα ενάντια σε προκαταλήψεις και στερεότυπα, αλλά και την αποδοχή και ένταξη όλων των ειδών των μειονοτήτων στο σύνολο.


—Ποια η σημασία της στη δουλειά σου και πώς μεταφράζεται μέσα από τα έργα σου;

Η σημασία της διαφορετικότητας (και της αποδοχής αυτής) στη δουλειά μου δεν είναι άλλη πέρα από το ότι αποτελεί μια σταθερά που πάντα θα υπάρχει στο background της δουλειάς και της σκέψης μου. Δε νομίζω πως θα μπορούσα να κάνω και αλλιώς, όντας καλλιτέχνης που έχει επιλέξει να ζει και να εργάζεται στην Ελλάδα. Σχετικά με τα έργα μου, νομίζω πως το στοιχείο αυτό φαίνεται περισσότερο στα γραπτά μου και στη γενικότερη δράση μου σαν εικαστικός, παρά στη ζωγραφική μου. Στη ζωγραφική και τις εικόνες που δημιουργώ, νομίζω πως απλά χρησιμοποιώ αρκετά το στοιχείο της ποικιλίας/ ποικιλομορφίας.


—Μπορείς να μας «ξεναγήσεις» με λίγα λόγια στην καλλιτεχνική σου πορεία μέχρι σήμερα;

Ξεκίνησα κάνοντας graffiti με τους φίλους μου στην ηλικία των 14. Έπειτα μπήκα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από την οποία και αποφοίτησα το 2013 και το 2020 ολοκλήρωσα το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών στην ΑΣΚΤ. Η δουλειά μου πάντα είχε να κάνει με τον δημόσιο χώρο  - είτε αυτός είναι ο δρόμος, είτε το διαδίκτυο. Με το πώς υπάρχει, πώς αυτοπροσδιορίζεται, τι ρόλο παίζει ο καλλιτέχνης στη κοινωνία του σήμερα καθώς και το πώς μπορεί η τέχνη να απευθυνθεί σε περισσότερο κόσμο.


Στο πλαίσιο αυτό, κάπου το 2017 γεννήθηκε ο SOTEUR, η διαδικτυακή περσόνα - influencer - καλλιτέχνης του λαού - instamodel - street artist - ποιητής - meme lord (και πρόσφατα «χιπστεράς»). Η δουλειά μου σήμερα, λοιπόν, χωρίζεται κατά κάποιο τρόπο σε δύο κομμάτια: το ένα είναι οι δράσεις του SOTEUR και το άλλο είναι το πώς ο Σωτήρης Φωκέας αντιλαμβάνεται, κρίνει και σχολιάζει την ύπαρξη μιας τέτοιας περσόνας.


—Η παρουσία σου στα social media ως Soteur περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές πτυχές του πώς εκφράζεσαι μέσα από τα έργα σου. Πώς επηρεάζεται ο τρόπος με τον οποίο δημιουργείς, από το internet culture του σήμερα;

Είμαι παιδί του internet. Μεγάλωσα μέσα σε irc chats, στο 4chan, άλλαζα blogging πλατφόρμα κάθε τρίμηνο, έκανα φίλους που έχω ακόμα από το MySpace, συνεχίζω γελάω μανιακά με το «Never gonna give you up» και πρόσφατα, μετά από χρόνια, έχασα ξανά στο «THE GAME» (συγγνώμη σε όσους γνωρίζουν). Πάντα με ενθουσίαζε και με επηρέαζε το διαδίκτυο και δεν το έχω ξεπεράσει ακόμα αυτό. Θεωρώ πως είναι ένα τρομερό κεφάλαιο μελέτης κοινωνικά και ένα απίστευτο εργαλείο για καλλιτέχνες και μη.

