CONFERENCE LEAGUE

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας την ώρα του οργασμού

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας την ώρα του οργασμού Facebook Twitter
Φωτό: 'Lovers' της Maud Chalard
5


Οι οργασμοί, αν και έχουν φευγαλέα διάρκεια, αλλάζουν πραγματικά την κατάσταση της συνείδησης. Και οι περισσότεροι άνθρωποι (αν κι όχι όλοι) έχουν μια τέτοια εμπειρία τακτικά.


Έκπληξη προκαλεί το πόσο σπάνια μιλάμε για τους οργασμούς δημοσίως πόσο λίγα πράγματα είναι τεκμηριωμένα επιστημονικά για αυτούς 


''Υπάρχουν πολλά ακόμη που δεν έχουμε καταλάβει για τους οργασμούς'' λέει ο Barry Komisaruk, νευροεπιστήμονας στο πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ. Όπως το είχε θέσει η Julia Heiman, πανεπιστημιακή ερευνήτρια του σεξ: ''Το ποσοστό των εικασιών που κάνουμε είναι πολύ μεγαλύτερο έναντι πραγματικών γεγονότων σε σχέση με τη λειτουργία και την αξία των οργασμών για τον οργανισμό".


Ο Komisaruk, δουλεύοντας με το θρυλικό, συνταξιούχο ερευνητή του σεξ Beverly Whipple, πέρασε δεκαετίες ζητώντας από άντρες και γυναίκες να ξαπλώνουν στον λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο και να έρχονται σε οργασμό. Άλλα εργαστήρια χρησιμοποίησαν PET SCANNERS (SCANNER που καταγράφει όλες τις σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού) και άλλες τεχνικές για να δουν τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του οργασμού.


Όλες αυτές οι μελέτες - επιδιώκουν να καθιερώσουν βασικές γνώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα να φτάσουν σε οργασμό. Τα ευρήματα είναι μικρά και αν και δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις, αποκαλύπτουν έναν εκπληκτικό αριθμό παρατηρήσεων για το πως λειτουργεί ο οργασμός.

1.

Οι οργασμοί κυριολεκτικά καταλαμβάνουν τον εγκέφαλό σου

Τα πειράματα του Komisaruk έδειξαν πως και στους άντρες και στις γυναίκες που πλησιάζουν στον οργασμό, υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που συμβαίνουν διαδοχικά στον εγκέφαλο. Καθώς η σεξουαλική διέγερση εξελίσσεται, οδηγεί στην ενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι συνδέονται με τη διαδικασία της αίσθησης του αγγίγματος.


Όμως ένας αριθμός από φαινομενικά ασύνδετες περιοχές του εγκεφάλου αρχίζουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και τελικά μέχρι την ώρα που πραγματικά ζεις τον οργασμό, πάνω από 30 κύρια συστήματα του εγκεφάλου έχουν ενεργοποιηθεί (μεταξύ αυτών ο υποθάλαμος, το μπροστινό μέρος του μπροστινού λοβού και το μεταιχμιακό σύστημα). "Δεν είναι ένα τοπικό, διακριτό γεγονός. Δεν υπάρχει κέντρο του οργασμού. Είναι παντού'', αναφέρει ο καθηγητής.


2.

Οι γυναικείοι κι αντρικοί οργασμοί είναι περισσότερο ίδιοι από ότι περίμενες

Αν και υπάρχουν κάποιες καθαρές διαφορές φυσιολογίας μεταξύ γυναικείων κι αντρικών οργασμών (οι γυναικείοι οργασμοί διαρκούν περίπου 20 δευτερόλεπτα, αντί για 10, για παράδειγμα), πειράματα στο εργαστήριο του Rutgers έδειξαν ότι στον εγκέφαλο ο οργασμός είναι οργασμός, ανεξάρτητα από το φύλο κάποιου."Βλέπουμε πως τελικά σε όλους ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές", σημειώνουν οι ερευνητές.


