Αυξημένος κίνδυνος για ΔΕΠΥ σε παιδιά με μητέρες καπνίστριες κατά την κύηση

Αυξημένος κίνδυνος για ΔΕΠΥ σε παιδιά με μητέρες καπνίστριες κατά την κύηση Facebook Twitter
1

Αυξημένο κίνδυνο γέννησης παιδιού με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που καπνίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδίως αν κάνουν πολλά τσιγάρα κάθε μέρα.

Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη (μετα-ανάλυση), η οποία αξιολόγησε τα ευρήματα 20 μελετών που έγιναν μεταξύ 1998-2017 και οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν τρία εκατομμύρια άτομα σε Ευρώπη, ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέζι Μου του Δεύτερου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Δυτικής Κίνας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το Reuters.

Διαπιστώθηκε ότι οι έγκυες καπνίστριες έχουν κατά μέσο όρο 60% μεγαλύτερο κίνδυνο γέννησης παιδιού με ΔΕΠΥ, σε σχέση με τις μη καπνίστριες.

Για όσες καπνίζουν λιγότερα από δέκα τσιγάρα τη μέρα κατά την εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος ΔΕΠΥ για το μωρό είναι 54% μεγαλύτερος, ενώ για όσες καπνίζουν πάνω από πάνω από δέκα τσιγάρα ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 75% σε σχέση με τις μη καπνίστριες.

Όσο αυξάνει ο αριθμός των τσιγάρων, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος. Διαπιστώθηκε ότι αν μια γυναίκα καπνίστρια κόψει τελείως το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος ΔΕΠΥ για το μωρό μειώνεται σημαντικά.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ

σχόλια

1 σχόλια
Η ΔΕΠΥ αμφισβητειται ως προς την ύπαρξη της στους επιστημονικούς κυκλους και ΔΕΝ ειναι διαταραχή ''ΔΕΠΥ= διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας'' (αυτό το τίτλο βρήκανε), οσοι εχουν τα χαρακτηριστικά της δήθεν ελλειμματικης προσοχης μπορουν αμα θέλουν να κάνουν υπερεστίαση (hyperfocus) σε κατι που τους ενδαφέρει πραγματικά. ας μην βαφτίζουμε προβληματικα τα παιδια με αυτές τις ιδιαιτερότητες, τους ανιχνευτές και παρατηρητικούς ανθρώπους που δυσκολευονται να κατσουν σε μια καρέκλα στην ταξη, να στεκονται σε βαρετες ουρες και να οργανώσουν τον ποσοτικό τους χρόνο. εμπρός παιδια με ΔΕΠΥ. οχι σε γιατρους και ιστοσελίδες που θέλουν να εκμεταλλευτουν μια συγκυρια που τους βρήσκει ευνοημένους. πηγαίντε ενα παιδι με ''δεπυ'' στο δασος για να παιξει και να ειναι χαρούμενο