Τώρα, σοβαρά, χάνουμε κιλά με το μηλόξυδο;

Τώρα, σοβαρά, χάνουμε κιλά με το μηλόξυδο; Facebook Twitter
Σε καμία περίπτωση το ξύδι δεν πρέπει να θεωρείται το «μαγικό φίλτρο»...
1

Το ξύδι – είτε από κρασί ή μήλο, είτε από ρύζι – μέσα στους αιώνες, από την εποχή του Ιπποκράτη ακόμη ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, για τον τρόπο με τον οποίο μπορούσε να επουλώνει και να απολυμαίνει πληγές.

Πολλοί μέχρι σήμερα το θεωρούν Νο1 φάρμακο για τα τσιμπήματα από τσούχτρες, όμως, δεν είναι αυτός ο λόγος που τελευταία το ξύδι – και το μηλόξυδο, ειδικώς – βρίσκεται στις κορυφαίες αναζητήσεις χρηστών του διαδικτύου.

Η διαδικτυακή φήμη που όλο και εξαπλώνεται λέει ότι το «μηλόξυδο» βοηθά αποτελεσματικά στην απώλεια των περιττών κιλών και όπως είναι φυσικό μία τέτοια φήμη βρίσκει πολλούς πρόθυμους να την ασπαστούν, ειδικά αν δίνουν τη δική τους μάχη με το παραπανίσιο βάρος.

Κατά καιρούς και βάσει μελετών, το ξύδι έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνο για προβλήματα στο στομάχι, στον οισοφάγο, ακόμη και στα δόντια...

Τι ισχύει, όμως, χάνουμε κιλά προσθέτοντας μπόλικο ξύδι στη διατροφή μας ή απλώς χάνουμε τον καιρό και την αγαπημένη γεύση των φαγητών μας, ενώ βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας;

Σύμφωνα με την Carol S. Johnston, επικεφαλής του τομέα διατροφικών ερευνών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, η φήμη έχει βάση. Όπως χαρακτηριστικά λέει «με το να προσθέσουμε έξτρα ξύδι στη διατροφή μας, μπορούμε να χάσουμε κιλά. Αρκεί να είμαστε πολύ πολύ υπομονετικοί».

Βάσει κλινικών δοκιμών που έγιναν το 2009 στην Ιαπωνία και σε ενήλικες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το βάρος τους, προέκυψε το εξής: μετά από 2 κουταλιές της σούπας ξύδι στο καθημερινό τους διατροφολόγιο επί 12 εβδομάδες, έχασαν δύο επιπλέον κιλά, πέρα από αυτά που θα έχαναν ακολουθώντας αποκλειστικά τη δίαιτα τους. Στις συγκεκριμένες δοκιμές είχε χορηγηθεί μηλόξυδο, αντί οποιασδήποτε άλλης μορφής ξυδιού.

Την ίδια στιγμή αρκετές μελέτες επιχειρηματολογούν υπέρ της κατανάλωσης μικρής ποσότητας ξυδιού, λ.χ., σε μία μικρή σαλάτα πριν από ένα γεύμα υψηλής θερμιδικής αξίας ή πλούσιου σε λιπαρά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ξύδι έχει την ιδιότητα να μειώσει τον γλυκαιμικό δείκτη σε ποσοστό άνω του 20%.

Σύμφωνα με τον δόκτωρα David S. Ludwig (και συγγραφέα του βιβλίου “Always Hungry?”), το γεγονός ότι το ξύδι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από κάθε γεύμα, μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει στην απώλεια βάρους, ωστόσο συνιστά προσοχή.

Την ίδια στιγμή, όμως, πολλοί διαιτολόγοι που δουλεύουν με ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γι' αυτή τη μανία με το ξύδι.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της σύγχρονης διατροφής είναι ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε χωνεύονται πάρα πολύ γρήγορα, γεγονός που οδηγεί σε απότομη αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα και αυτό μετά από λίγες πυροδοτεί μία νέα έκρηξη πείνας», λέει ο καθηγητής του Χάρβαρντ, ο οποίος όμως δεν είναι ακόμη πεπεισμένος για τις τόσο ευεργετικές ιδιότητες του ξυδιού στο καθημερινό διατροφολόγιο.