Ο Komisaruk επικαλείται σαν παράδειγμα και μια παλιά έρευνα από τη δεκαετία του 1970, πριν εφευρεθούν ο μαγνητικός τομογράφος και τα PET SCAN. Στην έρευνα ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν περιγραφικά τι βιώνουν την ώρα του οργασμού. Μετά αφαίρεσαν όλα τα σημεία που αναφέρονταν σε μέλη του σώματος και ζήτησαν από ένα πάνελ 70 ψυχολόγων, θεραπευτών του σεξ και γυναικολόγων να αναγνωρίσουν αν η περιγραφή γράφτηκε από άντρα ή γυναίκα. Οι κριτές δεν ήταν σε θέση να διακρίνουν το φύλο.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας την ώρα του οργασμού Facebook Twitter


3.

Οι οργασμοί φαίνεται ότι λειτουργούν σαν παυσίπονο

Πειράματα που διεξήχθησαν από τον Whipple και τον Komisaruk πρότειναν ότι οι οργασμοί κι η σεξουαλική διέγερση σαν σύνολο μπορούν να προκαλέσουν αύξηση στην αντοχή του πόνου.


Οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα χρησιμοποιώντας μια μηχανή που πίεζε το δάχτυλο ενός ανθρώπου σταδιακά μέχρι εκείνος να πονέσει. Όταν ζητήθηκε σε γυναίκες να αυνανιστούν, η ανοχή και η ανθεκτικότητα στον πόνο ανέβηκε κατά 50 τις εκατό. Ο Whipple και ο Komisaruk επίσης τέσταραν ποικίλα είδη περισπασμού και αποφάσισαν πως ο αυνανισμός αποσπούσε τις γυναίκες ενώ επίσης επηρέαζε την αντίληψη του πόνου.


Άλλες έρευνες από τον Whipple πρότειναν ότι η κολπική διέγερση κατά την γέννα αυξάνει την αντοχή στον πόνο και η αγωνία της γέννας θα ήταν χειρότερη χωρίς αυτό το μηχανισμό.

4.

Οι οργασμοί ίσως μειώνουν το φόβο και τον έλεγχο των παρορμήσεων

Τα πειράματα από τα PET scan από το πανεπιστήμιο του Groningen επίσης βρήκαν σημαντική αύξηση στην δραστηριότητα της αμυγδαλής, μια περιοχή του εγκεφάλου σημαντική για την αντίληψη του φόβου, και του κογχομετωπιαίου φλοιού, μια περιοχή που συνδέεται με τον έλεγχο των παρορμήσεων. Ο συγγραφέας Gert Holstege συνέδεσε αυτό σαν στοιχείο ότι την στιγμή του οργασμού, η αντίληψη του φόβου και η ικανότητα του ελέγχου των παρορμήσεων είναι σαν να "κλείνουν" εντελώς.

5.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να έρθουν σε οργασμό με το να σκέφτονται απλά τον οργασμό

Ένας αριθμός ανθρώπων έχουν την ικανότητα να φέρνουν τον εαυτό τους σε οργασμό απλώς με τις σκέψεις τους- δεν χρειάζεται να διεγείρουν φυσικά το σώμα τους ή να κάνουν σεξ. O Whipple κι o Komisaruk έχουν δει αρκετές γυναίκες να το πετυχαίνουν αυτό μέσα στο μαγνητικό τομογράφο.


"Η εγκεφαλική τους δραστηριότητα μοιάζει με αυτή όσων έχουν φυσική διέγερση'', λέει ο Komisaruk. "Αυτό περιλαμβάνει μεγάλη δραστηριότητα του αισθητικού φλοιού, της περιοχής που αντιδρά στην επαφή. Με το να σκέφτεται κανείς τη διέγερση, φαίνεται, πως είναι πιθανό να διεγερθεί η περιοχή'', λέει.


6.

