Τώρα, σοβαρά, χάνουμε κιλά με το μηλόξυδο;

Τώρα, σοβαρά, χάνουμε κιλά με το μηλόξυδο; Facebook Twitter
Σε καμία περίπτωση το ξύδι δεν πρέπει να θεωρείται το «μαγικό φίλτρο»...
1

Το ξύδι – είτε από κρασί ή μήλο, είτε από ρύζι – μέσα στους αιώνες, από την εποχή του Ιπποκράτη ακόμη ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, για τον τρόπο με τον οποίο μπορούσε να επουλώνει και να απολυμαίνει πληγές.

Πολλοί μέχρι σήμερα το θεωρούν Νο1 φάρμακο για τα τσιμπήματα από τσούχτρες, όμως, δεν είναι αυτός ο λόγος που τελευταία το ξύδι – και το μηλόξυδο, ειδικώς – βρίσκεται στις κορυφαίες αναζητήσεις χρηστών του διαδικτύου.

Η διαδικτυακή φήμη που όλο και εξαπλώνεται λέει ότι το «μηλόξυδο» βοηθά αποτελεσματικά στην απώλεια των περιττών κιλών και όπως είναι φυσικό μία τέτοια φήμη βρίσκει πολλούς πρόθυμους να την ασπαστούν, ειδικά αν δίνουν τη δική τους μάχη με το παραπανίσιο βάρος.

Κατά καιρούς και βάσει μελετών, το ξύδι έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνο για προβλήματα στο στομάχι, στον οισοφάγο, ακόμη και στα δόντια...

Τι ισχύει, όμως, χάνουμε κιλά προσθέτοντας μπόλικο ξύδι στη διατροφή μας ή απλώς χάνουμε τον καιρό και την αγαπημένη γεύση των φαγητών μας, ενώ βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας;

Σύμφωνα με την Carol S. Johnston, επικεφαλής του τομέα διατροφικών ερευνών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, η φήμη έχει βάση. Όπως χαρακτηριστικά λέει «με το να προσθέσουμε έξτρα ξύδι στη διατροφή μας, μπορούμε να χάσουμε κιλά. Αρκεί να είμαστε πολύ πολύ υπομονετικοί».

Βάσει κλινικών δοκιμών που έγιναν το 2009 στην Ιαπωνία και σε ενήλικες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το βάρος τους, προέκυψε το εξής: μετά από 2 κουταλιές της σούπας ξύδι στο καθημερινό τους διατροφολόγιο επί 12 εβδομάδες, έχασαν δύο επιπλέον κιλά, πέρα από αυτά που θα έχαναν ακολουθώντας αποκλειστικά τη δίαιτα τους. Στις συγκεκριμένες δοκιμές είχε χορηγηθεί μηλόξυδο, αντί οποιασδήποτε άλλης μορφής ξυδιού.

Την ίδια στιγμή αρκετές μελέτες επιχειρηματολογούν υπέρ της κατανάλωσης μικρής ποσότητας ξυδιού, λ.χ., σε μία μικρή σαλάτα πριν από ένα γεύμα υψηλής θερμιδικής αξίας ή πλούσιου σε λιπαρά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ξύδι έχει την ιδιότητα να μειώσει τον γλυκαιμικό δείκτη σε ποσοστό άνω του 20%.

Σύμφωνα με τον δόκτωρα David S. Ludwig (και συγγραφέα του βιβλίου “Always Hungry?”), το γεγονός ότι το ξύδι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από κάθε γεύμα, μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει στην απώλεια βάρους, ωστόσο συνιστά προσοχή.

Την ίδια στιγμή, όμως, πολλοί διαιτολόγοι που δουλεύουν με ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γι' αυτή τη μανία με το ξύδι.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της σύγχρονης διατροφής είναι ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε χωνεύονται πάρα πολύ γρήγορα, γεγονός που οδηγεί σε απότομη αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα και αυτό μετά από λίγες πυροδοτεί μία νέα έκρηξη πείνας», λέει ο καθηγητής του Χάρβαρντ, ο οποίος όμως δεν είναι ακόμη πεπεισμένος για τις τόσο ευεργετικές ιδιότητες του ξυδιού στο καθημερινό διατροφολόγιο.

Δεν παραγνωρίζει τις ιδιότητες του, όμως, όπως χαρακτηριστικά λέει θα ήθελε περισσότερη έρευνα επ’ αυτού.  

Κατά καιρούς και βάσει μελετών, το ξύδι έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνο για προβλήματα στο στομάχι, στον οισοφάγο, ακόμη και στα δόντια, ενώ έχουν καταγραφεί ακρότητες, όπως αυτές μίας 15χρονης Ολλανδής που καθημερινά έπινε ένα ποτήρι μηλόξυδο για να χάσει βάρος και τελικώς κόντεψε να χάσει τα δόντια της.

Από την άλλη, η δόκτωρ Johnston εμφανίζεται πιο διαλλακτική. «Όταν έρχονται άνθρωποι με προβλήματα βάρους και μου λένε ότι θέλουν να προσθέσουν το ξύδι στη διατροφή τους ως μέθοδο για να χάσουν κιλά, πάντα τους λέω είτε να το διαλύουν σε νερό – μία κουταλιά σε ένα ποτήρι – είτε να το εντάσσουν στη διατροφή τους, π.χ., ως υγιεινό dressing στα λαχανικά και τις σαλάτες τους. Επίσης, θα πρέπει να σιγουρεύονται ότι πρόκειται για καθαρό ξύδι και όχι για κάτι στο οποίο υπάρχει προσθήκη ζάχαρης», λέει.

Την ίδια στιγμή, όμως, πολλοί διαιτολόγοι που δουλεύουν με ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτή τη μανία με το ξύδι.

Σύμφωνα μάλιστα με τη δόκτωρα Margaret Powers, με ειδικότητα στα διατροφικά προβλήματα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, πουθενά από τα εθνικά αμερικανικά προγράμματα υγείας δεν συνίσταται η κατανάλωση ξυδιού.

Η ίδια μάλιστα επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση το ξύδι δεν πρέπει να θεωρείται το «μαγικό φίλτρο» με το οποίο μπορεί να χάσει κιλά ή να ελέγξει το σάκχαρο του. Και είτε μας αρέσει, είτε όχι, η τοποθέτηση της κυρίας, μάλλον είναι και η πιο συνετή και επωφελής για την υγεία, από τους μέχρι στιγμής ισχυρισμούς, έρευνες και λοιπά γιατροσόφια...

Στοιχεία από New York Times

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Υποθέτω πως λόγω της γεύσης που έχει το φαγητό όταν προσθέσεις μηλόξυδο, σε αποτρέπει να φας γιατί είναι απαίσιο. Μειώνεις έτσι την ποσότητα και αδυνατίζεις.