Τοξικό περιβάλλον: 5 πράγματα που σας διαβεβαιώνουν ότι βρίσκεστε στη λάθος δουλειά / παρέα / σχέση

Τοξικό περιβάλλον: 5 πράγματα που σας διαβεβαιώνουν ότι βρίσκεστε στη λάθος δουλειά / παρέα / σχέση Facebook Twitter
Αποχωρήστε την κατάλληλη στιγμή, πριν εμπλακείτε σε κάτι που δεν θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε με τη λογική και την ειλικρίνεια.
0

Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς ότι βρίσκεται σε ένα μέρος (γραφείο / σχολή / παρέα / ακόμη και στο ίδιο του το σπίτι), όπου, όχι απλώς δεν τον συμπαθούν, αλλά για κάποιον λόγο αισθάνεται ότι το περιβάλλον του τον «δηλητηριάζει».

Πώς, όμως, μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ότι κινείται σε μία τοξική επιχείρηση, ένα τοξικό σπίτι, μία παρέα γεμάτη από τοξικούς ανθρώπους και δεν κάνει κάτι ο ίδιος λάθος ή δεν εισπράττει μία συμπεριφορά λανθασμένα ή με προκατάληψη; Η σύγχρονη ψυχολογία και οι υπεύθυνοι διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μεγάλων εταιρειών περιγράφουν μία σειρά από 6 σημάδια που αναγνωρίζει κανείς εύκολα σε ένα πραγματικά μοχθηρό περιβάλλον και να ποια είναι αυτά:

1.

«Εσύ φταις»

Είναι το παιχνίδι που παίζουν οι άνθρωποι, όταν δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για κάτι. Είτε σε μία παρέα -για το πού θα συναντηθούν και θα διασκεδάσουν-, είτε σε μία δουλειά -για την αποτυχία ενός πρότζεκτ-, είτε σε μια οικογένεια -για τον προϋπολογισμό του σπιτιού ή για μία οικιακή εργασία ή κάποιο άλλο πρόβλημα. Το εξιλαστήριο θύμα είναι ο ρόλος που επιφυλάσσουν τα τοξικά περιβάλλοντα σε όποιον δεν είναι αρεστός / συμβατός / αποδεκτός. 

Αν στο τέλος της ημέρας, διερωτάστε ποιον θα μπορούσατε να εμπιστευθείτε από μία ομάδα ανθρώπων και η απάντηση είναι «κανείς», να είστε σίγουροι ότι βρίσκεστε σε τοξικό περιβάλλον.

2.

Καμία εμπιστοσύνη

Αν στο τέλος της ημέρας, διερωτάστε ποιον θα μπορούσατε να εμπιστευθείτε από μία ομάδα ανθρώπων και η απάντηση είναι «κανείς», να είστε σίγουροι ότι βρίσκεστε σε τοξικό περιβάλλον. Συνήθως, ακόμη και σε μία ομάδα δύσκολων ή έστω απαιτητικών ανθρώπων υπάρχει η τάση να αναπτύσσουμε δεσμούς με αυτόν που μας εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ή έστω έναν βαθμό δικαιοσύνης. Αν δεν υπάρχει ούτε αυτή η μικρή σιγουριά, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολη και το περιβάλλον αβίωτο.

3.

Νιώθετε ότι αντιμετωπίζεστε σαν αριθμός

Ναι, σίγουρα είστε το αποτέλεσμα σας, οι επιδόσεις σας, η καλή σας απόδοση. Είστε αυτό που προσφέρετε στους φίλους, στη σχέση, στην εργασία σας. Όμως, δεν είστε μόνο αυτό και στο τέλος της ημέρας, πρέπει και να εισπράξετε. Είτε είδος ή αμοιβή είτε σε αναγνώριση. Αν δεν συμβαίνει αυτό, είστε απλώς ακόμη ένας αύξοντας αριθμός στον χώρο της δουλειάς, ένας ακόμη φίλος, μια ακόμη σχέση. Κι αυτού του είδους οι δεσμοί δεν είναι δεσμοί είναι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ αυτόματων, όχι μεταξύ ανθρώπων.

4.

Εντοπίζετε διγλωσσία 

Αν πριν από μία ώρα άλλο πράγμα συζητούσατε, για άλλο πράγμα είχατε συνεννοηθεί και ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι έρχεστε αντιμέτωποι με κάτι άλλο, μην πιστέψετε ούτε για μία στιγμή ότι κάπου εσείς δεν καταλάβατε καλά. Η διγλωσσία είναι μορφή ανηθικότητας και ψεύδους και όχι τεκμήριο ανθεκτικής προσωπικότητας. Αποχωρήστε την κατάλληλη στιγμή, πριν εμπλακείτε σε κάτι που δεν θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε με τη λογική και την ειλικρίνεια. 

5.

Ευδοκιμεί το κουτσομπολιό 

Άπειρες οι μελέτες που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια και θεωρούν το κουτσομπολιό ως έναν από τους κύριους λόγους αποτυχίας μιας επιχείρησης, μίας ομάδας, ακόμη και μίας παρέας. Επιπροσθέτως, το να συναναστρέφεται κανείς ανθρώπους που σε επαγγελματική βάση πλέον διασύρουν φίλους, συναδέλφους, απλούς γνωστούς, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ψυχοφθόρο και ματαιωτικό της όποιας καλής πρόθεσης ή προσπάθειας.

Με στοιχεία από Inc.com, Telegraph.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