Η ιδέα ότι οι γυναίκες μπορούν να έρθουν σε οργασμό μόνο από την διέγερση της κλειτορίδας είναι μύθος

Υπάρχει ένας μεγάλος μύθος που ξεκινά από έγγραφα του Kinsey (μια σειρά από εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν τη δεκαετία του 1950 από άντρες ερευνητές), που υποστηρίζουν πως οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν σε οργασμό μόνο με τη διέγερση της κλειτορίδας. Πολλές είναι οι γυναίκες που καταφέρνουν να βιώσουν κολπικό οργασμό.


Ο Whipple κι o Κomisaruk ανακάλυψαν καινούργια στοιχεία: Υπάρχουν γυναίκες που είχαν παραλύσει από τη μέση και κάτω και αυτό εμπόδιζε τη διέγερση της κλειτορίδας. Ωστόσο μπορούσαν ακόμα να έρθουν σε οργασμό καθώς τα κολπικά νεύρα- που συνδέουν τον εγκέφαλο με τη μήτρα και το τράχηλο της μήτρας μετέφεραν τη διέγερση από τo κόλπο.


7.

Μερικοί άνθρωποι έχουν δυσκολία στο να έρθουν σε οργασμό
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εργασίας έχει σαν κίνητρο ένα ποσοστό ανθρώπων- όχι αποκλειστικά γυναίκες- που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δεν μπορούν να έρθουν σε οργασμό.


Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει ακόμη όλες τις αιτίες αυτής της κατάστασης, που τυπικά αναφέρεται ως ανοργασμία. Πολλές υποθέσεις αναφέρουν πως κάποιος δεν είχε την απαραίτητη διέγερση (είτε από τον σύντροφό του είτε μόνος του), το οποίο πολλοί ''προπονητές'' σεξ έχουν αντιμετωπίζουν με τα μαθήματα αυνανισμού σε άτομα που έχουν χρόνια ανοργασμία.

Πολλοί άνθρωποι που παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά, έχουν πρόβλημα να πετύχουν οργασμό σαν παρενέργεια, και αποδείχθηκε πως και για τους άντρες κι για τις γυναίκες το Viagra μπορεί να είναι μία αποτελεσματική θεραπεία.


Αλλά υπάρχουν και άτομα που εμφανίζουν το πρόβλημα χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτία. Μελέτες των δυο ερευνητών προτείνουν πως εδώ μπορεί να εμπλέκεται η γενετική.

vox.com & newscientist.com

5

CONFERENCE LEAGUE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
"Η ιδέα ότι οι γυναίκες μπορούν να έρθουν σε οργασμό μόνο από την διέγερση της κλειτορίδας είναι μύθος" Ναι αλλά όσες γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, δεν έχουν οργασμό ή σεξουαλική επιθυμία. Άρα δεν είναι τόσο μύθος.Ίσως και σε αυτές να υπάρχουν περιπτώσεις όπου να παρουσιάζεται μεγάλη διέγερση από νεύρα στον κόλπο, όπως κάποιες παράλυτες, αλλά είναι προφανές ότι η πλειοψηφία δείχνει ότι η σχέση είναι άμεση.
"Άλλες έρευνες πρότειναν ότι η κολπική διέγερση κατά την γέννα αυξάνει την αντοχή στον πόνο και η αγωνία της γέννας θα ήταν χειρότερη χωρίς αυτό το μηχανισμό"...Το κυριολεκτικότερο "τι σου κάνω μάνα μου".
"Η ιδέα ότι οι γυναίκες μπορούν να έρθουν σε οργασμό μόνο από την διέγερση της κλειτορίδας είναι μύθος" -Δεν υπάρχει καμία τέτοια ιδέα. Η ιδέα είναι απλά ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της μηχανικής διέγερσης (σε αντίθεση με τη νοητική που αναφέρθηκε), σχετίζεται με την κλειτορίδα, έστω και έμμεσα. Υπάρχει η θεωρία ότι το σημείο G που βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου αποτελεί τη ρίζα της κλειτορίδας, και αυτό που εμείς ονομάζουμε κλειτορίδα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.