«Nomophobia»: Επιστήμονες εξηγούν γιατί νιώθουμε πανικό ή στρες χωρίς το κινητό μας

«Nomophobia»: Επιστήμονες εξηγούν γιατί νιώθουμε πανικό ή στρες χωρίς το κινητό μας Facebook Twitter
0

Το Άγχος Αποχωρισμού από τα smartphone όχι μόνο συνιστά πλέον ένα απολύτως υπαρκτό πρόβλημα αλλά επεκτείνεται και με πολύ γρήγορο ρυθμό, λένε οι ερευνητές. Ο όρος, επίσης γνωστός και ως «nomophobia», περιγράφει το αίσθημα πανικού και στρες που βιώνουν ορισμένοι άνθρωποι όταν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση ή να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο.

Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα, η «nomophobia» έχει ελάχιστη σχέση με το αν ο κάτοχος του κινητού δεν μπορεί να κάνει ή λάβει κλήσεις. Αντιθέτως, ερευνητές από το City University του Χονγκ Κονγκ και το Sungkyunkwan University της Σεούλ υποστηρίζουν πως το άγχος προκαλείται επειδή τα smartphone είναι τόσο προηγμένα και ταυτόχρονα συνιστούν προσωπικά μας αντικείμενα, που έχουν καταλήξει να γίνουν επέκταση του εαυτού μας.

Επίσης αποθηκεύοντας σημαντικές φωτογραφίες μηνύματα, τα κινητά τηλέφωνα σήμερα λειτουργούν ως διέξοδο προσφέροντάς μας μια τεράστια γκάμα εφαρμογών, ιστοσελίδων και υπηρεσιών που μας επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε περιεχόμενο που θεωρούμε ουσιαστικό. 

«Καθώς τα smartphone περιέχουν ολοένα και περισσότερες προσωπικές αναμνήσεις, οι χρήστες επεκτείνουν κι άλλο την ταυτότητά τους μέσα σε αυτά. Όταν οι χρήστες τα αντιλαμβάνονται ως επέκταση του εαυτού τους, τείνουν να εξαρτώνται όλο και πιο πολύ από τις συσκευές, κάτι που οδηγεί στην nomophobia μέσω της ενίσχυσης της ανάγκης να τα έχουμε κοντά και να τα αναζητούμε», αναφέρει η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cyberpsychology, Behavior and Social Networking. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σχετικά μικρό δείγμα, εξετάζοντας για την έρευνα περίπου 300 φοιτητές στην Ν. Κορέα, και σημειώνουν πως ενδεχομένως τα συμπεράσματα δεν είναι αντιπροσωπευτικά για όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο εκτιμούν πως το Άγχος Αποχωρισμού από τα smartphone θα γίνεται όλο και πιο έντονο στο μέλλον, καθώς η τεχνολογία γίνεται συνεχώς πιο εξατομικευμένη και μεγαλώνοντας θα εξαρτόμαστε όλο και πιο πολύ από αυτήν.  

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στα smartphone και τις εφαρμογές φαίνεται πως αυξάνει αναπόφευκτα την εξάρτηση των χρηστών από τις συσκευές. Αυτό σημαίνει πως οι χρήστες θα πρέπει να προσέχουν και να μην γίνουν υπερβολικά εξαρτημένοι από το smartphone τους, ενώ επωφελούνται από την πρόοδο της τεχνολογίας», προσθέτουν οι ερευνητές. 

Η «nomophobia» δεν είναι μέχρι στιγμής καταχωρημένη ως επίσημος όρος που περιγράφει μια πνευματική ασθένεια, αλλά μελέτες έχουν αποδείξει πως η εξάρτηση από τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Νωρίτερα φέτος, έρευνα του McCombs School of Business διαπίστωσε πως το να έχουμε απλώς ένα κινητό σε σημείο προσβάσιμο σε εμάς, ακόμη κι αν είναι κλειστό ή με την οθόνη αναποδογυρισμένη, μπορεί να μειώσει την αντιληπτική ικανότητα. 

Σε κάθε περίπτωση το να τοποθετούμε το κινητό μας σε διαφορετικό δωμάτιο μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο, ακόμη και όσων νιώθουν απόλυτα εξαρτημένοι από αυτό. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως «καθορισμένες και προστατευμένες» περίοδοι χωρισμού από τα κινητά μας, κι όχι αναπάντεχες, «μπορεί να συντελέσουν σε καλύτερη απόδοση των ατόμων». 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχει η τουριστική Πλάκα, υπάρχει και η δική μας

Living / Υπάρχει η τουριστική Πλάκα, υπάρχει και η δική μας

Για κάθε σχεδόν πόλη του κόσμου, οι τουριστικοί οδηγοί χωρίζονται σε εκείνους που συγκεντρώνουν «τα Χ καλύτερα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε» και στους «ζήστε το σαν ντόπιος». Στην περίπτωση της Αθήνας, η περιοχή της Πλάκας μπαίνει σίγουρα στους πρώτους οδηγούς. Ποιος είπε όμως ότι δεν έχει να προσφέρει και στους Αθηναίους;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Gohar World: H Laila και Nadia Gohar μας καλούν να στρώσουμε σουρεαλιστικά τραπέζια

Living / Gohar World: Ένας λογαριασμός στο Instagram μας καλεί να στρώσουμε σουρεαλιστικά τραπέζια

Η Laila Gohar είναι καλλιτέχνις και το φαγητό, το εκφραστικό της μέσο. Αυτήν τη φορά συνεργάστηκε με τη ζωγράφο και γλύπτρια αδελφή της Nadia προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σύμπαν με πρωτότυπα σκεύη, πιστεύοντας ότι πρέπει να προσεγγίζουμε το στρώσιμο του τραπεζιού με την ίδια προσοχή που δίνουμε στο ντύσιμό μας. Τη ρωτήσαμε πώς εμπνεύστηκε τον σχεδιασμό των αντικειμένων τους και μας περιέγραψε ένα σκηνικό που αντίκρισε στη μέση ενός σούπερ μάρκετ στην Κρήτη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