Δεν παραγνωρίζει τις ιδιότητες του, όμως, όπως χαρακτηριστικά λέει θα ήθελε περισσότερη έρευνα επ’ αυτού.  

Κατά καιρούς και βάσει μελετών, το ξύδι έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνο για προβλήματα στο στομάχι, στον οισοφάγο, ακόμη και στα δόντια, ενώ έχουν καταγραφεί ακρότητες, όπως αυτές μίας 15χρονης Ολλανδής που καθημερινά έπινε ένα ποτήρι μηλόξυδο για να χάσει βάρος και τελικώς κόντεψε να χάσει τα δόντια της.

Από την άλλη, η δόκτωρ Johnston εμφανίζεται πιο διαλλακτική. «Όταν έρχονται άνθρωποι με προβλήματα βάρους και μου λένε ότι θέλουν να προσθέσουν το ξύδι στη διατροφή τους ως μέθοδο για να χάσουν κιλά, πάντα τους λέω είτε να το διαλύουν σε νερό – μία κουταλιά σε ένα ποτήρι – είτε να το εντάσσουν στη διατροφή τους, π.χ., ως υγιεινό dressing στα λαχανικά και τις σαλάτες τους. Επίσης, θα πρέπει να σιγουρεύονται ότι πρόκειται για καθαρό ξύδι και όχι για κάτι στο οποίο υπάρχει προσθήκη ζάχαρης», λέει.

Την ίδια στιγμή, όμως, πολλοί διαιτολόγοι που δουλεύουν με ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτή τη μανία με το ξύδι.

Σύμφωνα μάλιστα με τη δόκτωρα Margaret Powers, με ειδικότητα στα διατροφικά προβλήματα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, πουθενά από τα εθνικά αμερικανικά προγράμματα υγείας δεν συνίσταται η κατανάλωση ξυδιού.

Η ίδια μάλιστα επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση το ξύδι δεν πρέπει να θεωρείται το «μαγικό φίλτρο» με το οποίο μπορεί να χάσει κιλά ή να ελέγξει το σάκχαρο του. Και είτε μας αρέσει, είτε όχι, η τοποθέτηση της κυρίας, μάλλον είναι και η πιο συνετή και επωφελής για την υγεία, από τους μέχρι στιγμής ισχυρισμούς, έρευνες και λοιπά γιατροσόφια...

Στοιχεία από New York Times

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Υγεία & Σώμα / Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Όταν κάποιοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί δυσλειτουργούν, άτομα που κάποτε έμοιαζαν πολύ κινητοποιημένα, μπορούν ξαφνικά να γίνουν παθολογικά απαθή, σύμφωνα με τoν καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μασούντ Χουσέιν.
THE LIFO TEAM
9, 32, 66 και 83 ετών: Αυτές είναι οι πέντε κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Υγεία & Σώμα / Ποιες είναι οι πέντε πιο κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη εντοπίζει τέσσερα βασικά σημεία καμπής στην ανάπτυξη των νευρικών συνάψεων κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, ένα εύρημα που ίσως βοηθήσει στην κατανόηση των αλλαγών στη γνωστική λειτουργία.
THE LIFO TEAM
«Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Υγεία / Ολυμπία Κρασαγάκη: «Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Η φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη μιλά για την ημέρα μετά τον καρκίνο του μαστού: για το σώμα που αλλάζει, τον φόβο που επιστρέφει κάθε έξι μήνες, τις σχέσεις που διαπραγματεύεσαι εκ νέου και τη δύναμη που, τελικά, γεννιέται μέσα από όλα αυτά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ξαναρχίζεις τη ζωή σου χάρη στη δωρεά οργάνων

