Η φυματίωση «επέστρεψε» στην Ελλάδα

Η φυματίωση «επέστρεψε» στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Η φυματίωση είναι εδώ και θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για την εξάλειψή της, λένε οι ειδικοί στην Ελλάδα.

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, η φυματίωση αποτελεί την 9η συχνότερη αιτία θανάτου και το συχνότερο αίτιο θανάτου από λοιμώδες νόσημα παγκοσμίως, προκαλώντας περισσότερους από 4.500 θανάτους την ημέρα, σημείωσαν οι ειδικοί.

Η επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στην Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, δείχνει ότι από το 2004 έως το 2016, δηλώνονται ετησίως κατά μέσο όρο 600 περιπτώσεις φυματίωσης, με τη μέση επίπτωση της νόσου να υπολογίζεται στις 4,6 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.

Το 2016 δηλώθηκαν 439 περιπτώσεις φυματίωσης με την επίπτωση να υπολογίζεται σε 4,1 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.

Πάντως, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, δεν μπορεί να αποτυπωθεί με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στην Ελλάδα, καθώς δεν δηλώνονται όλα τα περιστατικά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), στην αίθουσα Α. Αργυριάδης στο ΕΚΠΑ.

Στην ομιλία του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μ.- Α. Δημόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία των παρεμβάσεων του ΕΚΠΑ σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος Δημόσιας Υγείας και τόνισε την ανάγκη «όλοι μαζί, ιατρικός κόσμος, εκπαιδευτική κοινότητα και πολίτες, να επιχειρήσουμε να θέσουμε οριστικά στην "υγειονομική λήθη" τη φυματίωση».

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητής Θ. Ρόζενμπεργκ, τόνισε ότι η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, παρά το γεγονός ότι είναι ιάσιμη. Η εμφάνιση και διασπορά στελεχών μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης, ανθεκτικών στα αντιφυματικά φάρμακα θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί παγκόσμια όσον αφορά τη θεραπεία και τον έλεγχο της, επισήμανε και συμπλήρωσε:

«Δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο ολιγωρίας. Η αντιμετώπιση της φυματίωσης θα πρέπει να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στην ατζέντα δημόσιας υγείας στη χώρα μας και το ΚΕΕΛΠΝΟ θα αγωνισθεί για τον στόχο αυτόν, σε κοινό μέτωπο μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς, αλλά και την κοινωνία των πολιτών».

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Π. Σφηκάκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της σωστής διαπαιδαγώγησης και της έγκυρης ενημέρωσης σε όλα τα θέματα Υγείας, όπως και στη φυματίωση, έτσι ώστε η πρόληψη να αποτελεί στάση ζωής για κάθε ενήλικα.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθ. Σπ. Ζακυνθινός, ο οποίος επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει το κράτος στην αντιμετώπιση της νόσου. «Ο αντιφυματικός αγώνας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανίσχυρος, χωρίς δυστυχώς σοβαρές προσπάθειες από το κράτος για ενδυνάμωσή του. Απαιτείται ενίσχυση των αντιφυματικών δομών με μεγαλύτερη συμμετοχή των πνευμονολόγων» σημείωσε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