 

—Είσαι ιδρυτικό μέλος του «The Slang Network», της καλλιτεχνικής κολεκτίβας που γνωρίσαμε πριν από περίπου έναν χρόνο. Πώς έχει εξελιχθεί η συνεργασία σας στο πλαίσιο της πανδημίας και πώς παραμένετε δημιουργικοί, παρά τα εμπόδια που έχει δημιουργήσει;

Είναι φοβερό το ότι δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της ομάδας μας, έγινε το πρώτο lockdown. Αυτό μας κράτησε αρκετά πίσω, καθώς είμαστε όλοι/ες μαθημένοι στο να δουλεύουμε έξω, ενώ παράλληλα είναι βασικό στοιχείο της ομάδας το να συνεργαζόμαστε. Παρόλα αυτά, προσαρμοστήκατε κι εμείς, όπως όλοι, στα δεδομένα και βρήκαμε τρόπους να δημιουργούμε και υπό αυτές τις συνθήκες. Ευτυχώς, έχουμε ιδιαίτερη οικειότητα μεταξύ μας και γνωρίζουμε πολύ καλά ο ένας τη δουλειά του άλλου, οπότε η σύμπραξη/συνεργασία μας βγαίνει αρκετά φυσικά.


—Η συνεργασία σου με την ABSOLUT αποτελεί έναν φόρο τιμής στην ισότητα και τη διαφορετικότητα. Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για τη συνεργασία αυτή αλλά και τη δημιουργία του ABSOLUT MURAL;

Ήταν εξαιρετικά τιμητικό το ότι με προσέγγισε η ABSOLUT για αυτή τη συνεργασία, καθώς γνώριζα πως σαν brand, ανά τα χρόνια, έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες παγκοσμίως, καλλιτέχνες που κι εγώ θαυμάζω από παιδί. Το συγκεκριμένο project για 'μένα έχει πολύ ενδιαφέρον, καθώς εμπεριέχει αυτό το στοιχείο της συνεργατικότητας που λατρεύω στην κουλτούρα του graffiti - και αποτελεί και έναν από τους βασικούς λόγους ύπαρξης του The Slang Network.


Το βασικό στοιχείο του project, το ότι δηλαδή θα συνεργαστούν δύο δημιουργοί για να ολοκληρωθεί το έργο, είναι και το πιο σημαντικό για εμένα. Το πρώτο μισό κομμάτι που έχω κάνει αποτελεί μια αφορμή ή ένα κάλεσμα για τον κόσμο να στείλει τα σχέδιά του - αφού το έργο θα ολοκληρωθεί πραγματικά όταν γίνει και το άλλο μισό.


—Η επιλογή και η χρήση των βαφών που χρησιμοποιήθηκαν για το έργο έχουν μία ευχάριστη ιδιαιτερότητα – μπορείς να μας μιλήσεις γι’ αυτήν;

Έπαθα και εγώ σοκ όταν έμαθα γι' αυτές τις μπογιές και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να δουλέψω με αυτές. Είναι 100% οικολογικές και φτιαγμένες με μια τεχνολογία που καθαρίζει τον αέρα, αφού κάθε τ.μ. του mural είναι ικανό να εξουδετερώσει το ισοδύναμο της ρύπανσης 30 αυτοκινήτων το χρόνο!


—Τι είναι αυτό που κάνει το mural αυτό να ξεχωρίζει για εσένα; Τι θα έλεγες σε έναν/μία καλλιτέχνη/ιδα που θέλει να λάβει μέρος στον διαγωνισμό;

Όπως αναφέρω και παραπάνω, το σημαντικότερο κομμάτι του mural για μένα είναι αυτό της συνεργασίας. Αυτό που σαν Σωτήρης προτείνω στον κόσμο που θέλει να πάρει μέρος και να στείλει τα σχέδιά του, είναι να λάβει υπόψη στο σχεδιασμό και το σχέδιο που υπάρχει δίπλα, το πως θα ενωθούν, θα ταιριάξουν και θα ισορροπήσουν μεταξύ τους έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία εικόνα. Περιμένω και ανυπομονώ να δω τις προτάσεις για το πως να ολοκληρώσουμε το έργο, λοιπόν!

 

Ο Soteur σας προσκαλεί να ολοκληρώσετε το επιβλητικό mural του στο κέντρο της Αθήνας μέχρι τις 28/2
Φωτο: Bill Georgoussis

 

Περισσότερες πληροφορίες για το ABSOLUT MURAL θα βρείτε εδώ.


Η υποβολή έργων θα ολοκληρωθεί στις 28/2/2021.