Φαγητά με έντομα, νανοϋλικά και μύκητες διαμορφώνουν νέους κανόνες διατροφής στην ΕΕ

Φαγητά με έντομα, νανοϋλικά και μύκητες διαμορφώνουν νέους κανόνες διατροφής στην ΕΕ Facebook Twitter
3

Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων, φέρνει και νέους κανόνες με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων, χωρίς να θιγεί η καινοτομία στην ΕΕ.

Η ολομέλεια του ΕΚ, ενέκρινε έκθεση για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των νέων τροφίμων.


Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η αναθεώρηση του κανονισμού είναι απαραίτητη, καθώς ο προϋπάρχων ισχύει από το 1997 και από τότε έχουν αναπτυχθεί πολλά νέα τρόφιμα και συστατικά και έχει υπάρξει τεχνολογική πρόοδος.


Τα νέα τρόφιμα περιλαμβάνουν προϊόντα όπως τα έντομα και τα νανοϋλικά αλλά και μύκητες, φύκια και νέες χρωστικές ουσίες. Είναι προϊόντα που αναπτύχθηκαν πρόσφατα, καινοτόμα τρόφιμα ή τρόφιμα που παράγονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και διαδικασιών παραγωγής. Ως νέα τρόφιμα, ορίζονται επίσης, τρόφιμα που παραδοσιακά καταναλώνονται εκτός ΕΕ.


Με τους νέους κανόνες, τα νέα τρόφιμα θα υποβάλλονται σε ελέγχους ασφαλείας και η έγκρισή τους θα γίνεται μέσα από μια πλήρως εναρμονισμένη πανευρωπαϊκή διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), θα πρέπει να αξιολογεί αν κάποιο τρόφιμο είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.


Μετά από απαίτηση των ευρωβουλευτών στις διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις, οι προτεινόμενοι κανόνες καλύπτουν επίσης τα τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα, μέχρι να εγκριθεί συγκεκριμένη νομοθεσία για την κλωνοποίηση, καθώς και νέος ορισμός για τα νανοϋλικά και για τον περιορισμό των δοκιμών σε ζώα.


Μετά το πράσινο φως από την ολομέλεια, οι νέοι κανόνες θα πρέπει να εγκριθούν και από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυρία Μαρία, ο κύριος Νίκος και μια ιστορία αγάπης με μια μηχανή ποπκόρν

Living / Πενήντα καλοκαίρια χωρίς ρεπό, με μαλλί της γριάς και ψημένο καλαμπόκι

Ο κύριος Νίκος έχει προλάβει την εποχή που το γλειφιτζούρι κοκοράκι ήταν συνώνυμο του πρώτου ραντεβού. Μετά από δεκαετίες στους δρόμους, δεν μπορεί να φανταστεί καλοκαίρι χωρίς πανηγύρι και χωρίς το μηχάνημα του ποπκόρν.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
CHECK Ένα πρωί αναζητήσαμε πουλιά στον Εθνικό Κήπο

Living / Birdwatching στην Αθήνα: Παρατηρώντας πρωί-πρωί πουλιά στον Εθνικό Κήπο

Το birdwatching στην πόλη μας είναι πολύ πιο δημοφιλές από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι ξένοι το λατρεύουν, και παίρνουν τα πάρκα και τα βουνά για να ανακαλύψουν τσαλαπετεινούς και κουκουβάγιες, σε ένα «κυνήγι» με τα κιάλια που κάνει το συγκεκριμένο τουρ από τα πιο διαδεδομένα στην Ελλάδα.
M. HULOT
Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ

σχόλια

3 σχόλια
Να πως λυθηκε και το προβλημα ανεργιας στην Ελλαδα,με ενα σμπαρο δυο τρυγονια! Και θα συνεχισουμε να βαραμε μυγες,αλλα τωρα πια και θα τις τρωμε! Και δουλεια και φαι.