Υγεία & Σώμα / «Ναι, γύρισα στη ζωή μου»: Αρχίζοντας ξανά, χάρη στη δωρεά οργάνων

Η Δήμητρα Ντίλιου και η Αθανασία Παπαρήγα, που συμμετείχαν στην καμπάνια του Ιδρύματος Ωνάση, μιλούν στη LiFO για το πώς είναι να ανεβαίνεις ξανά, σαν να είναι η πρώτη φορά, στο αγαπημένο σου ποδήλατο ή να φιλάς τον άνθρωπό σου χωρίς πόνο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με Ozempic και Mounjaro

Ψυχή & Σώμα / Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με τα GLP-1

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν τον τρόπο που τρώμε και τον ρυθμό με τον οποίο χάνουμε βάρος. Ποια διατροφή όμως προστατεύει από παρενέργειες, απώλεια μυϊκής μάζας και πιθανή επαναπρόσληψη κιλών, όταν η θεραπεία σταματήσει;
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Υγεία & Σώμα / 16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να το αποφύγει εντελώς. Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης για τις στιγμές που οι ορμόνες του στρες κατακλύζουν το σώμα σας…
THE LIFO TEAM
Το αόρατο διατροφικό πρόβλημα: Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Ψυχή & Σώμα / Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Μπορεί να μη μιλάμε συχνά για τη δυσθρεψία, όμως επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Η δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα βάρους αλλά και μια κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το λίπος που δεν φαίνεται μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο.

Ψυχή & Σώμα / Το λίπος που δεν φαίνεται είναι και το πιο επικίνδυνο

Το σπλαχνικό λίπος, αυτό που τυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα, συνδέεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη και φλεγμονές. Για όλα αυτά μιλάμε με τη διαιτολόγο Πηνελόπη Δουβογιάννη, αλλά και για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να το μειώσει αποτελεσματικά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά;

Ψυχή & Σώμα / Σε ένα παιδί που ξέρει μόνο το TikTok, πώς μιλάς για σινεμά;

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Καλλιόπη Χαραλάμπους εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά και αν η μαγεία της μεγάλης οθόνης μπορεί ακόμα να συγκινεί στην ψηφιακή εποχή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake news»

Ψυχή & Σώμα / «Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake»

Όλοι έχουν άποψη για τη διατροφή, από τους influencers μέχρι τους TikTokers και τους αυτοαποκαλούμενους «nutrition experts». Όμως, ποια είναι πραγματικά η αλήθεια μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών; Και τι σημαίνει τελικά «να ξέρεις να τρως σωστά»; H επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, Διατροφικής Συμπεριφοράς και Συμβουλευτικής, Ευαγγελία Φάππα μας εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Ψυχή & Σώμα / Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Η λέξη «νάρκισσος» έχει γίνει της μόδας: τη χρησιμοποιούμε για πρώην, φίλους, συναδέλφους, σχεδόν για όλους. Όμως, τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ναρκισσιστής; Και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν άνθρωπο με ναρκισσιστική διαταραχή από κάποιον που απλώς αγαπά λίγο παραπάνω τον εαυτό του;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ψυχή & Σώμα / Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ο Άρης Θεοδωρόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αναρριχητές, μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη για τη φιλοσοφία της αναρρίχησης, τη διαχείριση του φόβου και τη γαλήνη που γεννιέται όταν το σώμα, η αναπνοή και ο βράχος γίνονται ένα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ψυχή & Σώμα / Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ο αθλητισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Όμως, συχνά οι γονείς αναλαμβάνουν ρόλο… προπονητή, επηρεάζοντας όχι μόνο την αθλητική πορεία αλλά και την ψυχολογία τους. Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αθλητικό ψυχολόγο Ορέστη Πανούλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

1 σχόλια
Υποθέτω πως λόγω της γεύσης που έχει το φαγητό όταν προσθέσεις μηλόξυδο, σε αποτρέπει να φας γιατί είναι απαίσιο. Μειώνεις έτσι την ποσότητα και αδυνατίζεις.